GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INVESTIGAȚIE GSP

VIDEO EXCLUSIV Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Articol de - Publicat miercuri, 11 martie 2020 12:51 / Actualizat marti, 21 martie 2023 14:29

Târgu Jiu, final de februarie 2020. Presa locală anunță febrilă numirea unui belgian în funcția de director de fotbal și de scouting la clubul Pandurii, vicecampioana României din 2013 ajunsă acum într-o situație financiară dezastruoasă, în subsolul Ligii 2. 

În toate pozele, Jean-Willy Ngoma apare alături de antrenorul Călin Cojocaru, ținând un fular albastru, iar declarațiile sale sunt pline de promisiuni despre jucători care vor fi aduși de la PSV Eindhoven, PSG, Tottenham sau Barcelona. 

„Willy ne-a zis că este asociat cu agentul lui Neymar, Pini Zahavi. Pe 20 martie, va veni la Târgu Jiu împreună cu Pini”, susține, plin de speranțe, directorul sportiv Camil Floroiu.

În calea planului faraonic de salvare a clubului Pandurii stă însă o piedică. În Belgia, unde a pozat deseori în „omul lui Mino Raiola”, alt superagent din fotbalul mare, tânărul director de scouting (29 de ani) a fost investigat în ultimii ani pentru mai multe acuzații de fraudă. Impresari și antreprenori care îl caută încă prin Europa au o descriere sumară: escroc.

„Planul nostru cu Pandurii e foarte serios. Avem o viziune clară a ceea ce vrem să facem pentru a face acest club mare. Am adus deja jucători pentru sezonul viitor. Suntem ambițioși și nu putem lăsa o asemenea poveste frumoasă să nu se întâmple”

- Jean-Willy Ngoma, pentru GSP

Salvatorul și procentele ilegale de 50 la sută 

Fostul președinte al clubului Pandurii, Marin Condescu, e prins într-o bătălie legală pentru recuperarea unor sume dispărute din conturi. Explică situația pentru Gazetă: „Vreau să recuperez 4,5 milioane de euro de la membrii asociați, suntem la Înalta Curte”. În timp ce el își petrece timpul prin tribunal, clubul Pandurii se târăște ca un muribund prin Liga 2, unde are o singură victorie în 23 de etape.

În insolvență, cu „salarii neplătite de opt luni, chiar și de doi ani la unii jucători” - așa cum dezvăluie un om din club - și cu interdicție la transferuri, Pandurii părea fără speranță până acum două săptămâni când, din senin, la club a apărut un belgian cu origine congoleză, Jean Willy Ngoma.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Potrivit oamenilor din club, Călin Cojocaru (stânga) este cel care l-a adus pe Ngoma la Pandurii

„E un fost jucător de fotbal, devenit scouter. Pare serios, implicat. Îl interesează un proiect pe termen lung. A fost atras de brandul Pandurii și de stadionul nou. Va aduce jucători și va lua 50 la sută din fiecare transfer”, spune Camil Floroiu, directorul sportiv.  

  • Reporter: Știți că e interzis ca un impresar să dețină procente din drepturile jucătorilor? 
  • Floroiu: Da? Nu știam. Poate ia un comision. Pentru noi, orice mână de ajutor e în regulă.  

Ngoma a promis investiții, sponsorizări și jucători. Într-o prezentare în format PDF prin care încearcă atragerea de sponsori străini, impresarul belgian numește jucători precum Levi Opdam (fost la PSG), Alexander Balisani (ex-Leyton Orient), Steven Rick Ruben Goma (ex-PSG), Emmanuel Okeke James (ex-Dinamo Zagreb), Joseph Olamide Oluwabusola (ex-Bournemouth) și Bakary Jaiteh (ex-AS Roma).  

Toți sunt tineri care au trecut, în probe sau pentru o scurtă perioadă de timp, pe la echipe de tineret din Occident. Dintre cei șase, doar Okeke James și Ruben Goma au ajuns la Târgu Jiu și se vor antrena cu Pandurii până la vară, când ar putea fi legitimați. „Au semnat precontracte cu noi. Până la vară, îi plătește Willy”, spune Floroiu.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Poză de pe contul proaspăt deschis pe Instagram. Ngoma e îmbrăcat cu branduri de lux

Antrenor arestat în februarie pentru pariuri 

Alături de jucători, în club a apărut și fostul jucător scoțian Dougie Imrie (36 de ani), o legendă a echipei de prima ligă Hamilton Academical. După o carieră lungă - în care, în primăvara lui 2008, a jucat alături de Marius Niculae în atacul lui Inverness - , Dougie s-a retras în vara lui 2019 și vineri urmează să fie numit antrenor la Pandurii. Floroiu susține că „tot Willy îl plătește și pe el. Imrie a fost și el luni la club”.  

Neștiut de oamenii din clubul Pandurii, Imrie a venit în România la scurt timp după ce a fost eliberat din arestul poliției scoțiene. Exact în ziua vizitei la Târgu Jiu, presa de la Glasgow a scris că fostul jucător a fost reținut, audiat și eliberat în luna februarie într-o investigație legată de pariuri ilegale. Poliția anchetează mai multe pariuri suspecte pe cartonașe galbene în sezonul trecut.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Articol din The Times, luni, 9 martie 2020. Întrebat despre arestarea lui Imrie, Ngoma a spus că antrenorul e nevinovat

Imrie este viitorul antrenor pe care mizează Jean-Willy Ngoma, directorul de scouting plecat momentan din România după trei săptămâni petrecute într-un hotel din Târgu Jiu. La plecare, Ngoma a promis bani. „Miercuri, trebuie să ne intre în conturi 10.000 de euro de la un sponsor din Rusia adus de Ngoma. Nu știu cum se cheamă compania, dar ne va ajuta să plătim două salarii. Așteptăm banii”, dezvăluie Floroiu.  

„Dougie trebuie respectat. E o legendă a fotbalului scoțian, nu a fotbalului din România. Nu e o anchetă serioasă. Ne-a arătat deja că nu are nicio treabă cu pariurile”
- Jean Willy Ngoma, pentru GSP

Pe 20 martie, conform promisiunii lui Ngoma, la Târgu Jiu este așteptat și superagentul lui Neymar, israelianul Pini Zahavi, doar că Pini Zahavi nu știe despre această vizită. „L-am sunat și noi pe Pini, cu care noi avem o colaborare oficială, și ne-a transmis că nu are habar cine e acest Ngoma”, spune Dragoș Sârbu, impresarul firmei patronate de frații Ioan și Victor Becali.  

Iar mărturiile despre neconcordanțele din spusele lui Ngoma sunt doar la început.  

A fugit cu păturile din apartamentul închiriat

M’Sendo Kololo este un impresar congolez care a fost legitimat ca portar la Metalul Reșița și Sportul Snagov. Contactat de Gazetă, el i-a făcut un portret nemilos noului director de scouting de la Pandurii: „E un hoț, un mincinos profesionist și un manipulator. E căutat de oameni pe care i-a păcălit în Belgia și Franța. A furat bani de la jucători. E implicat în peste 30 de cazuri de violuri. Pe mine m-a păcălit doar cu 500 de euro. Mi-a spus că e pe punctul să-l ducă undeva pe David Ngog, fostul atacant de la Liverpool, și să plătesc eu biletele de avion pentru el, tatăl lui și unchiul lui. I-am dat banii și apoi a dispărut”. 

Kololo nu e singura persoană lăsată cu buza umflată de Ngoma. Gazeta a discutat cu impresarul Florin Manea. El susține că Ngoma l-a ușurat de 2000 de euro: 

„Am lucrat cu el la transferul lui Sanoh la Iași. L-am cunoscut prin Alessio Seco, fost director la Juventus. Escrocul era bine infiltrat. A adus niște jucători la probe la Rapid, mi-a cerut bani împrumut și i-am plătit niște bilete de avion. La final, a fugit și a rămas să plătesc eu și la hotel, la Phoenicia”.  

Nu doar impresarii se plâng că au fost țepuiți de Ngoma. Gazeta a discutat cu antreprenorul belgian Alain Bertholet, patronul portalului bxlflats.com care oferă spre închiriere peste 100 de apartamente în Bruxelles. În mai 2018, Ngoma a locuit într-una dintre proprietățile sale. 

„Mi-a fost chiriaș trei luni. A plătit garanția, apoi a spus că plătește prin bancă. Eu eram plecat din Bruxelles în perioada aia și peste trei luni am realizat că nu a plătit nimic. Am mers la el și mi-a zis că soția lui va face transferul în acea seară. Peste noapte, a dispărut și a plecat și cu mici lucruri din apartament. Pături, plapuma. Paguba a fost de 1.500 de euro”, spune omul de afaceri belgian.

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

După ce poliția a considerat cazul minor, Bertholet a postat pe net un avertisment în privința lui Ngoma: „un pic megaloman, bună prezentare, mincinos excelent, multă vorbărie"

În timp ce constata dispariția chiriașului, Bertholet a descoperit în cameră niște facturi de la boutique-hotelul Odette en Ville: „I-am sunat, iar cei de acolo mi-au spus că a lăsat și la ei facturi de masă și alte servicii neplătite în valoare de 4.000 de euro. La hotel, folosise o altă identitate”.  

Omul de afaceri a mers la poliție: „Mi-au spus că nu au ce face, că acest caz e cam pierdere de vreme pentru că nu sunt pagube mari”.  

„Bătut, dezbrăcat și băgat în portbagaj"

Spre deosebire de Bertholet, agentul Kololo a avut mai mult noroc: „După ce m-a lăsat fără 500 de euro, l-am revăzut întâmplător pe Ngoma după 3 ani și l-am obligat să-mi dea banii, altfel îl băgam și eu în portbagaj”.  

Potrivit lui Kololo, Ngoma a fost victima unui incident șocant. Sursele Gazetei susțin că, în urmă cu doi ani, directorul de scouting de la Pandurii a fost sechestrat de persoane cărora le datora peste 10.000 de euro. A fost bătut cu cruzime, dezbrăcat la pielea goală și plimbat într-un portbagaj.  

Imaginile șocante obținute de jurnaliștii Gazetei arată o persoană afroamericană cu fața tumefiată de lovituri. Videoclipul se află în telefoanele mobile ale aproape tuturor impresarilor români. 

ATENȚIE! IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL PUTERNIC

„Ngoma a fost prins după ce ziariștii belgieni au scris despre escrocheriile lui”, spune o sursă din Beglia. Imediat după acest pont, Gazeta a intrat în contact cu jurnalistul belgian Nicolas Taiana care a publicat în septembrie 2017 o investigație despre Ngoma pentru prestigioasa revistă Sport Foot Magazine.  

2.000 de euro furați din vestiar 

Conform informațiilor obținute de Taiana, Ngoma a pretins în timpul diverselor întâlniri cu oameni de fotbal din Occident că este ba nepotul fostului președinte de la Marseille, Pape Diouf, ba colaboratorul lui Mino Raiola, ba amicul din copilărie al lui Anelka. Agentul născut la Kinshasa susține că părinții lui ar fi fost uciși într-un masacru în Congo.  

Potrivit CV-ului, Jean Willy Ngoma-Ngoma Mbuiti (numele său complet) pretinde că a fost junior la Anderlecht timp de 5 ani, apoi a evoluat la Malines și a ajuns la Brentford, în liga a treia engleză. Din cele trei informații, doar faptul că Ngoma a fost legitimat la Anderlecht a putut fi verificat. Dar a stat doar un sezon, nicidecum cinci. 

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Coperta investigației din Sport Foot Magazine, septembrie 2017

La Brentford, Ngoma a susținut că a fost dus de Phil Babb, fostul fundaș central de la Liverpool. Conform siteului Transfermarkt, belgianul de origine congoleză a fost un an în lotul echipei engleze, dar jucătorii legitimați la Brentford în 2012 au negat prezența lui acolo.  

În schimb, jurnalistul belgian a aflat că Ngoma a fost dat afară din vestiarul micuței echipe belgiene Walhain după furtul unui plic cu 2000 de euro. Ngoma i-a adus suma unui coleg, pentru achiziția unei mașini second-hand, dar banii au dispărut. Confruntat, Ngoma s-a oferit să dea banii înapoi și să mai aducă 2000 de euro. 

Acesta e doar prima dintr-o serie incredibilă de povești publicate de Sport Foot Magazine.  

Roda Kerkrade: prietenul lui Anelka

În februarie 2017, când clubul olandez Roda Kerkrade era pe punctul de a fi preluat de rusul Aleksei Korotaev, venit la pachet cu consilierul-vedetă Nicolas Anelka, Ngoma l-a contactat pe agentul lui Anelka, cerând să se antreneze cu Roda. S-a cazat la hotelul Golden Tulip din interiorul stadionului, pe cheltuiala sa. Apoi, pretinzând că e angajat la Roda și prieten din copilărie cu Anelka, a convins o firmă auto să-i împrumute un BMX X1, trimițând facturile clubului Roda. Într-o lună, a făcut 6.000 de kilometri și a adunat amenzi rutiere de 4.000 de euro. A uitat să returneze mașina care a fost găsită în parcarea unui hotel din Belgia.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Ngoma, între Anelka și Henry. Imagine cu un puternic impact de convingere

Ulterior, conducerea hotelului Golden Tulip a acuzat neplata unor facturi. Contactat de ziariștii belgieni, Ngoma a pretins că a plătit 2.700 de euro hotelului și că a uitat, într-adevăr, să plătească doar 250 de euro. Dar plata celor 2.700 de euro fusese făcută cu cardul unei femei care a depus plângere împotriva sa. Ngoma a intrat în custodia poliției, dar a fost eliberat.

5.000 de euro sustrași de la agentul lui Defour 

În 2015, Ngoma l-a contactat pe Paul Stefani, agentul internaționalului belgian Steven Defour. Sub pretextul unui drum la Barcelona pentru a aduce patru tineri jucători și profitând de neatenția impresarului, Ngoma a intrat în posesia datelor de pe cardul lui Stefani. Ulterior, Stefani a primit o notificare bancară în care i se atrăgea atenția asupra folosirii cardului său pentru un zbor în Anglia, hoteluri la Londra și Barcelona, plus șampanie. Paguba: 5.000 de euro. Stefani a făcut plângere, dar nu a primit niciun răspuns de la poliție. 

2016este anul în care clubul belgian KSK Heist a făcut o plângere la poliție împotriva lui Ngoma pentru înșelăciune, fals și uz de fals

9.600 de euro, trași de pe cardurile vedetelor 

În 2016, Ngoma l-a sunat pe Jacques Lichtenstein, agentul lui Vincent Kompany, căpitanul lui Manchester City. A reușit să-l pună în contact cu Salif Diao, fostul mijlocaș senegalez de la Liverpool, pentru transferul lui Ibrahima Seck de la Auxerre la Beveren. 

„Mi-a spus că e ajutorul lui Lichtenstein, iar lui i-a spus că mă știe de mulți ani”, a povestit ulterior Diao care l-a folosit pe Ngoma ca șofer pe mașina închiriată pe durata tratativelor din Belgia. Doar că Ngoma l-a convins pe Diao să-și lase datele de pe card unui angajat al hotelului la care era cazat. 

Ulterior, Diao a primit un email de la firma de închirieri auto prin care era anunțat că 3.000 de lire sterline au fost debitate de pe cardul său pentru că mașina a mai fost folosită încă 15 zile, la cererea lui Ngoma. Alte 5.000 de lire sterline s-au evaporat pe rezervări la hoteluri de lux. 

În plus, fotbalistul Ibrahima Seck a observat și el că de pe cardul său, ale cărui date erau cunoscute de Ngoma, au dispărut 1.600 de euro.  Contactat de jurnaliștii belgieni în septembrie 2017, Salif Diao a declarat: „Nimeni nu poate da de el. Nu știu unde e și ce se va alege de el. Dar nu m-ar surprinde dacă într-o zi îl vom găsi sub un pod. Când faci asemenea lucruri, sunt mulți oameni care-ți vor capul”.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Ngoma și Ighalo în treningul lui Manchester United. Belgianul susține că e partenerul lui Ladi Salami, agentul noului star de la United

Confruntarea: dovada identității false

 În 2018, pe Facebook au apărut imaginile cu bărbatul gol bătut și băgat în portbagaj. 

Contactat de Gazetă, Ngoma susține că știe despre videoclip, dar că nu el este persoana din imagini. „Dacă eram eu, aș fi avut cicatrici pe față. O să vă demonstrez că nu am niciun semn pe față”.  

Nume de cod: „Escrocul”. Noul „creier” de la o vicecampioană din Liga 1, acuzat de fraudă și viol: „A fost bătut, dezbrăcat și aruncat în portbagaj”

Imaginea cu bărbatul dezbrăcat aflată în posesia celor mai importanți impresari români. Toți știu că acesta este Jean-Willy Ngoma. El neagă

Ngoma recunoaște, însă, că în trecut a făcut greșeli: „Eram tânăr, fără bani. Nimeni nu e Iisus. De un an și jumătate, însă, sunt alt om. Muncesc cinstit și încerc să fac meseria cum trebuie. L-am dat în judecată pe jurnalistul belgian și am câștigat”. 

Contactat, Taiana a răspuns: „E un mare mincinos. Nu m-a dat în judecată, însă m-a amenințat”.  

Controversatul impresar neagă că a promis că-l va aduce pe Pini Zahavi la Târgiu Jiu, însă le-a arătat ziariștilor conversații avute recent pe Whatsapp cu impresarul israelian. Numărul de telefon al lui Zahavi folosit de Ngoma e valid. 

Gazeta l-a contactat direct pe Zahavi, iar răspunsul acestuia a fost: „Nu știu nimic despre povestea asta cu Pandurii. E un mare bullshit. Poate că mi-a oferit un jucător, ceva, dar nu am discutat despre vreun club”.  

„Avem un sponsor mare. Suntem o rețea mare. Ești o persoană isteață, înțelegi la ce mă refer. E vorba de o firmă din Rusia, dar sunt oameni importanți și serioși din Europa și Africa care vor să investească”

- Jean-Willy Ngoma, pentru GSP

„Willy are talent să intre în legătură și să convingă oameni. Dacă l-ar folosi cum trebuie, ar fi un impresar de top”, spune unul dintre cei care îl acuză pe Ngoma de înșelăciune.  

În următoarele luni, clubul Pandurii va afla pe propria piele dacă agentul belgian căutat în Europa pentru repetate escrocherii a trecut între timp de partea binelui. 

P.S. - Cu puțin timp înainte de publicare, Jean-Willy Ngoma Ngoma Mbuiti a trimis în grabă reporterului Gazetei o discuție recentă de-a sa avută pe Whatsapp cu unul dintre impresarii de la firma fraților Becali. În discuție, însă, Ngoma se recomandă a fi „William Diouf, director de recrutări la Pandurii”. Confruntat în privința identității schimbate, Ngoma - care în trecut se pretindea nepotul lui Pape Diouf - a avut un moment de ezitare apoi s-a repliat: “Diouf e unul dintre partnerii mei de la firmă”. 

UPDATE

17:24 - La scurt timp după publicarea acestui articol, Ngoma și-a închis contul nou de Instagram. Reporterii Gazetei au fost contactați de președintele Politehnicii Iași, Adrian Ambrozie: 

"Escrocul ăsta a fost și la Iași. A stat 4 nopți la hotel Unirea și a plecat fără să plătească. La plecare, i-a cerut lui Marcel Pigulea bani împrumut să-și ia bilet de avion pentru București. I-a dat și dus a fost. A luat un taxi, iar la aeroport i-a spus șoferului că banii de cursă au rămas la recepție. S-a întors săracul taximetrist, dar evident nu era niciun ban. Ne-a cerut nouă, clubului, să-i plătim cursa”.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
superstark
superstark  •  11 Martie 2020, 22:37
Postat de super_poison pe 11 Martie 2020, 14:40

Îl vrei la Fotbal Club FCSB? S-ar potrivi mănușă.

Pe scurt, acesta este versiunea africana a lui Memel Stoica.

heghebe
heghebe  •  11 Martie 2020, 20:59

si varianta necenzurata? ca sa se spulbere pentru a un milioana oara treaba cu *** si ***. de ***? exceptii sunt numai aia care joaca ***./

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalynn
catalynn  •  11 Martie 2020, 19:01
Postat de Costin Stucan pe 11 Martie 2020, 14:54

:))) e bine că ai repere mult mai importante decât asta. Mă motivează

Stucane Jean-Willy Ngoma e "o persoană afroamericană" precum FC fcsb e Steaua! :-))))))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează