FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

ANALIZĂ Arbitrii sistemului » GSP a analizat arbitrajul românesc în cei 5 ani cu play-off

Articol de , - Publicat vineri, 10 ianuarie 2020 15:59

Istvan Kovacs a fluierat cele mai multe meciuri în ultimii 5 ani, Sebastian Colțescu a dictat cele mai multe lovituri de la 11 metri și a scos cele mai multe „roșii” din buzunar, iar Hațegan le-a arbitrat de cele mai multe ori pe FCSB și CFR.

La cinci ani de la implementarea unui nou sistem competițional, cu play-off și play-off, Gazeta Sporturilor a făcut analiza arbitrajului din această perioadă. Considerat arbitrul de casă al "câinilor", întrucât a greșit de cele mai multe ori pro-Dinamo, cel mai bun arbitru român al momentului, arădeanul Ovidiu Hațegan, a avut cele mai multe delegări din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor la partidele celor de la FCSB și CFR Cluj.

În schimb, Istvan Kovacs, al doilea reprezentant al României în categoria Elite a arbitrajului mondial, a fost trimis la cele mai multe meciuri cu CS Universitatea Craiova, Dinamo, Viitorul și Astra. 

„Cred că am schimbat imaginea arbitrajului într-un mod pozitiv. Știu că întotdeauna vor fi zvonuri, obstacole, critici sau o politică negativă care ne vizează”
Kyros Vassaras, președinte CCA

„Fotbalul nu este doar un joc, la cel mai înalt nivel e o afacere în care mulți oameni lucrează și oferă servicii. De cele mai multe ori nu trebuie să fii prea inteligent ca să înțelegi motivul din spate sau să înțelegi scopul influenței asupra arbitrilor”
Kyros Vassaras, președinte CCA

2 arbitriau debutat în mandatul lui Vassaras în Liga 1 în ultimii 5 ani: Andrei Antonie și Cristian Dumitrică

Debutul a însemnat retragerea

Unul dintre cele mai amuzante momente sub conducerea lui Vassaras s-a produs în sezonul trecut. La confruntarea Dinamo - FC Voluntari, chiar în ultima etapă de play-out, arbitrul Sebastian Colțescu a cerut schimbare! Planul era pus la punct de la începutul meciului. Locul i-a fost luat de Cristian Dumitrică. A fost debutul oficial al lui Dumitrică în Liga 1, dar și ultima apariție în fotbalul românesc! El a stat pe gazon circa 10 secunde, moment în care doar a fluierat finalul partidei din Ștefan cel Mare.

„Mă gândesc la Euro 2020!”

Istvan Kovacs a primit pe final de 2019 o veste ce l-a entuziasmat: accederea în Elite, cea mai importantă categorie a arbitrilor din Europa. „Promovarea în Elite a sosit într-un moment în care nu m-aş fi aşteptat. Pentru mine vine ca un semn de apreciere pentru tot ce am realizat în ultimii ani. Am primit delegări la campioana mondială şi vicecampioana mondială, în grupele Ligii Campionilor, partide duse la final fără probleme. Mi s-a îndeplinit un vis, acela de a ajunge între arbitrii de top din Europa!”, a spus Kovacs. „Centralul” din Carei a vorbit despre dorințele din acest an: „În primul rând să fac o pregătire bună în această iarnă, iar apoi să iau pas cu pas fiecare eveniment. Avem teste la final de ianuarie, atât în ţară, cât şi la UEFA. Apoi meciuri eliminatorii în competiţiile europene. Aş minţi dacă aş spune că nu mă gândesc la o prezenţă la turneul final din vară. Asta îmi doresc, sper să se poată realiza”.

CLASAMENTELE ULTIMELOR 5 SEZOANE

Cele mai multe meciuri arbitrate

  1. Istvan Kovacs 96
  2. Ovidiu Hațegan 84
  3. Sebastian Colțescu 81
  4. Marcel Bârsan 79
  5. Marius Avram 78
  6. Radu Petrescu 78

Cele mai multe cartonașe roșii acordate

  1. Sebastian Colțescu 40
  2. Marius Avram 34
  3. Istvan Kovacs 32
  4. Marcel Bârsan 29
  5. Horațiu Feșnic 27

Cele mai multe penalty-uri acordate

  1. Sebastian Colțescu 39
  2. Horațiu Feșnic 38
  3. Marius Avram 35
  4. Andrei Chivulete 32
  5. Ovidiu Hațegan 31

CINE A ARBITRAT ÎN ULTIMELE 5 SEZOANE....

FCSB

  1. Ovidiu Hațegan 19
  2. Marius Avram 17
  3. Radu Petrescu 17
  4. Istvan Kovacs 16
  5. Horațiu Feșnic 13

CFR CLUJ

  1. Ovidiu Hațegan 17
  2. Istvan Kovacs 16
  3. Marius Avram 15
  4. Sebastian Colțescu 14
  5. Marcel Bârsan 12

DINAMO

  1. Istvan Kovacs 21
  2. Ovidiu Hațegan 20
  3. Marius Avram 14
  4. Alexandru Tudor 12
  5. Horațiu Feșnic 11

CSU CRAIOVA

  1. Istvan Kovacs 22
  2. Ovidiu Hațegan 21
  3. Marcel Bârsan 18
  4. Marius Avram 17
  5. Horațiu Feșnic 14

VIITORUL

  1. Istvan Kovacs 19
  2. Marcel Bârsan 18
  3. Radu Petrescu 16
  4. Marius Avram 13
  5. Horațiu Feșnic 12

Citește și:

Adailton și-a uitat borseta într-o benzinărie din Focșani. Ce a făcut când a recuperat-o a lăsat-o MASCĂ pe vânzătoare

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează