SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Românii și primele senzații pe suprafața verde: „Nici nu înțelegeam care e tenisul adevărat, cel jucat pe iarbă sau cel de pe zgură"

Simona Halep în 2012 pe iarba de la Londra FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep în 2012 pe iarba de la Londra FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat vineri, 03 iulie 2020 09:56 / Actualizat duminica, 05 iulie 2020 17:35

Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Horia Tecău, Florin Mergea, Ilie Năstase și alți jucători tricolori și-au amintit despre întâlnirea cu suprafața verde, evidențiind și care sunt armele de care ai nevoie pentru a-i face față

  • În perioada 29 iunie-12 iulie era programat turneul de la All England Club, anulat însă din cauza pandemiei de COVID-19. GSP vă oferă în schimb amintiri, povești și momente inedite

Simona Halep a stârnit rumoare și uimire în sala de conferințe de la Wimbledon, atunci când a spus că în România nu există niciun teren de iarbă. O informație care s-a rostogolit prin toată presa internațională după triumful ei din 2019. Pentru ea și pentru toți ceilalți jucători români cele dintâi meciuri pe iarbă au fost grele sau ciudate, după cum își aduce aminte fiecare în parte. 

„Prima oară când am văzut iarba am fost total confuz, semăna cu un covor şi nu credeam că se poate juca pe ea. Nici nu înțelegeam care e tenisul adevărat, cel jucat pe iarbă sau cel de pe zgură", spune Ilie Năstase în cartea sa autobiografică. Până la urmă, i-a dezlegat câteva dintre mistere, ajungând de două ori în finală la Wimbledon, în 1972 și 1976, și câștigând la dublu și la dublu mixt. 

Jucătorii din ultimele generații au rememorat și ei pentru Gazetă primele experiențe pe iarbă și au identificat câteva dintre particularitățile evoluției pe această suprafață.

Doisprezece ani de căutări 

Simona Halep a studiat jocul pe iarbă din 2007 și până în 2019, reușind să triumfe pe o suprafață pe care mulți nu-i acordau vreo șansă, incluzându-se aici și pe ea 

Campioana din 2019 de la Wimbledon a jucat prima oară pe iarbă în 2007, la juniori, singura dată când a evoluat în această întrecere. „Cred că am făcut turul al treilea, am simțit că e diferită de toate celelalte. Este mult mai rapidă, mingea nu sare aproape deloc şi dacă sare, uneori o face prost. Returul este foarte important, dar este foarte greu să returnezi dacă joci cu o fată înaltă. Trebuie să înveţi un pic jocul pe iarbă pentru că este un alt stil decât pe celelalte suprafețe", spunea Simona în 2015. 

Simona Halep în 2011, la prima participare la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep în 2011, la prima participare la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages

Un an dificil pentru ea la All England Club, când a pierdut din primul tur, după ce în 2014 ajunsese până în semifinale. Primul sa prezență pe tabloul principal la seniori a fost în 2011, când a ajuns până în turul al doilea, unde a pierdut în trei seturi la Serena Williams. 

Am simțit mai bine jocul" 

Relația cu iarba s-a îmbunătățit în fiecare an, ajungând până la apogeul de anul trecut, când românca a învins-o în finală chiar pe americancă. „Am început să simt mai bine jocul pe iarbă, să mă simt în siguranță, iar acest lucru m-a ajutat să cred că e posibil. În trecut nu m-am gândit că o să pot câștiga vreodată la Wimbledon. O spun sincer pentru că suprafața aceasta de joc nu mi-a fost niciodată pe plac", spunea ea în 2019 pentru Gazetă.

„Mi-era greu să-mi imaginez că pot câștiga pe iarbă, mai ales că în România nu avem niciun teren cu o astfel de suprafață, dar am știut că dacă voi avea răbdare și voi munci, la un moment o să simt jocul și la Wimbledon"- Simona Halep

Undeva la mijloc 

Undeva la mijloc Pentru Irina Begu primele amintiri verzi se leagă de locul unde se joacă meciurile din calificări, adică la Roehampton, în 2009. „Atunci nu avem atât de mult feelingul acela de a juca la un Grand Slam, dar când am ajuns la All England Club am avut un sentiment foarte plăcut". 

Irina Begu a strâns patru victorii în cele opt participări la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages
Irina Begu a strâns patru victorii în cele opt participări la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages

Irina a fost pentru prima oară pe tablou la seniori în 2011. „Sunt unele jucătoare cărora li se potrivește foarte mult stilul de pe iarbă, altora, nu! Eu sunt undeva la mijloc, înspre bine. Sper ca de la an la an să mă acomodez în plus şi să ajung într-un moment în care să spun că îmi place foarte mult iarba", a spus Irina, care a ajuns cel mai sus până în turul al treilea în 2015, când a fost învinsă de Maria Șarapova. 

„Nu numai românilor le e greu să joace pe iarbă, cred că e valabil pentru șaptezeci la sută dintre jucători. Sunt șase săptămâni pe an şi nici nu știi dacă îți place sau nu-ţi place" -  Irina Begu

Turneul care a întors-o din drum 

Andreea Mitu are un loc special în inima sa pentru Wimbledon, mai ales pentru că evoluția de la această întrecere în 2014, prima sa prezență pe un tablou de Mare Șlem, a făcut-o să nu renunțe la tenis. A ajuns la Londra încărcată de gânduri, însă a câștigat trei meciuri în calificări, iar acest lucru i-a dat încredere să meargă mai departe în cariera sa, una în care a reușit să bifeze optimile de finală la Roland Garros în 2015 și să urce până pe poziția 68 în același an. 

În 2013 am jucat prima oară pe iarbă. Mi se pare o loterie jocul pe această suprafață. E cu totul altceva, mingea nu sare, trebuie să returnezi bine. Abia în timp capeţi experienţă", a spus Andreea Mitu, care după ce a născut s-a dedicat mai mult jocului de dublu

E o suprafață dificilă" 

Monica Niculescu este printre puținele jucătoare din România care a ajuns în săptămâna a doua la Londra la simplu, după Virginia Ruzici, Irina Spîrlea și Simona Halep. Se întâmpla în 2015, când a fost învinsă de Timea Bacsinszky în optimi de finală. La dublu, ea a jucat la seniori o finală, în 2017, iar la juniori două, în 2004 și 2005. „E foarte greu să joci pe iarbă. Nu pot spune nici că-mi place, nici că-mi displace. E o suprafață dificilă, trebuie să vii în faţă, să fii agresiv. Mulţi mi-au spus că se potrivește cu stilul meu", a spus jucătoarea în vârstă de 32 de ani. Primul meci pe tabloul principal de la Wimbledon l-a jucat în 2008. 

"Pe iarbă, dacă nu loveşti mingea în faţă şi ai dubii nu merge" - Monica Niculescu

„Îmi place mult" 

Alexandra Dulgheru, 31 de ani, şi-ar fi dorit să joace mai mult și mai bine la Wimbledon, dar accidentările i-au dat mereu bătăi de cap în preajma acestui turneu, ea fiind prezentă doar de patru ori la Londra pe tabloul de la simplu. „Îmi place foarte mult iarba, la juniori am avut finală la dublu", şi-a amintit ea. 

În 2006 a făcut pereche cu ucraineanca Antoniciuk, dar au pierdut în faţa Anastasiei Pavliucenkova şi a Alisei Kleibanova cu 1-6, 2-6. „E un alt stil de joc, trebuie să ai răbdare, poți să faci multe lucruri pe care nu le poți dezvolta pe alte suprafețe". Cea mai bună performanță a ei e atingerea turului al treilea în 2010, la prima participare.

8 meciuria disputat Alexandra Dulgheru pe iarba de la All England Club, câștigând patru

"A fost ciudat" 

Raluca Olaru la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages
Raluca Olaru la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages

Raluca Olaru, 31 de ani, a jucat de trei ori pe tabloul principal de la simplu în 2008, 2009, 2010 și de opt ori la dublu. „A fost foarte ciudat când am jucat prima oară pe iarbă. Era la juniori, în 2005, tocmai făcusem finală la Roland Garros la dublu și la simplu. Dar, pe măsură ce trec anii, mă simt din ce mai bine pe ea", a spus Raluca. 

Cel mai bun rezultat al său a fost atingerea sferturilor de finală la mixt în 2019. „Uzura fizică este mult mai mare pe iarbă, efortul e mult mai intens. Încălțările sunt diferite, noroc că avem crampoane pentru că altfel am aluneca rău", a subliniat jucătoarea.

Pregătiri pe sintetic

Horia Tecău, câștigător atât la juniori, cât și la seniori în proba de dublu, are o istorie lungă pe iarbă, care cuprinde și o victorie la Andy Murray

„Wimbledon-ul e mereu turneul de Mare Șlem unde abia aștept să mă întorc", spune Horia. Relația sa cu turneul londonez este dragoste profundă. L-a câștigat la juniori în 2002 și 2003, alături de Florin Mergea, și a ajuns în semifinale la simplu, iar la seniori, a jucat trei finale alături de Robert Lindstedt, în 2010, 2011 și 2012 pentru ca într-un final să triumfe în 2015 cu Jean-Julien Rojer. 

Derulând un pic filmul, cum au exersat cei doi români pentru primele întâlniri cu iarba? „Am jucat un turneu pregătitor. Atunci eu şi Florin călătoream împreună, ne antrenam pe un teren de iarbă sintetică. Iarba adevărată mi-a plăcut mult încă de la început pentru că făceam serviciu-voleu, câștigam multe puncte cu serviciul, mi s-a potrivit. Apoi am jucat la turneul de la Roehampton, atunci cred că l-am învins şi pe Andy Murray, bine, era cu zece ani mai mic decât mine", și-a amintit el râzând. Același Andy Murray, care după titlul cucerit la All England Club l-a îndemnat să se bucure cât poate de mult pentru că așa trebuie sărbătorit primul trofeu într-un turneu de Mare Șlem.

Horia Tecău (stânga) și Jean-Julien Rojer în acțiune pe iarba londoneză în 2015 FOTO Guliver/GettyImages
Horia Tecău (stânga) și Jean-Julien Rojer în acțiune pe iarba londoneză în 2015 FOTO Guliver/GettyImages

10 participăria adunat Horia Tecău la Wimbledon la seniori, prima fiind în 2009

Nu există cale de mijloc 

Horia Tecău și Florin Mergea cu trofeul de la juniori FOTO Guliver/GettyImages
Horia Tecău și Florin Mergea cu trofeul de la juniori FOTO Guliver/GettyImages

Doi români au reușit să se impună la Wimbledon în turneul juniorilor: Răzvan Sabău și Florin Mergea. Pentru ultimul anul 2003 a fost unul excepțional, el impunându-se atât la simplu, cât și la dublu, alături de Horia Tecău. „Sunt amintiri frumoase, a fost un rezultat extraordinar, mai ales de unde veneam, nu era nici un ajutor în România, să câștigi Wimbledonul era ca şi cum ai deveni acum numărul unu în lume", a spus el. 

Dar cum de a reușit să joace atât bine pe iarbă? „Cât eram mic, iarna mă antrenam pe duşumea vopsită, o suprafață mult mai rapidă decât iarba, de acolo mi se trage. În plus, am fost şi un jucător agresiv tot timpul. Pe iarbă ori te simți bine, ori nu te simți bine, nu prea există cale de mijloc, pur şi simplu, mi-a plăcut de la început", a întărit el. La seniori, la dublu, cel mai sus a ajuns în 2015, când a atins semifinalele împreună cu Rohan Bopanna.

Cu pantofi împrumutați 

Gabriela Ruse, care până acum a fost prezentă de două ori pe tabloul de simplu de la Wimbledon, în 2018 și 2019, a povestit cum a fost prima sa experiență la junioare. „În 2014, nu aveam pantofi de iarbă și am rugat-o pe Monica Niculescu să-mi împrumute o pereche pentru că nu se mai găseau pe niciun site, nici nu aveam contract cu nicio firmă", a spus ea. 

Experiența s-a petrecut la turneul pregătitor de la Roehampton. „Apoi mi-a trimis mama de la București perechea pe care o comandasem. Am jucat mult mai bine cu ei pentru că eram obișnuită cu acea marcă de adidași. A fost greu la început pentru că mi se părea foarte ciudat. Am jucat destul de slab la primul turneu, apoi am început să mă obișnuiesc cu suprafața, iar la Wimbledon mi-a mers foarte bine", a subliniat ea, referindu-se la semifinala atinsă la simplu.

Prima experiență la 16 ani 

Mihaela Buzărnescu (foto) și-a amintit de cea dintâi întâlnire cu iarba, care a avut loc în 2005. „Am jucat o semifinală contra lui Caroline Wozniacki la turneul pregătitor de la Roehampton. Apoi am fost prezentă pe tablou la junioare la Wimbledon, dar am pierdut la Makarova în turul al doilea. Eram singură, fără tatăl meu, dar a fost și interesant pentru că stăteam toți într-un cămin universitar, iar seara ne adunam la povești. Era total diferit față de acum!", a explicat Mihaela. 

Mihaela Buzărnescu a fost singura jucătoare care i-a luat un set Simonei Halep în 2019 la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages
Mihaela Buzărnescu a fost singura jucătoare care i-a luat un set Simonei Halep în 2019 la Wimbledon FOTO Guliver/GettyImages

Ea a detaliat apoi despre joc: „Mingea nu sare pe iarbă și o dată ce folosești efectul de slice sau scurtele ai un avantaj, mai ales că eu sunt stângace. Ulterior am reușit să mă adaptez mult mai repede, să iau mingea mult mai rapid, să-mi dau seama că trebuie să alergi după minge și să nu aștepți că nu vine spre tine ca pe celelalte suprafețe", a completat ea. La seniori a jucat de două ori pe tabloul principal, în 2018 și 2019.

În 2018 aveam multe meciuri câștigate înainte pe iarbă, l-am luat ca pe un turneu obișnuit. Nu am făcut diferența că e un Grand Slam. Sigur că era mult mai multă lume, mai ales când am jucat împotriva Karolinei Pliskova pe Terenul 1, clar mi-am dat seama că e altfel. Am făcut față destul de bine"- Mihaela Buzărnescu

Faptul că am fost aproape de turul patru și că am jucat sferturi la dublu pentru mine a fost un rezultat foarte bun, două săptămâni plăcute și am plecat de acolo oarecum mulțumită de evoluția mea din respectiva lună pe iarbă" - Mihaela Buzărnescu

Citește și celelalte episoade despre WImbledon:

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Iarba și un meci de neuitat: Gabriela Ruse a retrăit momentele emoționante și tensionate ale înfruntării cu o finalistă de la All England Club

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Nefericiți pe iarbă: cine sunt cei care nu au reușit să se impună la All England Club, deși au în palmares restul turneelor de Mare Șlem

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Care sunt jucătoarele care au adunat cele mai multe trofee pe iarba londoneză

Playtech: Ce a făcut Regina Elisabeta la doar 4 zile de la moartea Prințului Philip. Doamne, câtă putere are


Comentarii (1)
tipsy
tipsy  •  03 Iulie 2020, 13:22

Nu mai e ce a fost iarba de la Wimbledon, e extrem de lenta acum, iar stilul de joc de pe baseline o face sa fie aproape ca zgura in a doua saptamana. Dovada cine ajunge in fazele finale in ultimii ani. Australian Open e mult mai rapid, cred ca si US Open. Daca nu o incetineau atat probabil ca Federer mai avea vreo 2-3 Grand Slamuri.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează