FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Are sau n-are MM voie la Steaua? Tribunalul București a răspuns ieri unei solicitări a Gazetei şi întăreşte ideea că "doi ani, după executarea închisorii, nu poate fi reprezentantul unui club de fotbal"

Articol de - Publicat vineri, 03 iunie 2016 00:00

Mihai Stoica e managerul sportiv al Stelei. Pe finalul sezonului a luat loc pe bancă şi a participat la antrenamentele echipei, a îmbrăcat treningul oficial al clubului şi l-a însoţit la câteva conferinţe de presă pe Laurenţiu Reghecampf.

După finalul sezonului s-a comportat fix ca un manager: a mers în Portugalia ca să vadă mai mulţi jucători, a şi intrat în negocieri cu unii dintre ei, de exemplu brazilianul Nathan Junior, şi a revenit la mai vechile lui obiceiuri de a se război cu presa şi cu orice personaj din fotbalul românesc care critică actuali sau foşti fotbalişti ai Stelei.

Steaua: "Îl angajăm ca manager sportiv"

Şi totuşi, are Mihai Stoica dreptul de a fi un oficial al clubului? În momentul în care a fost condamnat în Dosarul Transferurilor, în martie 2014, a primit şi o pedeapsă complementară, în care i se interzicea, după ieşirea din închisoare, dreptul de a fi reprezentantul unui club de fotbal.

În ianuarie acest an, chiar când formulase solicitarea de eliberare condiţionată, MM a prezentat în faţa instanţei un document cu antetul şi ştampila Stelei, plus semnătura lui Valeriu Argăseală, în care clubul se angaja că îl va angaja "ca manager sportiv imediat după eliberarea lui". În finalul adresei, se specifica: "Menţionăm că atribuţiile domnului Mihai Stoica vor respecta cu stricteţe condiţiile impuse de pedeapsa complementară".

MM a obţinut eliberarea condiţionată şi azi, la 4 luni de la ieşirea din spatele gratiilor, e în clubul Steaua.

Preşedintele Tribunalului a răspuns ieri

Tocmai de aceea, pentru a avea toate elementele în acest caz, Gazeta Sporturilor a făcut o solicitare către Curtea de Apel Bucureşti, la data de 27 mai, prin care cerea explicaţii în speţa respectivă. Curtea de Apel a răspuns după 3 zile că solicitarea e de competenţa Tribunalului şi a trimis acolo adresa.

Ieri, sub semnătura judecătorului Laura Andrei, preşedinte al Tribunalului Bucureşti, a venit şi răspunsul. Pasajul cel mai important?

"Din verificările efectuate de grefierul şef al Secţiei I Penale relativ la cauza care prezintă interes pentru dumneavoastră s-a constatat că prin sentinţa penală nr. 238/F/03.04.2012, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 222/A/04.03.2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, s-a dispus condamnarea inculpatului S.M. la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi c (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal din 1969, pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii.

Pe durata executării pedepsei închisorii au fost interzise inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi c (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal din 1969.

Menţionăm că neexecutarea sancţiunilor penale constituie infracţiune, fiind reglementată de dispoziţiile art. 288 Cod Penal....".

Ce prevede articolul 64, interzicerea unor drepturi:

litera c: "Dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii"

Ce prevede articolul 288

"Sustragerea de la executare ori neexecutarea conform legii a unei pedepse complementare de către persoana fizică faţă de care s-au dispus aceste sancţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă"

LPF: "Managerul e reprezentant al clubului"

Funcţia lui Mihai Stoica e cea de manager sportiv, conform documentului semnat de Argăseală în 28 decembrie anul trecut. Un oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal a explicat ieri pentru GSP ce înseamnă să fi "reprezentant al unui club de fotbal în România": "Toţi cei din club care au o funcţie executivă, gen preşedinte, director executiv, director economic, dar reprezentant al clubului e şi cel care e director sportiv fiindcă e un oficial al clubului, automat un reprezentant".

Niciun eliberat nu s-a întors în fotbal

Mihai Stoica e singurul din lotul "Dosarului Transferurilor", dintre cei eliberaţi condiţionat până acum, care a ales să revină la un club. În afara lui MM, mai sunt liberi alţi 4, Pădureanu, Gică Popescu, Neţoiu şi George Copos, dar niciunul nu activează la vreo echipă de fotbal. Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt în continuare în închisoare.

Cum se apără MM

Contactat de Gazeta Sporturilor, Mihai Stoica a postat un mesaj pe Facebook. Redăm mai jos postarea integrală:

”Pentru a clarifica anumite aspecte legate de pedeapsa complementară prevazută în decizia penală nr 222 / A / 04.03.2014 în care s-a dispus condamnarea mea, fac următoarele precizări :

1. Am respectat cu stricteţe textul de lege la care face referire pedeapsa complementară respectivă.

2. Nu am drept de semnatură, prin urmare nu pot fi implicat în efectuarea vreunui transfer sau a oricărei alte operaţiuni economice.

3. Nu am participat la nicio negociere privind transferul vreunui jucator aparţinând clubului la care activez sau al vreunui jucător susceptibil de a fi înregimentat de club.

4. Discuţiile pe care le-am purtat cu jucătorii care au semnat sau urmează să semneze contracte cu clubul la care activez s-au referit strict la probleme legate de vizita medicală şi programul de pregătire al echipei.

5. Am informat în scris şi verbal toate persoanele (agenţi de jucători, avocaţi şi alţi reprezentanţi ai jucătorilor) care m-au contactat că îmi este interzisă implicarea în transferurile de jucători până în data de 4 septembrie 2019.

6. Nu mi s-a interzis dreptul la muncă, am interdicţie de a reprezenta un club de fotbal, nicidecum de a activa în cadrul unui club de fotbal. Închei subliniind faptul că respect cu sfinţenie pedeapsa complementară pronunţată la data de 4 martie 2014 şi am alte atribuţii decât cele din mandatele precedente, conform fişei postului, care îmi interzice calitatea de reprezentant al unui club de fotbal, fiindu-mi imposibil să încalc hotărârea judecătorească”

Adeverinţa pe care MM a folosit-o ca să fie eliberat condiţionat

Prima reacţie a Curţii de Apel la întrebarea Gazetei

Răspunsul cu care instanţa lămurește că lui MM îi e interzis să reprezinte un club de fotbal

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
854605894625108
Silviu Apostol  •  03 Iunie 2016, 14:44

Artistilor , e greu sa intelegeti ca MM NU are functie EXECUTIVA ? LPF , in comunicat vorbeste DOAR de "Toţi cei din club care au o funcţie executivă" !

romelo777
romelo777  •  03 Iunie 2016, 14:27
Postat de Dorel Ormenisan pe 03 Iunie 2016, 11:48

Doi anonimi care vor sa faca rau ca bine nu pot.As vrea sa-i vad impreuna cu familile lor sa stea unde a stat MM nevinovat.

cat de redus mintal poti fii sa crezi ca a intrat nevinovat?

xtrema
xtrema  •  03 Iunie 2016, 14:16

Astea sunt discutii doar de dragul de a vorbi si atat (si bineinteles incitati de cei de la gesepe care pentru un click in plus nu stiu ce aberatii sa mai scrie). Nu sunt de acord si nici nu imi place personalul respectiv, dar nu pot sa nu remarc ca nu este prost si nu cred ca s-ar baga singur in gura lupului. Trebuie vazut exact cum apare el (angajat oficial) in organigrama clubului (era sa zic steaua) fcsb, ci nu cum apare in ziare sau la televizor. Ca degeaba ziarele il dau manager sportiv, iar el in organigrama apare ca portar. In acest sens cred ca cei de la ITM ne pot da mai multe detalii. O intrebare pentru cei care sunt in domeniu (avocati, judecatori, procurori, etc): care este institutia care urmareste daca un puscarias respecta (sau nu) termenii de eliberare conditionata+pedeapsa complimentara.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează