FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

EXCLUSIV Adrian Mutu, de la „Il Fenomeno” la „El Profesor” » Autoportretul antrenorului de la FCU Craiova: „Le împrumut jucătorilor din experiența mea"

Adrian Mutu, antrenorul de 42 de ani al celor de la FCU Craiova, a acceptat să se autodescrie într-un interviu exclusiv pentru GSP.
Adrian Mutu, antrenorul de 42 de ani al celor de la FCU Craiova, a acceptat să se autodescrie într-un interviu exclusiv pentru GSP.

Articol de - Publicat luni, 28 iunie 2021 13:10 / Actualizat luni, 28 iunie 2021 15:12

Adrian Mutu, antrenorul de 42 de ani al celor de la FCU Craiova, a acceptat să se autodescrie într-un interviu exclusiv pentru GSP. De la stilul vestimentar pe care îl va aborda până la cum procedează să-i cucerească pe jucători și ce face în pauza meciurilor.

- Aveți un stil propriu, un sistem preferat, sau vă mulați pe ceea ce găsiți la echipă?
- Nu am ajuns la nivelul antrenorilor care să transfere ceea ce vor ei. Asta cred! Și să joci după propria filosofie, să joci fotbalul pe care-l vrei tu. Trebuie să ne adaptăm, un antrenor trebuie să știe toate sistemele de joc. Bineînțeles că trebuie să te adaptezi la realitate, la calitatea jucătorilor. Nu invers! Eu asta încerc să fac! Mă adaptez la ceea ce am.

- În cât timp credeți că veți fi gata de o experiență tare, poate Fiorentina?
- Nu știu! Rezultatele te fac credibil. Doar așa! Altfel nu ai cum! Ele vorbesc pentru tine. Dacă am rezultate, probabil că voi fi pregătit și peste un an. Dacă nu, înseamnă că drumul va fi mai lent. Nu-i târziu nici peste un an, doi sau trei. Sunt un antrenor tânăr, am timp! Am făcut această alegere, FCU Craiova, pentru a mă căli, pentru a munci zi de zi. Să-mi fac mâna, să mă formez ca antrenor. Nu spun că nu era frumos la U21, era foarte frumos, dar îmi lipsea munca de zi cu zi.

VIDEO Filosofie proprie sau adaptare în funcție de situație? Mutu e ferm: „Nu am ajuns la nivelul ăla”.

Adrian Mutu: „Le împrumut jucătorilor din experiența mea"

- E mult diferită munca!
- Exact! Tot timpul te preocupă tot ce se întâmplă la echipă. E mai frumos acum! Simți altfel! E ceea ce îmi doream! Îmi place foarte mult. Altfel stăteam acasă și mă uitam la TV.

- Cum va arăta antrenorul Adrian Mutu la FCU Craiova? Costum sau trening?
- În general, am încercat să fiu atent. Am fost și în trening, și în costum. În ultima vreme, în costum. Acum, sincer, nici nu știu. Cu această caniculă, nu știu ce-o să fac (râde). Probabil că voi prefera tot costumul.

- Cât vă ajută tot ce-ați trăit ca fotbalist ca să puteți fi cu un pas înaintea jucătorilor?
- Foarte mult! Încerc mereu să-i învăț pe băieți din toată experiența pe care o am, nu numai la nivel profesional, pe teren. Ci și senzațiile care pot apărea atunci când nu ești pe teren, emoțiile și lucrurile care pot apărea oricând. Am jucat multe meciuri, am puterea de a anticipa unele lucruri. Îi pot învăța să evite anumite chestii!

- Ce vă liniștește cel mai mult după un meci?
- Dacă echipa mea a jucat ceea ce mi-am dorit. Pentru că dacă echipa a jucat ceea ce am cerut nu are rost să fiu supărat. Trebuie doar să mă gândesc dacă ideea mea a fost cea mai bună. Mă face să-mi fac o autoevaluare! Ca un exemplu, cum s-a întâmplat în Ucraina, când am pierdut 1-0. Nu eram fericit cu rezultatul, dar echipa jucase exact ce am vrut eu. Apoi era problema dacă strategia mea a fost cea mai bună.

Le dau exemple din cariera mea. Apropo de pregătire, faptul eu nu am avut întinderi dovedește că mă pregăteam cum trebuie. Așa relaționăm noi! Între noi, eu și jucători, nimeni nu-i perfect!
- Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova

Adrian Mutu: „Concentrarea face diferența"

- Sunteți un antrenor maleabil? Sau strict?
- Depinde de gravitatea situației. Cred că unui jucător trebuie să-i fii aproape, trebuie să fii lângă el. Relația se bazează întotdeauna pe respect. Iar dacă acest lucru e încălcat, totul se deteriorează și relația se rupe. Pentru că trebuie să fii ferm. Până acum nu am avut probleme. Cred că acest val nou de jucători s-a schimbat, în bine. Ceea ce mă bucură!

Relația dintre antrenor și jucător e diferită acum față de perioada mea. Uitați-vă și la Guardiola, Tuchel, Klopp, la fel. Relația e mult mai apropiată. E bazată pe respect, dar modul de a învăța e mult mai deschis. Înainte totul era mai aspru, azi nu mai e așa
- Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova

VIDEO Regulile lui Adi Mutu în vestiar! E aspru? Cum reacționează la pauză? De ce face cantonamente înainte de meci?

- Faceți cantonamente înainte de meci?
- Da, dar cu scopul de a te liniști. De a intra în zona de concentrare, de meci. De a avea timp cu tine. În ideea asta! Mie îmi plăcea mult seara dinainte de meci. Aveam și copii! Știi cum e, tu stai, te gândești că ai meci, ce trebuie să faci, copilul îți sare în cap, soția vorbește, televizorul e tare, sunt lucruri care te distrag. Nu reușești să stai în zona aia de concentrare. Și antrenorul, dar mai ales jucătorii au nevoie. Cu o zi înainte intri într-o stare altfel, te încarci cu tensiunea aia pentru a câștiga meciul. E un lucru pe care marii campioni îl fac! Aia e forța lor! Totul e despre concentrare. Diferența între campioni și jucătorii normali e făcută de atitudine și concentrare.

- Și nu credeți că le e mai greu acum jucătorilor cu atâta tehnologie, social media și alte mijloace de comunicare?
- Până la urmă, tehnologia cu care trăim nu ar trebui să mai fie o surpriză pentru nimeni sau să ne mai deranjeze. Telefonul și computerul trebuie folosite pentru ceea ce au fost create. Să fii în contact cu persoanele dragi și prietenii. Noi suntem antrenori, nu babysitteri. Dacă jucătorul nu-și dă seama și singur ce e bine pentru el, e un jucător pierdut. Se va elimina singur!

- Cu cât timp înainte de antrenament vă place să veniți la teren?
- Am venit și cu 5-6 ore înainte. Nu numai eu! Și stafful! De obicei, când avem antrenament după-amiază, luăm prânzul împreună, apoi mergem la birou. Ce vezi tu aici e altceva, suntem în cantonament. De regulă, pentru a face mecanismul să meargă, e nevoie să petrecem mult timp împreună. Ideile, atunci când suntem mai mulți, sunt mai multe. E nevoie de câteva ore pentru a analiza antrenamente trecute, aspecte, adversarul.

Mereu îmi doream să acumulez în această perioadă. Eram ca un soldat, știam cât pot acumula în cantonament. Creșteam mult! Aveam program ca spartanii! Mi-l făceam singur. Vă pot confirma colegii! Mă trezeam și înaintea bucătarului ca să mă antrenez. Asta le zic și băieților 
- Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova

Mutu: „Ușa mea e deschisă 24/24 pentru jucători"

- Sunteți adeptul discuțiilor private cu jucătorii?
- Da, doar atunci când e cazul.

- Sunteți și un soi de psiholog, în cazul în care au probleme extra, să-i chemați ca să vorbiți și să-i ajutați?
- Le-am spus că ușa mea e deschisă 24/24. Dacă ei simt că trebuie să vorbească cu mine, ușa mea e deschisă. Nu le pot impune acest lucru. Sunt bărbați și ei! Unii au familii! Jucătorul trebuie respectat, chiar și acest privacy al lui. Dacă totuși au nevoie, eu îi aștept cu mare drag.

Adrian Mutu, de la „Il Fenomeno” la „El Profesor” » Autoportretul antrenorului de la FCU Craiova: „Le împrumut jucătorilor din experiența mea
Adrian Mutu, antrenorul de 42 de ani al celor de la FCU Craiova, a acceptat să se autodescrie într-un interviu exclusiv pentru GSP.

- Cantonamente după meciuri faceți? Poate ca pedeapsă pentru o evoluție mai slabă...
- Nu!

- Cum procedați în pauza meciurilor? Lăsați jucătorii să vorbească între ei înainte de a interveni?
- Da!

- De ce?
- Așa văd eu lucrurile! Nu-i bine să intervii imediat, la cald. Ieși și tu 5 minute, cool down a little bit, să te liniștești și tu 5 minute, și ei. Apoi intervenția trebuie să fie la nivel tactic. Modul cum spui ceva e important. E important și rezultatul, evident. Că nu te poți comporta cine știe cum... Bine, mai sunt antrenori care fac scene la 3-0 pentru ei, asta doar pentru a ține nivelul de concentrare.

- Vă bucură în vreun fel că FCU Craiova nu e tratată ca o nou-promovată obișnuită? Ca și în cazul Rapidului se așteaptă multe de la echipa dumneavoastră...
- Nu cred! Cred că așteptările sunt puțin exagerate. Să nu uităm că și noi, și Rapidul suntem nou-promovate, cum ai spus-o și tu. OK, fiind echipe de tradiție, poate se văd altfel pretențiile, dar și UTA e la fel. Cred că vom avea un campionat mai frumos, acum și cu fuziunea asta între Viitorul și Farul, mai revine un brand. Vom avea un fotbal mai frumos. Să avem grijă de tot acest context! Asta atrage interesul. Pare că lucrurile se schimbă.

Încerc mereu să fiu corect cu jucătorii, să-i respect. Relația noastră se bazează pe respect. Antrenamentele sunt grele, știu că aceste perioade nu-s plăcute. Nici mie nu-mi plăceau. Dar nu înseamnă că nu mă antrenam. Ba da, știam că mă ajută
- Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova

Citește mai multe știri despre FCU Craiova 

Mutu s-a destăinuit Gazetei: „N-am vrut să fiu antrenor! Am avut un declic în carieră”

Adi Mutu abia așteaptă derby-urile cu CSU și are un mesaj pentru rivala din oraș: „Va fi ceva extraordinar!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
davidgraham
davidgraham  •  29 Iunie 2021, 15:36
Postat de vidoq pe 28 Iunie 2021, 23:39

Sper sa facem o figură frumoasă anul acesta si în 2-3 ani cred ca putem câștiga campionatul! Forta Știința! Campioana unei mari iubiri!

O sa...

vidoq
vidoq  •  28 Iunie 2021, 23:39

Sper sa facem o figură frumoasă anul acesta si în 2-3 ani cred ca putem câștiga campionatul! Forta Știința! Campioana unei mari iubiri!

univ_craiova1
univ_craiova1  •  28 Iunie 2021, 21:14

Fcups așteptați august și o sa vedeți atunci dacă o sa va mai spuneți Stiinta:)))) bine nici acum nu aveți voie dar atunci o sa fie 100%.:)))nb ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează