FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

EXCLUSIV 17 ani de la un moment teribil trăit de Dinamo în Europa » Interviu cu omul-cheie al acelui meci: „Arbitrul nu ne-a zis absolut nimic! O aroganță tipică”

Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor) +43   FOTO
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)

Articol de - Publicat vineri, 16 decembrie 2022 10:47 / Actualizat vineri, 16 decembrie 2022 15:27

Miercuri, pe 14 decembrie, s-au împlinit 17 ani de la drama trăită de dinamoviști la Marseille, cu OM. Dinamo a fost atunci la câteva secunde de primăvara europeană a Cupei UEFA, însă arbitrul Julian Rodriguez Santiago a anulat inexplicabil supergolul pe care Octavian Chihaia îl marcase în poarta lui Barthez la ultima fază. „Câinii” au ratat la mustață șansa de a li se alătura Stelei și Rapidului în „16-imi”, în sezonul în care rivalele roș-albilor s-au întâlnit în „sferturile” competiției.

De un singur punct mai avea nevoie Dinamo pentru a face pasul spre „primăvară”, însă echipa antrenată de Ioan Andone a încheiat pe ultimul loc o grupă extrem de echilibrată, din care au mai făcut parte, în ordine, Marseille, Levski Sofia, Heerenveen și CSKA Moscova. Situația roș-albilor ar fi putut fi alta dacă „centralul” spaniol Rodriguez Santiago nu anula, fără vreo explicație clară, reușita lui Chihaia din prelungiri.

Chihaia l-a învins pe Barthez, arbitrul n-a fost de acord

Trimis pe teren în minutul 84, în locul lui Bratu, atacantul marcase chiar în ultima secundă, printr-o execuție spectaculoasă de la marginea careului care-l prinsese mult ieșit pe Barthez. Chihaia - un tânăr de 24 de ani la acea vreme - s-ar fi putut transforma în eroul nesperat al lui Dinamo, o veritabilă „armă secretă”, dar „centralul” n-a fost de acord: a fluierat finalul în timp ce mingea se afla în aer, în drum către poartă. Explicația? Arbitrul a motivat că, de fapt, ar fi indicat finalul partidei înainte ca dinamovistul să expedieze șutul.

Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
+39 FOTO
  • Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Octavian Chihaia, la 17 ani după Marseille - Dinamo: „Arbitrul nu ne-a zis absolut nimic! O aroganță tipică”

Eliminată din UEFA, Dinamo a rămas doar cu frustările și protestele, iar Chihaia cu cel mai frumos gol al carierei, dar care nu s-a validat. 17 ani mai târziu, în exclusivitate pentru GSP.ro, fostul fotbalist a rememorat filmul acelei faze, dezvăluind și care a fost reacția arbitrului spaniol în momentul care a fost „asaltat” de jucătorii dinamoviști. 

„A trecut foarte mult timp, dar amintirea este proaspătă și, în același timp, tulbure. Evenimentul în sine a avut un impact atât de mare încât a pus totul într-un fel de ceață. Este trist. Lăsând la o parte ratarea calificării, ar fi fost o mândrie pentru fiecare jucător care a jucat atunci. Să joci cu Barthez, care era campion mondial, cu Ribery, cu Nasri...

A fost o chestie de moment, am anticipat că urmează să primesc mingea. Nu era o execuție care mă caracteriza pe mine, a fost ceva instinctual. Așa am simțit, văzusem și poziția lui din poartă. Altădată poate aș fi urcat, poate intram într-o combinație, că eram vârf de careu, dar atunci am decis să șutez lobat, la colțul lung.

Arbitrul nu ne-a zis absolut nimic, decât să plecăm la locurile noastre. A fost o aroganță tipică, cum se întâmplă când e un astfel de meleu de proteste. Eu nu m-am dus foarte mult la arbitri, «Chinezul» Mărgăritescu și Florentin Petre au fost acolo”. 

17 ani de la un moment teribil trăit de Dinamo în Europa » Interviu cu omul-cheie al acelui meci: „Arbitrul nu ne-a zis absolut nimic! O aroganță tipică”
Tavi Chihaia, 41 de ani, antrenează în prezent la grupele de copii și juniori ale Rapidului / Sursă foto: Facebook

Chihaia: „S-a mediatizat mai mult decât dacă aș fi marcat”

Tavi Chihaia mărturisește că e luat la întrebări periodic despre faza respectivă, dar și că a încercat tot timpul să se raporteze doar la partea pozitivă a celor întâmplate în decembrie 2005.

„Oricum, acel vis frumos nu s-a transformat în coșmar, nu pot să spun asta. Mă consider, cumva, autorul moral al golului, a fost mediatizată treaba mai mult decât ar fi fost dacă se valida golul. Mi se pune întrebarea asta cel puțin o dată sau de două ori pe lună când mă întâlnesc cu diferite persoane”, a spus Chihaia, pentru GSP.ro. 

Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
Dinamo - Olympique Marseille (Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor)
+39 FOTO

„A fost rea-voință. Dubios arbitraj”

La finalul partidei, fotbaliștii și acționarii dinamoviști îl acuzau la unison pe arbitrul care le-a interzis accederea în „primăvara” Cupei UEFA. „Ceea ce ni s-a întâmplat nouă i se întâmplă unei echipe o dată la 100 de ani. Dubios arbitraj. Dacă eram nemți sau italieni, nu ar fi fluierat în acel moment”, s-a plâns Mărgăritescu, completat de Pulhac: 

„Arbitrul a fluierat când mingea pleca din piciorul lui Chihaia. Nu era în acel moment cu spatele, ci cu fața. Eu zic că e rea-voință”.

Suntem fără glas, arbitrul ne-a luat calificarea! Incredibil! Este cel mai greu moment de când sunt eu la Dinamo.

- Cristi Borcea, fost acționar Dinamo, după meci

Este viciere de rezultat ce a făcut arbitrul spaniol. Dinamo este prea mică și nu e dorită, momentan, în Europa. 

 - Gigi Nețoiu, fost acționar Dinamo, după meci

E o eroare de arbitraj gravă. Santiago a comis o greșeală colosală. Există o lege evidentă, nu scrisă, că arbitrul nu poate, ori nu ar trebui, să scurteze o partidă. Un lucru e regulamentul, altul interpretarea sa. 

- Ziarul spaniol Marca

Olympique Marseille - Dinamo 2-1

  • Au marcat: Cesar '38, Delfim '45 / Cl. Niculescu '51
  • Stade Vélodrome / Spectatori: 15.000

Olympique Marseille: Barthez - Ferreira, Andre, Cesar, Taiwo - Ribery, Delfim, Lamouchi, Cana, Nasri - Gimenez
Rezerve: Carasso, Oruma, Mendoza, Begeorgi, Dehu, Meita, Koji Nakata
Antrenor: Jean Fernandez

Dinamo: Gaev - Galamaz, Daouda, Tamaș, Pulhac - Fl. Petre, Mărgăritescu Grigorie, V. Munteanu - Bratu, Niculescu
Rezerve: Guso, L. Goian, Ad. Cristea, Șt. Radu, I. Bălan, Bălțoi, Chihaia
Antrenor: Ioan Andone

VIDEO Rezumatul partidei Olympique Marseille - Dinamo 2-1

Citește și alte știri despre Dinamo: 

EXCLUSIV Aflată în pragul falimentului, Dinamo a încercat să stingă datoria față de Nicolae Badea » Reacția acționarului i-a luat prin surprindere pe „câini”

Dinamo fierbe! 6 urmări MAJORE ale respingerii planului de reorganizare: de ce falimentul nu e o soluție

VIDEO Informații de ultimă oră, direct de la ministru, despre noul stadion Dinamo: „Contractul a fost atribuit. Vor fi 25.000 de locuri”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
creeperno807
creeperno807  •  16 Decembrie 2022, 22:37

Era bun un Ganea pe teren in acel meci sa aiba o discutie prieteneasca cu arbitrul

cpt.ahab
cpt.ahab  •  16 Decembrie 2022, 14:43
Postat de balotelli pe 16 Decembrie 2022, 12:20

Crunt destin... :-((. Dinamo a fost mereu *** de spanioli.

Cam așa.:))))

balotelli
balotelli  •  16 Decembrie 2022, 13:48
Postat de moshu_shukaru pe 16 Decembrie 2022, 13:23

„singurele bucurii ale câinilor se leagă de eșecurile celor de la FCSB.” ... Greșit, nu doar noi ne bucurăm! Uite, ce a declarat Varela: „În România, când Steaua pierde, TOȚI românii se bucură!”.

Păi nu-i greșit. N-am zis că sunteți singurii care vă bucurați, ci că alea sunt singurele voastre bucurii. Spre deosebire de bucuriile celor de la CFR, de exemplu: trofee, participări în cupele europene, etc. ... toate adăugate la bucuria națională generală de care amintea Varela.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează