FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - FCSB

Cum a luat Becali Steaua în 2003: „Sunt indicii că CSA și-ar fi vândut acțiunile către Gigi pe multe milioane”

Articol de - Publicat miercuri, 25 mai 2022 10:26 / Actualizat miercuri, 25 mai 2022 12:00

Aflat în plin proces cu Clubul Sportiv al Armatei pentru palmaresul Stelei, Gigi Becali, patronul FCSB, a obținut controlul clubului militar în 2003, printr-o serie de împrumuturi către Viorel Păunescu.

AFC Steaua, un ONG înființat de Armată ca să preia echipa de fotbal, începuse să se împrumute cu sume foarte mari de la Becali.

Avocatul echipei lui Becali explică pentru GSP situația la zi a proceselor cu CSA: „FCSB e Steaua! Vom recâștiga toată istoria”
FCSB - CSA STEAUA
Avocatul echipei lui Becali explică pentru GSP situația la zi a proceselor cu CSA: „FCSB e Steaua! Vom recâștiga toată istoria”

Cum a luat Gigi Becali Steaua: AFC, datorii de 52 de milioane de dolari

Surse apropiate de FCSB au dezvăluit cum s-a ajuns ca Gigi Becali să devină finanțatorul Stelei, la începutul anilor 2000. 

„Ministerul Apărării și CSA Steaua nu mai puteau ține echipa. Astfel că au făcut acel ONG, condus de Viorel Păunescu. Dar acesta nu avea așa de mulți bani de investit. Salariile creșteau, cheltuielile la fel. Plus că erau datorii din urmă, precum cea de 4 milioane de dolari, la Tehnorob, pentru tribuna oficială. 

Așa că, după un timp, au început să se împrumute la Gigi Becali. Acesta le dădea bani fără dobândă, pe un an. Trecea anul, Gigi cerea banii înapoi, însă Păunescu nu avea să-i dea. Atunci, Gigi a continuat să-i ajute, însă a cerut ca garanție drepturile federative ale jucătorilor. 

În 2003, avea toți fotbaliștii echipei, fiindcă datoriile ajunseseră cam la 52 de milioane de dolari”, susțin respectivele surse. Iar toate aceste împrumuturi se află la dosare.

CSA și-a vândut procentele tot latifundiarului din Pipera

Văzând că nu-și mai poate recupera banii, fiindcă nu voia să vândă jucătorii, Gigi Becali a propus înființarea unei societăți pe acțiuni. „El avea 52%, CSA Steaua 36%, iar restul erau persoane fizice, precum Viorel Păuinescu sau Victor Pițurcă, cu procente mai mici.

Dar și noua societate avea nevoie de bani, fiindcă echipa avea cheltuieli. Când Gigi a propus să pună toți niște bani, conform cu procentele deținute, cei de la CSA au spus că nu au. Mai mult, sunt indicii că CSA și-ar fi vândut acțiunile. I le-a dat tot lui Gigi Becali, pe multe milioane”, au adăugat aceleași surse.

DNA a dat NUP

În 2008, la 10 ani după ce echipa ajunsese la AFC Steaua, Ministerul Apărării a făcut plângere penală la DNA, împotriva acelui ONG. Ministerul considera că lotul a fost preluat fraudulos.

Parchetul a anchetat speța și doi ani mai târziu anunța că nu sunt întrunite condițiile pentru începerea urmăririi penale și că echipa a fost preluată legal de AFC Steaua, ONG-ul condus de Viorel Păunescu. Ministerul Apărării nu a atacat atunci cu apel decizia DNA.

VIDEO Dumitru Dragomir: „FCSB e Steaua! Lucescu spune un adevăr, iar lumea trebuie să înțeleagă treaba asta”

Citește și:

Noroc la tragere sau adversari horror! Fiorentina, Koln și Nice, printre „sperietoarele” din drumul FCSB-ului către grupele Conference League

Ilie Dumitrescu se „implică” în mercato-ul de la FCSB: „Trebuie transferuri în două poziții”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (71)
zorrozabal
zorrozabal  •  26 Mai 2022, 20:26

Viorele(ca ți-am recunoscut „fixul”cu cazarmile)zici ca „conform evaluarilor comandate de procurori diferența de valoare dintre terenurile din Pipera și cele de la Ștefanești era de doar 800 de mii de dolari”?!Am citit și eu la timpul respectiv-și nu m-am mirat-având in vedere „contextul”!Parchetul era la dispoziția lui Basescu care voia sa-și subordoneze(și)PNL!L-a șantajat pe Becali(cu dosarul de camatarie și violențele recuperatorilor-șefi de galerie-sa i-l„livreze”pe ministrul Babiuc!Liniștindu-l ca ii va„proteja” profitul din„afacerea”cu schimbul de terenuri cu MAN!Iar evaluatorul numit sa evalueze valoarea terenurilor-și-a invațat bine lecția „inventând” o diferența ridicola!Pentru ca nea Viorele-cred ca știi și tu ca„economist”(cu școala la Baneasa),ca orice evaluare se face dupa valoarea de circulație!Adica dupa actele notariale!Și știm și noi(din presa)cu cât vindea Becali terenurile din Pipera!(O fi același evaluator care ani mai târziu a mai facut o evaluare„gogonata”in dosarul cu despagubirile de 75 de milioane de euro de la ANRP-și tot in favoarea lui Becali-când a evaluat hectarul de teren agricol-de pe raza orașului Voluntari-la...7(șapte)milioane de euro hectarul!

catalynn
catalynn  •  25 Mai 2022, 21:03
Postat de adriann_ pe 25 Mai 2022, 19:55

Incercati ma sa intelegeti chestia asta simpla inainte de a scrie prostii. Hai ca nu e greu deloc :)) Puteau aia sa plimbe intre ei actiunile de la ACF Steaua pana le venea rau ASTA NU SCHIMBA CU NIMIC FAPTUL CA AFC STEAUA NU DETINEA NUME/CULORI/PALMARES ci primise doar DREPTUL DE A LE FOLOSI PENTRU 20 DE ANI :)) De-asta ciobanul arunca "pe surse" asmenea fumigene in loc sa iasa el cu declaratii, stie ca s-ar face ingrozitor de ras.

Absolut corect, culmea e ca chiar cei din MApN spuneau prin 2001 când încă nu se punea problema de a se forma societatea pe acțiuni din 2003 ca AFCul NU e Steaua. Au făcut chiar și un raport in acest sens, nu doar “vorbit pe la colțuri”. Desigur, nu ascund faptul ca am fost dezamăgit ca la apel Instanța a scos din Palmaresul Stelei cei 5 ani de AFC, însă recunosc ca daca analizam in detaliu au dreptate. AFC Steaua este o societate de sine stătătoare cu CIS propriu, deci rezultatele respective ii aparțin. Problema e ca fix in aceeași situație se găsesc majoritatea echipelor, inclusiv Dinamo și Rapid și atunci cum facem!? De asemenea, daca MApN decide sa facă o SC sau non profit cum spune Burleanu, ajungem fix in aceeași situație ca in ‘98, va fi noua structura, va avea un CIS propriu prin urmare va avea un Palmares propriu care începe din momentul înființării … Personal înclin spre modelul francizelor, unde atât timp cât plătești taxa ești McDonald's, KFC etc. deci cu “palmares” cu tot, mi se pare un compromis rezonabil poate nu in litera dar măcar in spiritul legii, însă vedem ce decide ICCJ la toamna … Cum am spus însă, decizia ICCJ va crea un precedent juridic și practic se va aplica tuturor echipelor aflate in situația Stelei și nu știu cum va proceda FRF dacă va rămâne cum a decis CAB, chiar dacă o “constatare” nu este executorie.

adriann_
adriann_  •  25 Mai 2022, 19:55
Postat de adriann_ pe 25 Mai 2022, 16:11

"Surse apropiate de FCSB au dezvăluit" BHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA Titlul corect este "un puscarias bate campii" :))) AFC STEAUA nu DETINEA MARCA/NUME/CULORI/PALMARES doar le primise imprumut pe 20 de ani :))) ORICE inginerie se facea cu actiunile de acolo NU INSEMNA NIMIC, pentru ca nu poti instraina CEVA CE NU DETII :))

Incercati ma sa intelegeti chestia asta simpla inainte de a scrie prostii. Hai ca nu e greu deloc :)) Puteau aia sa plimbe intre ei actiunile de la ACF Steaua pana le venea rau ASTA NU SCHIMBA CU NIMIC FAPTUL CA AFC STEAUA NU DETINEA NUME/CULORI/PALMARES ci primise doar DREPTUL DE A LE FOLOSI PENTRU 20 DE ANI :)) De-asta ciobanul arunca "pe surse" asmenea fumigene in loc sa iasa el cu declaratii, stie ca s-ar face ingrozitor de ras.

Vezi toate comentariile (71)
Comentează
Close