SPORTURI  »  TENIS  »  ATP MADRID

VIDEO Chinezul pregătit de o româncă scrie istorie la Madrid » A scos doi jucători din Top 15 + performanță nemaivăzută la el în țară

Chinezul Zhizhen Zhang, alături de Julia Moldovan +16   FOTO
Chinezul Zhizhen Zhang, alături de Julia Moldovan

Articol de - Publicat miercuri, 03 mai 2023 13:38 / Actualizat vineri, 05 mai 2023 22:11

Chinezul Zhizhen Zhang, care o are în staff-ul său pe fizioterapeuta română Julia Moldovan, scrie istorie la Madrid! A devenit primul jucător de tenis din China calificat în „sferturile” unui turneu Masters, după trei victorii remarcabile reușite în turneul de la Caja Magica.

Continuă „epopeea” lui Zhizhen Zhang de la Madrid! Chinezul de 26 de ani, aflat pe locul 99 în ierarhia mondială, scrie una dintre poveștile frumoase ale sezonului de zgură, acesta reușind să avanseze în premieră în sferturile de finală ale unui turneu de tip Masters. Atrage atenția maniera în care asiaticul a reușit această performanță. 

În drumul său către „sferturi”, Zhang a învins doi jucători din Top 15 ATP, pe americanul Taylor Fritz (#10 ATP) și pe britanicul Cameron Norrie, al treisprezecelea jucător al lumii. Ambele dueluri au fost unele maraton, cu Zhang învingător după bătălii epice de trei seturi.

Marți seara, chinezul a salvat nu mai puțin de trei mingi de meci ale lui Taylor Fritz, într-un set decisiv cu accente dramatice, care a durat fix o oră! 

A fost 3-6, 7-6 (5), 7-6 (8) în favoarea lui Zhang, care se pregătește pentru duelul din „sferturi” cu rusul Aslan Karatsev (#121 ATP). În prealabil, jucătorul născut la Shanghai îl învinsese și pe Denis Shapovalov (#27 ATP), după un alt meci de trei seturi, 6-7 (4), 6-4, 7-6 (1).

FOTO. Românca Julia Moldovan colaborează cu Zhizhen Zhang

Julia Moldovan și Zhizhen Zhang / Sursă foto: instagram.com/julia.moldovan/
instagram.com/julia.moldovan/
Julia Moldovan și Ivan Ljubicic / Sursă foto: instagram.com/julia.moldovan/
Julia Moldovan și Zhizhen Zhang / Sursă foto: instagram.com/julia.moldovan/
Julia Moldovan / Sursă foto: instagram.com/julia.moldovan/
+12 FOTO

La începutul lui ianuarie, Julia Moldovan, care a practicat tenis de performanță, iar mai apoi a făcut reconversia către actuala ei meserie, cea de fizioterapeut, a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor în care a vorbit pe larg despre parteneriatul ei cu jucătorul chinez, despre potențialul acestuia, dar și despre cum a ajuns să fie cooptată la „Ivan Ljubicic Academy”, școala de tenis a fostului număr 3 mondial.

„Am început colaborarea prin Ivan Ljubicic. Zhizhen era manageriat de el și Ivan m-a angajat ca să lucrez cu Zhizhen și alți câțiva jucatori pe care îi mai avea in agenție. Se întâmpla la începutul anului 2020”, povestea Julia pentru GSP.

7 detalii despre Zhizhen Zhang

  • Născut la Shanghai, a făcut trecerea la profesioniști în 2012, iar până la 26 de ani a strâns din premii 660.000 de dolari.
  • Înalt de 1.93 m, folosește backhand-ul cu două mâini;
  • În 2021, a devenit primul jucător chinez care ajunge pe tabloul principal de la Wimbledon, unde ceda în primul tur. A repetat acea performanță un an mai târziu, la US Open;
  • A fost pentru o perioadă cel mai bine clasat jucător chinez din istorie în circuitul ATP, performanța acestuia fiind depășită ulterior de Wu Yibing. 
  • În 2022, a avut un record de 31-15 în meciurile din turneele Challenger, câștigând atunci și un turneu de această categorie, la Cordenons, în Italia. În total, are 5 competiții Challenger câștigate, trei pe hard și două pe zgură, pierzând alte 7 finale;
  • Idolul lui e Roger Federer, hard-ul fiind suprafața pe care se simte cel mai bine. A început tenisul la 4 ani, după ce tatăl său nu i-a permis să facă fotbal. Culmea, tatăl său, Zhang WeiHua, a fost un cunoscut fundaș la clubul Shanghai ShenHua;
  • Porecla chinezului e „ZZZ”. „Numele meu e prea greu de pronunțat pentru oameni, așa că pur și simplu le zic să-mi spună cum vor ei, iar eu o să le răspund oricum. Apoi, porecla mea a devenit «ZZZ», pentru că sunt trei Z în componența numelor mele. E mult mai ușor de pronunțat pentru cei din afara Chinei, plus că sună cool”, spunea chinezul, potrivit site-ului oficial al ATP.

Citește și alte știri din tenis: 

Maria Sakkari a remarcat tactica Irinei Begu: „Diferit față de tot ce am întâlnit în ultimii ani”

EXCLUSIV Cum ajungi instructor de tenis? 10 ponturi de la una dintre cele mai tinere antrenoare din România + sfaturi pentru părinți: „N-ar trebui să gândească așa”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
danglumetu
danglumetu  •  04 Mai 2023, 09:40

chiar sinteti de ris! ati ajuns sa va reluati propriile articole cu pretentie de noutate, sau mai degraba nu aveti ce scrie???

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  03 Mai 2023, 21:38

De ce nu joacă până câștigă 3 seturi din 5?

Freyya
Freyya  •  03 Mai 2023, 14:23

pe rus il cheama Aslan, nu Alexei

Vezi toate comentariile (4)
Comentează