FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Apărare anti-retrogradare! Cum vor riposta steliştii dacă Becali va fi condamnat în Dosarul Valiza

O eventuală condamnare a lui Gigi Becali ar putea declanşa haosul la Steaua
O eventuală condamnare a lui Gigi Becali ar putea declanşa haosul la Steaua

Articol de - Publicat luni, 03 iunie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 02 iunie 2013 22:37

Clubul riscă să fie exclus din Champions League, după exemplul dat de precedentul Fenerbahce, însă românii vor să arate că Gigi nu deţine nici o funcţie în cadrul societăţii şi chiar a fost dat în judecată acum un an, cînd i s-au cerut daune de un leu.

Steaua se va dezice de Becali ca să participe în Liga Campionilor! Viorel Duru a atenţionat că roş-albaştrii riscă şi ei în situaţia în care patronul ar primi o condamnare marţi, cînd se dă sentinţa în Dosarul Valiza: "În cel mai negru scenariu posibil pentru ei, ar fi retrogradaţi".

Chiar şi beneficiind de clemenţă din partea comisiilor LPF, steliştii tot ar avea emoţii, fiindcă UEFA a mai exclus o formaţie nesancţionată pe plan intern. Fenerbahce a plătit în 2011, cînd i s-a refuzat participarea în Ligă în urma intervenţiei forului european la federaţia turcă.

Acţionari sînt doi Geambazi
Roş-albaştrii sînt pregătiţi să se apere în eventualitatea în care ar fi asociaţi cu precedentul creat de campionii galben-albaştri din Istanbul, care au plătit din cauza suspiciunilor legate de implicarea lor în trucarea unor partide. "La Fenerbahce, oamenii bănuiţi c-ar fi aranjat meciuri făceau parte din staff-ul clubului, în timp ce la noi Becali nu are nici o funcţie oficială" e argumentul cu care conducerea din Ghencea speră să scape de sancţiuni.

Gigi nu are nici funcţie executivă, nu e nici măcar acţionar. El a renunţat în 2010 la 27 la sută dintre acţiunile societăţii şi s-a retras, teoretic, complet din structura clubului. Pachetul majoritar îl deţin două rude ale sale, Constantin şi Vasile Geambazi. Singurele documente care îl mai leagă pe Becali de Steaua sînt contractele de creditare în baza cărora a finanţat echipa.

"Ne strică imaginea"
Noua campioană s-a mai aflat în postura de a se dezice de patronul ei real. Anul trecut l-a dat în judecată ca să scape de nişte amenzi! Penalităţile erau generate de diverse declaraţii ale lui Gigi.

Preşedintele Valeriu Argăseală a semnat chemarea în judecată a patronului său, căruia i s-au cerut daune de un leu fiindcă "strică imaginea clubului"! Becali a acuzat şi el comisiile LPF atunci cînd l-au mai amendat, convins că oamenii Ligii nu aveau nici un drept s-o facă întrucît el nu exista ca oficial al Stelei.

Ar merge Pandurii în Champions
O eventuală sancţiune aplicată Stelei de către UEFA ar trimite-o în Champions League pe Pandurii Tîrgu Jiu, vicecampioana! Gorjenii au încheiat campionatul cu 63 de puncte, cu 16 mai puţine decît Steaua. În 2011, locul lui Fenerbahce a fost luat de către Trabzonspor, care pierduse titlul de campioană din cauza golaverajului, fiindcă terminase sezonul cu acelaşi număr de puncte ca liderul.

"Ar fi ca Fenerbahce!"
Un oficial al UEFA, Thomas Giordano, a comentat pentru Gazetă scenariul "Steaua în cazul condamnării lui Becali": "Ar fi un caz pe care l-am lua în considerare, deoarece ar putea fi un exemplu de corupţie în fotbal şi avem precedentul dat de Fenerbahce".

Procurorii cer patru ani de închisoare pentru Gigi, acuzat că le-a oferit 1,7 milioane de euro fotbaliştilor de la U Cluj ca să nu piardă meciul cu CFR, în ultima etapă a sezonului 2007-2008. Steaua avea nevoie ca U să scoată măcar un egal ca să devină ea campioană, dar vişiniii au cîştigat cu 1-0 şi au luat titlul.

"A fost mai bine aşa!"
Becali a vorbit despre evenimentele din 2008 şi la începutul săptămînii trecute, cînd a fost termen în Dosarul Valiza: "Am pierdut campionatul fiindcă a cîştigat CFR, dar a fost chiar mai bine aşa, că am jucat play-off cu Galatasaray, pe care am eliminat-o, şi tot am mers în grupe. Iar faptul c-am jucat două meciuri în plus mi-a mai adus două milioane de euro pe care nu le luam dacă Steaua s-ar fi calificat direct în grupe, în calitate de campioană".

Pe regulamentul intern, Steaua nu riscă retrogradarea
În cazul în care Becali va fi condamnat mîine pentru corupţie, sancţiunile cele mai dure care s-ar putea da la Comisia de Disciplină ar fi de suspendare pentru Becali de 2 ani de zile şi amendă de un milion de lei, în jur de 230 de mii de euro. "Fapta unei persoane de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele, se sancţionează cu suspendare de 2 ani şi penalitate sportivă de 1.000.000 de lei", scrie în Regulamentul Disciplinar aflat în vigoare acum.

Desfăşurarea cazului Valiza pe linie sportivă
1. Comisia de Disciplină a FRF a decis în vara lui 2008 penalizarea Stelei cu 7 puncte, a Universităţii Cluj cu 6, suspendarea lui Gigi Becali pentru doi ani şi a lui Petre Marin pentru 6 luni.
2. Comisia de Apel a FRF a menţinut deciziile luate la "disciplină"
3. Steaua a atacat decizia la CAF. Forul prezidat de Daniel Florea a anulat toate sancţiunile, invocînd vicii de procedură la precedentele comisii, dar şi lipsa probelor.
4. Daniel Florea a dezvăluit că Mircea Sandu şi Lupescu au făcut presiuni asupra lui pentru a menţine hotărîrile de la "Disciplină" şi de la "Apel".
5. Comitetul Executiv l-a demis pe Florea din fruntea CAF
6. În 2009-2010, comisiile au trecut de la FRF la LPF.
7. În urmă cu doi ani, cazul a fost redeschis pe linie sportivă şi a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină a LPF. Cazul a fost suspendat pînă cînd se va da un verdict definitiv în Instanţă.
8. După verdictul de mîine de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Comisia de Disciplină va anula suspendarea şi va relua judecata cazului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (277)
dlq1
dlq1  •  06 Iunie 2013, 22:58
Postat de speedy73 pe 03 Iunie 2013, 14:46

nu va fi nici retrogradata, nici suspendata din cupele europene. flagrantul despre care vorbesti a fost f prost organizat. foarte bine, l-a prins cu valiza...si ce? nu l-a prins cand o dadea cuiva. va primi 2 ani, 2 ani si ceva pt fals in acte (procurorul a cerut 4, dar va primi o reducere pt ca si-a recunoscut fapta). Acuzatia de dare de mita nici nu va fi retinuta (nu s-a dat nici un leu; e adevarat ca a existat INTENTIE, dar nu a fost dusa nici macar la stadiul de TENTATIVA, pt ca flagrantul a fost organizat prost. Inregistrarile telefonice pe care le au nu fac 2 bani in absenta faptei invocate. Daca se producea fapta, erai si ele dovezi adiacente. Dar asa?

toate astea sunt ca si la prima arestare DOAR ca sa-l faca pe Behehecali sa cedeze echipa! POLITIC e TOTUL ! Restul e apa de ploaie si comentarii de (anumiti) frustrati! De ce nu s=a sesizat nimeni cand ala care a facut penalty-ul prin care chefereul a castigat a recunoscut ca a primit BANI DE LA CFR CLUJ ?

viosapi
viosapi  •  04 Iunie 2013, 22:11
Postat de tigruzzu pe 04 Iunie 2013, 19:36

Să-i retrogradeze și să le dea și penalizare cu 7 puncte, ca să le fie de învățătură mârșavilor! 5teaua = hoție, corupție, blaturi! 5teaua = cancerul fotbalului românesc! Ce retrogradare? Direct DESFIINȚAAAAREAAAA !!!

Ce poate sa scrie o cioara inbicsita si analfabeta?

tigruzzu
tigruzzu  •  04 Iunie 2013, 19:36

Să-i retrogradeze și să le dea și penalizare cu 7 puncte, ca să le fie de învățătură mârșavilor! 5teaua = hoție, corupție, blaturi! 5teaua = cancerul fotbalului românesc! Ce retrogradare? Direct DESFIINȚAAAAREAAAA !!!

Vezi toate comentariile (277)
Comentează