GSP SPECIAL  ·  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV / INCREDIBIL! Adevărul despre ridicarea lui Baciu cu mascații: 2.000 de euro de la tatăl unui jucător + anchetă oficială pentru trucarea meciului cu UTA. Principal suspect: jucător-deghizat în arbitru, nepedepsit de FRF

Articol de — Joi, 05 Decembrie 2019

“A fost o reclamație a unui părinte cu nemulțumiri, că aș fi luat bani să-l bag pe fiul său și nu l-am băgat. E strigător la cer!”, a explicat Marius Baciu la finalul zilei  în care a fost ridicat de mascați direct de la stadion, dus la audieri și lăsat să plece acasă. 

13 noiembrie 2019 a fost o zi plină de speculații în care presa a scris despre două posibile capete de acuzare: implicarea în mafia pariurilor și luare de mită.

Prima informație, scursă pe surse din interiorul FRF, a fost dezmințită de Baciu și de avocatul său.  A doua este menționată chiar de antrenor.

Din mărturii, Gazeta reconstituie astăzi firul evenimentelor care au dus la anchetarea lui Marius Baciu într-un dosar deschis de ofițerii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

2.000 de euro de la un părinte

În vara acestui an, după un sezon și jumătate petrecut pe banca clubului Daco-Getica, fosta Juventus Colentina, Baciu se pregătea pentru un nou campionat dificil. Retrogradarea din Liga 1, în iunie 2018, l-a determinat pe finanțatorul Ilie Ciuclea - fost senator PSD - să reducă bugetul dramatic, iar anul petrecut în Liga 2 a fost marcat de mari probleme financiare.

Cu restanțe salariale la jucători chiar și de peste șase luni, Baciu a fost nevoit să apeleze la ajutorul prietenilor sau al cunoscuților pentru a începe sezonul. Așa se face că, în iulie 2019, antrenorul de la Daco-Getica a intrat în contact cu Viorel Paraschiv - tatăl fotbalistului Franco Marius Paraschiv - , un obscur om de afaceri implicat în comerțul cu mașini second-hand și cu haine de firmă din Germania.

Acesta s-a oferit să-l ajute financiar pe Baciu. Povestește un jucător de la Daco-Getica, sub protecția anonimatului: “Tatăl lui Paraschiv i-a propus să-l ajute să pornească sezonul, dar să-l testeze și pe fiul său. Presat de lipsa banilor, Baciu a acceptat să ia 2.000 de euro pentru echipă, dar nu știu dacă au făcut acte pentru bani. Copilul a venit la club, însă Baciu nu l-a considerat pregătit și l-a trimis să se antreneze singur”.

Produs al clubului Rapid, fiul lui Viorel Paraschiv, Franco (21 de ani), este un atacant modest de Liga 2. În cele aproape 60 de meciuri jucate pentru Sportul Snagov și CS Balotești, dintre care 25 sunt sunt din postura de rezervă, nu a marcat niciodată.

Legitimat la Daco-Getica în urma negocierilor dintre tatăl său și Baciu, Franco Paraschiv a apărut pentru prima dată în lot abia în etapa a patra, la victoria cu 1-0 în fața CSM Reșița, dar a rămas pe bancă până la final. Nu a intrat pe teren nici la următoarele două etape, apoi a prins un minut de joc în finalul înfrângerii de la Buzău, pe 14 septembrie.

Presat să dea banii înapoi

“Tatăl lui a început să-l amenințe și să-l preseze pe Baciu că vrea banii înapoi. Înțeleg că se lăuda că are un ceas cu cameră ascunsă și-l folosea la discuțiile cu antrenorii. Era nemulțumit că antrenorul nu-l folosește pe Franco, dar Baciu spunea că nu i-a promis niciodată asta în schimbul banilor. În cele din urmă, Baciu i-a înapoiat banii, dându-i suma lui Franco în mână, de față cu mai mulți martori”, povestește sursa GSP.

Informația e confirmată de alt jucător de la Daco-Getica: “Da, eram de față când i-a dat banii înapoi. Dar tatăl lui Franco a făcut plângere împotriva lui Baciu. Mi se pare anormal ca un astfel de caz să se termine cu ridicarea antrenorului de către mascați”.

Viorel Paraschiv nu a putut fi contactat. Fiul său, Franco, a răspuns cu greu la mesajele reporterilor și s-a rezumat să spună: “A fost o ceartă între tata și Baciu, mai multe nu știu. Nu știu nimic despre niciun ban”.

După meciul de la Buzău, Franco Paraschiv a dispărut din lotul lui Baciu. Daco-Getica a mai jucat două partide, apoi s-a retras din campionat din cauza gravelor probleme financiare. Angajat rapid de Turris Turnu Măgurele, echipa familiei Dragnea, Marius Baciu a ajuns în birourile procurorilor peste doar câteva săptămâni, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.

Franco Paraschiv, pe vremea când evolua la Balotești 

Tatăl lui Franco a urlat la Mihali

Baciu nu este, însă, singurul antrenor supus presiunilor tatălui lui Franco Paraschiv. În perioada în care atacantul juca la Balotești, părintele său a avut o ieșire și la adresa antrenorului Gheorghe Mihali, fost component al naționalei României la Mondialul din 1994. “Da, e adevărat că, după un meci la Brăila, m-a luat pe sus că de ce nu joacă fiul lui. I-am spus că nu îmi face el mie echipa. Nu mi-a oferit niciodată nimic și oricum băiatul nu e suficient de bun pentru nivelul Ligii 2”, a povestit Mihali, contactat de Gazetă.

Sursele GSP susțin, însă, că Viorel Paraschiv ar fi avut o înțelegere privată cu Liviu Gulie, președintele lui CS Balotești, iar nerespectarea ei de către Mihali l-a făcut pe tatăl jucătorului să urle la antrenor în parcarea stadionului din Brăila.

Meci aranjat la UTA - Daco Getica 6-0

Dincolo de presiunile puse de tatăl lui Franco Paraschiv pe Baciu, în momentul ridicării antrenorului lui Turris de la stadion s-a vehiculat și teoria unei legături între echipe antrenate de acesta și mafia pariurilor. Informația a venit dinspre FRF și pornește de la un caz concret.

Gazeta dezvăluie astăzi în premieră că federația deține informații oficiale clare despre un aranjament pentru pariuri la partida UTA - Daco-Getica 6-0, disputată pe 28 septembrie 2019, într-un moment în care echipa antrenată de Baciu era sufocată de datorii!

Marius Baciu, pe banca echipei Daco-Getica, în timpul meciului pierdut la Arad. Foto: Viorel Muscă

Dosarul deschis de Departamentul de Integritate este în faza de anchetă preliminară iar până la ora ridicării lui Baciu de către procurori și mascați nimeni nu fusese audiat!

Conform surselor FRF, principalul suspect la meciul cu UTA este fundașul central Alin Cristian Stoica (31 de ani). Aici există o latură șocantă care incriminează federația:

Cu 10 luni înainte de meciul cu UTA, Alin Stoica a fost protagonistul unei investigații incredibile, realizate de Gazetă ca parte a proiectului jurnalistic internațional Football Leaks. Confruntat cu dovezi clare, fotbalistul a recunoscut că, în 2016, a trucat meciuri amicale în Cipru deghizat în arbitru! El a recrutat și alți membri - arbitri români de Liga 4, fotbaliști sau foști fotbaliști - contra sumei de 500 de euro de om, la propunerea unui membru al rețelei chinezului Eric Mao!

Doi fotbaliști activi, Adrian Udrea (stânga) și Alin Stoica (în centru), deghizați în arbitri în Cipru, la un meci al lui Kuban. Al treilea arbitru este fostul portar al lui Dinamo, Silviu Posteucă. Sursă: Football Leaks

Potrivit documentelor interne ale UEFA, descoperite de reporterii GSP în baza de date Football Leaks, Mao este unul dintre capii sindicatelor asiatice de trucare de meciuri.

Stoica a declarat că a participat la trucarea de meciuri din nevoie disperată de bani pentru tratamentul tatălui său, bolnav de cancer în fază terminală!

Deși autodenunțul său era evident și extrem de grav, FRF nu a deschis niciun dosar, iar Stoica a scăpat fără suspendare!

În ultimele două sezoane, a evoluat pentru două echipe:

  • inițial, a jucat la Liga 4, pentru Progresul 2005, unde președinte este angajatul unei firme de management sportiv care a avut legături cu rețeaua lui Eric Mao la un club din străinătate
  • în august 2019, a fost legitimat de Marius Baciu la Daco-Getica, în Liga 2

Stoica a greșit, dar a jucat doar o repriză

De ce a transferat Baciu un fotbalist care în urmă cu niciun an a mărturisit că a aranjat meciuri dezghizat în arbitru? Contactat de Gazetă, antrenorul de la Turris a spus: “Nu pot vorbi deocamdată, cât timp e o anchetă în desfășurare. Dar vreau să vorbesc despre tot ce s-a întâmplat în ultima vreme. O să o fac în curând”.

Patronul defunctei Daco-Getica, Ion Ilie Ciuclea, spune că nu știa despre legitimarea la echipa sa a unui fotbalist implicat în trecut în trucarea de meciuri  pentru pariuri și a părut indignat că Stoica nu a fost suspendat de FRF:

“Nu știam de acest Stoica. Nu știu nici cum arată. De ce nu s-au luat măsuri împotriva lui, atunci, când a spus că a aranjat meciuri? Înseamnă că suntem în templul misterului. Ce facem? Facem anchete selective? A declarat el că a făcut și nu s-a luat nicio măsură?! Incredibil!”

Alin Stoica (stânga), în prima repriză a meciului UTA - Daco Getica 6-0. Foto: Viorel Muscă

“Antrenorii și conducătorii mă consultau când aduceau jucători, dar habar nu am cine mi l-a propus pe acest Alin Stoica. Nici nu mi-l amintesc ca fizionomie”

Ion Ilie Ciuclea, fost patron Daco-Getica

Cine a trucat meciul UTA - Daco-Getica 6-0

Fundașul central a fost titular, dar a ieșit de pe teren la pauză, invocând o accidentare. Ulterior, nu a mai jucat în partidele disputate până la desființarea echipei, iar surse apropiate de Marius Baciu susțin că antrenorul l-ar fi dat afară după acest joc.

 În cele 45 de minute petrecute pe gazon, la Arad, experimentatul Stoica greșește poziționarea la ambele goluri marcate de UTA, însă partenerul său din apărare, Răzvan Prodan (23 de ani) - fiul regretatului Didi Prodan, colegul lui Baciu - gafează și el la aceste goluri.

VEZI AICI GOLURILE MARCATE ÎN UTA - DACO GETICA 6-0

După ieșirea lui Stoica de pe teren, Daco-Getica a mai încasat patru goluri, iar Prodan și Andrei Jica (19 ani) se întrec în greșeli. La finalul partidei, comentatorii de la TV Arad au concluzionat că “golurile au fost marcate la fel. Pase prin apărare, printre fundașii lenți și nepăsători de la Daco Getica”.

Alin Stoica și Răzvan Prodan nu au putut fi contactați, iar FRF a oprit recent comunicarea cu Gazeta Sporturilor.

“Să fie sănătoși. Habar nu am. Nu e treaba mea să fac eu anchetă între jucători. Nu am avut niciun semn de întrebare la meciul cu UTA”

Ion Ilie Ciuclea, patron Daco-Getica

CITEȘTE AICI DETALIILE INCREDIBILE ALE CAZULUI DE TRUCARE DE MECIURI ÎN CARE A FOST IMPLICAT ALIN STOICA

“Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

Cum e coordonată rețeaua “jucătorilor deghizați în arbitri” » Cine și ce români propunea pentru un club străin deținut de mafia chineză. Cantonamente gratis dubioase pentru est-europeni

O parte dintre cele 32 de meciuri amicale arbitrate de grupul deghizaților, conectați la rețeaua lui Eric MaoFetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

Libertatea

Comentarii (10)

nealiniatul  •  06 Decembrie 2019, 06:28

Despre jocurile murdare de la pariuri FRF stie precis dar nu vor sa faca nimic. La Buzau acum citiva ani stiau si ciinii de la stadion de ce manevre faceau Ion Viorel, Bunica si restul de angajati la o echipa ce lua bani de la primarie. Au dat suspendarile alea de gura lumii. Normal era sa vina procuratura si sa faca o ancheta serioasa. La Baciu, venitul cu mascatii a fost doar o prostie de imagine. Dupa cum se observa din declaratiile celor din jur, " nu am vazut, nu am auzit" , este foarte clar ca acolo este ceva.. Iar luatul banilor de la parinti este ceva foarte obisnuit. Parintii dau ca altfel antrenori ca Baciu si altii isi bat joc de copii. . Dar de multe ori , iau si nu fac nimic. Doua mii de euro e de cod asa. Adica vrea mai mult. Asta este "pedagogia" golanilor astia care isi zic antrenori si de asta avem fotbalul de il avem.

sasesase  •  05 Decembrie 2019, 19:40
Postat de Adrian Popescu pe 05 Decembrie 2019, 17:02

Sunt mulți oameni care povestesc prin fotbal că acest Paraschiv oferă bani pentru ca fiul său să ajungă la diverse echipe...Cine știe adevărul să îl spună...

Numele Paraschiv îl știu doar din "Moromeții". Deci îmi dau seama ce fotbalau e ăla daca tacsu umbla cu banii dupe el

baronul67  •  05 Decembrie 2019, 18:41

Vai ce problema mare :)

Vezi toate comentariile (10)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
13:00 Tenis, WTA

Turneul de la Doha

Digi2
13:00 Fotbal, La Liga

Osasuna - Granada

Digi 3
13:30 Fotbal, Serie A

Genoa - Lazio

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
14:30 Fotbal, Bundesliga 2

Bielefeld - Hannover

Digi 4
16:30 Fotbal, Liga 1

Gaz Metan - Dinamo

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:30 Fotbal, Liga 1

Viitorul - Academica Clinceni

Digi 2, Telekom 2, Look Sport
16:30 Fotbal, Liga 1

Astra - Sepsi

Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
19:00 Fotbal, Serie A

Roma - Lecce

Digi 3
19:30 Fotbal, La Liga

Getafe - Sevilla

Digi 2
20:00 Fotbal, Liga 1

Universitatea Craiova - CFR Cluj

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A

Inter - Sampdoria

Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:00 Fotbal, La Liga

Atletico Madrid - Villarreal

Digi 3
22:00 Fotbal, Ligue 1

PSG - Bordeaux

Digi 4
Program TV complet

Liga 1