OPINII  »  NAȚIONALA

Mâini moarte

Articol de - Publicat luni, 29 martie 2021 14:20 / Actualizat luni, 29 martie 2021 14:47

Cei care au reținut mai ales finalul meciului cu Germania au insistat că "tricolorii" puteau egala. Corect, întrucât Pușcaș în minutul 88 și Stanciu în 90 au ratat din poziții excelente. Totuși, dacă partida s-ar fi încheiat 1-1, scorul ar fi fost mincinos. În ideea că, dominând autoritar, posesie 64%, adversarii și-au creat și au irosit 5-6 ocazii imense. Concret, au confirmat ce știam. Că-s mai buni. Din altă clasă, parcă practică uneori alt joc.

Organizați și disciplinați, dar inferiori valoric, băieții noștri au vrut, s-au străduit. Nimic de imputat ca atitudine. De spus însă că unii dintre ei, obligați să se încadreze într-o anume tactică, nu și-au găsit locurile. De pildă, Stanciu, Fl. Tănase și Hagi. Cum și Keșeru s-a zbătut ca peștele pe uscat, alergătură din belșug, realizări zero, oare Pușcaș nu trebuia introdus mai devreme? România a lăsat impresia unei echipe formate din oameni de atac puși să se apere!

Măcar în parte întemeiat, reproșul ar trebui să-i dea de gândit lui Rădoi. În privința strategiei alese, dacă nu și a selecției. Deoarece nu era cazul, chiar nu era, ca recent naturalizatul Camora să fie titularizat înaintea lui Bancu, clujeanul fiind într-o evidentă scădere de formă în Liga 1. Deși el a prins duminică o zi neagră, aș evita să-l scot țap ispășitor pentru un eșec, îmi cer scuze, dinainte anunțat. Camora a greșit la gol, de acord, dar numai el? Nu cumva întreg flancul stâng?

Mâini moarte

Sincer, cum să fi obținut naționala altceva și, pe fondul relaxării nemților, să fi forțat careul lui Neuer când ea a avut atâtea mâini moarte?! La limita corigenței, cu note de 4 și 5 precum Stanciu, Hagi, Tănase, Keșeru și, după minutul 66, Man. Care, din păcate, n-a schimbat nimic. Intrarea lui nu s-a simțit.

Mai sigur pe el decât cu Macedonia de Nord, Chiricheș și-a justificat banderola de căpitan, în timp ce Ov. Popescu, Răzvan Marin și, cu toate că a obosit cam repede, Mihăilă s-au ridicat la un nivel mulțumitor. Atât însă, puțini. O echipă cu pretenții, cu veleități, nu se poate baza doar pe 4-5 jucători, iată un alt prilej de meditație pentru Rădoi.

Indiscutabil, omul meciului a fost Niță, cel care a izbutit câteva parade excepționale. În minutele 8 (Havertz), 18 și 58 (Gnabry), măcar atunci, el a intervenit de-a dreptul miraculos, magic. Să ne reamintim ce ne-am mai lamentat că lotul a rămas fără portar de top după retragerea lui Tătărușanu. Cum Florin Niță, dar și Andrei Vlad, impecabil la U21, apără ca la carte, rezultă că ne-am plâns degeaba.

Naționala are un portar pe cinste, ba chiar doi la o adică, ea nu stă rău la acest capitol. Dimpotrivă. La altele însă da, vom mai vorbi pe această temă. Pe moment, e de văzut ce-au învățat Rădoi și elevii lui din înfrângerea cu nemții și să arate asta miercuri în Armenia. Poate că va veni vremea ca "tricolorii" să mai învețe și din victorii, nu doar din eșecuri. Oare va veni vreodată?!


Comentarii (21)
1399649516810329
Popa Ionel  •  29 Martie 2021, 19:20

1. Sa nu uitam ca nationala a avut nevoie de Camora si nu invers. Prea este gasit ca si tap ispasitor, dar avem si altii. Problema este ca infieram ,dupa prima incercare, alte variante de naturalizare. Cand va fi in discutie alta naturalizare vor fi multi care vor sari ca arsi. "Avem noi romanii nostri. N-ati vazut ce am patit cu Camora". Ajunge sa ne uitam la nationala de ieri a Germaniei, si vedem cat de nemti erau nemtii. 2. Au fost multe maini moarte, dar poate unii au fost si datorita pozitiei dictate de Radoi, de valoarea adversarului. Dar ce a facut Ianis e inadmisibil: primul corner il da direct pe poarta, vrand sa ii dea gol din corner unuia dintre cei mai buni portari din lume. La al doilea corner a topait in jurul mingii, sa vada lumea ca stie cu stangul si dreptul si a dat o centrare jalnica. 3. Nita, pe langa faptul ca a fost genial aseara, ne a aratat si altceva. La interviul dupa meci, la intrebarea cine l a sustinut in cariera, a spus ca sotia si a inceput sa lacrimeze. Daca am avea pe teren "oameni", nu neaparat superjucatori, ca Nita, altfel am arata. Dar unii sunt preocupati de freze, tatuaje, sa il vada impresarul, sa vedem ca stie cu ambele picioare. Deci, dupa meciul de aseara, un singurul lucru: "Nita, jos palaria. Esti un portar si un om deosebit". Pentru restul sa le fie rusine.

napocarepublica
napocarepublica  •  29 Martie 2021, 19:33

Consider ca intreaga nationala a Romaniei e praf.. nu vad nici un viitor pt nationala pt urmatorii 10 ani ,cand vor disparea din nationala jucatori ca Ianis Hagi,Man sau Tanase

godot
godot  •  29 Martie 2021, 14:51

Vorbe goale, clișee, chestiile astea cu învățatul, ce naiva să înveți. Pur și simplu, am întâlnit un adversar net mai valoros, o diferență colosală la toate criteriile, de la individ la grup. Putem să învățăm ceva din meciul cu macedoslavii (ce să nu mai facem altădată), în niciun caz din meciul cu Germania, aici faci doar exerciții de admirație și încerci dimineața următoare, când te uiți în oglindă, să-ți propui să faci pe viitor un efort în plus (o flotară, un abdomen...) pentru a mai reduce din decalajul enorm existent. De învățat are clasa politcă, care trebuie să ia măsuri pe termen foarte lung, pentru reducerea decalajelor : legea sponsorizării; crearea de spatii adecvate pentru sportul de masă, finantare sportului scolar, strategii publice și campanii de promovare a sportului de masă etc. etc.. Restul e apă de ploaie, noi nu mai avem parcuri măcar, obezitatea și diabetul juvenil sunt groaznice, și vorbim de tactică, auzi.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează