SPORTURI  »  VOLEI  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

INTERVIU Laurențiu Lică, fostul căpitan naționalei, despre „optimea” împotriva Croației de la Campionatul European: „Avem șansa noastră!”

Laurențiu Lică FOTO Agerpres
Laurențiu Lică FOTO Agerpres

Articol de - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 17:21 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 20:06

Laurențiu Lică, fostul voleibalist care a îmbrăcat tricoul naționalei de peste 150 de ori și al cărei căpitan a fost, vorbește despre meciul din optimi de finală pe care România îl dispută vineri, la Varna, împotriva Croației (ora 17:30, netelevizat în România), la Campionatul European.

Laurențiu Lică, 43 de ani, a fost unul dintre jucătorii emblematici ai naționalei României, dedicându-și viața sportului pe care l-a servit cu dedicare și pasiune. S-a retras anul trecut, cu un succes alături de echipa sa de suflet, SCM Craiova, în Cupa României. 

„Lolo", așa cum i se spune, a făcut parte din naționala masculină care a participat la Campionatul European din 2019, după 24 de ani de absență a „tricolorilor" la un turneu final continental. După acea participare, Lică s-a retras din reprezentativa României.

În timp ce încă juca, a fost numit, în 2021, team manager al naționalei masculine, post din care s-a retras după ce a semnat contractul prin care a devenit antrenor al echipei de Divizia A1, Corona Brașov. „Am ales să antrenez formația din Brașov, așa că a trebuit să mă îndepărtez un pic de echipa națională. Sigur că țin legătura cu băieții și am răspuns cu mare drag la orice solicitare a staff-ului naționalei. Vreau să cred că am ajutat și am fost lângă ei când au avut nevoie", a spus Laurențiu.

Cunoscător al acestei echipe, fostul voleibalist a vorbit despre parcursul României la Campionatul European, unde a trecut de campioana olimpică Franța, dar și despre meciul de vineri, de la ora 17:30, din optimi de finală cu Croația, partidă care se va disputa la Varna.

- Domnule Lică, parcursul României la acest Campionat European a fost unul bun, cum vi s-a părut?
- Speram să începem mai bine, dar tracul acesta al competițiilor mari apare inevitabil atunci când o echipă nu formează un nucleu de prea mult timp. Este o echipă căreia antrenorul Sergiu Stancu i-a dat credibilitate în urmă cu doi ani. Automat aceste lucruri sunt inevitabile la turnee finale, unde România, din păcate, nu este abonată turneu de turneu. 

Acum patru ani am fost calificați la Campionatul European, unde am fost foarte aproape să trecem în partea eliminatorie a competiției, dar iată că anul acesta am reușit, după un parcurs în grupă, așa cum spuneam, cu un ușor trac la început, dar ușor-ușor lucrurile au mers din ce în ce mai bine și iată și rezultatul fantastic pe care echipa României l-a obținut, victoria împotriva campioanei olimpice.

21 este loculpe care România l-a ocupat în 2019 la Campionatul European, ultima ediție la care a participat înainte de cea din 2023

Laurențiu Lică: „Nu cred că ne-au luat de sus"

- Ați privit partida cu Franța prin ochii unui specialist, ce a mers atât de bine în jocul României în meciul cu Franța, de am reușit să trecem de ei?
- Am avut un meci constant bun pe toate compartimentele și aici mă refer la la serviciu, la sistemul de apărare, blocaj și apărare. Aceste lucruri au mers foarte bine, dar sigur că dacă vrei să faci puncte în volei ai nevoie neapărat de un un atac puternic. Eu cred că aici a fost până la urmă cheia, serviciul care a venit constant, forțând echipa Franței să greșească foarte mult. Ei văzându-se mai mereu în spatele nostru, în fiecare set au trebuit să forțeze mai mult serviciul și au apărut greșelile.

- Credeți că ne-au luat un pic de sus? Nu s-au gândit că se poate așa ceva?
- Eu nu cred că ne-au luat de sus. Este totuși campioana olimpică, este multiplă câștigătoare a Campionatului European, cu un parcurs extraordinar în ultimii 10 ani. Eu scot din calcul că poți să iei de sus o echipă la un turneu final, indiferent de valoare. Erau aproape să piardă locul întâi în grupă, ceea ce pentru ei cred că ar fi fost catastrofal.

Rezultatele României în Grupa D (Tel Aviv)

  • 0-3 cu Portugalia 
  • 2-3 cu Israel 
  • 3-2 cu Turcia 
  • 3-1 cu Grecia 
  • 3-1 cu Franţa 
  • Locul ocupat în grupă: 3, cu 3 victorii și 9 puncte

Un loc meritat pentru România

- Ați fost team-manager, până la un anumit punct, al acestei echipe. E o echipă în creștere, o echipă tânără, cum vedeți viitorul ei?
- Viitorul arată bine și sigur că suntem toți entuziasmați după acest parcurs din grupa noastră. Eu cred că ușor-ușor jucătorii români încep să fie recunoscuți și să li se dea credibilitate și în campionatele mai mari, unde pot să joace la un nivel înalt. Nu spun că întrecerea din România nu este una puternică. Este din ce în ce mai puternică an de an, dar, cu siguranță, după cum ați văzut, jucători ca Adrian Aciobăniței sau Alexandru Rață sunt jucători care evoluează în străinătate și au pus umărul remarcabil la victoriile și parcursul foarte bun al echipei naționale la Campionatul European.

Laurențiu Lică, fostul căpitan naționalei, despre „optimea” împotriva Croației de la Campionatul European: „Avem șansa noastră!”
Adrian Aciobăniței în acțiune FOTO CEV

- Cum vedeți meciul împotriva Croației?
- Croația este o echipă care, pe lângă meciurile bune pe care le-a reușit în în grupă, a terminat pe locul doi, ceea ce într-o întrecere atât de puternică spune multe. Eu cred că avem șansa noastră, este un meci eliminatoriu, chiar vreau să văd cum băieții reușesc să intre în meci, ceea ce este un lucru esențial în astfel de partide pentru că nu, nu există drum de întoarcere. 

Laurențiu Lică, fostul căpitan naționalei, despre „optimea” împotriva Croației de la Campionatul European: „Avem șansa noastră!”
Blocajul croaților e unul redutabil FOTO CEV

Dacă reușim să intrăm bine în meci, cu siguranță Croația poate fi bătută. Eu cred că locul nostru în optimile Campionatului European este foarte meritat și sunt convins că acești băieți ne vor reprezenta cu mândrie și, mai mult de atât, sunt convins că vor reuși un meci foarte bun.

Rezultatele Croației în Grupa B (Varna)

  • 0-3 cu Finlanda 
  • 2-3 cu Ucraina 
  • 3-0 cu Spania 
  • 3-1 cu Bulgaria 
  • 0-3 cu Slovenia 
  • Locul ocupat: 2, cu trei victorii și 9 puncte

- Unde este locul Croației pe plan mondial și european, e o echipă de valoare apropiată de a noastră sau undeva un pic mai sus?
- Croația are un lot la care lucrează de trei-patru ani, deja se văd rezultatele. Are întotdeauna antrenori de prestigiu străini care vin și pregătesc echipa națională a Croației și iată că se văd și rezultatele. Este o echipă care îmbină experiența jucătorilor cu mulți ani de volei cu elanul celor tineri, care evoluează în campionate din străinătate.

24 este loculpe care îl ocupă România în ierarhia mondială, în timp ce Croația este pe 26

- Au vreun jucător de top care să ia și să ducă echipa în spate?
- Sigur că sunt jucători importanți. Eu cred că vorbim de Filip Sestan. Este un băiat care a jucat în România trei sezoane, a trecut pe la campioana României, pe la SCM Universitatea Craiova. Este un un jucător remarcabil și, bineînțeles, pe lângă el vorbim de poziția de fals, care este până la urmă tunarul echipei, au ridicători de calitate, dar aici cred că n-aș denumi doar unul. Reușesc să formeze o echipă puternică.

14 este loculpe care-l ocupă naționala masculină în ierarhia europeană, în timp ce Croația este pe 16

Despre Laurențiu Lică

  • Născut pe 11.02.1980 la Galați
  • Postul pe care a jucat: universal
  • Echipe la care a jucat: CSU CSŞ Galaţi, SCMU Craiova, Petrom Ploieşti, VCM Constanţa, Gazelec FC Olympique Ajaccio Volleyball, Beauvais Oise Universite Club, CVM Tomis Constanţa, Montpellier Volley Universite Club, Chaumont Volley-Ball 52, Martigues Volley-Ball, Tricolorul Ploiești, SCM Craiova
  • Palmares: trei titluri de campion în România (cu Tomis Constanța, SCMU Craiova și Tricolorul Ploiești), 4 Cupe ale României, pe plan internațional a cucerit o Cupă a Franței cu Beauvais

Citește și:  

Așa se sărbătorește o victorie istorică! » Imagini fabuloase după triumful în fața campioanei olimpice: „Încă nu realizez ce s-a întâmplat!”
CE
Așa se sărbătorește o victorie istorică! » Imagini fabuloase după triumful în fața campioanei olimpice: „Încă nu realizez ce s-a întâmplat!”
România a învins Franța, deținătoarea titlului olimpic, la Campionatul European de volei masculin și este în optimile de finală
CAMPIONATUL EUROPEAN
România a învins Franța, deținătoarea titlului olimpic, la Campionatul European de volei masculin și este în optimile de finală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează