SPORTURI  »  TENIS  »  ANIVERSARE

VIDEO Se împlinesc zece ani de cînd Federer l-a bătut pe Sampras la Wimbledon

Pete Sampras si Roger Federer 
Foto: Getty
Pete Sampras si Roger Federer Foto: Getty

Articol de - Publicat marti, 28 iunie 2011 00:00 / Actualizat marti, 28 iunie 2011 14:46

Pe 2 iulie se vor împlini zece ani de cînd Pete Sampras şi Roger Federer se întîlneau pe iarba de la Londra. Cînd puştiul de 19 ani Roger Federer îl învingea pe american cu 7-6 (7), 5-7, 6-4, 6-7(2),7-5.

Se spune că acela a fost momentul în care Sampras i-a dat sceptrul lui Roger. Un moment de mare însemnătate în istoria tenisului. "Sînt o mulţime de puşti care vin din urmă, dar Roger este extraspecial. Are un joc complet, ca mine, nu este prea emoţional şi trebuie să-i daţi mult credit. Nu are puncte slabe în jocul său, e un atlet desăvîrşit. Am pierdut în faţa unui jucător foarte bun. A jucat nemaipomenit.

A reuşit să facă nişte lucruri nemaipomenite în momente importante", spunea atunci Sampras. Înfrîngerea din turul al patrulea a pus capăt unui şir de 31 de partide cîştigate la Wimbledon, americanul fiind neînvins din 1996 pe iarba londoneză. În plus, însemna şi cea mai prematură ieşire de pe tabloul principal a lui Sampras şi prima oară cînd pierdea în cinci seturi. A fost un meci pe care Roger şi Pete şi-l vor aduce aminte mereu.

Chiar dacă nu avea să cîştige titlul în acel an, pentru elveţian a fost o victorie definitorie. "Mă simt extraordinar, bineînţeles. Ştiam că nu va fi uşor. Sînt foarte mulţumit de evoluţia mea, de la primul pînă la ultimul punct. Mulţi prieteni şi jucători mi-au spus că anul acesta chiar pot să-l înving. Am jucat mai bine decît el tot anul", declara Roger atunci.

Elveţianul avea 19 ani, părul lung şi multe trofee de cucerit. Seria fenomenală a lui Federer avea să înceapă doi ani mai tîrziu, tot la Wimbledon. Sampras avea 29 de ani, început de chelie şi 13 trofee de Mare Şlem cucerite. După zece ani, Roger şi Pete se mai întîlnesc pe la meciuri demonstrative. Americanul s-a retras cu 14 trofee de Mare Şlem în palmares, în timp ce Federer caută să-l cucerească pe al 17-lea. Roger se pregăteşte acum cu antrenorul care i-a vegheat ultimii paşi în tenis lui Pete şi anume Paul Anacone.

Pete crede despre Roger că este cel mai bun jucător din toate timpurile.Pete mai are un record pe care Roger încă nu l-a doborît, a fost lider mondial timp de 286 de săptămîni, iar Roger "doar" 285. Poate, după zece ani de la acea victorie mirifică, Roger va reuşi să se impună din nou la Wimbledon. Nu a mai făcut-o din 2009. Deocamdată mai are trei meciuri în faţă, primul dintre ele, miercuri, împotriva lui Jo Wilfried Tsonga.

1-0 este scorul întîlnirilor directe dintre Sampras şi Federer, singura lor înfruntare desfăşurîndu-se la Wimbledon 2001

7 trofee a cucerit Pete Sampras la Wimbledon, în timp ce Roger are şase

Vezi aici partida dintre cei doi care a avut loc la Wimbledon 2001!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează