GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2020 11:39

Vinerea trecută, controversatul om de afaceri român Claudiu Florică a fost numit, surprinzător, alături de un alt român, Marian Mihail, în managementul firmei care controlează clubul englez Charlton. Condițiile în care au fost numiți sunt extrem de controversate. 

Pus acolo de un prieten sirian, Tahnoon Nimer, presupus administrator al unui fond regal de investiții din Emirate, Claudiu Florică a anunțat imediat că următorul pas al grupului de investitori va fi preluarea clubului Dinamo.  

Florică și Mihail, un avocat pasionat de fotbal și aviație, i-au înlocuit pe Matt Southall și pe Jonathan Heller, doi directori numiți de Tahnoon Nimer în club încă de la preluarea lui Charlton Athletic, în ianuarie 2019.  

Primul dintre ei, Matt Southall - un fost jucător de fotbal și de hochei și fost agent de jucători - a fost îndepărtat cu scandal din Consiliul de Administrație, dar e în continuare directorul executiv al clubului, cu un salariu de 300.000 de lire pe an. 

El e acuzat de Nimer că, în ultimele două luni, a cheltuit nejustificat banii clubului. 

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Matt Southall și Tahnoon Nimer pe vremea când preluau Charlton, iar tensiunile dintre ei nu începuseră

Al doilea director, Jonathan Heller, a fost în anii ’90 secretarul general al reputatei Agenții Europene pentru Energie Atomică, apoi directorul unui fond important de pensii din Marea Britanie. Anul trecut, a figurat ca Chief Executiv Office (CEO) pe siteul Abu Dhabi Business Development, presupusul fond de investiții administrat de Tahnoon Nimer în numele șeicului Saeed Bin Tahnoun Al Nahyan. 

Heller - care a deținut rolul de director independent în club - nu a fost acuzat de absolut nimic, dar a fost și el înlăturat din club. 

În ultimele două zile, Gazeta a încercat să discute cu toate persoanele importante implicate în evenimentele tensionate de la clubul englez Charlton pentru a înțelege modul de lucru al fondului de investiții interesat să preia și clubul Dinamo București.  

Cine este Charlton Athletic

 Fondat în 1905, Charlton Athletic și-a trăit perioadele de glorie chiar înainte de al doilea război mondial, când s-a bătut pentru titlu în prima ligă, apoi între anii 2000 și 2004 când a fost la un pas de a prinde un loc de Champions League. Clubul din sud-estul Londrei a ajuns ulterior de două ori până în liga a treia, iar acum se află pe locul 22 (retrogradabil) din 24 în Championship, liga a doua

Stadionul The Valley, țintă pentru un proiect imobiliar

Pe 29 noiembrie 2019, în timp ce în România se stingeau discuțiile privind interesul omului de afaceri Claudiu Florică pentru Dinamo, presa din Anglia anunța preluarea clubului Charlton Athletic de către investitori arabi.

 În ultimii 5 ani, clubul fusese deținut de belgianul Roland Duchatelet, adunase datorii de 7 milioane de lire sterline, iar fanii începuseră deja mișcări de protest împotriva patronului considerat un “dictator zgârcit”.  

“Grupul de investitori a dat 65 de milioane de euro pe Charlton și vrea să cumpere și Dinamo. Sunt asociați cu Claudiu Florică”
 - Anamaria Prodan Reghecampf, 13 ianuarie 2020, la GSP Live 

Așa a apărut pe scenă East Street Investments Limited, o firmă proaspăt înființată în Marea Britanie de Tahnoon Nimer, un sirian de 44 de ani care se recomandă doctor și administratorul fondului regal Abu Dhabi Business Development, și de Matt Southall.  

Conform înțelegerii dintre cei doi, Nimer - prin compania Panorama Magic General Contracting LCC - avea 65 la sută dintre acțiuni, Southall 35 la sută.  

1.300.000 de lire sterlinereprezintă, potrivit lui Matt Southall, cheltuielile lunare de la Charlton

Preluarea oficială a clubului de la Ronald Duchatelet a avut loc pe 2 ianuarie 2020. Presa engleză a vehiculat prețul de 50 de milioane de lire sterline, însă oamenii aduși de Nimer la Charlton au explicat pentru GSP planurile mai complicate ale afacerii. 

Prețul inițial plătit a fost de doar o liră sterlină! Restul trebuia să vină dintr-un proiect imobiliar. 

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Noul stadion al lui Charlton conform proiectului prezentat de Tahnoon Nimer la negocierile cu Duchatelet

“Planul pentru a-i plăti banii lui Duchatelet constă în relocarea clubului într-un stadion nou, situat peste Tamisa, lângă O2 Arena. Până atunci, Charlton urma să joace pe stadionul lui Crystal Palace. The Valley (n.r. - stadionul lui Charlton) urma să fie dărâmat și Nimer căuta să obțină aprobările pentru ridicarea unui complex de 1.000 de apartamente, iar din profitul generat să-i plătească lui Duchatelet prețul pentru club”, a explicat Matt Southall pentru GSP. 

 Jonathan Heller s-a rezumat să declare: “Nu pot să contrazic ce a spus Southall! Dar cu siguranță vă mai spun că Duchatelet a cerut o garanție de la Tahnoon. Nu s-a bazat doar pe succesul acestui proiect imobiliar, ci a acceptat o garanție de la Tahnoon”.  

Southall spune că garanția oferită de Nimer a fost de 50 de milioane de lire plătibili în următorii cinci ani, dar că sirianul care vrea să cumpere și Dinamo nu are de fapt nicio acoperire serioasă pentru acei bani.  

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Garanție de 50 de milioane de dolari oferită de Nimer. Southall spune că Liga engleză a considerat documentul "neconvingător", dar Nimer a refuzat să accepte verificarea la bancă

De fapt, susține Southall, Nimer nu a investit la Charlton nicio liră sterlină în cele aproape trei luni scurse de la preluare, în schimb a cheltuit din banii găsiți în club. 

De aici, spune el, a început războiul civil de la Charlton. 

Cumpărături la Harrods, pe banii clubului 

“Sunt niște escroci, iar fondul de investiții Abu Dhabi Business Development este o făcătură”, spune Southall despre grupul condus de Tahnoon Nimer, asociatul său de la preluarea lui Charlton. 

 Gazeta a intrat în posesia unui fragment dintr-un extras bancar de pe un card legat la conturile lui Charlton, folosit aparent de Nimer în scopuri personale. Conform documentului, pe 5 februarie 2020, finanțatorul sirian al lui Charlton ar fi cheltuit 290 de lire sterline la celebrul magazin londonez Harrods, iar pe 17 februarie a plătit 2.797 de lire pentru o masă într-un restaurant din Dubai.  

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Southall spune că, după descoperirea cheltuielilor, accesul lui Nimer la conturi a fost blocat: “Până să fac asta, Nimer și consilierii lui au scos din club 50.000 de lire într-o lună”. 

"Preluarea clubului s-a îndeplinit pe 2 ianuarie. Directorul financiar i-a spus lui Nimer că trebuie să aducă 5 milioane de lire sterline pentru început, dar nu a adus niciun ban până acum. Singurii bani băgați de Nimer în Charlton începând cu luna ianuarie a fost acea liră plătită lui Duchatelet, pe care tot eu am plătit-o”
- Matt Southall, pentru GSP 

Heller știe despre document și îl confirmă. Fostul șef peste energia atomică europeană e, însă, mult mai rezervat decât Southall.  

Heller - care spune că nu este aliatul nimănui în conflictul de la Charlton -  își alege cu grijă cuvintele în discuție: “Dacă mă întrebați dacă au fost mai mulți bani care au plecat de la Charlton la Tahnoon decât de la Tahnoon la Charlton, fără discuție au fost mai mulți bani plecați din conturile lui Charlton în cele ale lui Tahnoon. Dar același lucru e valabil și în cazul lui Southall. Totuși, au fost spuse multe povești despre cheltuielile lui Matt Southall și am o suspiciune că multe dintre ele nu sunt adevărate”.  

“Matt Southall e o persoană care are un anume stil de viață, iar acest stil de viață se justifică doar dacă ai în spate un club bine finanțat. Cred că a crezut sincer, așa cum am crezut și eu, că promisiunile lui Tahnoon privind finanțarea vor fi îndeplinite. 
 - Jonathan Heller, fost director la Charlton, pentru GSP

Fanii sar la gâtul lui Southall 

Southall a fost acuzat de Nimer că, după intrarea lor în club, a folosit un Ranger Rover și un apartament scump, plătite din banii clubului. Nimer a postat pe Instagram chiar și adresa apartamentului pentru ca fanii să poată merge să-i ceară socoteală.

 Din acel moment, suporterii lui Charlton s-au întors împotriva lui Southall, plasându-se pe rețelele de socializare de partea lui Nimer în războiul civil. 

“Tahnoon a vrut să întoarcă fanii împotriva mea. Acel apartament era pentru Tahnoon când venea în Anglia. Și consilierii lui foloseau acel apartament. Mașina? Da, am o mașină de la club, dar și consilierii lui au mașini de la club. Managerul clubului are o mașină de serviciu. Singurii bani pe care i-am luat au fost banii recuperați pentru cheltuielile cu preluarea clubului, restul au fost salariile mele”, se apără Southall. 

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

"Patron cu prieteni". Tahnoon Nimer, Claudiu Florică (al doilea din dreapta) și doi prieteni, la Londra

“Când Tahnoon nu și-a respectat promisiunea de a aduce bani, sirianul a început o ofensivă și a spus că trebuie să scape mai întâi de Southall pentru a putea finanța clubul” 
- Jonathan Heller, fost director la Charlton, pentru GSP 

Printre argumentele aduse de fani pe Twitter împotriva lui Southall s-a numărat și o poveste petrecută în 2004, când un anume Matthew Southall - pe atunci un jucător de hochei în vârstă de 19 ani la Blackburn Hawks - a pledat vinovat la acuzația de furt. Southall făcea parte dintr-un grup care fura CD-uri, DVD-uri și jocuri video din magazine. 

“Da, eu sunt. Eram tânăr, am intrat într-un anturaj nepotrivit și am primit o palmă de la viață. Viața mea s-a schimbat total, am terminat o facultate și am luat un master”, admite directorul executiv de la Charlton în discuția cu GSP. 

 Vineri, el a fost scos din Consiliul Director. La fel și Heller, omul adus de Nimer de la fondul lui investiții.

Surse: Tahnoon, copilul nelegitim al unui șeic

 Southall și Heller nu se cunoșteau până anul trecut când, prin intermediul aceleiași cunoștințe comune, i-au fost prezentanți separat lui Tahnoon Nimer, un cetățean sirian născut în 1976 la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite.  

Sursele Gazetei susțin că Tahnoon Nimer - Tahnoon Al Nasirat, pe numele din pașaportul sirian folosit la intrarea în Marea Britanie, sau Tahnoun Al Nsiriat, conform permisului de conducere din Emirate - este fiul nelegitim al unuia dintre șeicii din familia Al Nahyan, influenta familie conducătoare din Emiratele Arabe Unite. 

 Pe pagina sa de Instagram, Nimer postează frecvent fotografii și clipuri video suprinse în anturajul celor mai importanți trei șeici din familia Al Nahyan și în special imagini cu liderul statului, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, cunoscut de liderii planetei sub apelativul de "MbZ". Totuși, Nimer apare într-o postură apropiată doar lângă șeicul Saaed Bin Tahnoun Al Nahyan.

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Tahnoon Nimer, surprins alături de șeicul Saaed Bin Tahnoun Al Nahyan, membru al familiei regale din Emirate. Sursă: Instagram

 “Am auzit și eu povestea că e fiul unui șeic, făcut cu o menajeră, și că este căsătorit cu una dintre fiicele lui Mohammed Bin Zayed, conducătorul Emiratelor. Dar, după ce am făcut o vizită în Dubai, această variantă nu stă în picioare”, spune Southall, directorul executiv și, totodată, acționarul minoritar în compania care controlează Charlton. 

 La începutul anului, Southall a mers în Emirate pentru a discuta cu partenerul său de afaceri sirian. “Când am ajuns, mă așteptam să mergem la un palat, dar am ajuns într-un birou de pe o stradă lăturalnică, undeva la etajul 1. Nimer ne-a condus într-un Mercedes vechi de șase ani. Nu ne-am întâlnit cu nimeni din familia regală”.  

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Gazeta i-a arătat lui Southall o poză postată de Nimer în 2015 (foto, sus), pe contul său de Instagram, cu o panoramă surprinsă dintr-un zgârie-nori, alături de comentariul “vedere din biroul meu”. Englezul a pufnit în râs: “Nu acolo e biroul lui. Tot ce face acest tip miroase de la o poștă a înșelăciune”.  

Pe același cont de Instagram al lui Nimer există o fotografie cu un pașaport diplomatic din Emirate care sugerează că sirianul ar fi posesorul documentului. Informația i-a contrariat pe Southall și Heller.  “Dacă avea într-adevăr acel pașaport diplomatic, nu mai trecea prin formalitățile grele de a intra în Marea Britanie. A intrat cu un pașaport sirian, o țară în război, imaginați-vă că a fost dificil să ia viza”, spune Southall. 

 Heller completează: “La un moment dat, Nimer mi-a spus că mi-ar rămâne dator dacă îi pot face rost de un pașaport sud-african. Dacă ar fi avut un pașaport diplomatic din Emirate, de ce avea nevoie de toată complicația cu pașaportul sirian?”.

 Tahnoon a intrat în Marea Britanie folosind cetățenia unui stat, Siria, considerat terorist în occident. Același pașaport ar fi fost folosit și pentru a intra în România unde a fost surprins săptămâna trecută de paparazzii Cancan la o masă în restaurantul Mandaloun alături de omul de afaceri Alex Sadagorschi şi de Cristi Gîrleanu, un nepot al lui Nicolae Ceauşescu. 

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Tahnoon Nimer este, de fapt, Tahnoon Al Nasirat. În permisul de conducere, numele său apare ca Tahnoun Al Nsiriat 

Ziariștii români l-au numit șeic și au anunțat că Tahnoon a venit pentru a negocia cu Negoiță preluarea lui Dinamo prin fondul său de investiții.  Dar, spune Jonathan Heller care a fost CEO-ul Abu Dhabi Business Development (ADBD), acel fond nu este, de fapt, un fond de investiții.  

 “E imposibil să numești ADBD un fond. E o platformă. Inițial, ADBD mi-a fost prezentată ca un fond de investiții cu capital privat, dar pot afirma cu certitudine că ADBD nu e asta. Un fond cu capital privat are bani. Când am întrebat ce fonduri pot folosi și ce strategie au, am primit răspunsuri vagi. Am realizat că acesta e o companie care face tranzacții cu bucata”, spune Heller. 

Gazeta va publica mâine partea a doua a investigației despre preluarea lui Charlton și a lui Dinamo București în care puteți citi: 

  • ce declară fostul directorul al Abu Dhabi Business Development despre afacerile lui Tahnoon 
  • de ce sirianul Tahnoon a refuzat să prezinte Ligii engleze dovada sursei banilor promiși pentru investiție 
  • relatări din ședința plină de tensiune în care Claudiu Florică și Marian Mihail au fost numiți “ilegal” directori la Charlton
  •  dezvăluiri de la discuțiile pe tema planurilor lui Tahnoon Nimer și Claudiu Florică despre investiția la Dinamo 

Claudiu Florică, Tahnoon Nimer și Marian Mihail nu au putut fi contactați pentru a comenta situația de la Charlton.

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Imagine publicată de Cancan și ProSport cu Tahnoon Nimer într-un restaurant din București. Sursă: Cancan

ISTORICUL CONFLICTULUI DE LA CHARLTON

29 noiembrie 2019 Media britanică anunță iminenta vânzare a clubului Charlton către reprezentantul unui fond de investiții din Emiratele Arabe Unite
2 ianuarie 2020Clubul Charlton este preluat oficial de compania East Street Investments Limited. Datele tranzacției rămân confidențiale, dar presa britanică vehiculează suma de 50 de milioane de lire. Tahnoon Nimer deține 65 la sută din companie prin firma Panorama Magic, iar Matt Southall deține 35 la sută. Investitorii anunță transferuri importante. Southall este numit director executiv, Heller și Nimer sunt directorii companiei
13 ianuarie 2020Anamaria Prodan anunță în direct că fondul condus de Tahnoon Nimer vrea să preia Dinamo alături de Claudiu Florică
22 ianuarie 2020Managerul Lee Bowyer semnează un nou contract pe trei ani cu Charlton
31 ianuarie 2020Perioada de transferuri se încheie. Doar trei jucători vin la Charlton sub formă de împrumut
9 martie 2020Seara, Tahnnon Nimer postează un mesaj pe Instagram în care îl acuză voalat pe Matt Southall că “exploatează” resursele financiare ale clubului Charlton. Southall răspunde. Îl acuză pe Tahnoon Nimer că nu “a investit niciun penny” în clubul Charlton și că nu a oferit Ligii (EFL) dovada provenienței fondurilor promise
10 martie 2020Clubul Charlton anunță oficial demisia lui Tahnoon Nimer din funcția de director. Nimer răspunde pe contul său de Twitter că nu a demisionat, dar că nu mai investește la club până când directorul executiv Matt Southall nu este îndepărtat
10 martie 2020English Football League (EFL) confirmă că a impus în ianuarie un embargo pe transferuri clubului Charlton pentru că noii investitori nu au arătat sursa banilor care urmează să fie injectați în club
12 martie 2020Conflictul intern se transformă într-un război civil.  Matt Southall încearcă să îndepărteze trei oficiali din club. După câteva ore, Tahnoon Nimer postează pe Instagram mesajul că Matt Southall a părăsit clubul
19 martie 2020Are loc prin videoconferință o ședință a Consiliului Director în care Claudiu Florică și Marian Mihail sunt numiți de Nimer directori adiționali. Southall propune și el doi directori, însă Nimer îi refuză și anunță revocarea mandatului de director pentru Southall, dar și pentru Heller
20 martie 2020Clubul Charlton anunță pe pagina oficială de internet și pe contul de Facebook înlăturarea lui Matt Southall și Jonathan Heller din Consiliul de Administrație. Oficial, noii directori sunt românii Claudiu Florică și Marian Mihail
22 martie 2020Southall și Heller discută cu reporterii Gazetei. Southall susține că Nimer este un “escroc”, Heller spune că din colaborarea sa cu Nimer nu a primit niciodată vreo dovadă solidă că sirianul are acces la fondurile pe care le promite

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
andrei1337
andrei1337  •  23 Martie 2020, 17:10

L-a mirosit imediat englezoiul ca e escroc. I-a luat si fărâmă de bani pe care o avea. Asa cum profita vesticii si in afaceri de mare calibru cu ăștia, asa i-a tras clapa si Southall. Englezii sunt deștepți, uneori o fac pe proștii sau avem noi impresia ca suntem mai șmecheri decât cei de acolo. De unde :)))...suntem la ani lumina in spatele lor cand vine vorba de inginerii financiare, noi ne pricepem la gainarii de astea gen Tahoon Nimer, englezul l-a citit si l-a batjocorit frumos. Nici pe Negoita nu l-a păcălit *** :))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gigicoaste
gigicoaste  •  23 Martie 2020, 16:44

"Surse: Tahnoon, copilul nelegitim al unui șeic" clasic jurnalism de investigatie marca C. S. :)) penibil. Si daca e nelegitm ce? :)) Ce gogosi de investigatie!! Habar nu ai cum sa faci articolul mai stufos si atunci bagi bucati si sari de la una la alta. Doamne cat de amatori pot fi ununii!!

thrall17
thrall17  •  23 Martie 2020, 16:39

Interesant este ca cei de la *** ******

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează