SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Magie la Wimbledon » Ons Jabeur, pentru a doua oară consecutiv în finală!

Ons Jabeur // foto: Guliver/gettyimages
Ons Jabeur // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 13 iulie 2023 19:53 / Actualizat joi, 13 iulie 2023 19:59

Ons Jabeur (28 de ani, locul 6 WTA) este a doua finalistă de la Wimbledon, după 6-7 (5), 6-4, 6-3 în semifinala cu Aryna Sabalenka (25 de ani, #2 WTA). În finală, pe tunisiancă o așteaptă Marketa Vondrousova.

Aryna Sabalenka s-a prezentat la întâlnirea din semifinalele Wimbledon-ului cu două obiective în față, realizabile cu o victorie: să ajungă în premieră în ultimul act pe iarba londoneză și să devină numărul 1 mondial, detronând-o pe Iga Swiatek.

De partea cealaltă a fileului, Ons Jabeur țintea a doua finală la rând la All England Club, într-un sezon în care traseul ei a fost perturbat de unele accidentări. Tunisianca depășise un hop important în „sferturi”, când s-a impus contra Elenei Rybakina într-o reeditare a meciului pentru titlu din 2022.

Tocmai de aceea era de așteptat un duel aprins între cele două, mizele fiind dintre cele mai înalte. Și tot de aceea primul set s-a desfășurat într-o tensiune de joc palpabilă: s-a mers cap la cap, fiecare ținându-și serviciul cu propriile atuuri.

Wimbledon și-a stabilit careul de ași și la masculin » Când se joacă semifinalele
WIMBLEDON
Wimbledon și-a stabilit careul de ași și la masculin » Când se joacă semifinalele

Început echilibrat între Ons Jabeur și Aryna Sabalenka

Când Sabalenka întâlnește mingea pe centrul rachetei, aceasta zboară apoi necruțător în terenul advers. Bielorusa a progresat însă și în intervențiile de finețe, presărate surprinzător în meci. 

Jabeur are știința jocului inteligent și variat, aducând în dispută efecte inedite, unghiuri neînchipuite, slice-uri deranjante, dar și servicii bine țintite în momente dificile.

Doar tie-break-ul le putea departaja în actul întâi. Jabeur a produs prima fisură într-un set compact când s-a distanțat la 4-2, însă bielorusa a revenit cu mingi puternice și s-a impus până la urmă, 7-5.

De la 2-4, Ons Jabeur a dus meciul în decisiv

Avea să urmeze o parte secundă a semifinalei cu mai multă intrigă. Și cu un final întâmpinat cu urale și aplauze de publicul care a umplut tribunele Terenului Central. Sabalenka a condus cu 4-2, după ce a reușit un break alb în game-ul al cincilea, pe care l-a consolidat cu alt game la zero. 8 puncte la rând, părea în perfect control.

A urmat însă o bucată de set cu realizări spectaculoase, iar Ons nu și-a pierdut firea. Mai degrabă a făcut-o bielorusa. De la 2-4, tunisianca a stat ferm pe teren și a întors setul în fața unei adversare parcă dintr-o dată apăsată de miză. 6-4, Jabeur duce mâna la ureche, absorbind simpatia publicului care abia aștepta un set decisiv. Și l-a primit.

Thriller-ul mai avea un episod de derulat. Unul în care rolurile au căpătat nuanțe noi, diferite. Scenariul scris la foc automat, game după game, a pus-o în partitură principală pe Ons Jabeur, care a reușit break-ul pentru 4-2 la capătul unui joc de serviciu foarte lung și tensionat al bielorusei.

Ons Jabeur, în finala Wimbledon

A consolidat, 5-2, a avut două mingi de meci când Aryna a servit pentru a supraviețui în partidă, dar valorificat-o pe a cincea cu un as.

E din nou în finală la Wimbledon, la fel ca anul trecut. Iar Iga Swiatek își păstrează poziția de lider mondial. Însă Ons Jabeur a meritat să câștige pentru că a gestionat mai bine presiunea, deși era imensă pe umerii ei.

Doar 14 greșeli neforțatea făcut Ons Jabeur în semifinală, în timp ce Aryna Sabalenka a comis 45

A fost foarte dificil să-i gestionez serviciile, loviturile în general, de aceea mulțumesc publicului că m-a susținut și a crezut în mine. Muncesc mult cu mental coach-ul meu, sunt mândră de ceea ce am reușit pentru că am găsit soluțiile. 

 – Ons Jabeur

Mai multe știri despre Wimbledon:

Prima finalistă de la Wimbledon a scris istorie: premieră în Era Open

„Nu vreau să par arogant, dar...” » Novak Djokovic și anunțul cu care-și „paralizează” adversarii de la Wimbledon: „E normal s-o spun”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
Danplaycaptain
Danplaycaptain  •  14 Iulie 2023, 13:30

Da' hiju' unde l-a uitat?

Barna
Barna  •  13 Iulie 2023, 20:38

Bine că a eliminat tancul rusesc!

carol_k
carol_k  •  13 Iulie 2023, 20:11

De data asta trebuie sa ia trofeul, joaca superb!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează