FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL - STEAUA, DUMINICĂ, 20:30, TVR1, DIGI, DOLCE, LOOK, GSP.RO

Acționar-salariat! Dan Capră a încasat un salariu de 5.000 de euro pe lună ca să-și conducă societatea spre insolvență: ”Și care-i problema?!”

Becali a retras profitul de la Steaua și nu vrea să mai investească. Dan Capră e și mai și
Becali a retras profitul de la Steaua și nu vrea să mai investească. Dan Capră e și mai și

Articol de - Publicat sambata, 17 octombrie 2015 00:00

Principalul acționar al Petrolului și-a fixat salariu lunar. Și nu numai lui, ci și pentru soție! După trei ani în care a cîștigat o Cupă și a jucat în Europa League, Ploieștiul e mai aproape de faliment decît de succes.

Petrolul încă nu s-a desființat, ca Unirea Urziceni. Și nu are tocmai soarta Oțelului, retrogradat și aproape desființat. Dar Ploieștiul bifează cumva același paradox: cu cît a încasat mai mulți bani, cu atît clubul a dus-o din ce în ce mai rău.

A vîndut jucători, a încasat drepturi TV și sponsorizări, bonusuri pentru participarea în Europa League. Cu toate încasările, a ajuns în insolvență, cu datorii de 8 milioane de euro! Regresul s-a petrecut cu un model inedit în conducere: Dan Capră e și acționar principal, și salariat!

8.000 de euro lunar pentru familie

O modalitate prin care el cîștigă bani și dacă echipa nu produce profit. Și-a fixat un salariu de 5.000 de euro lunar, ca director al Consiliului de Administrație, bani pe care i-a încasat indiferent de cursul societății.

Dovadă că sub conducerea lui, Petrolul a intrat în insolvență. Și-a cooptat și nevasta în club. Capră a devenit acționar majoritar în februarie 2012. Vivi Răchită, fost președinte și antrenor al "lupilor galbeni", a povestit că Dan a plătit 27.000 de euro ca să preia echipa.

Slăbită, depunctată. Retrogradată?

Din acel moment, Petrolul a încasat doar din drepturi TV și transferuri mai mult de 10 milioane de euro. Doar în vara anului 2013 au fost vînduți fotbaliști în valoare de 3,5 milioane de euro. Două milioane de euro s-au primit numai pe Grozav, cedat la Terek Groznîi, în Rusia.

Veniturile nu au asigurat liniștea, dimpotrivă! Cîștigătoare a Cupei României în 2013, cu Contra antrenor, formația din Ploiești o va întîlni duminică pe Steaua din postura de "lanternă" a clasamentului. 

A cîștigat 9 puncte de cînd a început campionatul, dar în clasament i-au rămas 3. A fost depunctată tot din cauza datoriilor.

500.000 €datora Petrolul către bugetul statului în februarie, în momentul în care a solicitat insolvența. La masa credală s-au înscris în total creanțe de 8,1 milioane de euro

Capră admite că a încasat 5.000 de euro lunar, dar spune că insolvența i-a micșorat salariul: "Și care-i problema?!"

Acționarul se apără spunînd că în calitate de proprietar și-a putut fixa și un salariu, iar angajarea soției era necesară, dată fiind arestarea lui.

- Domnule Capră, sînteți și acționar principal, și salariat la Petrolul?
- În primul rînd, nu înțeleg de ce trebuie să dau astfel de explicații cuiva. E societatea mea!

- Nu neapărat explicații, vă întrebăm dacă e adevărat că v-ați stabilit un salariu de 5.000 de euro lunar.
- Ce spuneți e adevărat, doar că nu mai e de actualitate. Eu încasam 5.000 de euro pe lună înainte, cînd nu erau probleme financiare. După intrarea în insolvență, am mai rămas cu un salariu de 3.000 și un pic de lei.

- Soția e și ea angajată?
- Da, normal că e angajata clubului! A fost nevoie să facem acest pas în momentul în care am avut eu probleme, am fost arestat. Cineva trebuia să se ocupe, să reprezinte societatea din punct de vedere legal. Oricum, și ea cîștigă o mie și ceva de euro pe lună, nu mai mult!

Becali a luat din profit

Patronul Stelei a cîștigat mult mai mult decît cel al Petrolului. Doar că Becali a încasat o parte din profitul unei societăți care a mers foarte bine, nu salariu de la una condusă spre insolvență. Gigi a aproximat suma retrasă de el în ultimii patru ani: spre 40 de milioane de euro! Doar în 2013, profitul a fost uriaș: 13,3 milioane de euro.

Acuzat de spălare de bani și evaziune

Dan Capră și fratele său, Nicolae, au fost arestați în noiembrie anul trecut, acuzați de spălare de bani și evaziune fiscală. Procurorii susțin că acționarul Petrolului ar fi condus un grup infracțional care a prejudiciat statul cu 15 milioane de euro. Capră e anchetat în libertate în acest moment.

E cu banii la zi

Capră a anunțat ieri că jucătorilor li s-au plătit salariile, "ca să fie concentrați pentru meciul cu Steaua, de duminică". Pe lîngă jucători, li s-au achitat salariile și celorlalți angajați ai clubului. Adică și lui și soției sale. Pentru petroliști, "la zi" înseamnă salariile de după intrarea în insolvență.

Cum a regresat Petrolul în ultimii ani

Sezonul Locul
2012-2013 3
2013-2014 3
2014-2015 6
2015-2016 14

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  17 Octombrie 2015, 22:22

o alta rusine de echipa cu suporteri de 0 lei

1425838917717550
John Milne  •  17 Octombrie 2015, 16:35

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

 •  17 Octombrie 2015, 15:55

Marioneta ! Nu sunt banii lui , sunt banii primariei

Vezi toate comentariile (9)
Comentează