Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 11 aprilie 2025 10:50 / Actualizat vineri, 11 aprilie 2025 11:01
Procurorii DIICOT au dispus reținerea a 12 persoane și plasarea sub control judiciar a altor 33, într-un dosar care vizează o grupare formată din cetățeni români și străini. Aceștia sunt acuzați că au indus în eroare persoane interesate de investiții, folosind nume celebre precum Ion Țiriac, Gigi Becali sau David Popovici, în scopul păgubirii acestora.
Potrivit informațiilor, cele 45 de persoane sunt suspectate că au înșelat oameni din Canada, Franța, Belgia, Danemarca și Olanda. Victimele au accesat presupuse platforme de tranzacționare promovate de suspecți și și-au introdus datele de contact, ulterior fiind convinse să plătească pentru acțiuni false.
Numele lui Gigi Becali și Ion Țiriac, folosite în înșelătorii
GSP.RO a relatat despre fenomenul deepfake și despre versiunile false ale lui Ion Țiriac și Gigi Becali, care pretind că oferă lecții despre cum să te îmbogățești.
Cu o voce modificată, dar asemănătoare cu cea reală a fostului tenismen, utilizatorilor li se explică necesitatea unei „investiții minime de 1.100 de lei”, „suma minimă la care sistemul începe să genereze tranzacții profitabile pe piața bursieră și de criptomonede”.
Ulterior, oamenii sunt îndemnați „să se înregistreze pe site-ul oficial și să aștepte apelul unui manager care îi va ghida în etapele următoare”.
Nici Gigi Becali nu a fost ocolit. Patronul FCSB a fost implicat, fără voia sa, în astfel de escrocherii, existând un videoclip în care apare la palatul său din Aleea Alexandru, locul unde organizează frecvent conferințe de presă. Acesta le „spune” oamenilor că „această oportunitate este disponibilă în mod real pentru cetățenii obișnuiți”.
Agenții DIICOT au intrat pe geam într-o clădire de birouri
Procurorii precizează că, în urma perchezițiilor efectuate în București și în județele Ilfov și Giurgiu, au fost găsite și ridicate sumele de 82.615 euro, 62.810 lei, 3.200 de dolari, unități de stocare a datelor (tablete, unități centrale PC, laptopuri, stickuri de memorie, SSD-uri), diferite cantități de substanțe aflate în curs de expertizare, precum și alte mijloace de probă.
Activitățile judiciare au fost desfășurate împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Totodată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.



