FOTBAL  »  Superliga  »  FC U CRAIOVA

VIDEO EXCLUSIV Mutu s-a destăinuit Gazetei: „N-am vrut să fiu antrenor! Am avut un declic în carieră”

Adrian Mutu, 42 de ani, e convins că a făcut alegerea potrivită când a decis să vină la FCU Craiova
Adrian Mutu, 42 de ani, e convins că a făcut alegerea potrivită când a decis să vină la FCU Craiova

Articol de , - Publicat sambata, 26 iunie 2021 16:03 / Actualizat sambata, 26 iunie 2021 17:30

Adrian Mutu, 42 de ani, e convins că a făcut alegerea potrivită când a decis să vină la FCU Craiova. Se vede un antrenor schimbat, cu mai multă maturitate, și așteaptă derby-ul Craiovei, pe care-l dorește unul încins, dar în limita fair-play-ului.

  • FCU Craiova efectuează un cantonament în Slovenia, la Zrece, o stațiune preferată iarna de pasionații sporturilor în zăpadă, aflată la 30 de minute de Maribor 
  • Stagiul de pregătire este programat în perioada 21 iunie - 9 iulie.

- Domnule Mutu, aveți deja câteva antrenamente efectuate la FCU, puteți trage unele concluzii? Percep băieții totul așa cum doriți?
- Mai bine zis, încep să-i cunosc pe băieți, încet-încet, e deja a doua săptămână când lucrăm. Chiar dacă au mai venit și jucători noi, deja băieții încep să înțeleagă. Acum e, până la urmă, și perioada importantă, pentru că intrăm în partea tactică, încep să le arăt cam ce vreau eu să joc, ideile mele tactice și așa mai departe. Am început de o zi treaba asta, iar băieții au răspuns bine. Sper să fie din ce în ce mai bine și băieții să înțeleagă tot ce le cer.

- N-am mai văzut de ceva timp un cantonament atât de lung, fără pauză. Ați ales așa pentru că vin mulți jucători noi?
- Da, dar nu numai acesta a fost motivul. Principalul motiv este reprezentat de faptul că acum se formează echipa asta, mulți jucători au plecat, a venit și un antrenor nou. Ne trebuie timp să ne cunoaștem, le trebuie timp băieților să facă ceea ce eu le cer. Am copiat puțin ideea din Italia. Acolo sunt cantonamente și mai lungi decât acesta, chiar la 25 de zile. Cred că 3 săptămâni e perioada corectă pentru o echipă ca să stea în cantonament. Poți dezvolta și partea fizică, și partea tactică, poți aduce o coeziune mai bună între jucători, între noi și jucători și așa mai departe.

Adrian Mutu, noul antrenor al lui FCU Craiova: „Mereu sunt riscuri! Oriunde aș fi mers era un pariu"

- De ce ați ales FCU Craiova? Pare un pariu riscant...
- Interesele noastre sunt aceleași, adică performanță, sete de rezultate, dorința de a construi ceva, de aceea am ales să fac acest pas. A fost echipa care m-a dorit cel mai mult, a contat mult și asta. E un risc mare, dar nu așa mare cum îl vedeți unii dintre dumneavoastră și voi explica. Nu contează echipa, faptul că sunt orgolii mari sau că fanii sunt foarte calzi, cred că oriunde aș fi mers ar fi fost un risc sau un pariu. Dacă nu era Craiova, ar fi fost o altă echipă și cred că am fi avut aceeași discuție, despre pariul făcut. Dacă aș fi ales o echipă deja consacrată, una mai mare de la noi din țară, s-ar fi spus același lucru. Deci eu cred că pentru noi, antrenorii, e important să facem o alegere conștienți de ceea ce vrem, convinși 100%, nu trebuie să ne gândim la riscuri. Mereu vor fi riscuri! Să fim convinși că aportul nostru, ideile pe care le punem în practică la sfârșit vor da rezultate. Se întâmplă să nu reușim, asta e viața antrenorului. Dacă va fi așa, o voi lua ca pe o experiență importantă, o lecție.

- Mi-aduc aminte experiența Voluntari, ați salvat echipa, dar ați fost destul de criticat. V-au deranjat atacurile?
- Exact asta contează, ce ai spus tu! Am atins obiectivul. Că au fost critici, OK, le știu. Nu m-au influențat, nu m-au deranjat. Fac parte din jocul numit fotbal. Am învățat din acea experiență foarte mult! La nivel emoțional, pentru mine n-a fost una foarte plăcută, dar îndeplinirea obiectivului e tot ce a contat. E tot ce mi-a rămas după acea experiență! Plus că m-am format ca antrenor, acolo am început. Antrenorul care sunt azi e complet diferit față de acela.

- O altă experiență a dumneavoastră e cea de la U21. Au rămas regrete mari?
- Nu ai cum să nu rămâi cu regrete după un campionat așa cum am făcut noi. Nu numai la nivelul jocului, dar chiar și ce am scos. Am făcut 5 puncte, egal cu campioana europeană și o semifinalistă, într-o grupă dificilă, cea mai grea! Mă bucur că am ieșit neînvinși, iar regretul e că am fi putut câștiga contra Olandei, caz în care lucrurile ar fi fost altfel. Asta e viața! Încerc mereu să învăț, să-mi însușesc lucrurile bune făcute și să le elimin pe cele rele, pe care le are fiecare antrenor.

- Dacă v-ar fi întrebat cineva acum 7-8 ani dacă vreți să fiți antrenor ce ați fi spus? Vă întreb pentru că ați intrat abrupt în meserie, la Târgu Mureș, când vi s-a cerut ajutorul, nu?
- Nu știu! Probabil că aș fi spus nu. Gândul nu-mi stătea la asta atunci. Dar uite că lucrurile nu-s întâmplătoare niciodată! Când m-am dus la Mureș n-aveam o tragere foarte mare de inimă, pentru că nu mai eram foarte motivat ca fotbalist, s-a întâmplat această experiență minunată, de a antrena. A fost declicul de care aveam nevoie și m-am îndrăgostit de această meserie. Până la urmă, vezi, găsești ceva pozitiv în fiecare experiență. Mă deranja că nu mai găseam motivație în ideea de fotbalist, dar iată că am găsit într-o altă meserie, cea a antrenoratului. Îmi place foarte mult! Sper să fie cât mai de durată.

Adrian Mutu: „Albu va fi căpitan la FC U Craiova! Nu pentru că e tânăr, ci pentru că merită"

- V-ați dori un jucător ca Adrian Mutu? Multă calitate, dar și multe capricii...
- E ușor de gestionat situația cu un astfel de jucător. În cariera mea cred că au fost doi antrenori cu care nu m-am înțeles. În rest, cu toți am avut o relație bună. Cu siguranță că nu eram eu cel mai cuminte elev din clasă, dar nici așa capricios nu eram. Lucrurile au cam fost exagerate în presă. Nu a fost chiar așa! În fine, cred că unui jucător trebuie să-i deschizi acea clapă, să-l înțelegi, atunci va da totul pentru tine.

- Dragoș Albu e căpitan la 20 de ani. Credeți într-un căpitan atât de tânăr?
- Da, cred! De fapt, mie chiar îmi plac căpitanii tineri. Dragoș va fi căpitanul echipei! Nu pentru că e tânăr, ci pentru că merită. Prin modul în care se antrenează, cum se comportă și cum joacă. Are o influență pozitivă în rândul băieților.

- Îmi spuneați că ați luat câte ceva de la fiecare antrenor, de la Victor Pițurcă ce-ați luat?
- (Râde) N-o să stau să spun ce-am luat de la toți. Probabil feelingul lui în a face selecția. Nu l-am luat, dar am încercat să văd cam cum făcea nea Piți selecția, pe ce criterii. Chestia asta, ca un mic indiciu.

- Hagi, Mutu, Șumudică... O listă interesantă pentru Liga 1...
- Sincer mă bucur! Și nu doar cei enumerați de tine. Va fi mult mai interesant pentru fanii fotbalului de la noi. Sper să mai apară și alții, poate un Laurențiu Reghecampf sau Cosmin Olăroiu. Cine știe? Atunci Liga 1 ar fi chiar foarte interesantă la nivelul băcii tehnice.

„Am vorbit cu nea Adi, sper să-l facem fericit prin rezultate"

- Obiectivul ar fi salvarea de la retrogradare? Sau vedeți o greșeală să se dorească puțin?
- Nu avem un obiectiv prestabilit. Pentru că trebuie să luăm lucrurile pas cu pas. Vedem de la meci la meci! Vom îndrăzni să sperăm de la fiecare meci. Nu-s un tip care să dorească puțin, probabil că m-ați văzut și la naționala U21. Și atunci am spus că mergem la Euro fără limite. Așa și aici! Important e să ne pregătim, să fim gata când vor veni momente-cheie. Ușile sunt întredeschise, depinde de noi să ne facem loc spre visul nostru.

- Ați vorbit cu Adrian Mititelu?
- Da!

- Ce v-a spus, ce i-ați cerut?
- Sincer, mi-a transmis multă baftă, putere de muncă, ce-ți poate transmite un patron de club. Eu i-am cerut să-mi aducă jucători, ca orice antrenor. Familia Mititelu nu trece printr-un moment foarte plăcut. Lucrurile se vor regla, sper ca noi să-i aducem bucurii prin ceea ce facem pe teren.

- Ascultați la TV analizele de după meciuri, criticile sau remarcele specialiștilor?
- Da! Dacă am ocazia să mă uit a doua zi, o fac. Asta nu înseamnă că tot ceea ce se spune acolo însușesc. Sau că stau să mă gândesc la tot ce se spune. Pentru că nu ar fi un lucru inteligent. Plus că nu cred că tot ce se spune la TV e important pentru mine. Încerc să extrag anumite lucruri, și criticile sunt bune. Tot sfaturi sunt, dar spuse într-un alt mod. Pentru că dacă ești atent la mesaj și excluzi tonul sau felul în care e spusă critica respectivă, pe viitor poți folosi din ce s-a spus.

- Se vorbește că ar exista o clauză conform căreia după 4 eșecuri la rând puteți fi demis.
- Nu există o astfel de clauză! Am mai spus-o! Nu mă deranjează însă că se discută despre așa ceva!

Adrian Mutu: „Vin din alt fotbal, nu există să mi se impună jucători"

- Sunteți genul de antrenor care comunică cu patronul?
- Sunt! Cred că toți antrenorii o fac! Bine, nu înțeleg de ce nu am putea avea o relație bună. De ce ar trebui să nu ne înțelegem bine?

- Bănuiesc că totul merge până la un punct. Dacă cerințele patronului cresc, cum reacționați?
- Ce înseamnă cerințe?

- Să impună jucători într-o echipă!
- A, aici voiai să ajungi! Pentru mine nu există aceste lucruri în fotbal. Nu știu pentru cine există! Probabil vrei să duci discuția într-un alt sens. Știe toată lumea, e de notorietate. Eu vin din alt fotbal, pentru mine nu există astfel de lucruri și punct!

- Cum se va trăi derby-ul Craiovei în oraș? Va fi un cap de afiș al Ligii 1, e clar...
- Am idee, dar nu știu, pentru că n-am trăit. Cred că va fi ceva extraordinar! Abia aștept să trăiesc aceste emoții! Sper să se întâmple și să fie totul în limita fair-play-ului. Atunci fotbalul nostru ar avea de câștigat! În rest, se va decide pe teren, sperăm să fim noi cei câștigători.

4 experiențeca antrenor a avut Adrian Mutu, incluzând-o și pe cea de la Târgu Mureș. Voluntari, Al Wahda și România U21 sunt celelalte

7 partidea stat Adrian Mutu pe banca României U21, pierzând un singur meci, cu Ucraina, 0-1

"Prandelli e un antrenor pe care mereu l-am considerat printre cei mai buni la nivel de tactică. Suntem prieteni foarte buni, idol e mult spus. Mi-am însușit multe lucruri de la el. Nu poți copia un antrenor, nu-ți va ieși, e bine să-ți compui propriul stil. Copia n-ar ieși ca originalul" 
Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova 

"M-am schimbat față de acum 10 ani! Sunt un bărbat matur, gândesc altfel, prioritățile mele sunt altfel, stilul meu de viață e altfel. Probabil că odată cu vârsta se întâmplă și lucrurile astea. Era timpul să se întâmple asta"
Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova 

"N-am probleme cu răbdarea. Probabil că asta s-a schimbat mult la mine în ultimii ani. Față de ce eram la Voluntari, dacă-ți aduci aminte. Ce voi mai avea de completat voi vedea, în funcție de rezultate, de rodul muncii. Îmi fac autocritica și aflu unde mai am de lucrat" 
Adrian Mutu, antrenor FCU Craiova

Citește mai multe știri despre FCU Craiova:

Nici FC U Craiova n-a scăpat de caniculă » Antrenament defensiv la 30 de grade, înaintea primului amical al lui Mutu

Liber la joc, pregătiri pentru primul amical » Ultimele detalii din cantonamentul lui FCU Craiova

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
stefy29
stefy29  •  26 Iunie 2021, 21:28
Postat de dresko123 pe 26 Iunie 2021, 17:55

deciziile judecătorești și ale TAS sunt clare băiete. poți să faci câtă propagandă vrei tu și ceilalți 3-4 postaci de pe gazeta clonată, FC Mititelu rămâne echipă înființată în 2017. apropo, văd că deja ai uitat când împărțeai afișe cu Olguța

Deciziile judecatoresti si TAS trebuiesc respectate, insa cele care va sunt defavorabila nu va plac. 1. Decizia cu palmaresul -care spune ca : reclamanta (clubul lui bade) nu a existat in perioada in care s-a format palmaresul echipei istorice Universitatea Craiova. Acum s-a trimis la rejudecare la Curtea de Apel Timisoara, dar atentie...nu pe fond ci pe procedura, asa ca ... zero palmares clona. 2. Cu privire la TAS, instanta s-a abtinut si a raspuns ca nu este in masura sa judece privitor la folosirea numelui Univ. Craiova. Voi folositi numele asta pentru ca platiti institutiei de invatamant, nu pentru ca ati fi. 3. Tot TAS-ul a decis ca FC Universitatea Craiova sa achite datoriile fostilor jucatori din perioada 2011. Deci cine e continuatoarea FC Universitatii Craiova aia desprinsa in 1991 din clubul mama? In niciun caz asta al lui Badea si normal ca e FC Universitatea Craiova. clona nu are treaba cu fosta Stiinta, doar a facut niste artificii golanesti sa induca in eroare fraierii.

george.br
george.br  •  26 Iunie 2021, 19:29
Postat de simonhalep pe 26 Iunie 2021, 18:43

Declicul a venit după un gram de coca. E praf ca antrenor. Praf de cocaină. Nu face purici la ceaprăzari.

Foarte relevanta poza pe care ti-ai ales-o! Graieste multe despre tine... mai ales despre bagajul tau intelectual, probat de altfel de comentariul ce-ti apartine...

simonhalep
simonhalep  •  26 Iunie 2021, 18:43

Declicul a venit după un gram de coca. E praf ca antrenor. Praf de cocaină. Nu face purici la ceaprăzari.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează