Articol de GSP - Publicat marti, 25 martie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 21 iunie 2014 13:44
De la Diego Maradona încoace, FIFA nu a mai prins dopat nici un jucător de fotbal ce participa la o ediţie de Campionat Mondial de Fotbal! Cu 3 luni înainte de startul competiţiei găzduite de Brazilia, specialiştii spun că procedurile pentru a-i depista pe trişori sînt departe de standardele internaţionale şi că nu sînt de încredere.
Wall Street Journal scrie că majoritatea problemelor provin din faptul că Brazilia nu are un laborator acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA). Singura instituţie de profil, laboratorul din Rio de Janeiro, şi-a pierdut licenţa anul trecut, după ce experţii WADA au concluzionat că laboratorul nu este în stare să măsoare corect valorile probelor recoltate de la sportivi. Conform WADA, probele de la Campionatul Mondial de Fotbal vor trebui să fie transferate la Lausanne, Elveţia.
În jur de 256 de jucători vor fi testaţi, toţi fiind aleşi prin tragere la sorţi. Conform lui Jiri Dvorak, directorul pe probleme medicale din partea FIFA, forul internaţional va deplasa propriii medici în Brazilia, iar probele prelevate vor fi trimise cu avionul în noaptea recoltării, la Zurich. Însă, din cauza distanţei dintre oraşele braziliene, unele probe ar putea ajunge sub microscopul experţilor din Elveţia la 36 de ore după recoltare.
FIFA a achiziţionat nişte recipiente care ţin probele la 10 grade Celsius, însă specialiştii în domeniu spun că timpul îndelungat de zbor va ridica probleme referitoare la integritatea probelor. "Sînt enzime care lucrează, dar şi alte lucruri care fac ca o probă să resimtă perioada pînă este analizată", a explicat Don Catlin, unul dintre experiţii americani în domeniu, care a lucrat şi cu Lance Armstrong pentru o perioadă scurtă de timp. Mai mult, alţii pun sub semnul întrebării transferurile, acuzînd implicarea a cît mai mulţi oameni şi uşurinţa cu care probele pot fi schimbate.
Conform statisticilor FIFA, mai mult de 230.000 de probe au fost recoltate între 2005 şi 2013, returnînd doar 752 de rezultate pozitive. 93 dintre fotbalişti au fost suspendaţi pentru steroizi şi hormoni de creştere, restul fiind depistaţi pentru consum de marijuana, cocaină şi alţi stimulenţi. În ciuda acestui palmares, specialiştii spun că testele sînt inutile, deoarece majoritatea sînt la stadion şi la antrenamente, fotbaliştii nefiind luaţi prin surprindere ca în alte sporturi, precum ciclismul.
"E un sistem foarte uşor de bătut. Niciodată nu trebuie să fii previzibil cînd apari să recoltezi probele", a explicat un expert canadian, care conduce un laborator acreditat WADA.