ALTELE  »  STIRI  »  LUXEMBURG - ROMANIA 0-2

Dupa 8 ani

Articol de GSP - Publicat joi, 18 octombrie 2007 00:00

Profitind de pasul gresit facut de bulgari in Albania, "tricolorii" si-au asigurat aseara, matematic, calificarea la Euro 2008 . Marele Ducat va intra in istoria fotbalului romanesc. De aseara, Luxemburgul va fi identificat pentru totdeauna drept locul unde generatia lui Mutu si Chivu a facut pasul menit sa confirme forta urmasilor lui Popescu si Hagi: calificarea la Euro 2008. Dupa o asteptare de 8 ani, timp in care doar am tinjit la marile regaluri fotbalistice, "tricolorii" se intorc printre maestrii continentului, la festinul programat in Austria si Elvetia.Elevii lui Piturca n-au avut de facut aseara decit sa indeplineasca formalitatea acumularii a trei puncte pe stadionul "Josy Barthel".

Un gol mare pentru micutul Petre
A fost greu numai pina cind s-a spart gheata, adica in minutul 42, atunci cind Marica a sutat puternic din flancul drept, fundasul Lang a stopat balonul la 5-6 m in fata propriei porti, iar Florentin Petre a impins mingea, simplu, in plasa. Pina atunci, Tamas si compania au avut mult de furca in fata unei formatii supraaglomerate. Luxemburghezii, injectati si cu doza de entuziasm izvorita din succesul repurtat simbata in Belarus, s-au pus pe doua linii in fata portii lui Joubert, blocind cu disperare fiecare incercare ofensiva a oaspetilor. Prima faza periculoasa a venit abia in minutul 34, cind Dica a executat o lovitura libera de la 20 de metri, pozitie centrala, dar a pus balonul peste transversala.

Marica a adus linistea
Dupa pauza, "tricolorii" au adaugat o viteza in plus ritmului impus in primul mitan. Logic, a picat si al doilea gol, realizat pe traseul Daniel Niculae - Marica. Primul a centrat din partea dreapta, iar virful lui Stuttgart a aparut la finalizare din 5 m, incheind conturile unui meci si ale unei campanii victorioase, pe care o asteptatm de atita vreme. Pina la final, romanii au jucat tot mai dezimvolt, dar fara sa forteze. Era de ajuns. Era tot. Tot ce ne trebuia pentru Euro.

Vestitorul Borcea

Nu incepuse inca repriza secunda a meciului cu Luxemburg, dar tribuna in care se aflau conducatorii si invitatii FRF s-a inviorat brusc. Prezent la partida, dinamovistul Cristi Borcea a anuntat ca Albania a deschis scorul in partida cu Bulgaria, reusita care, prin blocarea lui Berbatov si compania, oferea deja "tricolorilor" biletele pentru Euro. sefii federatiei s-au bucurat si ei, dar ceva mai ponderat, in timp ce Borcea aproape ca incepuse sa danseze.

Probleme cu fumigene

In tribuna fanilor romani s-au aprins la un moment dat mai multe fumigene de culoare galbena, care au acoperit cu o picla deasa o parte din sectorul ocupat de suporterii "tricolorilor". Fumul a tinut aproape cinci minute si i-a bagat in priza pe organizatori. De la statia stadionului chiar s-au adresat rugaminti catre spectatori sa nu mai utilizeze astfel de obiecte periculoase si interzise de regulament.

Filmare de pe macara

Una dintre camerele de filmat cu care RTL a efectuat transmisia meciului din Luxemburg a fost plasata pe o macara in toata regula, fixata in spatele portii din dreptul vestiarelor. In jurul masinii a facut agitatie in permanenta o mascota a luxemburghezilor, un leu alb-rosu, care reprezinta simbolul Marelui Ducat.

10 ani au trecut de cind Romania era deja calificata, cu doua etape inaintea finalului preliminariilor, in toamna lui '97, in campania pentru CM '98

"Tricolorii" vin azi

Delegatia echipei nationale a ramas aseara la hotelul Hilton din Luxemburg, unde s-a sarbatorit calificarea la turneul final Euro '2008. "Tricolorii" vor reveni astazi in tara, in jurul orei 14:30, pe aeroportul Otopeni. Se vor intoarce insa la Bucuresti numai fotbalistii din campionatul intern, restul "stranierilor" urmind sa meraga direct la echipele lor de club.

"Sint mindu de aceasta calificare. Nu sint multi fotbalisti care au realizat asa ceva. Tricoul cu numarul zece mi-a purtat noroc. Am si zis inainte: Daca imi dati numarul zece, o sa dau gol!"


Ne trebuiau 3 puncte in Luxemburg si le-am obtinut , acesta e aspectul cel mai important. Pina la urma, singurul. Ca pisica n-a prins soarecele atit de repede cit am fi vrut e la fel de adevarat. Pina la golul lui Fl. Petre din minutul 41, "tricolorii" si-au creat putine faze periculoase la poarta adversa. Desi au dominat autoritar, au facut-o previzibil, fara pumn. S-a simtit lipsa suspendatilor Mutu, Codrea si Nicolita, mai ales a celui dintii, in absenta caruia ritmul si clarviziunea au avut de suferit. Din fericire, nu si ambitia, nu si concentrarea. Margaritescu, Fl. Petre si D. Niculae s-au zbatut, dar n-au stralucit. Ca si Dica, de altfel. Net superior valoric, ceea ce se stia dinainte si se vedea din avion, baietii lui Piturca au atacat continuu, numai ca n-au reusit sa se desprinda pe tabela de marcaj. Nu-i insa cazul, iar momentul nici atit, sa cautam noduri in papura deoarece si rabdarea reprezinta o calitate.


Din minutul 60 al partidei din Luxemburg, in care Marica a inscris pentru 2-0 si a incheiat conturile, ne-am indreptat atentia catre meciul de la Tirana. Era 1-0 pentru albanezi si o infringere a bulgarilor ne asigura matematic prezenta la CE. Oaspetii au izbutit sa egaleze, dar nu mai mult si au iesit definitiv din cursa calificarii. In clipa in care arbitrul a fluierat finalul, in redactie au izbucnit aplauzele si uralele. Daca n-am fi avut de lucru, am fi deschis o sticla de sampanie, ca sa cinstim realizarea unei performante la care romanii viseaza de 7 ani. Cu toate ca drumul catre Euro 2008 n-a fost nici scurt, nici usor, "tricolorii" l-au parcurs in stil de mare echipa si pentru asta merita sa ne scoatem palaria in fata lor. Multumim, baieti, multumim, Piturca!


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close