FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Interviu spectaculos cu un fotbalist român care a jucat în China: „Am mâncat scorpioni și broaște țestoase”

Alin Chița a făcut dezvăluiri despre experiența sa din China / Captură GSP Live
Alin Chița a făcut dezvăluiri despre experiența sa din China / Captură GSP Live

Articol de - Publicat joi, 17 decembrie 2020 12:09 / Actualizat joi, 17 decembrie 2020 16:48

Alin Chița (43 de ani), fost fundaș în prima ligă din România, a fost invitat joi la GSP Live, unde a făcut o incursiune amănunțită prin cariera sa de jucător și antrenor. În prezent tehnician la CSM Focșani, în Liga 3, Chița a rememorat aventura avută în 2009 în China, la Tianjin Teda. 

- Alin, cum ai ajuns în China? Care a fost contextul acelei mutări? 
- Jucam la UTA, iar agentul Adrian Ilie m-a recomandat unui impresar din China. M-au chemat să dau o probă, Tianjin era în cantonament la Valencia. Am fost, iar după două săptămâni de stat în probe m-au acceptat la echipă. În februarie, am plecat la Tianjin.  

- Cum ai descrie experiența ta de acolo? 
- A fost o experiență inedită. Pentru mine, a fost un element important în dezvoltarea mea ca fotbalist, ca antrenor. Am văzut lucruri noi, privite din altă perspectivă. Erau investiții masive la momentul respectiv, fotbalul era în dezvoltare și se încerca aducerea jucătorilor din afara Chinei. Am fost coleg la Tianjin cu Damiano Tommasi, celebrul jucător de la AS Roma. Am văzut impactul pe care venirea lui l-a avut la Tianjin. La un moment dat, cei de acolo vindeau peruci cu părul lui creț. Au fost lucruri care m-au ajuat să mă dezvolt, au fost și lucruri pe care nu credeam că o să le văd vreodată.

- Cum ar fi?
- Era o afluență incredibilă la fiecare meci. Stadionul nostru de 38.000 de locuri era mereu plin, nu exista să jucăm acasă fără stadionul plin. După meci, toată lumea era entuziasmată, chiar dacă pierdeam sau câștigam. Era o armonie perfectă, nu erau suporteri de rezultat. Toată lumea era aproape de echipă. Drumurile erau incredibil de lungi, făceam trei sau patru ore la fiecare deplasare din interiorul Chinei.

Alin Chița: „Doctorul ne-a spus să evităm să mergem în spații aglomerate”

- Extrafotbalistic, cum ți s-a părut cultura chineză? Cum erau oamenii? 
- Oameni reci! Nu interacționam foarte mult nici cu jucătorii după meciuri sau după pregătire. Fiecare își vedea de treaba lui. În România, ne mai întâlneam după meciuri, dar acolo lucrurile stăteau diferit. Interacționam puțin cu chinezii, nu sunt un popor spiritual. Mi s-a părut că totul e la un nivel incredibil, totul XXL! Nu existau drumuri cu două benzi, existau doar drumuri cu trei, patru benzi sau mai multe. Îmi aduc aminte că am prins sfârșitul perioadei cu gripa aviară. La un moment dat, doctorul de la echipă ne-a spus să încercăm pe cât posibil să nu mai mergem în spații aglomerate. Dar și dacă te duceai să iei o pâine, găseai 100 de inși! Erau oameni peste tot pe unde te duceai.

- Cum ai reușit să te acomodezi în China? 
- Am avut posibilitatea să am soția și copilul aproape și mi-a fost mai ușor să mă adaptez. Sunt alte repere, se schimbă absolut tot, se schimbă alimentația. Copilului i-a fost greu. Am vrut să-l ducem la o grădiniță, dar i-au transmis soției că trebuie să vină să stea cu el pe toată durata timpului cât stătea acolo. Atunci, de ce să-l mai duc la grădiniță? Aveau niște repere inedite.

Alin Chița: „Am mâncat scorpioni și broaște țestoase”

- Cum te-ai descurcat cu mâncarea? Care e cel mai extravagant aliment pe care l-ai consumat acolo? 
- Mie îmi place mâncarea chinezească. Soția avea ceva probleme. Am mâncat multe lucrururi. Am mâncat scorpion, am mâncat broască țestoasă. Sunt un om căruia îi place să încerce lucruri. Tot timpul încercam să inovez și să simt gusturile exotice. În materie de mâncare, ei sunt top! Am mâncat lucruri senzaționale. Din punctul meu de vedere, mi-a plăcut perioada petrecută în China.

Dacă îți faci treaba cum se cuvine, iar reper este Cosmin Olăroiu, oamenii te apreciază în China exact la adevărata ta valoare - Alin Chița, fost fundaș Tianjin Teda

Fost fundaș central în prima ligă , Alin Chița a evoluat de-a lungul carierei pentru FC Argeș, Poli Timișoara, UTA, Tianjin Teda, Juventus București și Al-Faisaly. Ca antrenor, Alin Chița le-a pregătit pe Juventus București, Național Sebiș, Metaloglobus, CSM Alexandria și CSM Focșani, fiind „secund” la echipe precum Dinamo, CS Mioveni sau FC Voluntari.

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV Antrenorul care a prins începuturile „New Dinamo”, declarații în premieră: „Negoiță încerca asta tot timpul” + ce spune de haosul din prezent

EXCLUSIV Dănuț Lupu, episod tulburător în penitenciar: „Nu e legendă. Am vrut să mă otrăvesc, am stat o săptămână intubat în spital!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
10156661614577582
Mircea Rusu  •  20 Decembrie 2020, 12:42
Postat de nirolf1979 pe 17 Decembrie 2020, 17:13

Gata îl băgați și pe asta în seama,ii suge pe aia de la Focșani de bani,a dat aproape toți fotbaliști focsaneniafara și a adus jucători plătiți ca în liga 2 și chiar liga 1 și e praf ,ii fraiereste pe aia ca promovează,ca joc e sub Otelul și Dacia br. , e figurant de 2 lei

poti face tu mai mult?

bubunika
bubunika  •  18 Decembrie 2020, 04:34

Stat ati inteles din toata activitatea omului, ca a mancat broasca testoasa.... Vai mama voastra de "jurnalisti", remus dinu!

kordell
kordell  •  17 Decembrie 2020, 17:14
Postat de ctbilu pe 17 Decembrie 2020, 16:58

Daca n-a mancat *** tot degeaba... :) Probabil era tot rece... :)

Romanii nu mananca , au principii si repere :)))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează