ALTELE  »  STIRI  »  EROUL MECIULUI

"Golul vietii mele"

Articol de GSP - Publicat luni, 15 octombrie 2007 00:00

E duminica dimineata. Au trecut 12 ceasuri de la victoria cu Olanda si Dorin Goian, eroul de la Constanta, tocmai a terminat micul dejun. Uriasul din defensiva "nationalei" inca leviteaza dupa golul care a schimbat istoria reprezentativei, caci reusita lui nu doar ca-i va fi impins pe "tricolori" spre calificarea la Euro. A facut mult mai mult. A reinnodat un vis risipit aproape un deceniu: sa fim din nou in miezul fotbalului de top, la un turneu final.

- Dorin, cum a fost seara de dupa succesul cu Olanda?

- Extraordinara! Ne-am bucurat cu totii, am servit si un pahar cu vin, fericire, satisfactie. Dar nu mai mult, fiindca de acum trebuie sa fim foarte atenti sa obtinem si matematic aceasta calificare. Avem meci miercuri in Luxemburg, de unde e obligatoriu sa aducem cele trei puncte. E un adversar accesibil si, daca Bulgaria nu cistiga la Tirana, ne rezervam deja biletele pentru Austria si Elvetia.

"Toata lumea a dat in noi"

- Se adoarme greu dupa o asemenea victorie?

- Foarte greu! Dar nu sint probabil singurul in aceasta situatie, pentru ca, din cauza efortului, somnul nu prea te apuca repede. si simbata noapte, pina sa adorm, am tot rememorat meciul, l-am revazut aproape faza cu faza. Unde am gresit, unde am procedat corect, unde trebuia sa fiu mai atent. Oricum, a fost o seara foarte frumoasa, cu un gol intr-adevar important.

- Ai si zis dupa partida din Belarus ca simti cum vei inscrie un punct important mai devreme sau mai tirziu.

- Am spus doar ca va veni si momentul cind voi da un gol decisiv, de 1-0 sau 2-1, intr-un joc vital. Uite ca s-a intimplat acum, cu Olanda, si ma bucur ca a iesit bine pentru noi, fiindca, in ultima vreme, pe umerii jucatorilor apasa o presiune fantastica. Toata lumea calcula de cind n-a mai ajuns Romania la un turneu final, veneau si comparatiile cu extraordinara Generatie de Aur si s-a lovit mult in aceasta echipa. Daca raminem insa la fel de uniti, cred ca putem face chiar o performanta mare la Euro.

"Trageri de tricou si coate incasate"

- Povestesti un pic faza golului?
- Am tot atacat coltul scurt pina in acel moment. Tamas venea la blocaj, iar eu ma duceam pe un spatiu liber la reluare, la prima bara. Mathijsen se obisnuise deja cu aceasta strategie si, de aceea, inainte de centrarea lui Chivu, i-am si atentionat pe Tamas si pe Ovidiu Petre ca o sa ma duc pe lung. Miscarea a tinut. M-am dus decis pe minge, dupa care am simtit cum tot stadionul pica pe mine. Fusese gol. Cel mai important din intreaga mea cariera.

- Fundasii lor te cam luasera la ochi, te cam contrai cu ei la fiecare urcare in careul advers.

- M-am obisnuit. Cind vad unul mai inalt si mai tare pe picioare, isi iau masuri in plus de siguranta la marcaj. Pai, as avea multe de povestit la cite trageri de tricou si coate incasate mi se intimpla in orice meci! asta e fotbalul! E contact, fiecare trebuie sa se descurce cum poate!

"Ne-a lipsit curajul in prima repriza"

- Van Nistelrooy nu prea a suflat. A fost ceva de munca pentru a-l anihila.
- Greu rau de tot cu Van Nistelrooy! si nu numai cu el! Daca ar fi sa fac o comparatie, Romania are patru, cinci jucatori care se ridica intr-adevar la cota olandezilor, numai ca noi compensam printr-o mobilizare extraordinara cind venim la lot. Echipa nationala obliga si e normal sa fii foarte concentrat si determinat, mai ales impotriva unei forte ca Olanda.

- Ce s-a intimplat la pauza in vestiar, pentru ca in repriza secunda am vazut o nationala mai curajoasa si mai agresiva decit in prima parte?

- Nea Piti ne-a indemnat sa iesim la joc cu mai mult curaj, care ne cam lipsise in repriza intii. A trebuit sa depunem si mai mare efort, fiindca am tras impotriva vintului dupa pauza. Am muncit cu totii si, pina la urma, ne-am atins scopul.


"Cine da o avere pe mine?"

Dorin Goian nu ascunde ca, aidoma oricarui jucator de nationala, viseaza sa ajunga intr-un campionat occidental: "Vom vedea ce se va intimpla, dar e normal ca orice fotbalist din tara sa-si doreasca sa plece la mai bine, in strainatate. Deocamdata, mai avem de indeplinit niste obiective cu Steaua. A zis nea Gigi ca golul cu Olanda imi creste pretul cu trei milioane de euro? Pai, daca la banii astia mai adauga la cerere alte citeva milioane, cine Dumnezeului scoate o asa avere pentru mine? Glumesc! Sa avem deocamdata rabdare!".

"Abia ii astept pe bulgari"

Victoria de la Constanta face neesential jocul cu Bulgaria in economia calificarii, dar Goian spune ca Romania are de reglat niste conturi cu vecinii de la sud de Dunare: "Avem de platit niste polite cu bulgarii. Au dat atitea declaratii urite la adresa noastra de-a lungul vremii, incit abia ii astept la partida de la Sofia. Vom merge acolo sa batem, indiferent daca sintem calificati sau nu".

"Am fost surprins cind am auzit ca Luxemburgul a batut in Belarus. E un rezultat neasteptat, care ne obliga sa raminem foarte concentrati pentru jocul de miercuri"
Dorin Goian

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează