SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Scandalurile de la Federaţia Română de Judo nu se mai termină: încă un proces pierdut » Suma care trebuie achitată

Cozmin Guşă, preşedintele FR Judo
Cozmin Guşă, preşedintele FR Judo

Articol de - Publicat joi, 18 februarie 2021 18:49 / Actualizat duminica, 07 martie 2021 10:16

Fostul antrenor al lotului masculin de judo, Adrian Croitoru, demis în plin contract, în 2018, a câștigat și la Curtea de Apel Brașov, iar federația trebuie să-i plătească daune morale și restanțe salariale de 45.000 de euro, plus să-l reangajeze în funcția deținută. "Poate doar ca șofer!", a replicat președintele Cozmin Gușă.

După procesul pierdut cu Alexandru Bălgrădean, fostul secretar general, pentru un imprumut de 40.000 de euro, FR Judo a mai primit recent o lovitură. Adrian Croitoru, campion european în 2000, demis din funcția de antrenor al lotului național masculin, a câștigat și la Curtea de Apel Brașov. Instanță care a decis, pe 10 februarie, ca acesta să primească daune morale de 20.000 de euro, plus încă 25.000 de euro din drepturile salariale, indemnizații și diurne pentru toată perioada contractului, valabil din 2017 până după Olimpiada de la Tokyo, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020.

Practic, instanța a menținut în majoritate deciziile dictate anterior de Tribunalul Brașov, doar că a scăzut cuantumul daunelor morale, care fuseseră stabilite inițial la 100.000 de euro.

Mai mult, la Apel, unde demersul a fost inițiat de FR Judo, s-a confirmat și hotărârea ca forul condus de Cozmin Gușă să-l reîncadreze pe Adrian Croitoru în funcția deținută anterior. Adică acesta să revină ca antrenor al lotului olimpic masculin, de unde fusese demis în 2018.

Au notificat FR Judo

Florin Popoviciu, avocatul lui Croitoru, anunță cum se vor derula evenimentele: "Decizia Curții de Apel este definitivă și executorie. Marți am notificat federația să pună în aplicare hotărârea instanței. Le vom da celor de acolo un termen de câteva zile. Dacă nu se vor conforma, le vom face o plângere penală, pentru că nerespectarea unei decizii judecătorești este infracțiune, conform articolului 287 din Codul Penal. Mai mult, ne vom adresa unui executor judecătoresc pentru executarea silită, în legătură cu aspectul financiar".

„I-au afectat și imaginea lui Croitoru”

Adrian Croitoru a preferat ca, deocamdată, toată partea de comunicare să i-o delege avocatului său. Care susține că "Adrian a fost foarte afectat de tot ce s-a întâmplat. Cozmin Gușă l-a acuzat de lipsă de rezultate și de atitudine necuviincioasă față de alți antrenori, dar cele două hotărâri ale instanțelor, luate în urma probatoriului, dovedesc că nu e nimic adevărat. Reprezentanții federației i-au afectat grav imaginea, de aceea a și primit daune morale".

Numit antrenor al lotului masculin chiar de către Cozmin Gușă și de vicepreședintele Florin Bercean, Adrian Croitoru a fost demis după ceva mai mult de un an.

Avocatul său detaliză: "Cei de la federație s-au folosit de imaginea lui Adrian ca să refacă lotul masculin. El s-a apucat de treabă și a întocmit planurile anuale de pregătire pentru ciclul olimpic. Fără de care FR Judo n-ar fi putut obține finanțare de la CORS. După aceea au început să-i pună bețe în roate. Adrian anunța, conform programului, că vrea să meargă la o competiție cu anumiți sportivi, însă Bercean schimba totul. Ba nu era de acord cu sportivii propuși, ba cu numărul lor. Au fost cazuri când Adrian Croitoru a fost nevoit să meargă la concursuri ce intrau în planurile de pregătire pentru Olimipadă, dar cu sportivi care nu făceau parte din lot!".

Acesta a adăugat: "Ce mai e de comentat dacă, la proces, vicepreședintele Florin Bercean a spus în fața instanței că «dacă nu respecți orientarea politică a federației, riști să fi demis»?! Rezultatele, performanțele, munca nici n-au mai contat când l-au dat afară". 

Lumea judoului trebuie să știe că afirmațiile celor de la federație despre Croitoru nu corespund adevărului. De aceea instanțele au obligat FR Judo să facă publice deciziile, pe canalele proprii, dar și în media
Florin Popoviciu, avocatul lui Adrian Croitoru

Gușă, Bercean și Savu se joacă cu focul. Au deja două procese pierdute, datorii mari. Ei încearcă să le blocheze cu contestații, dar până la urmă se vor epuiza și aceste căi. Și atunci, va trebui să plătească. De fapt, vor plăti cluburile pentru incompetența lor!
Alexandru Bălgrădean, fost vicepreședinte FR Judo

După pierderea acestor procese, Gușă e în plină criză de nevroză isterică. E irațional, zgomotos, ca să atragă atenția, dar a pierdut contactul cu realitatea, nu mai are discernământ. Cum să mai conducă federația?!
Alexandru Bălgrădean, fost vicepreședinte FR Judo

Ce a spus Cozmin Gușă, președintele FR Judo

Decizia de la Apel este incorectă și am atacat-o prin contestație în anulare și vom cere și revizuirea procesului, pe baza unor probe neadministrate în prima fază. Plus că vom face plângere penală pentru cele trei judecătoare implicate, fiindcă avem dovezi rezonabile că nu s-a judecat corespunzător. Si e datoria mea să păzim bugetul sportivilor și al antrenorilor de asemenea devalizări
Cozmin Guşă

În legătură cu reangajarea lui Croitoru, nu sunt locuri disponibile pentru poziția lui și nici nu facem experimente nereușite în campania pentru calificările de la Olimpiadă
Cozmin Guşă

Dacă instanța ne cere să-l reangajăm, e posibil, dacă sunt locuri în organigramă. Probabil că sunt locuri la categoria șofer al federației. Dar nu știu cum o să muncească, fiindcă e trecut pe statele de plată că lucrează la Dinamo
Cozmin Guşă

„Vrea să controleze votanții”

Pentru adunarea generală de alegeri din 24 februarie, care va avea loc la Poiana Brașov, FR Judo a cerut cluburilor să trimită copii după delegațiile de reprezentare, pentru a li se face acreditări participanților. Surse din tabăra adversă lui Gușă susțin că "niciodată nu s-au făcut acreditări. E nestatutar, dar așa vor să controleze votanții". Cozmin Gușă a replicat: "E o prostie! La orice adunare generală se verifică dacă cei care participă îndeplinesc Statutul federației. Altfel poate să vină să voteze oricine de pe stradă. Dar astea sunt agitații generate de nepriceperea sau nervozitatea unora".

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN ALTE SPORTURI: 

EXCLUSIV Conturi blocate și lupte la judo! Ce datorie are Federația + scandal înainte de alegeri

EXCLUSIV România pierde dreptul de a trimite halterofili la Tokyo! 4 cazuri de dopaj în ultimul an

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
10223973343099717
Radu Almasan Sr  •  18 Februarie 2021, 23:29

Propun sa fie testati la poligraf adica detectoru de minciuni. Gusa .Sapta , Balgradean , Teselaeanu, Bercean sa vedem care minte mai mult . Scandaluri sexuale cu sportive ,bani evaporatzi etc... Hai la poligraf judoka

Vezi toate comentariile (1)
Comentează