FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  HERMANNSTADT - FCSB, AZI, 18:30, TELEKOM, DIGI, PRO X, GSP.RO

EXCLUSIV Președintele lui Hermannstadt atentează la banii lui Becali » Fotbalist pregătit de transferul la FCSB: "E o raritate!"

Teodor Birț, președintele lui Hermannstadt / FOTO: Cristi Preda
Teodor Birț, președintele lui Hermannstadt / FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 28 februarie 2018 09:14

Hermannstadt, adversarul din Cupă al celor de la FCSB, s-a înființat abia în vara lui 2015. A promovat an de an din L4, așteaptă un nou pas înainte la vară în L1 și visează la un buget-gigant pe prima scenă.

"Sibiul avea industrie, cultură, turism, dar ne lipsea sportul ca atracție pentru oraș și pentru fani. Exista doar o echipă de baschet, dar fotbalul e cel de care ducea lipsă publicul de aici". Președintele lui Hermannstadt, Teodor Birț, e unul dintre oamenii care, în 2015, a pus bazele unei noi echipe pe Cibin.

Istoricul Inter a rămas o amintire, brandul s-a pierdut pe destinații necunoscute, Voința Sibiu și FC Sibiu au apărut meteoric pe orbită și au dispărut foarte repede. "Am vrut să luăm totul de la zero tocmai pentru a avea un proiect curat și solid, de aceea am folosit în titulatură denumirea istorică a orașului pentru a nu se mai face nicio legătură cu cluburile din trecut", completează Birț.

Împreună cu alți 19 asociați, a pus pe picioare Hermannstadtul, club privat cu bani aduși din diferite industrii în care activează finanțatorii: medicină, construcții, turism, media, entertainment. "Primăria ne ajută cu circa 30 la sută din buget și cu infrastructura, dar vrem ca, în timp, să diminuăm considerabil aportul autorităților locale, fiindcă așa e mai sănătos. Un Consiliu Local te ajută azi, dar nu știi ce se întâmplă când se schimbă rândurile".

În trei ani de la înființare, clubul a urcat până la L2, iar pasul spre L1 e deja pe jumătate făcut. Sibiul are acum un buget de circa 600.000 de euro, iar pentru prima divizie visează deja la peste 5 milioane de euro, luând în calcul și banii din drepturile TV. "Am început doar cu jucători locali, ne-am extins apoi căutările în toată țara și, probabil, în prima divizie vom aduce și străini. Deocamdată, am evitat, fiindcă intenționăm să ne axăm pe propria Academie.

"Avem un fundaș stânga trăsnet"

"Ne-am făcut deocamdată echipa secundă în Liga a 3-a, avem peste 50 de copii la grupele de juniori republicani și ne dorim să ne extindem. Ideea este ca, într-un interval scurt de timp, Academia să devină o sursă de finanțare pentru club", mai punctează Birț. El vine și cu o propunere de nume interesant pentru mercato: "Claudiu Pamfile e un fundaș stânga de 21 de ani, titular incontestabil acum la Hermannstadt. L-am adus de la Brașov, a crescut enorm și sunt convins că va crește și va deveni un nume foarte interesant pentru fotbalul românesc, mai ales că stângacii sunt o raritate. Are și o tehnică bună, centrează admirabil, e inteligent și cuminte. Va fi compatibil și la Liga 1 pentru regula U21, dacă reușim să obținem promovarea".
pamfilie
Claudiu Pamfile (21 de ani), cotat la 150.000 de euro pe transfermarkt.de

Meciul cu FCSB e o adevărată mină de aur pentru club. Explică tot președintele: "Important e că am ajuns repede în atenția publicului, iar partida cu Steaua ne va ajuta foarte mult în materie de promovare mediatică și interes din partea oamenilor. E un eveniment pentru Sibiu, mai ales că Steaua n-a mai jucat aici de ani buni. S-a creat o adevărată isterie în jurul jocului, iar dacă am fi avut la dispoziție un stadion de 40.000 de locuri sunt convins că l-am fi umplut! Va fi și atracția aceasta a nocturnei, care va fi folosită pentru prima dată la un meci în Sibiu. Vreo 50.000 de euro ne-a costat închirierea instalației din Italia".

Primă specială cu FCSB

Și chiar dacă diferența față de roș-albaștri e însemnată la capitolele buget sau valoare, Cibinul ia în calcul să dea marea lovitură în Cupă. "N-avem nimic de pierdut. Dacă ne elimină Steaua, ar fi ceva firesc. Invers, ar însemna deranj pentru ei. Presiunea e pe steliști, așa că va trebui să speculăm la maximum această șansă de a ajunge în semifinalele Cupei trecând de FCSB! Și poate vede Gigi Becali aici vreo doi jucători buni și ni-i cumpără, că văd că a cules ce e mai «răsărit» în toată România!", se încurajează Teodor Birț.

Primele vor intra și ele în ecuația serii. Pentru eliminarea celor de la Juventus Colentina, sibienii au încasat câte 2.000 de lei. "Suma va crește, evident, la partida cu Steaua, care e un test pentru toți, astfel încât să ne dăm seama la ce nivel suntem în perspectiva participării în Liga 1", mărturisește Birț, care, în afara activității de la club, are și un job în administrația locală: din 2005, e șeful piețelor din Sibiu!

Bonusuri pentru performanță

La contracte, Hermannstadtul preferă politica "Mai puțin, dar sigur". Birț detaliază: "Cel mai mare angajament e de 6.000 de lei pe lună, la un singur jucător. Dar media lotului e undeva pe la 3.000 de lei. Mergem mai mult pe bonusuri de performanță. Mi se pare o variantă mai corectă decât să arunci mii de euro pe contracte și să te pomenești că navighezi inutil pe la jumătatea clasamentului". Concret, țintarul arată așa: 4.000 de lei punctul, se plătește integral dacă echipa e pe locurile 1-3, scade la jumătate pentru pozițiile 4-6 și dispare de la locul 7 în jos. Mai e și o primă pentru intrarea pe teren: circa 100 de euro.

"Vom extinde tabloul la prima divizie în sensul în care vor exista probabil și bonusuri pentru marcatori, pentru pasă de gol, pentru penaltyuri. Totul legat numai de criterii de performanță, altfel sunt bani aruncați pe fereastră".

"Pelici a mai bătut Steaua, o mai face o dată!"

Adevărata forță a Sibiului stă însă în antrenorul Alexandru Pelici. O spune șeful clubului: "A mai reușit promovări, e dedicat sută la sută fotbalului, asta face toată ziua. Mi se umple sufletul de bucurie când aud jucători veniți la noi de prin alte părți care-mi spun că Pelici are niște metode extraordinare și conduce antrenamente la care îți face plăcere să vii. A mai bătut Steaua, așa că poate găsi și acum armele pentru calificare".

Birț nu uită nici de talentul special al lui Pelici: să cânte! "Ne-a promis că va face show dacă promovăm în prima divizie. Deocamdată, dacă batem Steaua, vom da recital noi, ceilalți!". 

Proiect gen "Cluj Arena"

Stadionul din Sibiu urmează să fie refăcut și va ajunge la o capacitate de 20.000 de locuri. Deocamdată, lucrările s-au oprit special pentru meciul cu FCSB, după care se dă drumul la șantier. Vor cădea toate tribunele, mai puțin cea principală, iar întreaga construcție va fi anvelopată pe exterior cu o membrană de așa natură încât să rezulte o arenă asemănătoare celei de la Cluj. Se va înlocui complet și pista de tartan, astfel încât aici să poată fi găzduite inclusiv competiții de atletism.

"Îl vom invita pe Iohannis la stadion"

La Primăria din Sibiu, Birț a lucrat ani de zile alături de actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe vremea când șeful statului conducea orașul de pe Cibin: "El e cu tenisul și cu schiul, mai puțin cu fotbalul. O să-l invităm însă la inaugurarea noului stadion, dacă va avea timp să vină. Ne mai strigă lumea prin deplasări că ne susține și ne protejează Iohannis, dar astea sunt povești. N-au nicio legătură cu realitatea".

Suporteri din Germania

Hermannstadtul va beneficia și de o susținere externă la partida cu FCSB. "Va veni un grup de suporteri din Germania, care vor să creeze pe lângă Munchen și un fan-club pentru noi. Sunt români stabiliți în zonă. Eu mă bucur că am început să avem priză inclusiv în exterior. Eram recent la Milano într-o vizită și am gasit și acolo suporteri interesați de traseul lui FC Hermannstadt. M-am bucurat mult, asta înseamnă că nu muncim degeaba. Am înțeles că avem și ratinguri bune pe TV la meciurile din campionat, la care ne vin constant 4.000-5.000 de oameni".

15.000 de leipe lună încasează Hermannstadt de la principalul sponsor, Get Bet: contractul urmează să fie renegociat la vară

2e locul pe care-l ocupă Hermannstadt după 22 de etape din L2: are 49 de puncte, cu unul în spatele liderului Dunărea Călărași și patru peste locul 3, ocupat de Chindia

 

"Eu sunt dinamovist, așa că-mi doresc o dată în plus să eliminăm FCSB! Văd că au probleme cei de la Dinamo, dar sunt convins că se fac acolo eforturi ca situația să fie gestionată corect. Roata vieții se învârte!"Teodor Birț, președinte Hermannstadt

"La stadion există o singură lojă, care fusese construită pentru Nicu Ceaușescu pe vremea când era prim-secretar. Nu prea o mai folosim, mai sunt acolo un pupitru de control pentru Jandarmerie și camere de transmisie"Teordor Birț

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (60)
389480547918592
Olteanu Marian  •  01 Martie 2018, 14:48

Asta-i valoarea FCSB-ului. De mijlocul clasamentului in Liga a 2 a. Cum e Gigi si echipa. Hai in Liga a 2 a alaturi de Dinamo. Vine din urma si Rapid.

169060557063831
Stefan Anghel  •  28 Februarie 2018, 17:14

daca vin la meci klaus,kodrutza si kovaci istvan ma uit,alfel dau pe bulgari ca e derby !

adicn
adicn  •  28 Februarie 2018, 16:57
Postat de cpt.ahab pe 28 Februarie 2018, 15:43

"Hermannstadt" e trecut pe plăcuțele de la intrarea în Sibiu. Ilegal, pentru că nu există 20% sași în oraș. E un abuz al FDGR.

Drept! Numa´ că ăștia nu cer autonomie , așa că nu pare nimănui un lucru important, de aia nu deranjează. Că nu e legal, asta-i altă discuție.

Vezi toate comentariile (60)
Comentează