FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

Arpad Paszkany a renunțat la cetățenia română! Unde locuiește acum fostul patron de la CFR Cluj

Articol de GSP - Publicat duminica, 03 octombrie 2021 12:42 / Actualizat marti, 05 octombrie 2021 18:06

Omul de afaceri Arpad Paszkany, fost finanțator al celor CFR Cluj, a renunțat la cetățenia română și s-a mutat din România.

Arpad Paszakany, cel care a adus-o pe CFR Cluj în prim-planul fotbalului românesc, este martor în dosarul în care Sebastian Vlădescu este acuzat de corupție.

Cine e primul transfer al lui Rednic la Dinamo: „Avea o clauză specială”
PORTRET
Cine e primul transfer al lui Rednic la Dinamo: „Avea o clauză specială”

Dezvăluirile despre decizia omului de afaceri de a renunța la cetățenia română și de a locui în Budapesta și în Malta au fost făcute de cumnatul lui Paszkany, în timpul procesului.

„Vorbesc des cu Arpad Paszkany. Știe că sunt martor. Eu l-am întrebat dacă și el va vorbi aici, dar el spus ca nu a primit nicio invitație la acest proces. 

El are locuința în Malta și în Budapesta. Știu că spunea că nu mai vrea cetățenia română. Acum e la Budapesta. Pot să vă dau adresa dacă e nevoie”, a spus cumnatul lui Arpad Paszaky, potrivit evz.ro.

  • Paszkany a renunțat la CFR Cluj în februarie 2017, la 15 ani după ce l-a preluat. Cu Arpad Paszkany la conducere, CFR Cluj a cîştigat 13 trofee şi a participat de trei ori în Uefa Champions League.

Arpad Paszkany, fostul patron al CFR-ului, martor într-un dosar major de corupție!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în aprilie să înceapă audierea mai mult martori cheie în procesul lui Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor. Printre ei se numără și Radu Berceanu, ex-ministru al Transporturilor, dar și Arpad Paszkany, fostul finanțator al campioanei CFR Cluj.

Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor în guvernarea PDL, este judecat pentru luare de mită şi trafic de influentă, în legătură cu atribuirea unui contract de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată, informează Agerpres. DNA l-a trimis în judecată la finalul anului 2019. 

În aceeași speță au fost trimişi în judecată Cristian Boureanu, fost deputat, acuzat de trafic de influenţă; Mircea Ionuţ Costea, fost director al Eximbank, acuzat trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, în dosar este vorba de mai multe infracțiuni de corupţie comise în perioada 2005 - 2017, plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane. Obiectivul de investiție în cauză era tronsonul de cale ferată București - Constanța. 

Paszkany, dosar de evaziune și delapidare

Sponsor al Partidului Democrat în campanii electorale, Arpad Paszkany este „cetățeanul clujean” care îi trimitea în 2007 un bilețel președintelui Traian Băsescu, reclamându-i nereguli la licitații. Băsescu înainta mesajul procurorilor, rugând „soluție legală”. 

Întâmplător sau nu, ascensiunea și apoi titlurile câștigate de CFR Cluj în era Paszkany au fost obținute în cei 10 ani de mandate ai lui Băsescu. După ieșirea din scenă a lui Băsescu și revenirea PSD la putere, CFR a intrat în criză, apoi în insolvență.

Mai mult, în 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în care Arpad Paszkany este suspect de evaziune fiscală și delapidare. Conform actelor publicate de Gazeta Sporturilor în ianuarie 2018, din conturile clubului s-au scurs 10 milioane de euro înspre firma Vianova Holdings din Cipru în schimbul unor contracte de consultanță. Procurorii au obținut mărturii suficient de puternice încât să demonstrează că respectivele contracte erau fictive. 

La câteva luni după deschiderea dosarului, Paskazny vindea clubul pe o sumă de 100 de ori mai mică decât cea pe care o cerea la un moment dat pentru acțiunile de la CFR. Ulterior, dosarul DIICOT a rămas în sertarele procurorilor

VIDEO Cozmin Gușă, dezvăluiri despre ascensiunea CFR-ului în vremea lui Paszkany

Citește și: 

EXCLUSIV Război civil la CFR Cluj: „Ești cu Șumi? Nu joci!” » Titular suspectat de Dan Petrescu de legături cu fosta conducere

Dan Petrescu, detalii despre supertransferul pregătit de CFR Cluj: „Sper să fie adus cât mai repede”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
robotucigas
robotucigas  •  04 Octombrie 2021, 20:05
Postat de sameoldstuff pe 03 Octombrie 2021, 17:05

Du-te, metre, du-te tare. Nu sta să ne ajuți, nu se cade să-ți pierzi valorile postulatice aici, unde ești slugă la români.! :)) Să îți iei și familia, metre!

Probabil asta este mare i.i.t dacă gândește așa. Dacă nu observați tu, nu cred ca vedeam. Zici că-i tine România legați cu forța. Dragilor, dacă credeți ca locul vostru nu este aici, de ce naiba nu plecați? Draci unguri doar în capul lor luați-vă copii și părinți și duceți-vă. Lăsați-ne naiba cu *** astea ca mă ia de cap. România a fost mult prea blândă cu voi. Vadim trebuia sa fie președinte, și nu mai gândeați asa niciodată. Vai de mama voastră, sunteți asa persecutați în România ca va vine sa fugiți

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tororosso
tororosso  •  04 Octombrie 2021, 16:51

CFR Cluj a fost construit pe fraudă și corupție sub Paskany iar când au venit portăreii la ușa inculpatului sa făcut nevăzut. Bine înțeles și cu ajutorul altui inculpat la acea vreme (2009) Radu Berceanu și Liviu Aurel Man . Pentru mai multe informații apelați la Mureșan .

sameoldstuff
sameoldstuff  •  03 Octombrie 2021, 17:05
Postat de csaba pe 03 Octombrie 2021, 14:48

Stil românesc și nu mă refer la Paszkany, și mă refer la toți inculții ca Gigi Becali și alții ca el și uitați-vă și ce se întâmplă acum, toți urlă contra Johanis și numa pentru că e neamț, adică sas, și bine face eu n-am plecat când am fost chemat și acum îmi pare rău, în mizeria de aici unde domnește zicala "mai bine să moară capra vecinului decât să cresc și eu măcar o capră"

Du-te, metre, du-te tare. Nu sta să ne ajuți, nu se cade să-ți pierzi valorile postulatice aici, unde ești slugă la români.! :)) Să îți iei și familia, metre!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează