FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Amatorism la FCSB! Cea mai nouă invenție a lui Gigi Becali îi dă mari bătăi de cap lui Dică: unic în fotbalul european serios

Articol de , - Publicat miercuri, 26 septembrie 2018 15:50

Cea mai nouă invenție a lui Gigi Becali: echipa cu un singur fundaș central. A început sezonul cu doi, dar s-a accidentat Mihai Bălașa, motiv pentru care Bogdan Planici a rămas unicul stoper al lui Nicolae Dică

Dică e obligat să câștige titlul, fiindcă FCSB e cel mai bogat club din România, cu cele mai mari investiții în transferuri. Dică trebuie să fie campion cu o rețetă unică în fotbalul serios din Europa: mai are un singur fundaș central!

Fantezia lui Gigi

Becali a construit lotul după ideile proprii. Ca un copil aflat în fața unui PlayStation, a adunat mijlocași și atacanți, fotbaliști care-l impresionaseră pe el în campionat, și a ignorat apărarea. Antrenorul a insistat de zeci de ori în declarații publice, "îmi mai trebuie un fundaș central!", doar că nu Nick are ultimul cuvânt.

Tehnicianul e cel care răspunde pentru rezultate fără să stăpânească mijloacele prin care se ajunge la acele rezultate. Acum trebuie să se descurce cu un singur stoper în lot, doar cu Planici. Perechea obișnuită, Bălașa, s-a accidentat în partida cu Dunărea Călărași, a forțat ca să continue jocul și a primit diagnosticul: ruptură de menisc la genunchiul stâng. 

S-a rupt și "invenția"

Alcătuirea lotului era oricum riscantă, doar cu doi stoperi, acum s-a adeverit scenariul groaznic pentru steliști. Dică s-a resemnat după ce i s-a respins solicitarea, nu i-a fost adus un fundaș central, a plănuit să-l utilizeze pe Momcilovici ca variantă de rezervă pentru cazul în care ar fi absentat vreun fundaș central. Sârbul e "lateral" stânga de obicei.

Surpriza neplăcută a roș-albaștrilor a devenit completă, s-a accidentat și Momcilovici, o recidivă a unei leziuni musculare, ceea ce înseamnă că va avea nevoie de o pauză de cel puțin o lună. Nici reprofilarea unui jucător în centrul apărării nu mai e o opțiune, din moment ce reprofilatul e indisponibil, la fel ca titularul de bază. 

7 jucători are Dică pentru cele trei posturi din spatele vârfului: Man, Moruțan, Roman, Teixeira, Florin Tănase, Florinel Coman și Rusescu. Pentru două poziții din centrul apărării are doar doi jucători, pe Bălașa și pe Planici, iar pe primul tocmai l-a pierdut, accidentat

6 stoperi valizi are Craiova în lot: Donkor, T. Ferreira, Kelici, Gardoș, R. Popa, Briceag

Ce se mai poate face

Pierderea lui Momcilovici o lasă pe Steaua fără reprofilarea aflată cel mai la îndemână, dar Dică mai păstrează soluții. E adevărat, nu e niciuna care să ofere niște garanții. Dragoș Nedelcu și Lucian Filip au mai fost utilizați ca fundași centrali într-un fel de experimente, tot din cauza crizei din apărare. Amândoi sunt tehnici peste nivelul normal al postului, însă nu au nici joc de cap, nici agresivitate specifice stoperilor.

Dică l-a mai folosit pe Junior Morais fundaș central, doar că brazilianul înalt de doar 1,75 a evoluat în acea zonă în partida cu Sepsi, un adversar care nu are un vârf obișnuit, îl folosește ca număr 9 pe Tandia, un mijlocaș ofensiv scund, tehnic și rapid, împotriva căruia Junior s-a putut apăra. Brazilianul nu s-ar descurca în fața unui vârf normal, de genul Koljici, Țucudean. 

Tradiție grozavă, prezent ignorant

Steaua s-a bazat pe fundași centrali foarte buni în toate perioadele importante din istoria clubului, niciodată rezultatele n-au fost obținute cu atacanți geniali și cu apărători dezastruoși.

Formația din 1986, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, avea cuplul Belodedici-Bumbescu, unul dintre cele mai faimoase parteneriate din istoria fotbalului românesc. Echipa din anii '90, care a legat 6 titluri de campioană, beneficia de Prodan și de Doboș, de asemenea două repere pentru postul de fundaș central. Formula care a jucat semifinala de Cupa UEFA cu Middlesbrough se baza pe Goian și pe Ghionea, puncte de referință pentru Cosmin Olăroiu.

Era slabă și în formula completă

Apărarea nu constituia un avantaj pentru Dică nici când erau sănătoși toți fundașii. Echipa are 9 goluri primite în Liga 1, e abia pe locurile 4-5 la acest capitol, al celor mai bune defensive. În clasamentul real e lider FCSB grație atacului excelent, 21 de goluri înscrise, o medie de peste două reușite pe partidă. Tot apărarea, cu complicitatea portarului Andrei Vlad, a determinat și eliminarea din Europa League. Steliștii au încasat trei goluri la Viena cu Rapid, 1-3, și le-a fost imposibil să "topească" handicapul cu care au pornit returul de la București. În Austria, apărarea a funcționat atât de slab că se mai puteau încasa câteva goluri. 

Citește și: Becali face ofertă și pentru galeria lui Dinamo? Furtuna produsă de ultimele declarații ale șefului FCSB

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (146)
supereduardo10
supereduardo10  •  27 Septembrie 2018, 09:45

ma pi2 pe fcsb ul voatru echipa de 2 lei fara valoare si fara traditie ..*** s.a

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

485809194904413
Costel Tudor  •  27 Septembrie 2018, 07:18

Dlor. GSp-isti , aveți o plăcere sadica din a posta aceasta fotografie cu MITOCANUL *** , specimenul cel mai toxic din fotbalul românesc !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kwd2018
kwd2018  •  27 Septembrie 2018, 07:04
Postat de sabaton pe 26 Septembrie 2018, 23:28

vad ca la fiecare comentariu folosesti cuvantul saracie , l-ai auzit des in copilarie ??? te-a marcat ??? sa nu zici ca de bogat ai plecat din tara =)))))))))))))))))))))))) si in irlanda :)))) .....tu nascut crescut in capalna ..aveai fata de scotian :))))))

Esti o geniu. Irlanda e plina de scotie i...este ? Aitista mica. Mica in iq

Vezi toate comentariile (146)
Comentează