Articol de GSP - Publicat sambata, 17 aprilie 2010 00:00
Echipamentul e dat cu parfum, puiul cu paste e pe masă, mingile sînt umflate, iar "brunchul" cu vitamine a fost dus pe masa din vestiar. Meciul cu Steaua poate să înceapă
Pregătirea vestiarului şi a echipamentului, micile secrete din cabină, meniul dinaintea derbyului şi preferinţele culinare ale jucătorilor. Dar şi trusa cu de toate, şi cea cu vitamine, feşe şi leucoplast, iată toate amănuntele nevăzute care compun puzzle-ul vişiniu al derbyului.
Gazeta a recompus tot ceea ce se întîmplă în culise, de dimineaţă şi pînă la ora meciului, la Pro Rapid, dar şi la stadionul Giuleşti.
Program lejer, meniu uşor
Jucătorii nu se trezesc prea devreme, se pot odihni pînă spre ora 9:30. De la ora 8:30 micul dejun e pe masă, fiecare vine şi îşi pune ce vrea. Apoi plimbare, şedinţa tehnică nu prea lungă, 30 de minunte. Prînz, odihnă şi "colazzione": biscuiţi, ceai, cafea. Plecarea către stadion se face în aşa fel încît echipa să fie la stadion cu o oră şi jumătate înainte de începerea meciului.
Meniul în ziua derbyului:
mic dejun: cafea, ceai, lapte, şuncă şi caşcaval, unt, croissante, cereale, gem, miere
prînz: prosciutto crudo cu parmezan, paste cu sos de roşii, piept de pui şi legume la grătar, salată verde, prăjitură şi plăcintă cu mere, fructe.
Vestiarul vesel
Pe la ora 15:00, magazinerul Cornel Mateiaş bagă lăzile cu echipament în maşină şi pleacă la "Giuleşti" să pregătească vestiarul. În cabină nu e nici un pic de tensiune, mica plasmă redă destul de tare un hit al Innei, iar Cornel se învîrte peste tot cu mişcări precise.
A descărcat şase lăzi mari de aluminiu. Şorturi, tricouri şi jambiere, treninguri, bluze de fîş, chiloţi, prosoape. Aşază tricourile pe umeraşe, fiecare la locul preferat de jucător: "Pentru titulari pun cîte două, la pauză se schimbă".
Mai pune la fiecare şort, jambiere, prosop (fiecare cu numărul tricoului), chiloţi, bluză pentru încălzire. Ghete nu, şi le aduc băieţii. Apoi aranjează şi cabina antrenorilor şi dă toate tricourile cu un fel de parfum, să nu miroasă a magazie. Nu e întrerupt decît de către masorul Gică Păun, care vine cu două ore înainte de meci să prepare sucurile cu vitamine. Vital şi Tonotil N, pentru înainte de meci, alături de batoane cu cereale. Băutură specială cu săruri pentru după efort.
Între timp, afară, pe teren, s-a terminat de trasat gazonul şi au fost puse plasele la porţi. Totul începuse pe la ora 12.00.
Trusa cu de toate
La un moment dat, magazinerul desface o trusă precum cele de scule şi pune lîngă ea un compresor electric pentru umflat mingile. Trusa e un minimarket portabil.
Mateiaş se amuză de nedumerirea reporterilor : "Avem orice pentru toate situaţiile neprevăzute. Brichete pentru ars şireturile, unghieră, cremă şi perii de ghete, ace de siguranţă şi de cusut, aţă, crampoane, cheie pentru ele, ace de umflat mingea, ruletă, săpun, pixuri, etichete". Din enumerare nu lipseşte tirbuşonul. Pentru ce? Să fie! Unii antrenori obişnuiesc să le dea puţin vin jucătorilor dacă îi simt pleoştiţi.
Veselia vestiarului e spartă de sirena maşinii care conduce autocarul. Jucătorii intră şi trîntesc genţile. O dată cu ei şi liniştea apăsătoare care ia cabina în stăpînire, ca o uvertură a derbyului.