FOTBAL  »  Superliga  »  DOPING

Astra Giurgiu, reacție oficială în scandalul de doping: „Suntem stupefiați. Clubul nu a fost implicat în niciun fel”

Alexandru Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai ar putea fi suspendați, iar Astra exclusă din Liga 1 +7   FOTO
Alexandru Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai ar putea fi suspendați, iar Astra exclusă din Liga 1

Articol de GSP - Publicat marti, 26 ianuarie 2021 21:31 / Actualizat miercuri, 27 ianuarie 2021 00:25

Clubul Astra Giurgiu a emis un comunicat de presă în contextul scandalului de dopaj în care sunt implicați trei fotbaliști ai echipei, Alexandru Ioniță II, Takayuki Seto și Kehinde Fatai.

  • CONTEXT: La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează.
  • În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă!
  • Pe 14 ianuarie, la comisia de audieri de la ANAD, Ioniță a recunoscut toate acuzațiile.
  • La următorul termen,  pe 4 februarie, e posibil ca cei trei să fie suspendați, astfel că decizia Agenției Naționale Anti Doping ar duce la excluderea Astrei din Liga 1.

În condițiile în care posibilitatea ca Astra să fie exclusă din Liga 1 planează asupra clubului giurgiuvean, campioana României din 2016 se declară „posibilă victimă colaterală” și menționează faptul că nu i se poate imputa absența celor trei fotbaliști de la termenele de judecată. 

Comunicatul emis de Astra Giurgiu

Cu privire la speculaţiile care se fac în acest moment pe tema „dopingului” la clubul Astra, facem câteva precizări pe care le considerăm necesare: 
- Clubul Astra nu a fost implicat în niciun fel în „tratamentul” efectuat de către cei 3 jucători, aflând de această problemă ulterior, chiar de la ofiţerul ANAD, care s-a prezentat la stadionul din Ploieşti pentru a lua declaraţii jucătorilor. Facem precizarea că declaraţiile luate atunci jucătorilor nu s-au făcut în prezenţa unui oficial al clubului nostru, avocat sau doctorul echipei, deşi, era vorba şi despre jucători care nu stăpânesc limba română la perfecţie (cu atât mai puţin unităţile de măsură, substanţele active, etc)
- Am luat decizia de a suspenda imediat contractele celor trei şi nu putem fi acuzaţi de lipsa celor incriminaţi la anumite termene de judecată, atâta timp cât ei nu au mai fost prezenţi la antrenamente, unul dintre jucători plecând în ţara natală – Japonia (Seto Takayuki). Astra nu are responsabilitati legate de viata privata a jucatorilor angajati, deci nu avea parghii de a opri un cetăţean japonez să plece la familia sa... 
- ANAD nu a luat un punct de vedere al doctorului echipei noastre cu privire la această situaţie, noi fiind disponibili cu orice lămurire asupra situaţiei, dar, cu tot respectul, considerăm că la acest moment suntem trataţi ca nişte „condamnaţi”, mai degrabă, deşi, este evident că nu avem vreo legătură cu demersul celor trei fotbalişti si nu clubul nostru este judecat. 
- Este evident ca nici ANAD nu considera ca clubul nostru este culpabil in aceasta speta avand in vedere faptul ca nu ni s-a cerut nicio declaratie macar. 
- Desigur, suntem stupefiaţi că există această variantă - că laboratoare medicale acreditate, medici români, ar fi putut administra unor sportivi tratamente în cantităţi interzise de legile antidoping (pentru că înţelegem că substanţele administrate, tipul tratamentului, sunt legale, doar cantitatea ar reprezenta „problema”) şi, fără a fi specialişti sau avocaţii laboratorului respectiv, dupa informatiile pe care noi le-am obtinut de la jucatori consideram că substanţa activă administrată jucătorilor a fost, cantitativ, respectată, până la proba contrarie.

Facem un apel la abtinere, catre toti cei comenteaza speta in cunostiinta/sau nu de cauza, interesati sau nu, deoarece orice afirmatie cauzatoare de prejudicii va conduce, de drept, la situatia ca clubul nostru sa solicite daune interese la nivelul prejudiciului cauzat!

- Facebook @ Astra Giurgiu

Pericol pentru România dacă Astra nu ar fi exclusă din Liga 1

Scandalul de dopaj de la Astra se poate încheia cu excluderea giurgiuvenilor din Liga 1, după ce Alexandru Ioniță a recunoscut că s-a dopat. În caz contrar, România riscă sancțiuni drastice din partea FIFA și UEFA.

Ce ar presupune un refuz din partea LPF și FRF de a o scoate pe Astra din Liga 1, așa cum indică în mod clar legea mondială antidoping? Explică un avocat cu cazuri la activ pe legislația în domeniu: „În acest caz, România ar fi exclusă din cupele europene, iar naționalele noastre n-ar mai avea drept de participare la nicio competiție fiindcă, practic, LPF și FRF ar încălca protocolul semnat cu WADA și care e ratificat de UEFA și FIFA”.

Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”.

Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în privința celor 3 de la Astra: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”. Cei 3 au apelat la o metodă interzisă!

Decizia din acest caz va arunca în aer campionatul din România. Următorul termen anunțat de comisia ANAD va avea loc săptămâna viitoare, pe 4 februarie! E posibil chiar ca la această dată să se dea un verdict! Care va fi de suspendare pentru cei 3 fotbaliști. Foarte probabil, câte 4 ani pentru Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum. 

VIDEO. Victor Becali explică ce l-a determinat pe Alexandru Ioniță să recunoască faptul că a folosit metode interzise: „Pedeapsă de 4 ani? Te apuci de altceva”

Citește mai multe știri despre acest subiect:

Reacții stârnite de ultimele dezvăluiri GSP în scandalul de dopaj de la Astra: „Ce tragedie ar fi!”

Dani Coman schimbă placa și amenință! Decizie de ultimă oră a Astrei în scandalul de dopaj

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
10153267892110559
Dumitru Ciobanu  •  27 Ianuarie 2021, 08:58
Postat de dobrin pe 27 Ianuarie 2021, 03:09

Hahahaha. Buna asta cu "suntem stupefiati". In B cu ei!

Cum să moară și capra vecinului aberezi ce vină poate avea clubul ,nu clubul ia trimis la dopaj,nu fiecare jucător are paznic să vadă cu ce face el în privat.

dobrin
dobrin  •  27 Ianuarie 2021, 03:09

Hahahaha. Buna asta cu "suntem stupefiati". In B cu ei!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează