ALTELE  »  STIRI  »  CALCULE / NATIONALA

Patru calificate

Articol de GSP - Publicat vineri, 19 octombrie 2007 00:00

Romania, Germania, Cehia si Grecia sint deja la turneul final, iar Anglia are mari sanse sa fie eliminata, cedindu-i locul Rusiei. Maratonul preliminariilor a ajuns inaintea ultimelor doua etape, programate la mijlocul lui noiembrie. Alaturi de gazdele Austria si Elvetia, "tricolorii" isi pot rezerva biletele la turneul final impreuna cu Germania, Cehia si Grecia, campioana Europei, toate calificate matematic. Dupa sapte ani de chinuri, Romania revine in elita continentala, avind sanse sa se revada in vara cu mai vechi cunostinte, precum Germania, Olanda, Cehia, Portugalia, Franta sau Norvegia.

Grupa A

Ite incurcate
Singura grupa in care patru echipe se bat inca pentru calificare. Liderul Polonia are cele mai multe sanse sa ajunga la Euro. Daca bate acasa pe Belgia, merge in excursie la Belgrad, in ultima runda. Daca remizeaza cu "dracii rosii", Poloniei ii trebuie macar un punct in Serbia, fiind pe locul doi in eventualitatea unei egalitati in trei la puncte (26) cu Finlanda si Portugalia. Pentru ca in cazul unui esec poate fi depasita de Portugalia si Serbia, deci adio turneu final!

Portugalia isi poate rezolva singura acasa calificarea: daca bate pe Armenia si nu pierde in fata Finlandei. Daca sint invinsi de scandinavi, lusitanii pica in urma lor pe baza rezultatelor directe si trebuie sa spere ca Polonia sa piarda cu Belgia si sa remizeze apoi la Belgrad ca sa mearga la Euro impreuna cu Finlanda, caz destul de improbabil.

Serbia depinde de jocul rezultatelor. Daca ia 6 puncte din ultimele doua etape, atunci se poate ajunge la egalitate (26) cu Portugalia si Finlanda, daca scandinavii bat la Lisabona. Iar clasamentul in trei o plaseaza pe primul loc. Altfel, trebuie sa spere ca Belgia sa-i incurce pe polonezi.

In fine, Finlanda poate face si ea 26 de puncte cu doua victorii. Insa nu se poate califica decit daca Serbia nu bate pe Polonia. Altfel, la egalitate in trei (26), trebuie sa spere la un pas gresit al Poloniei in meciul de acasa cu Belgia.

Grupa B
Cadou gruzin
Neasteptat dar oferit de Georgia finalistelor ultimului Mondial. Esecul de la Tbilisi nu le mai lasa scotienilor decit solutia victoriei la Glasgow contra Italiei pentru calificare. Altfel stau acasa, iar la turneul final merg campionii lumii si Franta. Pentru ca e greu de crezut ca trupa lui Domenech nu va lua macar un punct din Ucraina sau ca Italia se va impotmoli pe teren propriu de pescarii feroezi.

Grupa C

Turcii la zid
Daca Grecia e sigura ca isi va putea apara titlul european la anul, Turcia tremura serios. Infringerea de la Istanbul in derbyul Balcanilor ii obliga pe elevii lui Terim sa-si decida soarta intr-un meci care pe care cu Norvegia. Victoria ii duce la Euro, altfel scandinavii vor ajunge la turneul final.

Grupa D
Tandem fericit
Unica grupa in care lucurile s-au clarificat cu 180 de minute inaintea finisului. Cehia a facut scor in Germania si merge brat la brat cu "panzerele" in Austria si Elvetia, foarte probabil din postura de cistigatoare a seriei.

Grupa E

La mina Israelului
Greu de imaginat un Euro fara Anglia, dar perfect posibil dupa esecul de la Moscova (1-2). Acum englezii nu mai pot spera decit la un ajutor din partea Israelului, care trebuie sa le puna bete in roate rusilor la Tel Aviv, pe 17 noiembrie. Situatie in care au nevoie de victorie acasa cu liderul Croatia pentru a se califica. Dar date fiind originile lui Abramovici, sponsorul federatiei ruse, cam viseaza degeaba.

Rusia ajunge la Euro daca bate in Israel sau daca face egal si Anglia este incurcata de Croatia. Pentru ca la o eventuala egalitate de puncte (24) cu britanicii echipa lui Hiddink ar fi dezavantajata de esecul cu 3-0 de pe "Wembley".Croatia e ca si calificata, avind nevoie de un egal in deplasarea din Macedonia sau, daca pierd la Skopje, sa nu cedeze in Anglia la mai mult de doua goluri diferenta.

Grupa F
Fara surprize
si aici s-au cam limpezit apele. Suedia este la Euro cu un singur punct din meciurile cu Spania si Letonia, ultimul acasa. Spania isi poate comanda biletele la turneul final daca o va invinge pe Suedia. Sau daca pierde si apoi scoate macar un egal cu Irlanda de Nord. Punct de care are nevoie si daca remizeaza cu Suedia, intrucit a cedat in Irlanda de Nord si e eliminata la egalitate de puncte cu britanicii.
Irlanda de Nord mai poate ajunge la Euro cu doua victorii si cu conditia ca Spania sa nu cistige cu Suedia. Iar Danemarca are sanse sa prinda locul doi daca bate tot si Spania pierde pe teren propriu impotriva Suediei. Pentru ca la egalitate de puncte (23), ibericii sint favorizati de dubla victorie directa.

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează