FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI - FCSB 5-2

EXCLUSIV Andrei Cristea, interviu-eveniment după ce a răpus FCSB: „Sunt făcut să joc meciuri mari cu echipele mari”

Andrei Cristea
Andrei Cristea

Articol de - Publicat luni, 28 septembrie 2020 17:16 / Actualizat luni, 28 septembrie 2020 17:49

Andrei Cristea, 36 de ani, vedeta etapei, a povestit că se simte ca un tânăr de mare viitor al României, dezvăluind ce-l stimulează să aibă succes în partide precum cea cu FCSB (5-2), în care a marcat un hattrick și-a oferit un assist cu glezna. 

Andrei Cristea, 36 de ani, a fost MVP-ul victoriei-șampanie pe care Poli Iași a repurtat-o cu FCSB (5-2). Atacantul care în urmă cu 15 ani elimina, practic, de unul singur Valencia, îmbrăcat la acea vreme în echipamentul echipei lui Gigi Becali, s-a metamorfozat încă o dată. 

Gol cu dreptul, cu stângul, cu capul. Un assist cu glezna! Latifundiarul din Pipera se poate lăuda că a avut ochi atunci când visa să ia milioane și milioane de euro pe Andrei: Cristea este unul dintre cei mai reprezentativi atacanți ai Ligii 1 după 2000, un fotbalist fără vârstă, care ia ochii în special în meciurile mari.

- Andrei, cum ai sărbătorit victoria? 
- Uite, acum când vorbesc cu tine, sunt în parc cu băiețelul meu, cu Ștefan, care are doi anișori. Am ieșit un pic la plimbare. (râde) Aici să vezi marcaj! Doar că eu sunt pe post de stoper, iar el are un fuleu... Așa sărbătoresc eu și de-abia am dormit două-trei ceasuri. La ce nebunie a fost după meci, doar la ora 6:00 dimineața am putut să ațipesc. 

- Cum se mai sărbătorește o victorie mare în Liga 1? 
- Ușurel. (râde) Bătrânește. Mai ales că vineri avem meci la Craiova, cu o echipă care a bătut tot, și degeaba am învins FCSB cu 5-2 dacă mergem acolo să nu jucăm fotbal. Cum am sărbătorit... Am băut o bere, nu știu cine a putut două, am mâncat și o pizza, dar nu prea intra ca lumea. Știi care-i treaba? Pe cuvânt, chiar avem un grup frumos, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am întâlnit eu în carieră, suntem foarte uniți și se vede pe teren! Ce-mi pare rău este că nu au fost spectatori în tribună. La o asemenea victorie, era ca la Carnavalul de la Rio!

Andrei Cristea: „De la încălzire mi-am dat seama că sunt în vână”

- Al doilea hattrick din carieră, tocmai cu FCSB. 
- Da, mă gândeam că, parcă, îmi leg destinul și numele de acest club. De-atunci, de când am marcat acea „dublă” în victoria istorică împotriva Valenciei, în 2005. Am dat multe „duble”, 10 dacă nu exagerez, dar e abia al doilea hattrick. Am obținut o victorie mare împotriva unei echipe mari, indiferent prin ce momente, grele, trece.

- Te așteptai să învingeți? Și cu 5-2! 
- Mă așteptam să ne impunem jocul și să învingem. Văd multă calitate în echipă, simțeam că le vom da gol-goluri, vorba lui nea Piți. Crede-mă, după al doilea gol simțeam că vine hattrick-ul, eram foarte sigur pe mine. Și-am dat și un assist. Mi-am dat seama de la încălzire că sunt în vână, simți asta ca fotbalist. Apropo, și colegii m-au pus în valoare, mi-au dat pase foarte bune, jos pălăria!

Andrei Cristea: „Asta înseamnă să fii fotbalist”

- Ai idee câte goluri ai cu FCSB? 
- N-am numărat niciodată, nu țin socoteala. Știu că am ajuns la o cifră rezonabilă, mi-a zis cineva că l-am egalat pe Dobrin la numărul de goluri în prima divizie. Îți vine să crezi?! Vorbim de Dobrin, o legendă inegalabilă a României! 

- Faci ce faci, tot de FCSB îți legi numele. 
- Ți-am zis: „dubla” cu Valencia, dar când eram acolo, apoi gol în Derby de România, de i-a zburat piciorul lui Zapata, apoi gol în minutul 90, în primăvara lui 2018, când am bătut-o cu 1-0 pe FCSB și i-am luat titlul. Și atunci ce hărmălaie a fost, că făcuserăm 0-0 cu CFR Cluj și toată lumea ne acuza. Uite, atunci am avut o împlinire sufletească, fiindcă era scandalul cât casa, acuze, mi-a plăcut că am decis noi campioana.

- Ai ceva contra FCSB-ului? 
- Eu? Doamne ferește! Ăsta e fotbalul. Am eu meciuri foarte bune împotriva echipelor mari, titrate, altfel mă lăsam demult. Asta înseamnă să fii fotbalist! Să nu crezi că mă dau mare, dar mă motivează numele mari. De-atunci, de la meciul acela cu Valencia, a început asta. Am înscris în partidele importante, mă stimulează enorm.

„Cu cine câștigi războaiele?”

- Cât crezi că mai menții ritmul? 
- (râde) Chiar dacă e greu să-l țin în marcaj pe cel mic, pe terenul de fotbal se pare că mă simt ca la 20 de ani. Hai, 20 de ani și 6 luni... Vârsta nu contează, sunt niște cifre în buletin. Uită-te la Quagliarella, la Zanetti, la Maldini, la câți fotbaliști au jucat până la vârste înaintate. Nu că mi-aș permite eu să mă compar cu ei, dar atât timp cât duc ritmul și produc randament... Ne vedem pe terenul de fotbal. La noi e mentalitatea greșită: „E bătrân”. La război, cine-ți face diferența? Veteranul, care știe mersul bătăliilor. CFR Cluj cu cine a câștigat trei titluri la rând?!

- Multe mesaje de felicitare? 
- Foarte multe, dinamoviști... (râde) Mulți. Plus fani ai Iașiului, cei mai pătimași. Și-acum sună telefonul, de zici că de-abia s-a terminat meciul. Mi-au trimis cântece de galerie, de aceea mă oftic, fiindcă era frumos cu ei pe stadion, suporterii suferă cel mai mult acum. 

EXCLUSIV Andrei Cristea, interviu-eveniment după ce a răpus FCSB: „Sunt făcut să joc meciuri mari cu echipele mari”

Andrei Cristea: „Dacă nu-și revin titularii, FCSB nu prinde play-off-ul"

- FCSB cum ți s-a părut? 
- Modestă. Dar are și probleme mari, Doamne ferește!, nu doresc așa ceva nimănui. Știam că va avea probleme cu noi, nu poți să joci cu copiii, oricât de talentați ar fi. Știu și cei de acolo că trec printr-o perioadă grea. Dacă-și revin jucătorii de bază, FCSB se va ridica, dacă nu, nu va prinde play-off-ul!

- Dinamo, Nuevo Dinamo? 
- Pare că e pe cai mari. Să vedem... Nu va fi simplu să sudeze un vestiar, să vorbească toți aceeași limbă. Calitate este, oricum nu va mai avea probleme ca în primăvară. Dinamo e clar că se va bate la play-off, mai sus nu știu, o să vedem. Vreo 10-12 echipe vrem în play-off

Victimele preferate ale lui Andrei Cristea

  1. Concordia Chiajna - 8 goluri 
  2. Dinamo, Farul, FC Botoșani - 7 goluri 
  3. FCSB, CFR Cluj, ACS Poli Timișoara - 6 goluri

Cifrele carierei lui Andrei Cristea

  • 111 goluri marcate în Liga 1, i-a egalat pe Nicolae Dobrin și pe Ionel Augustin, fiind în topul celor mai buni 30 de puncheri all time ai României. 
  • 2 hattrick-uri are în carieră: în martie 2004 cu U Craiova (4-1) și în septembrie 2020 cu FCSB (5-2). 
  • 6 goluri are în cupele europene: 2 pentru FCSB, 3 pentru Dinamo și unul pentru Poli Iași, ultimul fiind prima reușită din istoria moldovenilor în cupele europene. 
  • 2010 este anul în care a fost golgeterul primei divizii, în tricoul "câinilor".
  •  33 de echipe au fost învinse în Liga 1 de atacantul băcăuan.

396 de meciuria adunat pe prima scenă fotbalistică a României, pentru FCM Bacău, FCSB, Poli Timișoara, Poli Iași, Dinamo, FC Brașov și U Craiova

18 sezoanea strâns în prima divizie, primul gol fiind marcat pe 1 iunie 2002, FCM Bacău - Gloria Bistrița (2-0)

4 echipea bifat Cristea în străinătate: Karlsruher (Germania, 6 goluri în 11 meciuri), Qabala (Azerbaidjan, 2 goluri în 12 meciuri), Salernitana (3 goluri în 10 meciuri) și Martina Franca (3 goluri în 16 meciuri), ultimele două în Italia

Ștefan a început și el să lovească mingea, e foarte bucuros când mă vede la TV. Îmi zice soția că strigă doar atât: "Tata, tata, gol, gol!". O să vedem dacă se va apropia și el de fotbal, sănătos să fie” - Andrei Cristea, atacant Poli Iași

VIDEO Daniel Pancu: „Știam că o să le fie greu jucătorilor de la FCSB. Nu am avut emoții!”

Citește și alte știri despre meciul Poli Iași - FCSB 5-2:

POLI IAȘI - FCSB 5-2. Andrei Cristea, emoționat după unul dintre cele mai bune meciuri ale carierei » Cum îl strigă Pancu :)

VIDEO Daniel Pancu, discurs incredibil în vestiar: „Nu există respect! Poate așa ați fost învățați la clubul ăsta”

EXCLUSIV Fost campion cu Steaua, discurs dur după umilința de la Iași: „E deranjant!” » Ironizează momentul antologic din prima repriză

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
3013062505388221
Alexandru Gica  •  28 Septembrie 2020, 21:27

Ati jucat excelent domnule Cristea. Felicitari! Totusi, e ceva ce n-ar fi trebuit sa faceti in meciul de aseara. Golul trei a fost incorect (l-ati impins pe Sergiu Bus). Conteaza foarte mult si fair-play-ul.

stefan..
stefan..  •  28 Septembrie 2020, 18:39

Felicitări A. Cristea! Mulțumim, Slovan L. ! Niciodata nu i prea tarziu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează