FOTBAL  »  Superliga  »  CAZUL DOPAJ LA ASTRA

EXCLUSIV UPDATE Astăzi e posibil să avem un verdict în privința suspendărilor lui Ioniță, Fatai și Takayuki » Ce a aflat Gazeta: declarația care incriminează clubul Astra

GSP a aflat că Alexandru Ioniță le-a declarat celor de la Agenția Națională Antidoping că în vara trecută medicul Astrei le-a transmis jucătorilor „vă descurcați și voi cum puteți cu refacerea și recuperarea fiindcă nu avem bani de așa ceva la club”.
GSP a aflat că Alexandru Ioniță le-a declarat celor de la Agenția Națională Antidoping că în vara trecută medicul Astrei le-a transmis jucătorilor „vă descurcați și voi cum puteți cu refacerea și recuperarea fiindcă nu avem bani de așa ceva la club”.

Articol de , , - Publicat joi, 04 februarie 2021 17:00 / Actualizat joi, 04 februarie 2021 18:04

DEZVĂLUIRE. GSP a aflat că Alexandru Ioniță le-a declarat celor de la Agenția Națională Antidoping că în vara trecută medicul Astrei le-a transmis jucătorilor „vă descurcați și voi cum puteți cu refacerea și recuperarea fiindcă nu avem bani de așa ceva la club”. 

  • Astăzi e termen la Comisia de Audieri de la ANAD și e posibil să se dicteze un verdict în privința suspendărilor lui Ioniță, Fatai și Takayuki.

UPDATE 17:30 / Comisia ANAD este în prununțare

Membrii Comisiei ANAD au rămas în pronunțare, pentru toți cei 3 jucători. 

Zi importantă în scandalul de dopaj de la Astra

Astăzi de dimineață, la sediul Agenției Naționale Anti-Doping din București are loc un nou termen în scandalul de dopaj care a zguduit fotbalul românesc, cel al jucătorilor de la Astra, Ioniță, Fatai și Takayuki, acuzați că au apelat la o terapie interzisă la jumătatea lunii septembrie. E foarte posibil ca azi să se dea o decizie, mai ales că la dosar există declarațiile lui Ioniță, cel care a recunoscut tot și a pledat vinovat la precedentul termen.

Alexandru Ioniță, declarație care incriminează Astra

În plus față de dezvăluirile pe care GSP le-a prezentat până acum, ziarul a aflat o declarație extrem de interesantă pe care Ioniță le-ar fi făcut-o membrilor din comisie. Mărturie care practic incriminează în mod direct clubul Astra, cel care în toată această perioadă s-a apărat susținând că jucătorii au făcut individual tratamentul respectiv, fără a aduce la cunoștința clubului acest aspect. 

Ioniță ar fi fost întrebat în cadrul ședinței dacă medicul lotului Astra le-a făcut prevenție despre ceea ce înseamnă folosirea anumitor substanțe sau a unor metode care încalcă legea WADA, iar replica fotbalistului ar fi produs rumoare în sală: „În vara trecută, înainte de startul sezonului, medicul echipei ne-a spus că nu există bani pentru vitamine și pentru alte lucruri care ajută la recuperare și că dacă putem noi, jucătorii, să ne descurcăm fiecare pe cont propriu pentru refacere după efort".

EXCLUSIV UPDATE Astăzi e posibil să avem un verdict în privința suspendărilor lui Ioniță, Fatai și Takayuki » Ce a aflat Gazeta: declarația care incriminează clubul Astra

Mai mult, Ioniță a spus în această săptămână la GSP Live că propunerea pe care Fatai a avut-o, de a-l însoți la clinica respectivă pentru a face terapia intravenoasă cu vitamine, s-a produs în vestiarul Astrei, atunci când acolo erau prezenți toți fotbaliștii din lot. Ioniță și Takayuki au dat curs și toți cei 3 vor fi acum suspendați, caz în care Astra ar trebui exclusă din Liga 1 de către FRF, conform Legii WADA. 

Medicul Astrei e fost fotbalist

Doctorul trupei din Giurgiu e Mircea Miu, care va împlini 66 de ani luna viitoare. El a fost fotbalist, jucând ca portar la echipe precum Chimia Brazi, Unirea Brazi sau Sportul Studențesc, pentru o perioadă scurtă de timp. A absolvit Liceul "Mihai Viteazul" din Ploiești, apoi Facultatea de Medicină din București, fiind șef de promoție, iar în primii ani de profesie, conform site-ului oficial al Astrei, a lucrat la Spitalul Fundeni și în dispensare comunale din județele Brăila și Prahova. A lucrat nu mai puțin de un deceniu, între 1997 și 2007, în Dubai, unde a fost șef al Centrului de Medicină al clubului Al Ahli.

Ce a declarat Ioniță la GSP Live

  • „Cei din comisia ANAD m-au întrebat dacă am fost vreodată instruit și dacă am participat la vreo ședință legată de doping. Le-am răspuns adevărul, niciodată n-am luat parte la așa ceva, habar nu aveam că terapia pe care am urmat-o e interzisă”
  • „Cristi Balaj, președintele ANAD, mi-a spus că risc 4 ani de suspendare, dar dacă voi merge să mă apăr singur și să repet ce am spus atunci când cei de la ANAD au venit la stadion, o să fiu sancționat mai puțin. Din câte am înțeles, se va da verdictul acum, la ședința de joi. După ce am mers la ANAD, i-am sfătuit și pe colegii mei să o facă. Le-am dat mesaj, le-am spus că îmi doresc să stau cât mai puțin, nu pot să stau 4 ani, pentru că în acest caz alternativa ar fi să mă fac șofer de camion”
  • „Am mers singur la proces, am făcut o declarație pe proprie răspundere, am spus ce s-a întâmplat atunci și în perioada de când a început suspendarea provizorie. Am spus că îmi pare rău, că am realizat că am greșit și că sper să primesc clemență. Consider că merit 6-8 luni de zile de suspendare, cel mult. Realist, cred că o să fie undeva la un an, poate un an și două luni, dar mă gândesc că poate la recurs să mai scadă pedeapsa. Nu merit să stau atât de mult, am și recunoscut tot”

Cine sunt membrii comisiei: avocați și trimiși ai Guvernului!

Comisia de Audieri a Agenției Naționale Anti-Doping e formată din 5 persoane. Două dintre ele, conform statutului, vin din partea Guvernului, dar ele trebuie să respecte anumite criterii, mai ales în privința studiilor juridice. Unul dintre ei e Sorin Tănase, din partea Ministerului Justiției, celălalt e de la Secretariatul General al Guvernului! 

Restul componenței a fost decisă chiar de ANAD și toți cei 3 sunt avocați, unul dintre aceștia e Paul Ciucur, cel care a fost și vicepreședinte al Comisiei juridice și al Comisiei antidoping din cadrul FRF. Ulterior, în 2018, el a fost ales să facă parte din Tribunalul Disciplinar inaugural al Federației Internaționale de Atletism (FIA), un organism care funcționează în calitate de comisie disciplinară a forului, cu sediul la Monaco. Este singurul avocat român selectat în această comisie.

Cei 5 membri ai Comisiei ANAD

  • Dorin Silviu Sabău - avocat 
  • Paul Ciucur - avocat 
  • Adriana Vlad - avocat 
  • Sorin Tănase - reprezentant Ministerul Justiției 
  • Elena Roșca - consilier juridic Secretariatul General al Guvernului

Când vom avea o decizie finală

Articolul 62 din Legea antidoping precizează cum se pun în practică sancțiunile, iar alineatul 2 susține: "În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor". 

La termenul de astăzi, 4 februarie, e posibil să se dea un verdict, care poate fi atacat la Comisia de Apel a ANAD sau la TAS și abia după această decizie, care va fi definitivă, dacă jucătorii vor rămâne sancționați, FRF și LPF ar trebui să excludă Astra din Liga 1. Statutul FRF prevede că o echipă care e exclusă din campionat, după ce a disputat toate meciurile din turul sezonului regulat, va pierde toate jocurile din retur, inclusiv pe cele deja susținute până la momentul excluderii, cu scorul de 0-3. Mai devreme de finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, când e programat finalul sezonului regulat, acest caz nu va avea o decizie definitivă. 

4 anie suspendarea cea mai probabilă pe care Fatai și Takayuki o vor încasa din partea ANAD, dacă nu vor recunoaște nici la termenul de astăzi faptul că sunt vinovați, în vreme ce Ioniță se va alege cu o sancțiune între 12 și 14 luni

VIDEO. Ce ar face Alex Ioniță dacă ar primi pedeapsa maximă din partea ANAD

Citește și alte știri despre Astra: 

EXCLUSIV Alexandru Ioniță dezvăluie cum a ajuns cu perfuzia în venă și cine a făcut pozele: „El ne-a rugat să mergem, pentru reclamă! Am vrut să ajut”

Constantin Budescu, după ce Astra l-a cotat la 5 milioane: „Pe ce să ceară bani? În două luni sunt liber” + Probleme financiare la club: „Jucăm din plăcere”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
id45
id45  •  04 Februarie 2021, 19:56

Ramane cum stabilit de 30 de ani !!! Cei cu bani castiga mereu , iar tu cel cinstit mori cu dreptatea-n mana !!!

florar
florar  •  04 Februarie 2021, 12:47

Putea doctorul Astrei sa-i spuna lui Ionita ce dorea ...Daca nu a indemnat la dopat si mai ales daca Ionita a semnat in contract ca nu foloseste nici un medicament fara a intreba doctorul este clar ca GSP manipuleaza...Apoi reaua credinta GSP se vede cand uita ca Ionita este sub contract si cu CFR si a mai trecut si pe la Craiova...ba mai in trecut a jucat la Rapid si pentru Nationala parca un joc ...Deci sa fie vinovate toate aceste cluburi ca Ionita nu stia la 26 de ani ce trebuie sa faca un jucator profesionist de fotbal?

andrei.f
andrei.f  •  04 Februarie 2021, 12:34

E clar, astra nu e implicată, nu a trimis jucătorii la drogat. E însă o altă problemă, Ioniță este jucătorul cfr, trebuie ancheta acest club. De unde știa Ioniță cum să se drogheze, nu cumva a învățat la cfr ?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează