FOTBAL  »  Superliga  »  

Aceştia sînt arbitrii care vor decide campioana!

A fost promovat la solicitarea lui Ionuţ Lupescu, în vara lui 2007, cînd n-avea încă 23 de ani împliniţi +8   FOTO
A fost promovat la solicitarea lui Ionuţ Lupescu, în vara lui 2007, cînd n-avea încă 23 de ani împliniţi

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 15 iulie 2011 15:41

GSP.RO vă prezintă portretul necenzurat al arbitrilor care vor oficia meciurile-cheie ale returului şi vor avea un rol determinant în stabilirea clasamentului final


Liga 1 debutează diseară, în direct la Antena 1, cu meciul Rapid - Urziceni şi miza enormă a acestui retur este faptul că e ultimul sezon în care campioana va merge direct în grupele Champions League. Pe lîngă jucători, antrenori, manageri, patroni, şefi de comisii, de Ligă şi de Federaţie, arbitrii vor avea un rol crucial în stabilirea ierarhiei finale.
Cu acelaşi şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor ca şi în tur, Vasile Avram, şi, în mare, cu acelaşi lot de "centrali" şi de asistenţi, arbitrii au fost şi ei împărţiţi de şefii lor în două categorii. Prima îi conţine pe cei care vor duce greul returului şi care vor fi delegaţi la toate derby-urile. Gsp.ro îi prezintă azi pe cei 9 "centrali" care vor face "jocurile" în cele 16 etape rămase de jucat.

Cristian Balaj (Baia Mare)
Va împlini în august 39 de ani. A primit ecusonul internaţional în ianuarie 2003, la doar 3 ani după ce a fost promovat în Liga I. A făcut parte în 2004 şi 2005 din corpul de tinere speranţe ale arbitrajului european, aflîndu-se acum în cea de-a treia categorie valorică a UEFA. Are o societate care se ocupă de distribuţia uleiurilor industriale Lubrifin în Baia Mare, dar deţine şi magazine de croitorie, de confecţii şi de echipament sportiv. A declarat că veniturile lui exclusiv din arbitraj se ridică la peste 40.000 de euro anual. În acest moment e excelent plasat la UEFA, fiind în a doua categorie valorică, avînd şanse mare să fie promovat în prima la vară, iar în 2012 să meargă la Campionatul European.

Alexandru Deaconu (Bucureşti)
S-a născut pe 3 martie 1972 şi peste fix 20 de ani a debutat ca arbitru. Este fiul magazinerului FRF şi mai mereu a fost acuzat că a avut un statut privilegiat datorită funcţiei tatălui său în Federaţie. De 11 ani este angajat la o companie multinaţională, în departamentul de vînzări, şi e amic cu Howard Webb, "centralul" englez considerat în acest moment arbitrul numărul 1 în Europa şi cel care a condus anul trecut finala Campionatului Mondial din Africa de Sud, Spania - Olanda 1-0. Din martie 2008, deci de 3 ani, de cînd a fost implicat în "cazul Bricheta", n-a mai condus nici un meci al Rapidului.

Marius Avram (Bucureşti)
Fiul actualului preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor e cel mai scund "central" din lotul primei ligi, avînd, conform CCA 1,74 metri. După ce presa a semnalat că s-ar putea să nu aibă înălţimea minimă cerută de regulament (1,70 metri), Marius Avram a fost măsurat personal de Mircea Sandu cu ajutorul unei rulete, apoi Vasile Avram a scos din regulament paragraful referitor la înălţimea minimă :).
În tur n-a fost suspendat nici măcar un meci deşi la Poli Timişoara - Rapid şi Poli Timişoara - Vaslui a făcut erori mari. Este al 5-lea lui sezon pe prima scenă, el debutînd la un meci de Liga 1 în octombrie 2006, la Farul - Jiul 0-0. A făcut facultatea de management hotelier în Elveţia, după care a studiat şi la Londra, şi conduce o limuzină de lux, care l-a costat peste 80.000 de euro. Doar din baremuri la meciurile interne, a adunat în ultimul an şi jumătate peste 50.000 de euro.

Alexandru Tudor (Bucureşti)
Va împlini 39 de ani în septembrie şi a fost promovat "la excepţional" în 1998. Are peste 1.500 de meciuri arbitrate în întreaga carieră şi este cunoscut ca fiind cel mai rigid arbitru din lotul Ligii I. În primăvara lui 2003 a fost singurul arbitru european care deşi nu făcea parte din primele două categorii la UEFA, a fost invitat la cursul "centralilor" de top, stînd alături de Collina şi Urs Meier.

Ovidiu Haţegan (Arad)
Are doar 30 de ani şi e deja la al 4-lea an pe lista FIFA. În tur a avut un singur meci prost, Braşov - Dinamo 2-2, însă a făcut un adevărat tur de forţă în finalul primei părţi a campionatului: a fost delegat la 7 din ultimele 8 etape, un adevărat record. A absolvit Facultatea de Medicină, este căsătorit cu o stewardesă şi şi-a făcut luna de miere în Republica Dominicană, într-o vacanţă de lux.

Istvan Kovacs (Carei)
Este cel mai tînăr arbitru român pe lista FIFA, avînd doar 26 de ani. Fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, a dezvăluit că "centralul" din Carei a avut mari probleme în a stăpîni limba română, el neputîndu-se descurca singur să completeze în întregime un raport de meci în anii trecuţi. A fost promovat la solicitarea lui Ionuţ Lupescu, în vara lui 2007, cînd n-avea încă 23 de ani împliniţi, fiind delegat la Supercupa României, Rapid - Dinamo.

Sebastian Colţescu (Craiova)
Pînă la vîrsta de 19 ani, Colţescu a jucat fotbal la Electroputere, Jiul IEELIF şi Tractorul Craiova, la prima grupare fiind coechipier cu Dănciulescu şi Claudiu Răducanu. Apoi s-a apucat de arbitraj, devenind în urmă cu 6 ani arbitru FIFA, statut pe care ulterior l-a pierdut. Este primul arbitru român care şi-a făcut publice veniturile din arbitraj, el prezentîndu-şi toate documentele care atestau sumele de bani primite în tot anul 2006. Şi tot el e primul arbitru în activitate care a încercat să se sinucidă. În urmă cu aproape doi ani a încercat să se arunce pe geam din cauza unor neînţelegeri cu iubita lui de la acea vreme.

Robert Dumitru (Braşov)
În mai va împlini 37 de ani. A fost unul dintre cei mai buni în turul campionatului, în care a oficiat nu mai puţin de 14 partide. E de 10 ani arbitru de prima ligă, în iunie 2001 debutînd pe prima scenă la un meci Gaz Metan - Steaua 1-3. E finul lui Sorin Corpodean, acesta din urmă fiind implicat în ancheta DNA Piteşti, cînd a şi fost arestat şi reţinut pentru cîteva săptămîni.

Augustus Constantin (Rm. Vîlcea)
Fiul fostului şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor este posesorul unui record în arbitrajul românesc. A primit ecusonul FIFA la doar 28 de ani. Cel mai important meci din carieră a fost finala Cupei României, Rapid - Poli Timişoara 2-0, din mai 2007. A avut în trecut 4 firme, dintre care 3, Geocon, Triangulum şi Conic, în domeniul alimentaţiei publice, şi una, SC Angus, care se ocupa cu producţia şi distribuţia accesoriilor din mobilă. Pe lîngă acestea, el a deţinut şi un impresionant parc auto: Mercedes Clasa C, Renault Megane, Opel Corsa şi Volkswagen Passat. Nu şi-a luat testele fizice şi nu va fi delegat în primele 4 etape.

Lotul de centrali din Liga 1
Marius Avram (Bucureşti)
Marian Balaci (Turnu Severin)
Cristian Balaj (Baia Mare)
Dan Berbecaru (Rm. Vîlcea)
Andrei Chivulete (Bucureşti)
Sebastian Colţescu (Craiova)
Adrian Comănescu (Rm. Vîlcea)
Augustus Constantin (Rm. Vîlcea)
Teodor Crăciunescu (Rm. Vîlcea)
Alexandru Deaconu (Bucureşti)
Robert Dumitru (Braşov)
Ovidiu Haţegan (Arad)
Georgian Ionescu (Buzău)
Dragoş Istrate (Bucureşti)
Ionel Ivan (Brăila)
Istvan Kovacs (Carei)
Florin Marcu (Oradea)
Florin Miron (Bucureşti)
Radu Petrescu (Bucureşti)
Gheorghe Prodan (Cluj)
Lucian Rusandu (Sf. Gheorghe)
Alexandru Tudor (Bucureşti)
Paul Unimatan (Zalău)

"Arbitrajul, care în proporţie de 70-80 la sută este psihologie, înseamnă să ai autoritate, iar această autoritate pe terenul de joc nu se impune, ci se cîştigă"
Mejuto Gonzales, arbitru FIFA din Spania

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
rorika
rorika  •  25 Februarie 2011, 18:12

Au si arbitrii rolul lor ...

leone5
leone5  •  25 Februarie 2011, 15:16

Comentariul tău...Aici puteti jucacel mai realist football manager. Il recomand tuturor pasionatilor. Meciurile se joaca zilnic, de 2 ori pe zi de luni pana vineri. Asta inseamna 1 sezon pe luna, deci e un joc foarte activ Puteti selecta limba romana si puteti juca intr-o liga din Romania In joc sunt inscrisi mii de manageri cu care va puteti masura fortele in meciuri de sezon, cupe sau amicale Jocul e absolut gratuit Inscrierea e gratuita si foarte rapida Imediat dupa inscriere poti accesa echipa Inscrie-te acum si hai sa ajutam Romania sa fie cea mai puternica tara in acest joc.

marabona
marabona  •  25 Februarie 2011, 14:25

Ce titlu ordinar... In emisiunile trecute la digisport cand se discuta despre caietul de sarcini al drepturilor tv, militica dragomir le-a zis celor prezenti in studio ca a introdus si obligativitatea introducerii liniei de ofsaid ca si in campionatele mari. Cand au auzit cei prezenti au sarit ca arsii...da stiti cat costa echipamentul, ca nu se poate, ca asa si pe dincolo... ''Ziaristii'' vor cat mai multe scandaluri, nu vor fotbal, cum isi mai fac ei emisiunile de zeci de ore de dupa meci cu a fost sau nu a fost?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează