FOTBAL  »  Superliga  »  DATORII

UPDATE „ANAF, ce facem?!” » Jucătorii CFR-ului, stupefiați: s-au trezit cu datorii imense!

Fotbaliștii celor de la CFR Cluj mai au o problemă, în afara crizei din campionat: mulți au fost înștiințați că au depășit plafonul dincolo de care devin plătitori de TVA și le-au fost calculate restanțe foarte mari
Fotbaliștii celor de la CFR Cluj mai au o problemă, în afara crizei din campionat: mulți au fost înștiințați că au depășit plafonul dincolo de care devin plătitori de TVA și le-au fost calculate restanțe foarte mari

Articol de , , - Publicat joi, 04 mai 2023 14:57 / Actualizat joi, 04 mai 2023 17:22

Fotbaliștii celor de la CFR Cluj mai au o problemă, în afara crizei din campionat: mulți au fost înștiințați că au depășit plafonul dincolo de care devin plătitori de TVA și le-au fost calculate restanțe foarte mari. Un jucător care câștigă 20.000 de euro lunar ar trebui să achite TVA în valoare de 4.300 de euro!

UPDATE ora 17:00 - Cristi Balaj, reacție după articolul GSP

Președintele lui CFR Cluj, Cristi Balaj, a reacționat în urma dezvăluirilor Gazetei:

În 2021, ANAF a emis Ghidul Fiscal al contribuabililor persoane fizice, care realizează venituri în baza Contractului de Activitate Sportivă, în care s-a specificat că cine rulează pe acest gen de contract nu mai devine plătitor de TVA, indiferent de nivelul venitului încasat.

Până la apariția acestui Ghid erau neclarități între unitățile ANAF, în funcție de fiecare oraș în parte. Unele ziceau că trebuie achitat TVA, altele că nu trebuie. În plus, chiar și după apariția noilor norme din 2021, unele unități ANAF interpretează după bunul plac legea și nu vor să pună în practică legea dată de Ministerul Finanțelor. Spun că trebuie achitat TVA și că să se acționeze ulterior în instanță, dacă vrei să recuperezi suma.

În momentul de față, nu avem nici un jucător din lot care să aibă probleme de acest gen, legat de plata TVA. E drept că unii jucători din trecut, care facturau cu TVA și cărora clubul le achita banii, nu plăteau ulterior TVA-ul către stat, deși asta era datoria lor, după care ne-au solicitat nouă acele sume.

Ce să le faci acestora? Le-am tot explicat că ar fi trebuit să-și achite TVA-ul, noi nu avem cum să-i ajutăm, ar fi ilegal să le mai dăm bani suplimentar, din moment ce achitam facturile cu TVA cu tot.

Farul, prim transfer de nicăieri! » Mutu și Dan Petrescu i-au făcut vânt, Hagi îl ia pentru Liga Campionilor
FARUL
Farul, prim transfer de nicăieri! » Mutu și Dan Petrescu i-au făcut vânt, Hagi îl ia pentru Liga Campionilor

Știrea ințială

Legile și regulamentele au tot produs încurcături în fotbal și a mai apărut acum un caz nou în care nici cluburilor, nici jucătorilor nu le este foarte clar cum ar trebui să procedeze.

Fotbaliștii CFR-ului au fost înștiințați că au de achitat sume foarte mari, zeci de mii de euro anual de fiecare, pentru TVA pe care nu au plătit-o. Ei sunt angajați cu contracte de activitate sportivă, nu cu contracte de muncă. Legea stabilește un plafon de 300.000 de lei anual, o sumă peste care un sportiv angajat astfel devine plătitor de TVA.

Jucătorii din Superliga, băgați în ceață: „ANAF, ce facem?!”

Jucătorii au întrebat conducerea clubului dacă le va plăti datoriile acelea. Oficialii nu i-au refuzat, dar nici nu le-au confirmat clar că le vor da banii. Un expert contabil explică de ce societatea nici nu ar avea obligația să-și asume astfel de debite: "O persoană care lucrează altfel decât cu contract de muncă trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA și să achite taxa. Angajatorul nu are nicio datorie să urmărească dacă veniturile totale ale acelei persoane o fac să devină plătitoare de TVA. Și nici nu e legal să achite societatea taxa în locul angajatului!".

În contractele fotbaliștilor de la CFR nu e pomenit nimic despre Taxa pe Valoarea Adăugată. Avocații jucătorilor i-au îndrumat să solicite lămuriri de la ANAF, de unde ei încă nu au primit clarificări. Sumele rezultate sunt foarte mari.

Ar avea de plătit enorm!

Plafonul din lege e de 300.000 de lei anual, iar de la CFR aproape toți fotbaliștii depășesc venitul acesta. Conform calcului realizat de către un expert contabil, o persoană cu contract de activitate sportivă valabil de la 1 iulie 2020, plătită cu 20.000 de euro lunar net, ar avea de achitat TVA, la zi, în valoare de 139.000 de euro!

Confuzie nu există numai la CFR, doar că la Cluj sunt salariile cele mai mari din campionat. Unele cluburi au introdus în contractele jucătorilor clauze potrivit cărora angajatorii se obligă să le restituie banii din taxe dacă ei devin plătitori de TVA. 

Sunt și cazuri în care cluburile le-au cerut fotbaliștilor "facturați cu TVA serviciile pe care le prestați ca să vă putem da banii". "Dar fotbaliștii au contracte de activitate sportivă, nu sunt Persoane Fizice Autorizate sau Persoane Fizice Independente, așa că nu au cum să emită facturi", explică avocatul unuia dintre jucătorii aflați în încurcătura aceasta.

Convenabil pentru cluburi, complicat pentru jucători

Nu numai în fotbal, în tot sportul din România sunt folosite contractele de activitate sportivă. Atunci când a fost reglementată forma aceasta de angajare, interesul era să fie sprijinit sportul cu o fiscalitate mai blândă. Într-un contract de muncă, la suma netă se adaugă taxe de 75 la sută, în contractul de activitate sportivă sunt de doar 11 la sută. 

Pentru cluburi, fiscalitatea aceasta e una excelentă, foarte ușoară. Jucătorii sunt prinși în încurcături. În pandemie, atunci când angajatori din toate domeniile își trimiteau angajații în șomaj tehnic ca să reducă pierderile cauzate de oprirea afacerilor, s-a descoperit că sportivii nu beneficiau de șomaj tehnic, fiindcă ei nu contribuiau la la asigurările sociale. 

Iar acum le-a apărut jucătorilor problema aceasta cu TVA, una cu mult mai costisitoare decât au fost lunile în care a existat discuția despre șomaj tehnic.

VIDEO. Toate detaliile înaintea partidei CFR Cluj - Universitatea Craiova 

Mai multe articole de actualitate:

Opinie fermă la GSP Live: „Sunt două motive pentru care FCSB nu va câștiga titlul decât din întâmplare”
FCSB
Opinie fermă la GSP Live: „Sunt două motive pentru care FCSB nu va câștiga titlul decât din întâmplare”
Trei fotbaliști români în Top 100 cei mai buni dribleuri U23 din lume » Lider este Junior Vinicius, de la Real Madrid
CLASAMENT
Trei fotbaliști români în Top 100 cei mai buni dribleuri U23 din lume » Lider este Junior Vinicius, de la Real Madrid

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (30)
valentindragobete
valentindragobete  •  05 Mai 2023, 08:03
Postat de contrabas3 pe 05 Mai 2023, 00:10

Ca tine îs cei mai mulți. Nu-mi pierd eu vremea cu tine, ***. Lol!

Mai bine ...!

contrabas3
contrabas3  •  05 Mai 2023, 00:10
Postat de valentindragobete pe 04 Mai 2023, 21:21

Contrabasule, este că nici nu realizezi cat ești de pafarist cu toate că prost parcă era mai potrivit !

Ca tine îs cei mai mulți. Nu-mi pierd eu vremea cu tine, ***. Lol!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valentindragobete
valentindragobete  •  04 Mai 2023, 21:21
Postat de contrabas3 pe 04 Mai 2023, 18:18

Taxele/impozitele sunt cel mai mare jaf (legal) făcut de guvern asupra cetățeanului. Ce a făcut statul ca să aibă dreptul la 4.300 de euro din cei 20.000 pe care îi ia lunar unui fotbalist? —— Dacă eu îl angajez pe Ion să îmi sape grădina și îl plătesc cu un costum nou și o plasă de mere, ce drept are statul, care nu a participat la muncă, la o mânecă și trei mere din plata pe care o primește Ion de la mine?! —— Imperiile au căzut din cauza moralității corupte a cetățenilor și conducătorilor și din cauza taxelor exagerate (vezi imperiul roman și împărăția lui Israel de după Solomon, sub Roboam). —— Oare Jijiii plătește taxe statului sau dă numai Domnului? :)

Contrabasule, este că nici nu realizezi cat ești de pafarist cu toate că prost parcă era mai potrivit !

Vezi toate comentariile (30)
Comentează