FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Analiza pe larg a lui Chipciu » 5 cauze pentru jocul slab din ultima vreme al şeptarului stelist

Articol de GSP - Publicat joi, 20 august 2015 13:03

Alexandru Chipciu nu are deloc un sezon strălucit la Steaua, iar Nana Falemi, fostul mijlocaş din Ghencea, a făcut o analiză a evoluţiilor şeptarului roş-albastru.

Falemi a alcătuit o listă cu 5 cauze ale declinului lui Alex Chipciu. Cele 5 puncte sînt redate mai jos.

1. Nu-i mai are în spate pe jucătorii din centru, care simplificau foarte mult jocul, făceau pressing şi dădeau o gaură: cuplul Bourceanu - Pintilii şi Prepeliţă - Sînmărtean, care îl serveau în poziţii bune, asa încît nu trebuia să se consume construindu-şi singur situaţiile de gol şi devenind previzibil.

2. Nu mai sînt ceilalţi finalizatori în faţă: Rusescu, Keşeru, Tănase ale căror trasee le cunoştea foarte bine, cu care îşi împărţea spaţiul din faţa porţii adverse, care creau panică şi automat îi deschideau şi lui jocul. E simplu, dacă 2 atacanţi nu sînt periculoşi, atunci jocul devine previzibil, iar linia adversă de apărători îşi concentrează marcajul pe singurul jucător periculos (eventual).

3. Prin plecarea celor 3 finalizatori şi-a asumat rolul de lider în atac, joacă mai multe baloane, riscă mai mult şi greşeşte mai mult. El nefiind un clarvăzator pe teren, ci un "asasin" iute, care cu prima ocazie clară te ingenunchează. Ori fazele prelungite, cu driblinguri în care se bagă,( prin plecarea celorlalţi lideri din atac) nu îi pun în valoare calităţile.

4. Are nemulţumiri interioare, pe care trebuie să şi le rezolve (orice om, orice jucător trece prin stări interioare dificile). E pripit în alegerea soluţiilor şi asta vine din zbaterile interioare. Toţi mergem pe drumul ăsta în drum spre performanţă, însă acolo eşti singur cu demonii tăi! Tu trebuie să iei decizia să te salvezi, să treci peste întrebări, neîncredere şi să continui puternic.

Cred ca daca acest tînăr se întoarce la rădăcini şi la ceea ce simţea cînd juca fotbal atunci cînd era mic, apoi ca debutant in Liga 1, apoi ca proaspăt venit la Steaua şi la Naţională, la revenirea după accidentare dacă va relua mental tot procesul, de zeci de ori, de sute de ori... de ori de cîte ori are nevoie, aşa încît bucuria de a juca fotbal, să-i rămînă ştampilată în minte, atunci se va reechilibra, va reveni cu mintea proaspătă. Va redeveni acel "asasin" pe care îl ştiam şi va putea să doboare orice apărare. Ştiu prin ce trece, căci am trecut prin stările lui. Îi doresc să reuşească.

5. Prin comparaţie, tactic (dincolo de considerentele psihice) ce i se întîmplă lui Chipciu, i s-a intîmplat lui Bănel, cînd a plecat Ogăraru. Cînd Ogăraru a plecat de la Steaua, jocul lui Banel a început să scîrţîie. A venit Bonfim şi apoi alţii. Diferenţa?

Ogă făcea oricum singur banda, avea capacitate de efort şi îi plăcea să urce mult, deci în 2 era mai uşor pentru Bănel, care oricum avea o capacitate de efort uriaşă şi atunci se concentra doar pe jocul din jumătatea adversă.

Ogă urca şi în utimii 30 metri îl punea pe Bănel în situaţii favorabile, cu găuri, pase decisive, iar publicul îl vedea pe Bănel, care venea cu centrare sau cu şut la poartă. Ogă era jucător de echipă, foarte inteligent, un jucător de caracter. Lînga el oricine juca bine.

Bonfim era tehnic şi atletic, dar combinaţiie cu Bănel erau mai mult ca să-i vină mingea înapoi, nu ca să-l pună în valoare pe colegul din faţă responsabil cu faza de atac

Prin plecarea lui Oga, Banel a inceput sa faca singur Banda si a inceput sa-i fie greu... Golanski a fost harnic si inimos... ,insa Oga clar il impingea pe Banel. Alex Chipicu trece prin aceeaşi situaţie. Antrenorii trebuie să găsescă soluţii pentru el. Şi nu e greu deloc", a scris Falemi pe contul său de Facebook.

 

Lumea se intreaba de nu-i merge jocul lui Alex Chipciu:_____________________4 puncte____________________1. Nu-i mai...

Posted by Falemi Nana Ngassam on 20 August 2015

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (53)
jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  20 August 2015, 18:21
Postat de daniaania pe 20 August 2015, 16:31

DE 5 ORI ZIC SA NE LASATI CU STIRI NON STOP DE FCSB . NU MAI TERMINATI?

Păi, mi-e teamă că de terminat... terminați voi. Pa-pa!

jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  20 August 2015, 18:20
Postat de ortega pe 20 August 2015, 17:34

Pe Chirpiciu ăsta , l-ați comparat cu Messi ... Sunt curios , mai lucrează idiotul ăla care a făcut comparația asta în redacția gsp ? Dacă da ... sunteți proști ca el ...

Slavă Domnului că nu suntem ca tine, cu restul ne descurcăm.

conasu_boeru
conasu_boeru  •  20 August 2015, 18:13

Ati uitat-o pe cea mai importanta : AROGANTA SI CARACTERUL GROBIAN !

Vezi toate comentariile (53)
Comentează