SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Ziua lui Stan » Elveţianul Wawrinka e noul campion de la Melbourne: "Nu credeam că sînt atît de bun”

Stanislas a intrat în istoria turneului de la Antipozi alături de nume mari ale tenisului +3   FOTO
Stanislas a intrat în istoria turneului de la Antipozi alături de nume mari ale tenisului

Articol de - Publicat luni, 27 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 27 ianuarie 2014 11:16

El l-a învins pe Rafael Nadal, care a acuzat dureri la spate, cu 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 şi va urca în clasamentul mondial de pe 8 pînă pe trei. Din 2009, de la US Open, nu se mai impusese în turneele de Mare Şlem un alt jucător în afară de Nadal, Djokovici, Murray sau Federer.

Stanislas Wawrinka nu a visat niciodată să ajungă într-o finală de turneu de Mare Şlem, dar să o şi cîştige părea ceva imposibil! Ieri, la Melbourne, imposibilul a devenit realitatea lui, a jucătorului de 28 de ani, care a fost mai tot timpul în umbra lui Roger Federer. "Nu credeam că sînt atît de bun încît să-i înving pe jucătorii de top", a spus Stan cu trofeul de la Australian Open lîngă el.

Totuşi, în două săptămîni de turneu a trecut de numărul doi mondial, Novak Djokovici, şi de liderul mondial, Rafael Nadal. "Încă mai cred că visez. Am văzut atît de multe finale, dar nu credeam că o să joc vreodată în vreuna. Iar acum am acest trofeu lîngă mine", a completat Stan.

Trofeul acela mare şi argintiu e al său, indiferent că îi vine să creadă sau nu. După două ore şi 21 de minute de joc, timp în care a trecut prin toate stările: încredere completă în jocul său, furie, incertitudine şi, la final, bucurie. Pentru un set şi jumătate, elveţianul a jucat perfect, agresîndu-l pe Nadal, servind excelent şi nelăsînd miza partidei să-l copleşească.

Apoi au venit grimasele de durere lui Nadal, intervenţia trainer-ului şi plecarea la vestiare. Aici şi-a pierdut Stanislas cumpătul, s-a răţoit multe minute la arbitrul de scaun, cerîndu-i să-i spună de ce a mers spaniolul la cabine. Stîrnit de reacţia lui Stan, publicul l-a huiduit pe Nadal.

"Nu cred că e frumos ce s-a întîmplat. Ştim cu toţii că Rafa e un tip minunat, un mare jucător, întotdeauna dă ce are mai bun pe teren, mereu luptă. Pentru mine n-a fost o problemă că a chemat trainerul, ci că a plecat de pe teren. Îmi doream să ştiu ce are, atîta tot", a spus elveţianul.

Vizibil afectat de durerile la spate, Nadal nu a mai reuşit să servească aşa cum o făcuse, nu mai alerga după mingi, dar cu toate acestea a rămas pe teren. Stan s-a văzut un pic destabilizat de ce i se întîmplă adversarului şi deşi avea 2-0 la seturi, parcă nu se mai putea concentra, greşelile începînd să se adune. A cedat setul al treilea, dar în al patrulea şi-a regăsit cadenţa şi liniştea pentru a cîştiga meciul, turneul şi trofeul.

"Nu vreau să discut despre problemele pe care le-am avut eu. Trebuie să-l felcit pe Stan, a jucat incredibil! A meritat să cîştige trofeul, sînt foarte fericit pentru el. E un tip foarte tare, e unul dintre prietenii mei din circuit. A fost ziua lui Stan, nu a mea", a spus Nadal.

Din 2009, de la Juan Martin del Potro, care s-a impus la US Open, nu mai reuşise vreun alt jucător în afară de Djokovici, Federer, Murray sau Nadal să cîştige un trofeu de Mare Şlem.

Uneori, nu e nevoie să visezi ca lucrurile bune să ţi se întîmple. Stanislas Wawrinka are dovada. Un trofeu la care nu îndrăznise să viseze.

Suedezul care l-a schimbat
Stanislas Wawrinka a fost considerat mereu un jucător de un talent imens, dar foarte instabil psihic. De acest aspect s-a ocupat antrenorul său, Magnus Norman. Cei doi au început să colaboreze de la începutul lui 2013.

Nu au un contract full-time, suedezul însoţindu-l doar la anumite turnee. În doar un an de zile, Norman a reuşit să-i dea încredere elveţianului, astfel încît a ajuns pînă în semifinale la US Open în 2013, iar la Australian Open a mers pînă la capăt, cîştigînd trofeul.

Cuvintele care-l motivează
Campionul de la Melbourne şi-a făcut anul trecut un tatuaj cu un citat din scriitorul Samuel Beckett: "Dacă ai încercat şi ai eşuat, nu contează. Încearcă din nou. Eşuează din nou. Eşuează mai bine".

"Am aceste cuvinte de multă vreme în minte, dar doar anul trecut mi le-am tatuat. Aşa văd eu viaţa în tenis. Înainte credeam că în afară de Roger, Rafa şi Novak, toţi pierdem în fiecare săptămînă. E greu în tenis ca după o înfrîngere să iei lucrurile pozitive. Aceste cuvinte cred că exprimă foarte bine cariera mea", a explicat elveţianul.

12 victorii obţinuse Rafael Nadal în faţa lui Stanislas Wawrinka înainte de finala de la Melbourne, elveţianul nereuşind să-i ia nici măcar un set spaniolului

2,3 milioane de dolari este premiul pe care l-a primit Wawrinka pentru cîştigarea trofeului

"Am încercat să joc cît mai bine pînă la final. Nu-mi place să mă retrag. Pot să înţeleg reacţia publicului din setul al doilea. La final şi-au dat seama că nu mă simţeam deloc bine. Australienii s-au comportat foarte călduros cu mine timp de două săptămîni" (Rafael Nadal)

"A jucat incredibil, e greu să-l opreşti cînd e într-o astfel de pasă. Vreau să-l felicit încă o dată pentru că evoluează din ce în ce mai bine, cu o încredere fenomenală, loveşte fiecare minge, se mişcă foarte bine" (Rafael Nadal)

"Îmi pare foarte rău pentru ce i s-a întîmplat lui Rafa. Ne antrenăm de multe ori împreună, mă înţeleg foarte bine cu echipa lui. A fost ciudat să joc finala cu el. Sper ca accidentarea să fie doar ceva de moment şi să nu-i afecteze sezonul!" (Stanislas Wawrinka)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
madskills
madskills  •  27 Ianuarie 2014, 10:57
Postat de alexs_steaua pe 27 Ianuarie 2014, 09:29

Cat ma bucur pentru Stan!A aratat ca a trecut peste complexul Federer,a jucat cel mai bun tenis al sau in setul 2 si a obtinut o victorie meritata in fata unui Nadal accidentat ,ce-i drept.

Accidentat? De ce sa-i luam din merite lui Stan? Cu 2 zile inainte Nadal zburda pe teren si dupa ce i-a luat elvetianul primul set, brusc s-a accidentat. Atat de accidentat era ca a jucat 4 seturi dintre care a mai si castigat unul. Pur si simplu Wawrinka a fost mai bun si nu e o intamplare ca l-a eliminat si pe Novak.

alexs_steaua
alexs_steaua  •  27 Ianuarie 2014, 09:29

Cat ma bucur pentru Stan!A aratat ca a trecut peste complexul Federer,a jucat cel mai bun tenis al sau in setul 2 si a obtinut o victorie meritata in fata unui Nadal accidentat ,ce-i drept.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close