INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ELVEȚIA

Mobilizare fără precedent! Kosovarii strâng bani pentru a plăti amenzile elvețienilor Xhaka și Shaquiri

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de GSP - Publicat marti, 26 iunie 2018 19:33

Elvețienii Granit Xhaka (25 de ani), Xherdan Shaqiri (26 de ani) și Stephan Lichtsteiner (34 de ani) au fost amendați de FIFA după ce au sărbătorit golurile din meciul contra Serbiei, 2-1, făcând semnul vulturului cu două capete, prezent pe steagul Albaniei.

Decizia FIFA a creat o reacție în Kosovo, provincia desprinsă din Serbia în care locuiesc mulți albanezi. Un fond de investiții a luat decizia de a crea un site pe internet în care kosovarii albanezi pot dona bani pentru amenzile fotbaliștilor elvețieni. 

Cei doi fotbaliști cu origini albaneze au sărbătorit victoria din primul meci al grupei, 2-1 cu Serbia, făcând semnul vulturului cu două capete, prezent pe steagul Albaniei. Deși jucătorii au negat că gestul ar avea legături politice, FIFA nu a stat pe gânduri și i-a amendat. 

Granit Xhaka s-a născut la Basel, în Elveția, din părinți albanezi, originari din Serbia. Tatăl său, Ragip, a participat în 1986 la demonstrații în orașul Pristina, pe când avea 20 de ani, și a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și jumătate. Fratele său, Taulant, a ales să joace pentru naționala Albaniei. Familia Xhaka s-a mutat în Elveția în 1990, cu 2 ani înainte de nașterea lui Granit (1992) și a lui Taulant (1991).

Rivalitatea dintre sârbi și albanezi a apărut în jurul Kosovo, o regiune care și-a câștigat independența față de Serbia în 2008. În 1998, în urma intervenției forțelor NATO în zonă au fost semnalate peste 11.000 de decese. 

Citește și:

Au anunțat acum: Corvinul a ales între Europa League și dreptul de promovare » Florin Maxim a explicat care a fost motivul
Liga 2
Au anunțat acum: Corvinul a ales între Europa League și dreptul de promovare » Florin Maxim a explicat care a fost motivul
Jucătorul din Superligă care este la un pas de Universitatea Craiova! A rămas liber de contract!
Superliga
Jucătorul din Superligă care este la un pas de Universitatea Craiova! A rămas liber de contract!
Scene incredibile, ratate de televiziuni, după finala Conference League » Prăpăd în stadion, fotbaliști umiliți
Conference League
Scene incredibile, ratate de televiziuni, după finala Conference League » Prăpăd în stadion, fotbaliști umiliți

A ales Louis Munteanu? Disputat de FCSB și Rapid, atacantul a fost filmat cântând despre rivală: „Are valoare d'aia mare / Și știu că nu vă convine”

Mihai Pintilii, despre cel mai greu adversar din carieră: „Era un «bighidiu» d-ala mic. Dădeam cu ură în el, dar nu cădea. Dă-te-n... Doamne, iartă-mă”


Comentarii (13)
maxp
maxp  •  26 Iunie 2018, 22:50

Lume bolnava, in locul jucatorilor le-as cere eu sa desfiinteze site-ul cat mai repede. La naiba, nu se strang bani pentru bolnavi cronici sau pentru oameni ce traiesc, din vina altora, in saracie, dar se strang banii sa se plateasca amenzi care nici macar nu-i afecteaza considerabil, a unor milionari in euro. Nu stiu ce sa zic, mie o astfel de gandire mi se pare penibila, nu demonstreaza nimic, e un nationalism exagerat si de prost gust. N-am stat sa verific gesturile celor 3 prea des, dar parca pe Shaqiri l-am mai vazut cu gestul respectiv (n-am facut niciodata asocierea cu acel vultur). Daca de obicei se bucura asa, decizia FIFA e o tampenie, daca nu, e clar ca a fost un gest ostentativ si-si merita pedeapsa. Nici macar nu arata vreo afectiune fata de patria de origine, poate inteleg macar asta kosovarii. Nu stiu ce treaba are Lichsteiner in asta, ala chiar nu cred ca e albanez.

red77
red77  •  26 Iunie 2018, 21:13

deci niste sarantoci tre sa doneze bani sa-si plateasca astia cu salarii de milioane de euro o amenda? fain

albalbastru72
albalbastru72  •  27 Iunie 2018, 00:12

Voi avea grija oricum fix inaintea meciului cu Serbia sa partajez imaginea glumei celor *** Pintilii si Budescu pentru ca si ei sa plateasca pentru acest gest.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează