FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

ANALIZĂ GSP Iată care sunt arbitrii de casă în Superligă: două cluburi îl au pe Kovacs pe listă! Aliații Rapidului sunt inamici pentru FCSB și CFR Cluj + cine e cu Farul și Craiova

Istvan Kovacs // FOTO: Imago
Istvan Kovacs // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat miercuri, 26 aprilie 2023 23:19 / Actualizat miercuri, 26 aprilie 2023 23:37

Ultima etapă de Liga 1 a aruncat, efectiv, în aer polemica din jurul arbitrajelor. În ciuda faptului că există VAR, erorile flagrante de la derby-ul Rapid-FCSB 1-0, care ar putea influența în mod decisiv lupta pentru titlu, l-au determinat până și pe șeful FRF să vorbească despre arbitri, iar pe șeful acestora, Kyros Vassaras, să anunțe o conferință de presă, prima din actualul campionat, pentru ziua de joi.

Au trecut 35 de etape, iar raportat la echipele din play-off, reprezintă aproape 90% din totalul rundelor pe care primele 6 clasate le au de disputat. 

Au existat acuzații în toate direcțiile și, cu excepția unui singur club, Farul, toate celelalte formații implicate în luta pentru titlu și pentru cupele europene s-au plâns, la un moment dat pe parcursul sezonului, de randamentul arbitrilor.

Răzvan Burleanu, despre scandalul de arbitraj din Rapid - FCSB: „Becali e supărat? Să îi amintesc atunci despre aceste două meciuri”
FCSB
Răzvan Burleanu, despre scandalul de arbitraj din Rapid - FCSB: „Becali e supărat? Să îi amintesc atunci despre aceste două meciuri”

Tocmai fiindcă discuția e mai aprinsă ca niciodată în jurul erorilor de arbitraj, Gazeta Sporturilor face o analiză dintr-o altă perspectivă. Cea a arbitrilor care pot fi catalogați ca fiind „de casă" pentru fiecare dintre primele 5 clasate. 

Cum se aplică ștampila „de casă"? În funcție de numărul erorilor pro comise în cele 35 de etape. Au fost luate în calcul toate deciziile din teren ale„centralilor", indiferent dacă unele au fost sau nu anulate ulterior de către VAR.

Au intrat în lista finală toți cei care au cel puțin două erori pentru sau împotriva aceluiași club, nu și cei cu o singură greșeală. Nu mai puțin de 11 „centrali" pot fi considerați ca apropiați de aceste cluburi. Unul singur apare în dreptul a două cluburi, pentru care a greșit în cel puțin două situații. E vorba chiar de arbitrul numărul 1, Istvan Kovacs, cel care a avut decizii greșite și pentru Farul, dar și pentru CFR.

Deși CFR e un club care a fost extrem de vocal la adresa oamenilor lui Vassaras, are cea mai voluminoasă listă. Care cuprinde 4 nume: Rusandu, Radu Petrescu, Colțescu și Istvan Kovacs. CFR e urmată de Rapid, care are și ea 4 favoriți. 

Doar că jumătate din lista giuleștenilor conține arbitri care au și greșit împotriva trupei antrenate de Mutu. Cătălin Popa și Feșnic au erori și pro, și contra Rapid. Totuși, deciziile greșite au fost în meciuri capitale, derby-urile cu CFR și FCSB, ambele câștigate cu largul concurs al arbitrilor, în vreme ce erorile au fost făcute în meciuri cu echipe de play-out!

Lista celor care au greșit cel mai des pentru primele 5 clasate

Farul

ArbitruNr. erori pro 
Ist. Kovacs3 
B. Dumitrache2 

CFR Cluj

ArbitruNr. erori pro 
Rusandu5 
R. Petrescu3 
Colțescu2 
Ist. Kovacs2 

FCSB

ArbitruNr. erori pro 
Bârsan3 

CSU Craiova

ArbitruNr. erori pro 
Ad. Cojocaru2 

Rapid

ArbitruNr. erori pro 
C. Popa3 
Chivulete2 
M. Barbu2 
Feșnic2 

Fiecare dintre primele 5 clasate are și o listă de așa-ziși inamici, „centrali" care au adunat și împotrivă cel puțin două erori majore. Cel mai interesant e modul în care unii arbitri care sunt catalogați de casă pentru anumite echipe apar ca dușmani principali pentru alte cluburi. 

Exemple: Radu Petrescu a fost bun pentru CFR, nu și pentru Craiova. Barbu a fost pro-Rapid, dar anti-FCSB, Cătălin Popa e principalul adversar al CFR-ului, dar apare ca aliat al Rapidului, în vreme ce Colțescu are două erori anti-Farul, dar și două pro-CFR.

Lista celor care au greșit cel mai des împotriva primelor 5 clasate

Farul

ArbitruNr. erori împotrivă 
Colțescu2 
Fl. Andrei2 

CFR Cluj

ArbitruNr. erori împotrivă 
C. Popa3 
Mladinovici3 

FCSB

ArbitruNr. erori împotrivă 
M. Barbu2 
Feșnic2 

CSU Craiova

ArbitruNr. erori împotrivă 
R. Petrescu3 
ArbitruNr. erori împotrivă 
Feșnic3 
C. Popa2 

Care sunt baremurile arbitrilor în Liga 1

ArbitruSuma (lei) 
Central6.000 
Asistent3.700 
VAR3.000 
Rezervă2.000 
AVAR2.000 
Cheltuieli700* 

* arbitrii pot deconta cel mult 700 lei pentru o delegare, în privința costurilor cu transportul

134 mari greșelide arbitraj au avut loc în actualul sezon al Ligii 1! Campionilor gafeurilor e Cătălin Popa (13 mari erori), urmat de Istvan Kovacs, cu 11 erori

CULMEA: Mioveni cea mai avantajată

CS Mioveni este echipa care a primit de 14 ori ajutorul arbitrilor în actualul sezon al Ligii 1 și doar de patru ori s-a greșit împotriva sa. Un total general de +10 în dreptul erorilor cavalerilor fluierului care au ajutat-o. 

Cu tot sprijinul de la „centru", CS Mioveni e ultima în Liga 1 și e la un pas să joace de la anul la "matineu". Tot 14 greșeli pro au fost și în dreptul Rapidului, doar că împotriva giuleștenilor s-a greșit de 10 ori, deci diferența este de doar patru erori. De departe cea mai avantajată, dar și cea mai dezavantajată echipă din Liga 1, e CFR Cluj! 18 greșeli pro și 16 erori contra campioanei României.

Sepsi e cea mai dezavantajată

În clasamentul erorilor de arbitraj, Sepsi a primit cinci greșeli pro și 13 contra, un total de -8, devenind astfel cea mai dezavantajată echipă din Liga 1. E urmată de UTA Arad cu -7, Farul și Hermannstadt cu -2. În acest moment, pe zero sunt trei echipe: FC Voluntari (5 decizii pro greșite / 5 decizii contra), CSU Craiova (6/6) și FCSB (9/9). z

Vassaras rupe tăcerea!

După tot scandalul din ultima vreme legat de greșelile de arbitraj, președintele CCA, Kyros Vassaras, organizează joi, de la ora 12:00, o conferință de presă. Aceasta va fi găzduită de Casa Fotbalului și va fi transmisă în direct pe paginile de Facebook și de YouTube ale Gazetei Sporturilor.

VIDEO Totul despre CS Universitatea Craiova - FCSB

Citește și: 

Planul lui Gabi Tamaș după retragere » De ce nu se vede antrenor: „La ce e acum, îmi vine să-i iau pe tineri și să-i «mănânc»!”

Răzvan Burleanu îl somează pe Gigi Becali: „Să dea numele a 3 arbitri cărora le-a dat bani și putem sta de vorbă”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (72)
mirstelistu
mirstelistu  •  29 Aprilie 2023, 11:43

Daca ati fi presa pro fotbalul romamesc ar fi foarte bine,ati demara o campanie impreuna cu cluburile de fotbal si ati pune presiune pentru debarcarea lui Vasaras asta de la Cca si ati pleda pentru un fost arbitru roman

calugarul.antim.gaina
calugarul.antim.gaina  •  27 Aprilie 2023, 13:28
Postat de 1_0_1_0 pe 27 Aprilie 2023, 12:52

La ce ar fi buna o analiza. Stim ca plang toti la unison cand ia bataie stelemutza lor si se intrec in articole care mai de care mai ***

Cum este posibil sa spui că doar Bârsan închide ochii la mizeriile fcsbelei!!??... Oare în ce lume trăim, Doamne!???.... Kovacs, rusandu și Colțescu au greșit mai abitir ca Bârsan in favoarea Stelemelei gigiste!!!... Oare până unde credeți că poate merge mirlania și lipsa de corectitudine, zău așa!! Incredibil!

calugarul.antim.gaina
calugarul.antim.gaina  •  27 Aprilie 2023, 13:16
Postat de 1_0_1_0 pe 27 Aprilie 2023, 12:52

La ce ar fi buna o analiza. Stim ca plang toti la unison cand ia bataie stelemutza lor si se intrec in articole care mai de care mai ***

Tragedie, văicăreli și injurii pentru că *** *** prin metoda lor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează