FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

20 de ani cu Becali la FCSB » Istoria unei mutări care a transformat Liga 1: GSP face TOP 5 lucruri bune și rele

Gigi Becali, acum în vârstă de 64 de ani, a preluat oficial FCSB - echipa se numea atunci Steaua - pe 23 ianuarie 2003, adică în urmă cu fix 20 de ani
Gigi Becali, acum în vârstă de 64 de ani, a preluat oficial FCSB - echipa se numea atunci Steaua - pe 23 ianuarie 2003, adică în urmă cu fix 20 de ani

Articol de GSP - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 12:25 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 12:37

Gigi Becali, acum în vârstă de 64 de ani, a preluat oficial FCSB - echipa se numea atunci Steaua - pe 23 ianuarie 2003, adică în urmă cu fix 20 de ani! După o Adunare Generală, lui Becali i-au fost acordate la acea vreme 51% din acțiunile clubului, având din acel moment majoritate și putere de decizie.

Legătura oficială dintre FCSB și Becali a debutat în 2003, dar latifundiarul începuse să investească la roș-albaștri încă din 1999. A băgat primii bani în 1999, când a achitat primele de calificare după Steaua - West Ham 2-0 la general în turul II al Cupei UEFA. La acel moment, Viorel Păunescu nu mai avea putere financiară.

Cu Becali la timonă, FCSB a câștigat 9 trofee, ultimul în 2020, Cupa României. Bucureștenii n-au mai câștigat titlul din 2015.

Avem raportul: Sorescu, debut ratat la FCSB! » De ce l-a schimbat Becali după o repriză
Hermannstadt - FCSB 0-1
Avem raportul: Sorescu, debut ratat la FCSB! » De ce l-a schimbat Becali după o repriză

Palmares FCSB cu Gigi Becali patron (2003-2023)

  • 5 titluri de campioană în Liga 1
  • 3 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 2 Cupe ale Ligii

11 prezențeconsecutive în grupele europene a avut FCSB în perioada 2004-2014, serie întreruptă în 2015. Palmaresul european al roș-albaștrilor s-a deteriorat drastic în ultimii 8 ani, când FCSB a mai ajuns în grupe numai de 3 ori!

Cum a ajuns Gigi Becali la Steaua

Pe 18 ianuarie 2000, Mitică Dragomir se lăuda că-i va împăca pe frații Becali cu Victor Pițurcă și l-a promovat pentru prima dată într-un ziar pe Gigi Becali: „Cel care a început această acțiune este Gigi Becali, pricopsitul, multimiliardarul prieten al lui Piți și văr bun cu frații Becali. Misiunea mea și a lui Viorel Păunescu este să-l înduplecăm pe Piți, iar a lui Gigi Becali să-l înduplece pe Giovanni”. 

Gigi Becali oferea primul său interviu pe 2 iulie 2000. Prilejul era oferit de proaspăta sa cooptare în Consiliul de Administrație al Stelei. „Vreau să se știe din capul locului că eu nu urmăresc preluarea Stelei, așa cum o spun unii și alții. Eu am bani mulți și vreau să ajut Steaua, nu să obțin profit de pe urma ei. Voi împrumuta cu bani clubul atunci când nu sunt de-ajuns și-i voi recupera de la conducere fără să cer un leu in plus”, promitea Becali.

Prezentat pe ritmuri de Beatles 

Pe 1 august 2000, Steaua își prezenta lotul la Sala Ronda a Hotelului Intercontinetal. Înainte ca jucătorii să apară pe rând în fața presei, prezentatorul galei a dat citire listei cu cei mai importanți sponsori ai echipei pentru sezonul 2000-2001. 

Pe acordurile melodiei „Free as a bird” (Liber că o pasăre) a formației Beatles, Gigi Becali a venit pe scenă alături de reprezentantul BCR.

„Era un fel de chibiț”

Laurențiu Roșu juca încă pentru roș-albaștri când Gigi Becali a început să se apropie de Steaua. „L-am văzut pentru prima dată la o petrecere dată de club. Apoi, a început să vină la stadion. Nu avea nicio funcție, așa că nu se băga în chestiile ce țineau de echipă. Era un fel de chibiț. Înainte de meciuri îl suna pe colegul meu de cameră, Sabin Ilie, și îi spunea: «Băi, dacă dai gol cu ăștia îți dau atât!”». 

Sabin a intrat în jocul lui și chiar îl întreba înaintea etapei: «Cât îmi dai dacă marchez mâine?». Când am plecat în străinătate, mi-a spus să nu o fac, pentru că vrea să construiască o echipă mare la Steaua. Oricum, nu am crezut vreodată că va ajunge președinte la Steaua".

Când l-am cunoscut eu pe Gigi Becali, era în umbra domnului Păunescu și trecea drept un prieten al clubului. Nu mi-aș fi imaginat vreodată însă că el va deveni patronul Stelei
Jean Vlădoiu

Acționar de-o noapte la Onești 

Înainte de a intra în CA al Stelei, Gigi Becali a încercat să o preia pe FC Onești. Președintele moldovenilor de atunci, Nicolae Puiu, povestește: „Eu îl cunoscusem la meciul Stelei cu West Ham. Ulterior a venit în vizită la Onești, am vorbit despre posibilitatea de a lua clubul, dar a renunțat rapid. Era prea mică echipa pentru gustul lui”. 

Totuși, conform gurii târgului din Onești și așa cum Gazeta scria în 2007, Becali ar fi investit ceva în urbea moldoveană. O prostituată s-a lăudat la câteva luni după trecerea patronului stelist că Becali i-a plătit serviciile cu 100 de dolari.

80%dintre români știau în 2007, conform Institutului Național de Statistică, cine este Gigi Becali

40 de citate celebre ale lui Gigi Becali

Gigi Becali / foto: Arhiva GSP
Gigi Becali / foto: Arhiva GSP
Gigi Becali / foto: Arhiva GSP
Gigi Becali / foto: Arhiva GSP
Gigi Becali / foto: Arhiva GSP
+40 FOTO

Gigi Becali și sportul: „Mitică m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”

  1. „N-am nimic împotrivă, dar de când e cu Cruduţa, lui Mihai Costea îi cam tremură genunchii. Eu am un sfat pentru el: să «lovească» repede şi să se culce! O să le fac eu program de sex ca să nu aibă băiatul probleme pe teren"
  2. „Imnul Stelei va fi o melodie religioasă şi o să cânt eu, că sunt talentat”
  3. „Eu sunt finanţator, nu sponsor. Sponsor înseamnă să dai cadouri, iar eu nu fac cadouri”
  4. „Meritul pentru titlul câştigat de Steaua e 50% al lui Olăroiu şi 50% al lui Protasov, dar cel mai mare merit e al meu”
  5. „Borcea spune că are echipă de cinci stele? El poate să spună că are echipă de cinci câini. Eu am echipă de cinci stele. La fel şi Rapid, poate să spună că are echipă de cinci vagoane”
  6. „Antrenorul trebuie să fie şi tehnician şi părinte şi psiholog. Dacă nu e bun psiholog, mă bag eu”
  7. „Steaua va purta zimbrul lui RAFO pe piept pentru un milion de euro. Asta înseamnă că Steaua nu-și murdărește tricourile decât pentru sume care merită”
  8. „Middlesbrough s-a calificat în fața lui Basel fiindcâ mi-a făcut mie Dumnezeu plăcerea să jucăm cu ei și să-mi iau cămăși din Anglia”
  9. „M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”
  10. „N-are cum să mă bată Copos pe mine în postul Paștelui. El e utecist, eu sunt creștin. Păi, credeți că Dumnezeu nu vede?”

Gigi Becali și politica: „Tăriceanu, VIP? E Very Import Papagal”

  1. „Tăriceanu, VIP? Vă spun eu ce VIP e, Very Import Papagal. Auzi la el, ce tupeu obraznic!”
  2. „M-am lăsat de fumat fiindcă, dacă fumam, însemna că ţigara era mai puternică decât mine, şi-atunci cum mai puteam eu să conduc ţara?”
  3. „Dacă tot pupă icoanele de dimineața până seara, Iordănescu trebuia să se înscrie într-un partid creștin-democrat, nu social-democrat”
  4. „Partidul Noua Generaţie are o orientare de centru, când la stânga, când la dreapta, de la caz la caz”
  5. „Este voința lui Dumnezeu ca eu să pasc acest popor”
  6. „Partidul Noua Generaţie va fi biserica politicii româneşti, iar eu voi fi Sfântul Petru”
  7. „Becalizarea României înseamnă că România este într-un cancer moral şi spiritual din care se va salva prin becalizare”
  8. „Dumnezeu e consilierul meu”
  9. „Am vorbit cu văru-meu Giovanni și cu Victor să facem un partid care să fim mai tari ca frații Kennedy. Am fi condus România. Dar n-au vrut, fraierii”
  10. „Știți cât de mult scuip eu televizorul la mine acasă? Cum văd un nenorocit care vorbește de binele public, cum îi trag un scuipat”

Gigi Becali și derapajele: „Femeile să nu facă fotbal! Dacă le lovește mingea în țâță?”

  1. „Femeile, mai puțin cu inteligența. Ai văzut vreo femeie care să fie campioană la șah?!”
  2. „Aici e România şi se joacă fotbal românesc. CFR este o echipă ungurească din Ardeal”
  3. „Gnohere e afro-american, dar e băiat de caracter. Afro-americanul a fost mai de caracter decât «Albă ca Zăpada» Popică!”
  4. „Eu spun cum văd lucrurile. E opinia mea. Femeile nu trebuie să facă fotbal! Dacă le lovește mingea în țâță ce facem? Dar dacă e în regulament, asta e...”
  5. „Eu nu iau niciodată pocăiţi. Consider că am ghinion cu ei. Pocăiţii sînt dintr-o sectă satanică. Încerc să le salvez sufletul”
  6. „Ce naiba mă puneţi să vorbesc cu doamna Tatoiu? Doamna Tatoiu e dusă. Râde ca proasta. Mă puneţi să vorbesc cu tîmpita asta. Să se ducă naibii la Bălăceanca. Păi eu vorbesc cu toate idioatele? Vorbim la subiect şi ea rîde ca proasta în p...”
  7. „Am scăpat de el, nu mai îmi trebuie jucători de culoare. Nu am noroc la ei, nu aţi văzut că am avut probleme cu toţi?”
  8. „Este adevărat că eu sunt misogin, dar din punct de vedere al religiei. Nu văd femeile în funcţii foarte mari, pentru că aşa spune Cartea Sfântă”
  9. „Unii oameni se duc spre Hristos, alţii spre satan, când primeşti autografe de la o femeie ca asta care este făcută cum e făcută, care inspiră duhul satanic, înseamnă că te duci spre satan nu spre Dumnezeu”
  10. Despre candidatura Vioricăi Dăncilă la președinție: „Eu nu votez, eu n-am voie să votez. Păi ce să votez? Femeie? Am luat-o razna cu toţii? Mergem pe mirişte? Că face confruntare, domnule, cu Iohannis. Păi de ce eşti bărbat? Cum să faci confruntare cu o femeie? Ce idei poate să aibă o femeie?”

Gigi Becali, mândria și filantropia: „La ce îmi folosesc milioanele de euro, dacă nu pot şterge lacrima din ochii unui copil?”

  1. „La ce îmi folosesc milioanele de euro, dacă nu pot şterge lacrima din ochii unui copil?”
  2. „Dumnezeu e cel mai tare serviciu de informaţii din lume - ştie tot, chiar şi-un fir de păr”
  3. „Prieteniile sunt relaţiile interumane cu oameni care ai un interes şi pe urmă ai o chimie”
  4. „Dacă nu vă convine de mine, eu plec în pelerinaj”
  5. „Atunci când sunt supărat, mă retrag între oile mele şi mă liniştesc”
  6. „Mie nu-mi place să citesc, că-mi lăcrimează ochii, mă-nţelegi, mă dor ochii”
  7. „Tocmai am fost la Muntele Athos şi am mai dat un milion şi o sută de mii de euro, ca să refac relaţia dintre români şi Dumnezeu”
  8. „Nici nu știți ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu știu să mă exprim. Dacă aș ști, aș vorbi mai frumos decât Liiceanu și Pleșu”
  9. „Becali e un brand. Eu la Avicola Iaşi pot să fac pui Gigi Becali, dacă vreau”
  10. „Da’ cine e dom’ne Nichita Stănescu ăsta? A adus mai mulţi bani decât mine în România?”

Vezi și:

Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
EXCLUSIV
Fotbalul românesc e în comă, Burleanu prosperă » Președintele FRF, conflict de interese: face bani în nume personal de la cluburile pe care le conduce + Detaliile imperiului Burleanu
Rădoi, salariu fabulos! Va câștiga o avere în Arabia Saudită
CONTRACT
Rădoi, salariu fabulos! Va câștiga o avere în Arabia Saudită

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (44)
iri_
iri_  •  01 Februarie 2023, 20:13
Postat de lulu pe 23 Ianuarie 2023, 22:02

Mai bine sinistru decât prost.Mai scoleste-te cu scrisul și lasă generalizările astea cu poporul și tricolorul .Românul e un tip deștept care s-a cam saturat de inepțiile astea ,gen "numai la noi se poate".A făcut pușcărie, s-a reabilitat,care-i problema?Alții, din păcate ,au vândut toată industria pe nimic și huzuresc în continuare.Sa nu mai vorbim de brava armată română, care după cum spuneți tot voi,a făcut schimburi ilicite cu Becali și drept răsplată primește un stadion moca. Iară dacă te-a amenințat cu bodyguarzi, da-l pe mâna justiției, altfel înseamnă că bați câmpii.

Haha, cu alte cuvinte spui ca e bun "hotul de gigi" ? :) Auzi tu, a facut inchisoare si s-a reabilitat :))))

parpalache
parpalache  •  24 Ianuarie 2023, 09:44
Postat de allstefans pe 23 Ianuarie 2023, 21:57

Uefa zice ca are o cupa a campionilor tovarase

Care„Uefa”bre?!Ca Justiția a decis ca palmaresul pâna in 1998 e al C.S.Steaua București,din 1998 pâna in 2003, e al AFC Steaua(echipa lui Viorel Paunescu)și numai din 2003 e al „zecesebe”-echipa comicului vestit al micului ecran!

c23655
c23655  •  24 Ianuarie 2023, 09:14
Postat de mario78a pe 23 Ianuarie 2023, 13:04

Palmaresul european al roș-albaștrilor s-a deteriorat drastic în ultimii 8 ani, când FCSB a mai ajuns în grupe numai de 3 ori! CONCLUZIA... Berceniul sta slab la capitolul performanta si se transforma in ZCSB

Sa ne vorbeasca cei din cazarma, cu performante notabile impotriva celor de la Carmen, Popesti Leordeni, FC Glovo sau Csikszereda.

Vezi toate comentariile (44)
Comentează