SPORTURI  »  VOLEI  »  DRAGONS LUGANO - CVM TOMIS CONSTANŢA, AZI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE DIGISPORT2

Pe mîinile Doctorului » Proaspăt absolvent de Medicină, Andrei Spînu e una din gurile de foc ale Tomisului în Liga Campionilor

Andrei Spînu (centru) încercînd să blocheze mingea // Foto: cev.lu
Andrei Spînu (centru) încercînd să blocheze mingea // Foto: cev.lu

Articol de - Publicat miercuri, 21 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 20 ianuarie 2015 21:18

Proaspăt absolvent al Facultăţii de Medicină, centrul campioanei CVM Tomis, Andrei Spînu, îşi blochează adversarii la cel mai înalt nivel în Liga Campionilor.

Căţărată pe primul loc în Grupa A a Ligii Campionilor, CVM Tomis Constanţa este la un pas să bifeze o premieră în voleiul masculin românesc, calificarea în play-off-ul celei mai importante competiţii intercluburi din Europa.

Campioana României a avut un parcurs perfect, cu patru victorii din tot atîtea meciuri disputate, iar printre "vinovaţi" se numără centrul de 2,10 metri, Andrei Spînu.

Născut la Chişinău, în Republica Moldova, "uriaşul" grupării de pe litoral s-a mutat împreună cu familia în România pe când avea 15 ani, a jucat un sezon pentru fosta campioană a Europei, VfB Friedrichshafen, a terminat cu brio Facultatea de Medicină şi mărturiseşte că şi-ar fi dorit să ajungă regizor la Hollywood.

Schimbarea decisivă
Viaţa lui Andrei s-a schimbat în 2002, când s-a mutat cu întreaga familie în România, după ce-şi petrecuse primii ani ai copilăriei la Călăraşi, un orăşel micuţ de lângă capitala Republicii Moldova.

"Părinţii mei sunt medici, mama oftalmolog şi tata ortoped, şi au hotărât că putem avea o viaţă mai bună în România. Şi-au găsit amândoi posturi la Dej, aşa că ne-am mutat. La început a fost mai greu, dar m-am acomodat rapid, mai ales că am vorbit mereu româneşte în casă. De vreo doi ani aveam şi cetăţenie, aşa că am trecut repede peste probleme", spune centrul constănţean.

Puştiul de aproape doi metri a fost reperat rapid de profesorul de sport, el însuşi voleibalist activ la echipa din Dej.

"Nici nu ştiam cu ce se mănâncă voleiul. În schimb, eram înnebunit după baschet şi jucam mereu în curtea şcolii, dar la Dej nu era echipă de baschet. M-a luat de mână şi m-a dus în sală, unde am avut norocul să dau peste unul dintre cei mai buni antrenori români la nivel de juniori, Radu Miclea, un foarte bun mentor. M-a învăţat adevăratele valori în sport: munca, modestia, respectul faţă de adversar", povesteşte Andrei.

Totul a curs lin, a făcut saltul la seniori, iar la 20 de ani s-a mutat la Cluj: "Nu am reuşit mari performanţe la Cluj, dar am avut ocazia să joc meci de meci şi să progresez enorm".

Oferta de nerefuzat
Vara anului 2009 i-a adus o surpriză de proporţii. A primit o ofertă de la unul dintre granzii Europei, VfB Friedrichshafen. "A fost şi un pic de noroc. Stelian Moculescu antrena şi naţionala României şi echipa germană. Unul dintre centrii de la VfB Friedrichshafen s-a accidentat grav şi aveau nevoie de un înlocuitor, aşa că mi-au propus să merg în Germania. Nici nu au existat negocieri, am acceptat imediat. Nu am jucat prea mult, dar a fost o experienţă senzaţională. Am cîştigat titlul şi am fost alături de voleibalişti de top", explică Andrei.

În ciuda entuziasmului plecării în Germania, a rămas cu picioarele pe pământ. Era deja student în anul doi la Facultatea de Medicină din Cluj, aşa că nu a renunţat la studii. "Iniţial, m-am gândit că voleiul este drumul meu, apoi m-am gândit că ar fi bine să-mi las nişte portiţe deschise. Mi-am luat toate examenele şi am îngheţat anul". După un an, s-a întors în ţară, impresionat de oferta celor de la CVM Tomis, dar şi de promisiunea făcută de oficialii constănţeni: "Mi s-a promis înţelegere în privinţa studiilor".

Licenţa cu 9,88
Mutarea la Constanţa i-a oferit ocazia de a-şi relua studiile la Facultatea de Medicină din oraşul de la malul mării şi să-şi îndeplinească visul din copilărie.

"Am crescut într-o familie în care s-a pus accent pe şcoală, iar părinţii mei au insistat să-mi continui studiile, mai ales mi-am dorit dintotdeauna să ajung medic. În rest, toată lumea mi-a spus să aleg voleiul, pentru că nu o să le pot face pe amândouă. Am trăit însă o dezamăgire sportivă, pentru că voleiul din România nu era la nivel înalt şi mi-am dat seama că nu pot să risc şi să mă axez doar pe volei. Nu ştii unde te duce viaţă, iar cunoştinţele dobândite în aceşti ani nu mi le poate lua nimeni", mărturiseşte Andrei.

A mai făcut patru ani, iar în vara anului trecut a susţinut examenul de licenţă. L-a trecut şi nu oricum, ci cu o notă impresionantă: 9,88.

"Este un mit că studenţii de la Medicină stau şi învaţă nopţi întregi. Eu m-am obişnuit repede cu programul, aşa că mi-am făcut timp şi pentru şcoală, şi pentru volei. Dimineaţa mergeam la facultate, apoi la antrenament, mă întorceam la facultate şi apoi la al doilea antrenament. Învăţam seara, când ajungeam acasă. Un singur lucru a făcut ca această perioadă să fie mai grea: ador să dorm la prânz, dar nu prea am mai avut timp".

Nu şi-a început însă rezidenţiatul, din respect pentru pacienţi: "Nu poţi să fii medic cu jumătate de normă, trebuie să fii mereu disponibil pentru pacienţi, iar eu nu pot face asta acum. Nici în privinţa specializării nu m-am decis. Oscilez între oftalmologie şi medicina de recuperare".

Un vis împlinit
În paralel cu studiile, cariera sa sportivă a crescut frumos. "Primii doi ani au fost mai dificili, cu multe încercări şi schimbări de jucători. Apoi, au început să vină şi rezultate, iar după întoarcerea antrenorului Martin Stoev, lucrurile s-au aşezat şi s-a găsit formula ideală pentru performanţe pe plan european. În acest moment, este cel mai bun grup pe care l-a avut Constanţa vreodată. Sunt multe caractere bune şi am făcut o echipă între prieteni, lucru care contează enorm. Prezenţa în play-off este un vis realizat şi nu ne rămâne decât să luptăm pentru primul loc din grupă, ca să avem un adversar mai facil în primul tur eliminatoriu şi să păstrăm şanse de a intra în primele şase echipe din Liga Campionilor", explică Andrei.

Şi viaţa personală îi luminează chipul. Anul acesta va face marele pas şi se va căsători cu logodnica sa, Lidia.

Mare amator de filme
În timpul liber, voleibalistul constănţean este un mare amator de filme, iar actorii săi preferaţi sunt Leonardo Di Caprio şi Nicole Kidman. "Îmi place mult să mă uit la filme şi, dacă aş fi trăit în SUA, probabil că aş fi încercat să fiu regizor. Poate chiar la Hollywood. Totuşi, trăiesc în România, aşa că rămâne doar un vis", spune amuzat Andrei, care adaugă că printre filmele sale preferate se numără The Usual Suspects, Mulholland Dr. şi Saving Private Ryan.

CV - Andrei Spînu:
- 27 ani
- dublu campion al României, cu CVM Tomis Constanţa (2013 şi 2014), dublu câştigător al Cupei României, cu CVM Tomis Constanţa (2013 şi 2014), campion al Germaniei, cu VfB Friedrichshafen (2010)

"Mi-am dorit mereu să mă calific cu naţionala la Jocurile Olimpice, dar ştiu că este greu de realizat. Drept urmare, visez să mergem la un turneu final de Campionat European sau Mondial şi să facem o figură frumoasă" (Andrei Spînu)

"Idolul meu este cu şapte mai tânăr decât mine. Este un cubanez, Wilfredo Leon, care la 14 ani debuta în naţionala Cubei şi la 17 ani era căpitanul vicecampioanei mondiale" (Andrei Spînu)

"Am mai avut oferte de a pleca în străinătate, dar vreau să o fac cum trebuie. Să joc, să am satisfacţii şi să câştig" (Andrei Spînu)

"Popularitatea voleiului în România este aproape de zero, spre deosebire de alte sporturi, aş spune obscure. Este o mare problemă" (Andrei Spînu)

Clasament grupa A
1. Tomis Constanţa    4    4    0    12-5    10p
2. Copra Piacenza    4    2    2    10-9    7p
3. Knack Roeselare    4    2    2    9-9    6p
4. Dragons Lugano    4    0    4    4-12    1p

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează