FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

Adrian Porumboiu i-a replicat unei celebre jurnaliste: „Haideți să nu mai vorbim despre Gigi Becali! Să vă zic ce i-am spus odată, apoi a prezentat și vremea”

Adrian Porumboiu, Foto: KanalD
Adrian Porumboiu, Foto: KanalD

Articol de - Publicat luni, 14 noiembrie 2022 14:22 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2022 14:43

Adrian Porumboiu (72 de ani) este unul dintre cei mai apreciați arbitri români all time și unul dintre cei mai vocali patroni din fotbalul românesc la începutul anilor 2000.

Adrian Porumboiu are un palmares greu de egalat, a arbitrat timp de 14 ani în prima divizie, a fost 11 sezoane arbitru internațional și 8 sezoane observator FIFA, după o carieră de jucător la echipe mici. Plus „rezerva” lui Ion Crăciunescu la finala Champions League din 1995, Ajax Amsterdam - AC Milan (1-0). 

Pentru rezultatele remarcabile din arbitraj, Porumboiu a fost decorat, în anul 2008, cu Ordinul Meritul Sportiv, clasa a III-a, de președintele de la acea vreme, Traian Băsescu.

Ultimele licăriri ale stadionului Farul » Imagini dezolante cu arena pe care România bătea Olanda în urmă cu 15 ani
STADION
Ultimele licăriri ale stadionului Farul » Imagini dezolante cu arena pe care România bătea Olanda în urmă cu 15 ani

Adrian Porumboiu: „Nota 7 ca jucător, nota maximă ca arbitru”

Timp de zece ani a fost finanțatorul echipei FC Vaslui, un club pe care l-a ridicat din liga a treia până la a se bate ani la rând pentru titlu. În prezent, Adrian Porumboiu se află în top 300 cei mai bogați români, cunoscut în rândul afaceriștilor ca «patron al lanurilor de grâu».

„Mi-ar fi plăcut să fiu antrenor. Nota 7 ca jucător, cu indulgență. Ca arbitru - notă maximă. Nu cred că am patru meciuri în care să fi comis erori majore în carieră! Am admirație enormă pentru judecătorii care judecă corect, și noi, ca arbitrii, împărțim dreptatea”, a explicat Adrian Porumboiu în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

M-am rugat ca Ion Crăciunescu să-și revină, avea o problemă la picior, delegatul UEFA chiar m-a prevenit în 1995 că aș putea conduce eu finala Champions League. Nu că e mai bun, acum suntem într-o stare... N-aș putea face un clasament. El a fost mai bun cu anumite calități, eu mai bun cu altele. 

- Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu: „Haideți să avem o seară fără Gigi Becali!”

Jurnalista l-a chestionat la un moment dat pe Adrian Porumboiu: „Se pricepe Gigi Becali mai bine decât dumneavoastră la fotbal?”. Detaliu care nu i-a picat bine fostului patron al vasluienilor.

Normal că eram un jucător slab de poker, dacă i-am prins pe Gigi Becali cu șapte cărți, iar pe Dumitru Dragomir cu șase! Nu am jucat niciodată pe jucători sau contracte de fotbaliști. Cum să faci, mai plusezi un jucător?! Jucam rar, nu spun că n-am jucat, dar era rar de tot. 

- Adrian Porumboiu

„Este o întrebare care mă amuză. E greu să faci comparație, mai ales când ai un brand puternic precum Steaua. Vă cer scuze, dar pe mine mă plictisesc întrebările cu «Ce-a făcut Becali?», «Ce mai face Becali?». Haideți să avem o seară cu întrebări fără Gigi Becali! I-am spus odată: «Mă, tu ai un singur cusur, doar meteo n-ai prezentat, în rest le faci pe toate!». Și după o săptămâna la România TV prezenta vremea

Le-am văzut pe toate la el, inclusiv televiziuni care-l urmau și la toaletă. Fiecare știe ce să facă pe treaba lui. Fiecare își vede de drumul lui. Vorbim foarte rar sau deloc. Nu sunt nici ranchiunos, să mă oftic pentru succesele pe care, oricum, nu le are”, a reacționat Porumboiu.

În fotbal, am fost tâlhărit! O spun clar. Și cu arbitrii, și cu tot. Aveam o echipă la Vaslui, cu meciuri internaționale celebre, cu trei jucători care nu știu dacă vor mai apărea vreodată în fotbalul nostru, mă refer la Adailton, Wesley și Sânmărtean. 

- Adrian Porumboiu

Cum l-a testat Nicolae Rainea pe Adrian Porumboiu

A început cariera în arbitraj în 1976, mentorul său a fost Nicolae Rainea. La început, a avut parte de episoade explozive. 

„Două episoade cu bătăi am avut în viață. Bătaie ca-n «Șapte Păcate» la Suceava, apoi, în gară, coborând în gară la Pașcani. Era o doamnă bătută de partener, noi, arbitrii, ne-am băgat să-i despărțim și au sărit apoi amândoi pe noi! A fost o situație... Bătaie ce-am mai mâncat după aceea, puneți ghilimele, am luat altfel de bătaie”, a reacționat Porumboiu.

„Unii încercau să dea plocoane, ba vin, ba carne, fiecare ce avea în gestiune, dar nimeni nu poate spune că a făcut vreo «combinație» cu Porumboiu. Acesta este cel mai important capital al meu. Ține și de constituția fiecăruia. Mentor l-am avut pe Nicolae Rainea, care mi-a zis că trebuie să arbitrezi două echipe diferite. 

Peste ani, eu arbitru internațional, la Ploiești, la meci Petrolul cu Craiova, iar gazdele au intervenit pe lângă nea Nicu să mă înduplece într-un fel sau altul. Nea Nicu, pensionar, a venit și mi-a zis: «Știi că eu sunt prieten...». «Nea Nicu, dumneata m-ai învățat...». «Nicio problemă, am vrut să te verific!»”, a rememorat Porumboiu.

N-am avut război cu Anamaria Prodan. N-am continuat disputele cu ea, ca bărbat, să te cerți cu o femeie... Poate nici din partea mea nu a fost cel mai corect gest, să-i răspund într-o manieră incorectă. Nu ne-am împăcat, am încheiat orice fel de discuție. 

- Adrian Porumboiu

VIDEO. Adrian Porumboiu: „Să-i fie clar și lui Gigi și la toată lumea! Nu există persoană care să mă influențeze”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Ilie Dumitrescu îl contrazice pe Gigi Becali: „Eu cred că e nevoie de asta”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
rottwailer
rottwailer  •  14 Noiembrie 2022, 18:10

A renunțat la fotbal ca sa nu intre la brutărie! Mai avea un pic dar a rezolvat-o cu multi bani…

parpalache
parpalache  •  14 Noiembrie 2022, 16:11

Cica n-a jucat pocher pe jucatori!Dar pe meciuri a jucat!Becali se stirica de râs odata la DIGI:„Era așa de prost(la pocker),ca-l furai la ochi și nu se prindea”!Ei și nici nu-i greu sa ne inchipuim ce se intâmpla:Porumboiu pierdea la pocher arendele pe care trebuia sa le dea babuțelor,ia GG generos cum il știm,il ierta!Lasa ba Porumboiule ca oameni suntem!Ne certam noi pentru atâta lucru?!Vezi ce faci la meciul de duminica!

darius07
darius07  •  14 Noiembrie 2022, 15:58

Nea Adi nu poate face un clasament cu Craciunescu. Ba e chiar foarte simplu pentru ca nu se poate compara cu Craciunescu. Acesta a condus finala Champion League iar el a fost rezerva. Asta spune tot. Si ca unul care i-a prins arbitrand toata cariera lor in Divizia A pot spune ca e ca si cum ai compara in prezent pe Hategan sau Kovacs cu un Radu Petrescu, cel mult. Cam asta era diferenta intre "gemenii" arbitrajului.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează