SPORTURI  »  VOLEI  »  SCANDAL

EXCLUSIV Scandal de proporții în voleiul românesc: noile transferuri ale lui CSM Târgoviște au jucat pe fals în China! Ce suspendări riscă

Articol de - Publicat luni, 13 ianuarie 2020 14:58

Echipa de volei feminin a celor de la CSM Târgoviște a transferat pe 9 ianuarie două chinezoaice de mare valoare, de la Guangdong Evergrande.

Pe 11 ianuarie însă, acestea au evoluat în campionatul Chinei, pentru fosta lor echipă! Acum riscă jumătate de an de suspendare!

CSM Târgoviște a dat lovitura pe piața transferurilor. Echipa de volei feminin a reușit două semnături spectaculoase în această iarnă. Este vorba de două chinezoaice de mare valoare, care au evoluat la echipa de pe locul 4 în China, Guangdong Evergrande. 

Au jucat în Campionatul Mondial al cluburilor 

În tentativa de a se lupta la titlu, Tîrgoviște a mutat puternic. Le-a adus în vechea cetate de scaun pe Yao Li (24 de ani), o extremă de 1,86 metri, și pe Peiyan Chen (20 de ani), un universal de 1,93 metri, care a jucat și pentru "naționala" de tineret a Chinei! 

EXCLUSIV Scandal de proporții în voleiul românesc: noile transferuri ale lui CSM Târgoviște au jucat pe fals în China! Ce suspendări riscă

Yao Li atacă mingea la 3,10 metri și o blochează la 3,00 metri! De partea cealaltă, Peiyan Chen atacă la 3,10 metri și blochează la 3,00 metri!

Cu Guangdond Evergrande, Yao Li și Peiyan Chen au jucat și în Campionatul Mondial al cluburilor. Competiția a fost câștigată de italiencele de la Imoco Conegliano, iar clubul chinez s-a clasat pe 7. Guangdong este una dintre echipele de top în China. La echipa a cărei căpitan era chiar Yao Li au jucat în acest sezon rusoaica Tatiana Koșeleva și bulgăroaica Dobriana Rabadjieva, două vedete ale voleiului mondial. 

"Tot ce știu e că sunt jucătoarele noastre!" 

Cristian Savu, directorul CSM Tîrgoviște, a declarat că jucătoarele chineze trebuie să se alăture echipei în câteva zile.

"Noi am făcut toate demersurile pentru a obine vizele jucătoarelor. Nu am informații că ar fi jucat în China. Tot ce știu este faptul că sunt jucătoarele noastre și pot evolua pentru noi. Am făcut totul legal, în termen, CSM Tîrgoviște nu este în culpă", a declarat Savu. Oficialul a spus că nu a fost sesizat de nimeni din Federația Română de Volei și că așteaptă în zilele următoare să vadă ce se va întâmpla. 

Transferuri la timp! 

În România, ultima zi pentru înregsitrarea transferurilor a fost data de 10 ianuarie. Clubul dâmbovițean a mutat la timp și a trecut transferurile la FR Volei pe data de 9 ianuarie! Surpriza însă abia acum vine.

 Cele două chinezoaice au jucat pe 11 ianuarie, în play-off-ul campionatului chinez, pentru Guangdong Evergrande! Cum a fost posibil? 

Nu se știe dacă oficialii de la Târgoviște au fost înșelați în această privință! Cert este că jucătoarele în cauză nu mai aveau drept de joc în China, ele fiind deja transferate la CSM Tîrgoviște. Guangdong a pierdut meciul cu 2-3 în fața celor de la Beijing, Yao Li trecându-și în cont 14 puncte, iar Peiyan Chen 10 puncte. 

Riscă suspendarea 

Cert este că rivalele din România ale celor de la Tîrgoviște, Volei Alba Blaj, Știința Bacău și Dinamo București s-au sesizat imediat. Au cerut Federației române să ia măsuri imediate!

CSM Târgoviște nu e în culpă, dar cel mai probabil va pierde cele două jucătoare, care, conform regulamentului din România, riscă să fie suspendate! În articolul 17 din regulamentul FRV, se specifică destul de clar: 

- "Sportivii ce sunt legitimați și care vor participa la jocurile publice oficiale sau amicale pentru alte echipe, vor fi sancționați cu:
- amendă, 500 euro 
- suspendarea de la 2-6 luni 
- suspendarea de la 6 luni la 2 ani"

Rivalele celor de la Tîrgoviște cer ca jucătoarele chineze să fie încadrate la suspendarea de la 2 la 6 luni, pentru că a fost vorba de un meci oficial. Dacă se va întâmpla așa, Yao Li și Peiyan Chen nu vor mai apuca să joace în campionatul din România!

Se poate merge și mai departe, cu o plângere la Federația Internațională de Volei (FIVB) și atunci măsurile ar putea fi și mai drastice. 

Și-au amânat meciul de la Medgidia! 

CSM Târgoviște ar fi trebuit să joace pe 11 ianuarie la Medgidia, în prima etapă din retur, dar și-au amânat partida pentru 22 ianuarie tocmai pentru a le putea folosi și pe cele două chinezoaice. Acum e greu de crezut că acest lucru se va mai întâmpla, iar antrenorul Dragan Nesici va trebui să se descurce fără cele două asiatice.

Luptă în 4 

În acest sezon din Divizia A1, la feminin, patru echipe luptă pentru câștigarea campionatului. Este vorba de Volei Alba Blaj, Dinamo București, Știința Bacău și CSM Târgoviște. Blajul are 31 de puncte și e prima, iar Dinamo e a doua cu 27 de puncte, dar și un meci mai puțin disputat. Moldovencele de la Știința sunt pe 3 cu 27 de puncte, iar Târgoviște încheie Top 4 cu 22 de puncte, de asemenea cu un meci mai puțin disputat. 

În această pauză competițională, Dinamo a făcut și ea două transferuri spectaculoase, le-a înregimentat pe româncele Nneka Onyejekwe și pe Roxana Bacșiș. Știința Bacău a răspuns prin transferul unui universal din Peru, Carla Rueda. CSM Tîrgoviște a mai adus și ea un libero din Serbia, e vorba de Teodora Pusici.

Vezi și: 

Roxana Bacșiș, noul transfer al lui CS Dinamo: „Voi da totul!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  13 Ianuarie 2020, 16:04

FRH vs FRV...Domnule Ursescu lucrați cumva la revista Federației Române de Volei? Câtă diferență între modul cum descrieți acțiunile de la volei și cele de la handbal...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează