FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

corespondență GSP din olanda Partea a doua a interviului cu Andrea Compagno: „Am miopie și astigmatism, joc cu lentile de contact” + E șocat de clauza lui Mititelu

Articol de , , - Publicat duminica, 02 iulie 2023 13:29 / Actualizat duminica, 02 iulie 2023 17:22

Andrea Compagno e șocat că nu va avea drept de joc în prima etapă, împotriva lui FCU Craiova, în baza clauzei acceptată de Gigi Becali și FCSB atunci când l-a cumpărat de la Mititelu ♦ Dezvăluie că suferă de miopie și astigmatism și că e nevoit să joace cu lentile de contact ♦ Numește atacantul pe care l-a avut ca idol în copilărie și momentele cumplite prin care a trecut în urma accidentării extrem de grave suferită când s-a dat cap în cap cu Olaru.

  • Prima parte a interviului cu Andrea Compagno: „Nu ar fi corect să fur tricoul unui român” + „România are o imagine falsă în Italia, realitatea și viața de aici sunt total altceva față de cum se vorbește despre voi la mine acasă”
  • Gazeta Sporturilor e prezentă în cantonamentul celor de la FCSB din Olanda, Apeldoorn. Dan Udrea (redactor-șef adjunct), Remus Răureanu (reporter special) și Ionuț Iordache (fotoreporter) transmit de la fața locului toate detaliile care contează.

- Ce îți place în fotbalul românesc?
- Pasiunea suporterilor îmi place foarte mult. Am jucat pe stadioane pline, fierbinți și atmosfera de derby îmi dă energie, mă motivează.

Andrea Compagno ne spune că vorbim prea mult despre arbitraje

- Și ce nu îți place?
- Nu prea obișnuiesc să vorbesc despre lucruri negative... Poate că partea aceasta cu scandalurile despre arbitraj aș schimba-o dacă aș putea. Deși în Italia e cam la fel ca în România în privința aceasta.

Au luat cu asalt pagina FCSB după prezentarea noului transfer: „Noi îi spunem «Ngezaninho»”
FCSB
Au luat cu asalt pagina FCSB după prezentarea noului transfer: „Noi îi spunem «Ngezaninho»”

- Vorbești despre calitatea arbitrajului sau despre discuțiile despre arbitri?
- La discuții mă refer. Nu critic arbitrajul, nu e treaba mea, doar observ că sunt foarte multe, prea multe dezbateri despre arbitri! E adevărat, se discută mult și în Italia, și în alte campionate, dar e ceva ce nu îmi place și aș schimba dacă ar depinde de mine.

Andrea Compagno: „Am crescut cu Luca Toni, el mi-a fost idol”

- E vreun atacant mare al Italiei care ți-a fost idol sau căruia crezi că îi semeni ca stil de joc?
- Da. De când eram copil, fiind în Palermo, am crescut avându-l sub ochi pe Luca Toni. Mereu mi s-a spus că sunt ceva similar. Da, pe el l-am avut ca idol.

Cine a fost Luca Toni, idolul lui Andrea Compagno

Fost atacant important al fotbalului italian, Luca Toni a fost în mare vogă, mai ales în anii 2000. A explodat ca prestații la Palermo, între 2003 și 2005, cînd a marcat 50 de goluri în doar 80 de meciuri, după care a bifat echipe mari și foarte mari, precum Fiorentina, Bayern Munchen, Juventus, AS Roma. A fost de două ori golgheter în Serie A, mai întâi în 2005-2006, când a marcat 31 de goluri, peste Trezeguet, Șevcenko și Totti, apoi și în 2014-2015, 22 de goluri, la egalitate cu Icardi, dar peste nume grele precum Tevez, Higuain, Dybala, Klose. 

În naționala Italiei are performanțe senzaționale: a devenit campion mondial în 2006 la turneu final din Germania, când a fost desemnat și în cel mai bun 11 al CM. Nu doar ca stil de joc, Compagno se aseamănă cu Toni, ci inclusiv ca fizic. Compagno măsoară 1,95 metri, Luca Toni are 1,93.

Andrea Compagno: „Am făcut natație și volei”

- Ai practicat și un alt sport când erai mic?
- Natație, mai ales vara eram des la bazin. Am încercat și volei, dar așa, la nivel profesionist, doar fotbal.

Andrea Compagno la antrenamentul FCSB (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Andrea Compagno, față în față cu reporterii GSP (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Andrea Compagno, față în față cu reporterii GSP (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Andrea Compagno, față în față cu reporterii GSP (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Andrea Compagno, față în față cu reporterii GSP (foto: Ionuț Iordache/GSP)
+5 FOTO

- Care e cel mai enervat fundaș din Liga 1, care ți-a pus cele mai mari probleme?
- În primul rând cei doi de la CFR (n.r. - Burcă și Yuri). Mai sunt și cei de la CSU Craiova. De la cei de la FCU Craiova nu pot să zic, că n-am avut voie să joc împotriva lor, sper măcar acum să o pot face, mai ales că e meciul chiar în prima etapă.

- Cum să poți să joci? E o clauză în contract care îți interzice.
- Cum să nu pot? Aia nu era doar pentru anul trecut? Am crezut că gata, s-a rezolvat, câți ani durează clauza aia?

- Păi, dacă așa e contractul?
- Ce e asta? Adică eu plătesc 1,5 milioane de euro și nici nu pot să folosesc jucătorul când vreau?

- Dacă așa a acceptat FCSB, să fie clauza aceasta pentru toți cei 5 ani de contract...
- Cinci ani??? Pfff, eu sper să nu fie așa și că a fost valabil doar pentru anul trecut. Ar fi frumos pentru mine să joc împotriva unei echipe unde m-am simțit deosebit, să-mi revăd foști clegi, să văd suporterii. Până la urmă eu sunt doar fotbalist, dacă mi se spune să joc, intru și joc, dacă mi se va transmite că n-am voie, atunci urc în tribune sau văd partida la televizor.

Andrea Compagno dezvăluie modul în care execută penalty-urile

- Ce fel de relație ai avut cu Adrian Mititelu?
- Foarte bună. Din primul moment a fost așa. A avut mare încredere în mine. I-a fost greu să renunțe la mine, însă a realizat că e o afacere bună și pentru el pentru că a băgat în fotbal mulți bani din cei ai familiei și mi-a zis că e bine și pentru viitorul meu să merg la FCSB, că voi progresa, va fi altfel cariera mea.

- Ai ratat vreun penalty de când ești în România?
- Unul singur, când eram la FCU, în Liga a doua, în Cupa României.

11 penalty-uria executat Compagno în cele 62 de meciuri de Liga 1 disputate, toate transformate în gol: 4 pentru FCU Craiova și 7 la FCSB

- Îți pregătești în vreun fel execuția?
- Pentru mine, cel mai important e cum ajung să dau în minge. Nu tehnica, nu să mă opresc până să lovesc balonul. Nu spun că așa trebuie făcut, eu spun cum e bine pentru mine și a funcționat din moment ce am bătut atâtea și am ratat unul singur.

16 goluria marcat Compagno în cele 32 de meciuri disputate pentru FCSB în Liga 1 și Conference League

- Ai vreo pasiune extrafotbal?
- Când e sezon nu prea am timp și nu-mi place după antrenament să fac alte lucruri, prefer să mă relaxez acasă, să mă odihnesc, să mă refac bine. Când am timp liber, îmi place să joc play-station. Poate că după ce renunț la fotbal, o să am timp să mă ocup și să mă bucur și de alte lucruri.

Andrea Compagno: „Mi-a rămas cicatrice pe frunte, dar iubita mea zice că sunt frumos și așa”

- Vedem că s-a refăcut bine urma lăsată de accidentarea groaznică suferită când te-ai dat cap în cap cu Olaru.
- (Râde)... Pfff, ce urât a fost atunci. Clar, cea mai gravă accidentare pe care am suferit-o de când joc fotbal. O oră, o oră și jumătate după acel moment a fost îngrozitor, dar am trecut cu bine, așa m-a ajutat Dumnezeu. Chiar multă vreme după acel episod am avut probleme. Cam o lună de zile, când loveam mingea cu capul, aveam dureri, se umfla. N-am fost bine deloc.

- Acum mai ai teamă?
- Nu, deloc, acest lucru m-a interesat, să ajung să mă refac total, pentru că jocul aerian e important pentru mine în ceea ce fac pe teren.

- Cicatricea, în schimb, îți va rămâne toată viața.
- Da, dar iubita mea mi-a zis că sunt foarte frumos și cu ea pe frunte, deci e OK... Hahaha

Andrea Compagno: „Am miopie și astigmatism, joc cu lentile de contact”

- Ochelarii îi porți pentru că... ?
- Sunt de vedere, am și miopie și astigmatism, dar nu ceva foarte rău, doar minus 1.

- N-ai nevoie și de lentile de contact când joci, nu?
- Ba da, am, joc cu lentile, dar aș putea să stau și fără, însă e mai bine așa și n-am nici o problemă nici când joc cu ele, dar nici ulterior să port ochelarii.

- Ai luat acum numărul 9, l-ai dorit tu?
- Nu neapărat. Dar dacă tot era liber acum, am zis să îl port, până la urmă e definitoriu pentru un atacant. Când am ajuns în România, la FCU, era ocupat numărul 9, la FCSB când am venit, la fel, îl purta altcineva.

- Te uiți la emisiunile de analiză, de la televiziunile de sport?
- Mă mai uit, dar nu prea mult, iubita mea nu înțelege limba română și vrea să se uite la altceva, în italiană.

Andrea Compagno: „Bucureștiul e aglomerat rău, dar îmi place mult ca oraș”

- Te întrebăm fiindcă acolo mai intervine Gigi Becali și au fost cazuri când te-a criticat și pe tine. Ești un fotbalist care e afectat când aude astfel de lucruri?
- Nu! Lucrurile acestea nu mă supără, plus că nu cred că e important să mă raportez prea mult la ceea ce apare. Poate că un jurnalist vrea să creeze scandal și prezintă o declarație, selectată dintr-un context, iar patronul poate că nu a zis chiar așa și atunci tu, ca fotbalist, poți fi afectat dacă iei de bun. Din acest motiv e bine să te protejezi și să stai deoparte de astfel de lucruri.

- Ai avut vreodată vreo problemă fiindcă ești străin în România? Te-ai simțit jenat în vreo situație anume?
- Niciodată! Am auzit de câteva ori acuzația că românii sunt rasiști, că ar exista rasism în România. Exclus așa ceva, n-am văzut nimic în acest sens, totul a fost OK în această țară, m-am simțit mereu perfect.

- Bucureștiul îți place?
- Îmi place, dar e foarte, foarte aglomerat. Dar sunt multe locuri în care poți merge să te plimbi, mall-uri, restaurante multe, poți alege să schimbi, sunt opțiuni destule. Îmi place.

Am văzut că multe echipe au făcut transferuri importante și anticipez un sezon extrem de valoros și echilibrat. Cred că play-off-ul viitor va fi chiar mai tare decât a fost cel care a trecut.

Am văzut meciul cu Elveția. Prima repriză a fost grea de tot pentru România, dar cred că trebuie apreciat și analizat și ce a fost în partea secundă, când ați arătat că puteți conta și în jocurile cu naționale mari. Din moment ce s-a putut într-un astfel de meci, cred că și pe viitor se poate ca România să joace cum a făcut-o în partea a doua a jocului de la Lucerna.

- Andrea Compagno

În România a devenit fotbalist

AnulEchipaCota
2016Torino Primavera25.000
2017Argentina Arma50.000
2018Nuorese Calcio25.000
2020Tre Fiori75.000
2021FCU Craiova200.000
2022FCU Craiova500.000
2023FCSB2.500.000

Citește și alte articole:

Au luat cu asalt pagina FCSB după prezentarea noului transfer: „Noi îi spunem «Ngezaninho»”
FCSB
Au luat cu asalt pagina FCSB după prezentarea noului transfer: „Noi îi spunem «Ngezaninho»”
Dezvăluirea lui Ilie Dumitrescu » Gigi Becali a refuzat 15 milioane de euro pentru doi jucători
FCSB
Dezvăluirea lui Ilie Dumitrescu » Gigi Becali a refuzat 15 milioane de euro pentru doi jucători

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (4)
zelosu
zelosu  •  03 Iulie 2023, 09:32

Un fotbalist inteligent, ceva rar in campionatul romanesc

VanBasten
VanBasten  •  03 Iulie 2023, 09:28

Se poate un serial in 10-12 episoade cu baiatul asta de la Tre Fiori?! In care sa ne aratati copilaria lui, unde a invatat, consultatiile la oftalmolog, primul contact cu fotbalul, prima iubire...din astea. Ma gandesc ca s-ar putea face si un film.

VardyParty
VardyParty  •  02 Iulie 2023, 18:47

Bravo, Mititelu, ca ai ochi sa faci bani.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează