SPORTURI  »  ALTELE  »  INVESTIGAȚIE

EXCLUSIV Conturi blocate și lupte la judo! Ce datorie are Federația + scandal înainte de alegeri

Cozmin Gușă a fost ales președinte la judo în februarie 2017 FOTO Raed Krishan
Cozmin Gușă a fost ales președinte la judo în februarie 2017 FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 15 februarie 2021 12:17 / Actualizat luni, 15 februarie 2021 12:57

Pentru o datorie de 40.000 de euro la fostul secretar general Alexandru Bălgrădean, federația condusă de Cozmin Gușă are probleme financiare. Dar președintele susține că a deblocat situația și că totul e doar un atac al echipei care îl contestă, înaintea alegerilor din 24 februarie.

Federația Română de Judo este în continuare măcinată de probleme interne. De la începutul acestei luni, a avut conturile blocate, în urma unui proces cu fostul secretar general, Alexandru Bălgrădean, care a reclamat în justiție plata unei datorii de 40.000 de euro, veche din 2015. A câștigat în primă instanță, decizia tribunalului fiind executorie de la finalul lui 2020, dar cum nu și-a primit banii, respectivele conturi au fost blocate de un executor judecătoresc.

I-a împrumutat cu 80.000 de euro

Surse din tabăra care îl contestă pe președintele Cozmin Gușă susțin că "„a începutul lui 2015, când președinte era Doru Sapta, federația nu primise încă bugetul de la MTS. Iar Bălgrădean, care era secretar general, a dat un împrumut de 80.000 de euro. Urma să-i recupereze când veneau fondurile de Stat. O parte i-a luat, însă au rămas 40.000 neachitați de atunci".

Control ANAF, „gaură" de 550.000 de euro

Procesul cu Bălgrădean și blocarea conturilor nu e singura problemă a FR Judo. În 2017, în urma unui control ANAF pe perioada 2011-2015, s-a descoperit lipsa documentelor justificative, precum și efectuarea unor cheltuieli fictive sau ilegale în valoare totală de 550.000 de euro. Erau nereguli constatate din mandatul foștilor președinți, Eduard Doandeș (2011-2013) și Doru Sapta (2015-2017), iar contabilă era Daniela Grozavu.

Aceleași surse dezvăluie că „nici până acum nu s-a rezolvat nimic. Deși FR Judo și Gușă se angajaseră să recupereze aceste sume de la Sapta și contabilă și să le returneze Statului. Federația i-a dat în judecată pe cei doi, dar după trei ani, când faptele se prescriseseră. Cozmin Gușă, care candidează iar la președinția FR Judo, nu și-a respectat deloc angajamentele și promisiunile. Spunea că judoul va deveni puternic, stabil financiar, dar acum, în mandatul său, s-a ajuns inclusiv la blocarea conturilor federației".

Miza este mare, alegerile din 24 februarie. Iar luptele, la cuțite, dintre cele două tabere, cea a lui Cozmin Gușă și cea a lui Florin Lascău, fostul președinte, se duc pe toate fronturile. 

Ce a spus Cozmin Gușă

  • „Conturile nu sunt blocate. Am făcut o întâmpinare juridică, sesizând că această acțiune a fost demarată ilegal. Și banca a fost de acord cu noi. Banii din conturi sunt strict pentru salariile personalului și indemnizațiile sportivilor, pentru competițiile agreate cu MTS și COSR"
  • „Bălgrădean a împrumutat FR Judo, dar e pe rol un alt dosar penal, cu declarații ale martorilor din federație, că și-a primit în numerar acei bani. Probabil o ilegalitate în mandatul Sapta - Bălgrădean, cu complicitatea contabilei"
  • „Decizia tribunalului, de a-i da dreptate lui Bălgrădean, este eronată, fiindcă nu a ținut cont de dovezile din celălalt dosar".
  • „Suntem în proces cu fostul președinte, Doru Sapta, pentru recuperarea a 60.000 de euro și îl vom câștiga. Din păcate, în mandatul lui Florin Lascău, cel care a urmat la șefia FR Judo, nu s-a încercat recuperarea banilor cheltuiți nejustificat, s-a desființat lotul masculin și, dacă îmi amintesc bine, a fost și un incendiu la contabilitate, în care au ars multe documente. Le-am recuperat greu și doar parțial, din arhiva electronică"
  • „FR Judo nu are nicio datorie, le-a achitat pe toate în mandatul meu. De aceea nici nu mai aduc fonduri private, ca Bălgrădean sau alții din echipa care mă contestă să ia bani nemeritați"

Ce a spus Alexandru Bălgrădean

  • „Adevărul judiciar e de partea mea. Să spună Gușă ce număr are dosarul pe care zice că îl are împotriva mea. Banii se dau cu acte sau prin bancă, nu prin martori. Gușă minte! Ce spune despre mine e o declarație de interlop!"
  • „N-au luat măsuri să recupereze banii decât prea târziu. Lotul masculin s-a distrus din cauza lui Florin Bercean, de la lotul feminin, acest rentier al FR Judo, care încasează bani, ilegal și imoral, din legitimările de la mai multe cluburi. Nu e normal ca aceste cluburi să plătească hoția și incompetența lui Gușă sau a lui Bercean, care e și vicepreședinte executiv"
  • „Ei sunt disperați să câștige alegerile. Acționează ca o bandă de mafioți, ignorând legea. Prin secretarul general Gheorghe Savu, încearcă să obțină delegații în alb de la cluburi, pentru alegeri, în scopul vicierii rezultatelor"
  • „Acest Savu, care zicea că a pierdut actele contabile, la controalele din 2010 și din 2015 este cheia, iar Gușă e locotenentul lui. Acum aflu și eu că ar fi fost un incendiu la FR Judo. E clar, Savu nu are nicio vină, iar Gușă e pompierul de serviciu. Numai aberații și minciuni"
EXCLUSIV Conturi blocate și lupte la judo! Ce datorie are Federația + scandal înainte de alegeri
Alexandru Bălgrădean îl contestă pe Gușă și-l susține pe George Teșeleanu

Candidații la funcția de președinte FR Judo la alegerile din 24 februarie: 

  • Cozmin Gușă, actualul președinte
  • Paul Augustin, fost șef al Colegiului Arbitrilor
  • George Teșeleanu, fost vicepreședinte în mandatul lui Florin Lascău
     

Peste 100.000 de euro datori și la Adrian Croitoru

Recent, fostul campion de judo Adrian Croitoru a obținut câștig de cauză în primă instanță, după ce FR Judo l-a concediat din funcția de antrenor al lotului național masculin. Tribunalul Brașov a decis ca FR Judo să-i plătească lui Croitoru daune morale de 100.000 de euro, plus restanțele salariale, diurne și alte prime din perioada 2017-2018. La inițiativa președintelui Cozmin Gușă, FR Judo a hotărât să conteste toate deciziile tribunalului. În plus, avocatul FR Judo a fost mandatat să formuleze o plângere penală împotriva celor 3 judecători din completul de judecată, pentru abuz în serviciu. 

VIDEO Gușă vorbește de reforma pe care o dorea alături de Gică Popescu și Gică Hagi

Citește mai multe știri din sport: 

Cinci momente importante, dar și controversate între Vâlcea și CSM București!

Sportul nu e o prioritate în România. Buget tot mai mic

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
10223973343099717
Radu Almasan Sr  •  16 Februarie 2021, 23:32

E simpatica chestia Deci Balgradean imprumuta lu Sapta(shefu federatiei judo la timpu respectiv ) 80000 euro apoi dupa ce vin banii de la guvern Sapta returneaza 40000 euro lui Balgradean ( nu suma intreaga de 80000 ) Blgaradean nu zice nimic asteapta linistit sa revendice suma cand ar fi posibil E de ras zau

10223973343099717
Radu Almasan Sr  •  15 Februarie 2021, 19:40

Ce o fi asha mare batalie pe shefia FRJudo ? o federatie mica fara resurse financiare. E foame mare pe acolo

1391972634181505
Adrian Popescu  •  15 Februarie 2021, 13:13

Articol comandat! Se știe politica GSP în ceea ce privește unele federații? Hnadbal, Judo, Fotbal. Sunt doar câteva dintre federațiile unde GSP a susținut pe față alte candidaturi și merge acum pe principiul pe care l-a aplicat presa anti-Trump. Tot ce face tabăra adversă este greșit, tot ce fac ai noștrii este perfect sau demontăm imediat...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close