SPORTURI  »  TENIS  »  CORONAVIRUS

Vorbe și nimic! Planul de ajutorare a jucătorilor de tenis s-a dizolvat + ce spune Darren Cahill

Novak Djokovic alături de cei mai buni jucători din lume în metroul londonez, poză prilejuită de Turneul Campionilor
Novak Djokovic alături de cei mai buni jucători din lume în metroul londonez, poză prilejuită de Turneul Campionilor

Articol de - Publicat luni, 11 mai 2020 15:28

Reticența unor jucători de tenis din vârful ATP de a dona bani pentru cei mai slab clasați a suspendat o idee pe care până la urmă au preluat-o organismele care conduc tenisul. 

Oprirea tenisului la nivel internațional a creat multe probleme, însă principala a fost faptul că jucătorii au rămas fără venit. Iar pentru cei din partea de jos a clasamentului a fost și mai dificil. După câteva săptămâni de la întrerupere, Novak Djokovic a propus ca toți cei aflați în Top 100 să doneze bani pentru a-i ajuta pe cei clasați între locurile 250 și 700. 

Planul inițial: top 5 ATP contribuia cel mai mult

Jurnalista franceză Carole Bouchard a detaliat într-un material care era schema de contribuție. Astfel, jucătorii din Top 5, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Thiem, Roger Federer și Medvedev, ar fi trebuit să contribuie cu câte 30.000 de dolari, apoi cei de la locurile 6-10 cu 20.000, cei dintre 11 și 20 cu 15.000, cei dintre 21 și 50 cu 10.000, iar de la 51 până la 100 cu 5.000. Aici ar fi intrat și jucătorii de la dublu din Top 20 care ar fi trebuit să dea câte 5.000 de dolari. Scopul era să se adune 4 milioane, iar fiecare sportiv clasat între locurile 250 și 700 să primească 10.000 de dolari. 

Mai mulți actori din circuitul ATP s-au arătat împotriva acestei inițiative, cel mai vocal fiind austriacul Dominic Thiem. „Nu cred că vreunul dintre jucătorii slab clasați trebuie să lupte pentru supraviețuire zilele astea. Am văzut unii în circuitul ITF care nu se dăruiesc 100% sportului. Mulți dintre ei sunt chiar lipsiți de orice etică profesională. Chiar nu văd de ce ar trebui să le dau eu bani", a spus el. 

Păreri pro și contra 

La câteva zile, el a revenit și a spus că sportivii din fruntea clasamentului ar trebui să decidă unde merg banii și unde nu. Lui i s-a alăturat și argentinianul Guido Pella, care a spus că mai bine ar dona suma cuvenită unor oameni care nu au ce mânca sau și-au pierdut locul de muncă. 

Au fost și unii care au sprijinit ideea. „Trebuie privit din ambele unghiuri. Sigur, nici eu nu am un venit de două luni, dar am jucat bine în ultimii ani și am putut economisi. Mi-aș dori să contribui", a spus Jan-Lennard Struff, 34 ATP. 

Declarațiile lui Dominic Thiem au stârnit valuri printre jucătorii care evoluează în turnee ITF. Germanul Dustin Brown a luat poziție, iar zilele trecute Ines Ibbou, o jucătoare din Algeria, i-a adresat o scrisoare-manifest austriacului. „Dragă Dominic, nu datorită banilor tăi am supraviețuit până acum și nimeni nu ți-a cerut nimic", i-a transmis ea. 

„Inițiativa a venit de la jucătorii generoși, care au arătat compasiune, doritori să fie solidari și să găsească soluții pentru a face diferența. Dacă îi ajuți pe jucători, ajuți și tenisul să supraviețuiască”-Ines Ibbou, 620 WTA

O altă schemă 

Reticența a făcut ca proiectul lui Djokovic să rămână în aer. Astfel că instituțiile care se ocupă de tenis au trecut la acțiune și pe 5 mai au anunțat că s-au înțeles și vor pune la bătaie 6 milioane de dolari pentru cei clasați dincolo de locul 250, sume care provin de la turneele de Mare Șlem, ATP, WTA și ITF. 

Banii urmând să fie direcționați către 800 de jucători în funcție de clasament și de sumele câștigate în ultima perioadă în care au putut evolua. Data până la care sunt suspendate toate turneele internaționale este 13 iulie. 

1 milion de dolariva pune la bătaie fiecare turneu de Mare Șlem pentru a-i ajuta pe jucători aflați la ananghie

Era treaba forurilor să aibă grijă de jucători 

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, a spus că nu jucătorii de top ar fi trebuit să se ocupe de ceilalți, ci organismele care conduc tenisul. 

„Eu cred că ATP și WTA nu s-au ridicat la nivelul celor pe care-i guvernează în ultimii zece-douăzeci de ani pentru că nu foarte mulți jucători reușesc să trăiască decent din acest sport. Acum treizeci de ani, când jucam, doar 150 reușeau acest lucru, iar în momentul actual e la fel, chair dacă banii s-au înmulțit. E o responsabilitate pe care au o ambele organisme, dar pe care nu au înfăptuit-o. Turneele de Mare Șlem au făcut pași mari, ridicând premiile pentru primele tururi și calificări. E un semnal de alarmă pentru WTA și ATP să aducă mai mulți bani în turneele mici"
- Darren Cahill

Vorbe și nimic! Planul de ajutorare a jucătorilor de tenis s-a dizolvat + ce spune Darren Cahill

Citește mai multe știri din tenis:

EXCLUSIV Raluca Olaru descrie ultimele luni fără tenis » Cum a parcurs complicatul drum al izolării: de la senzația de vacanță la nevoia de ordine

Interviu cu Boris Becker: „Știți ce îmi spun prietenii de la București despre Bianca Andreescu?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close