SPORTURI  »  VOLEI  »  CVM TOMIS CONSTANŢA

Calcule pentru vîrf » CVM Tomis Constanţa face minuni în Liga Campionilor

Articol de - Publicat vineri, 23 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 22 ianuarie 2015 21:17

CVM Tomis Constanţa a devenit prima echipă din voleiul masculin românesc care trece de faza grupelor în Liga Campionilor

Aflată la a treia participare consecutivă în Liga Campionilor, CVM Tomis a stabilit un punct de referinţă pentru voleiul masculin românesc, reuşind să depăşească în premieră faza grupelor. Mai mult, după succesul înregistrat miercuri seara, în Elveţia, 3-1 cu Dragons Lugano, constănţenii şi-au asigurat primul loc în Grupa A, cu cinci victorii din tot atîtea meciuri, postură din care pot spera la un adversar mai accesibil în faza eliminatorie.

Direct în Final Four
Regulamentul competiţiei este cel puţin ciudat, lăsînd loc de multe interpretări. Astfel, în Top 12 se califică automat cîştigătoarele celor şapte grupe, alături de cinci echipe clasate pe locul secund, care au acumulat cele mai multe victorii. Una dintre formaţiile clasate în fotoliul de lider va organiza însă Final Four, fiind astfel calificată direct în semifinalele întrecerii. Singura care şi-a anunţat intenţia în acest sens pînă în acest moment este Zenit Kazan (Rusia). Drept urmare, încă o gruparea care a încheiat faza grupelor pe poziţie a doua va intra în prima rundă eliminatorie. În aceste condiţii, CVM Tomis, va juca în prima fază a play-off-ului cu o echipă de pe locul secund, evitînd nume mari ale voleiului european. Campioana României a scăpat de cele trei mari forţe din Rusia, Belogorie Belgorod, Lokomotiv Novosibirsk şi Zenit Kazan, cîştigătoarele ultimelor trei ediţii ale Ligii, dar şi de două dintre reprezentantele Poloniei, campioana mondială, PGE Skra Belchatow, şi Asseco Resovia Rzeszow.

Excepţia de anul trecut
În ciuda regulamentului, în sezonul trecut, Confederaţia Europeană de Volei a decis ca Final Four-ul să fie organizat de Halbank Ankara, care încheiase faza grupelor pe locul secund. Drept urmare, turcii au intrat direct în semifinale, iar două dintre cîştigătoarele grupelor s-au întîlnit în meci direct chiar din prima fază eliminatorie. Graţie acestui "cadou", Halbank, care fusese învinsă în faza grupelor, pe teren propriu, chiar de CVM Tomis, a jucat finala întrecerii. Dacă regulamentul va fi totuşi respectat, posibilii adversarii ai echipei pregătite de Martin Stoev ar fi Halbank Ankara, Cucine Lube Treia (Italia), Wegiel Jastrzebski (Polonia), Recycling Volleys Berlin, VfB Friedrichshafen (ambele din Germania), şi Precura Antwerp (Belgia), ultimele două fiind considerate cele mai accesibile. "Este greu să ai preferinţe în privinţa următorului adversar, pentru că toate sînt formaţii puternice. Sigur, nu vreau să picăm cu Halkbank Ankara", a mărturisit preşedintele grupării de pe Litoral, Sorin Strutinsky. "Nu vor fi echipe slabe în play-off, acolo ajung numai formaţii foarte puternice. Cred totuşi că sînt cîteva echipe în faţa cărora avem şanse. Important este că aventura echipei noastre în Liga Campionilor continuă în maniera cea mai frumoasă", a adăugat antrenorul Martin Stoev.

Taxă de 8.000 de euro
Pentru a juca în play-off, constănţenii sînt obligaţi să achite o taxă de 8.000 de euro, după ce au mai plătit 25.000 de euro pentru a juca în faza grupelor. Mai mult, dacă va accede în ultimele şase echipe din Liga Campionilor, CVM Tomis va fi obligată să mai achite o taxă de 5.000 de euro către Confederaţia Europeană de Volei. În schimb, pentru cele cinci victorii obţinute pînă acum, campioana României va fi recompensată cu doar 20.000 de euro.

Ultimul duel
Tragerea la sorţi a meciurilor din prima fază eliminatorie va avea loc la finalul săptămînii viitoare, după disputarea ultimelor jocuri din faza grupelor. Constănţenii au ultima partidă marţi, pe teren propriu, cînd vor primi vizita italienilor de la Copra Piacenza. Întîlnirea are miză doar pentru oaspeţi, care au nevoie de cel puţin un punct pentru a fi siguri de calificarea în primele 12 formaţii, dar elevii lui Stoev şi-au propus să încheie grupa cu victorii pe linie. "Absolut nimeni nu se aştepta să avem un parcurs fără greşeală în Liga Campionilor. Mă bucur că a ieşit aşa şi ne dorim să fie 6 victorii din 6 după meciul cu Piacenza", a declarat secundul Radu Began.

"În faza eliminatorie, totul se ia de la zero şi trebuie să credem în şansele noastre. Nu ne temem de nici un adversar şi tot ce urmează pentru noi de acum încolo este un bonus"
Andrei Jekov, coordonator CVM Tomis

"Este o performanţă istorică pentru voleiul românesc. Echipa mea a demonstrat că are caracter, că are valoare, iar acum vom încerca să ajungem cît de departe putem în Liga Campionilor"
Martin Stoev, antrenor CVM Tomis Constanţa

18 victorii consecutive a adunat CVM Tomis în acest sezon, 5 în Liga Campionilor, 12 în campionat şi 1 în Cupa României

Clasament grupa A
1. Tomis Constanţa 5 5 0 15-6 13p
2. Copra Piacenza 5 3 2 13-10 10p
3. Knack Roeselare 5 2 3 10-12 6p
4. Dragons Lugano 5 0 5 5-15 1p

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează