GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ

EXCLUSIV „Municipalul” din Bacău, „arena groazei”! Imagini cu stadiul dezastruos în care se află acum stadionul care obișnuia să adune 20.000 de spectatori

Stadionul „Municipal” din Bacău +25   FOTO
Stadionul „Municipal” din Bacău

Articol de - Publicat joi, 07 ianuarie 2021 09:55 / Actualizat joi, 07 ianuarie 2021 12:09

„Municipalul” din Bacău, orașul lui Bacovia, e o ruină plină cu balast, gunoaie, mușchi și copaci uscați.

Bacăul mai respiră fotbal doar datorită lui Aerostar, o echipă mediocră din Divizia B. Iar principala arenă din oraș a devenit, în timp, un veritabil focar de infecție!

La finalul lui 2020, reporterii Gazetei au vizitat „Municipalul” care altădată aduna aproape 20.000 de oameni la partidele importante din Liga 1, iar impresia a fost aceeași ca la ultima prezență acolo, acum 4 ani: o amintire murdară a unui loc care, cândva, se putea numi stadion, în prezent o ruină, cadru perfect pentru o peliculă horror.

Promisiuni, promisiuni...

Și câte promisiuni aducătoare de voturi s-au tot vânturat în media! Ce noi stadioane, acoperite, elegante și moderne! Ultimul, chiar în toamnă, după cum a dezvăluit Aurel Damian, fostul președinte al lui FCM. „Culmea este că la noi stadionul avea deja o mulţime de avize primite pentru o arenă ultramodernă, dar nu s-a avansat. De ce? Nu ştiu! Acum avem promisiunea CNI că vom fi ajutaţi”.

Au trecut alegerile, probabil că peste 4 ani se va mai vorbi despre așa ceva.

+21 FOTO

Mizerie de nedescris pe stadionul „Municipal” Bacău

Ce e acum la arena băcăuană? Străzile din jur au devenit locuri excelente pentru viitorii șoferi, nu-i minut fără să treacă o mașină cu plăcuță „Școala”. Restaurante, săli de jocuri, buticuri și alte câteva afaceri mici, toate pe colțul peluzei și tribunei I, sunt vandalizate.

Geamuri sparte, grămezi de peturi, obiecte abandonate și saltele, semn că acolo dorm uneori oamenii fără adăpost.

Undeva în tribuna a 2-a încă își are sediul Sport Club Municipal Bacău. Sau ce-a mai rămas din el. N-a fost ușor să găsim un loc să ne strecurăm în arenă. Nici „safe”, cel puțin pentru noi, care nu cunoșteam „dedesubturile”. Așa cum știu copiii care mai vin și se mai joacă, din când în când, probabil fără ca părinții să știe în ce focar de infecție au intrat.

Sub tribune e un adevărat focar de infecție, munți de deșeuri adunați în timp
+21 FOTO

Locul unde acum mai bine de 15 ani era covorul verde e acum plin cu balast, singurul semn că s-a dorit cândva o restaurare. Până atunci noi putem spune că am avut norocul să nu venim într-o zi ploioasă, altfel am fi avut parte de o adevărată deltă.

Buruieni care depășesc pe alocuri 2 metri înălțime, copaci uscați pe teren și în tribune, scaune rupte, pereți decopertați și înnegriți de vreme, mușchi pe și printre scaune, prin balastul așezat inegal apar la suprafaţă câte o țeavă ruptă, câte un capăt de furtun, materiale care făceau parte din proiectul arenei viitoare. S-au degradat, s-au rupt înainte să existe vreo construcţie.

Pe scaune au început sa apară mușchi
+21 FOTO

Niciun răspuns de la primar

Lucrări începute de ochii lumii, seducătoare în an electoral. Până la construirea noului stadion, urbea lui George Bacovia și a lui Vasile Alecsandri rămâne „sufocată” de o ruină! Gazeta a încercat să obțină o reacție oficială din partea primăriei conduse de Lucian Daniel Stanciu Viziteu, însă de aproape o lună n-a primit niciun răspuns. Stanciu Viziteu (USR) are 36 de ani și a fost ales edil al Bacăului în luna septembrie a anului trecut.

1966e anul în care s-a inaugurat stadionul Municipal din Bacău. A mai fost renovat în 2003 și, parțial, în 2010

5este cel mai bun loc ocupat de echipa Bacău în prima divizie, la finalul sezonului 1998-1999

1970e anul în care Dinamo Bacău a primit vizita lui Arsenal Londra, în sferturile de finală ale Cupei Orașelor Târguri

În teorie, arată super

În 2020, înaintea alegerilor locale și parlamentare, prin Bacău s-a vorbit insistent că ar exista un proiect pentru o nouă arenă. Care ar urma să aibă o capacitate de minimum 18.000 de locuri, toate pe scaune, o parcare pentru 550 de mașini, un magazin pentru suporteri, plus alte facilități pentru cei care vor veni la stadion. Pe hârtie, totul arată extraordinar. Numai că totul a rămas la nivel de teorie.

+21 FOTO

Jucători și antrenori legendari pe „Municipalul” din Bacău

Gazonul „Municipalului” a fost călcat, de-a lungul timpului, de tehnicieni și fotbaliști foarte importanți ai României. Pe banca moldovenilor au stat, printre alții, Angelo Niculescu, Traian Ionescu, Constantin Teașcă, Nicolae Vătafu, Florin Halagian și Mircea Rednic. 

Tricoul galben-albastru a fost îmbrăcat de Narcis Coman, Mircea Constantinescu, Emeric Dembróschi, Dudu Georgescu, Lică Nunweiller, Sorin Avram, Gheorghe Ene II, Lică Movilă, Costel Solomon, Vasile Jercălău, Cristian Ciocoiu, Cătălin Cursaru, Dorin Goian sau Andrei Cristea.

Citește mai multe știri de actualitate:

Jucătorii lui Dinamo au efectuat vizita medicală! Doi fotbaliști au refuzat să se prezinte

Ovidiu Popescu, acord de principiu cu o echipă din Turcia! Merge „la pachet” cu un mijlocaș de națională

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
cneius
cneius  •  04 Februarie 2021, 09:26

Stai si te gindesti cum de era posibil sa se intretina stadioanele, bazele sportive, statiunile turistice, etc inainte de '89

prapadlafcsb1
prapadlafcsb1  •  07 Ianuarie 2021, 16:08
Postat de Codrin Ionut Turcu pe 07 Ianuarie 2021, 12:26

Din pacate pt noi,bacauanii, ultimii primari au promis ca se vor implica in restaurarea/reconstructia stadionului si nu au facut nimic in acest sens:( Suntem un oras cu traditie in fotbal ,stadionul ,ca de altfel tot complexul sportiv din jurul lui ,au o pozitionare extraordinara in oras dar...pur si simplu cand primarul -respectiv autoritatile locale ,nu sunt interesati de sport...totul se duce de rapa!Si culmea este ca toti primarii din Bacau au primit voturi si datorita promisiunilor in legatura cu refacerea stadionului...SA LE FIE RUSINE!

Asta ca parandărătul vine mai sigur din alta parte... când va fi sigur și din stadioane sunt convins ca se va construi alt stadion

Paulus
Paulus  •  07 Ianuarie 2021, 14:57
Postat de Codrin Ionut Turcu pe 07 Ianuarie 2021, 12:26

Din pacate pt noi,bacauanii, ultimii primari au promis ca se vor implica in restaurarea/reconstructia stadionului si nu au facut nimic in acest sens:( Suntem un oras cu traditie in fotbal ,stadionul ,ca de altfel tot complexul sportiv din jurul lui ,au o pozitionare extraordinara in oras dar...pur si simplu cand primarul -respectiv autoritatile locale ,nu sunt interesati de sport...totul se duce de rapa!Si culmea este ca toti primarii din Bacau au primit voturi si datorita promisiunilor in legatura cu refacerea stadionului...SA LE FIE RUSINE!

Asa se intampla la nivel de tara. Sportul si echipele au fost complet abandonate. Parca sunt vorbiti toti primarii sa nu se mai joace nicaieri fotbal. Apoi ne intrebam de ce nationala nu mai are de unde alege jucatori.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează