FOTBAL  »  Superliga  »  OȚELUL

Au scos 5,5 milioane euro prin 7 polițe! » Marius Stan a prezentat polițele de asigurare folosite de Dan Adamescu pentru a lua bani din club

Articol de - Publicat vineri, 15 mai 2015 00:00

Șase asigurări au fost încheiate în toamna lui 2012, imediat după ce omul de afaceri prelua controlul asupra fostei campioane. Clubul de la Dunăre încasase peste 18 milioane euro din Champions League în vara lui 2012, iar după un an intra în insolvență.

La sfîrșitul lui 2012, la aproape un an și jumătate după ce devenea în premieră campioană, Dan Adamescu prelua Oțelul. În vară, UEFA virase către moldoveni 18.382.000 euro pentru participarea în grupele Ligii.

După circa 12 luni, gruparea demara procedura de insolvență! Tema golirii conturilor clubului gălățean făcea înconjurul media, cu invocarea unui set de misterioase polițe de asigurare folosite ca instrument pentru a extrage fonduri din vistierie de către noul patronat!

2012: polițe între 34.000 euro și 1 mil. euro

Suma de la forul continental se evaporase! Potrivit fostului președinte Marius Stan, în conturi existau circa 7,3 milioane de euro în momentul plecării sale, în iulie 2012. La rîndul său, staff-ul lui Adamescu vorbea despre un club înglodat în datorii.

Ieri, actualul primar al orașului a prezentat în premieră 6 polițe încheiate la Astra Asigurări. Ele indică faptul că, la scurt timp după venirea la Galați, administrația Adamescu scotea din bugetul Oțelului 4 milioane de euro prin această metodă!

Potrivit actelor dezvăluite de Stan, primele de asigurare plătite de club către compania Astra, deținută de Adamescu, au fost împărțite de așa natură încît totalul să ajungă fix la 4 milioane de euro: 1 + 989.000 + 977.000 + 850.000 + 150.000 + 34.000!

"Toate sînt semnate de Ciofoaia, omul lui Adamescu", a subliniat Stan. Lucian Ciofoaia a fost administratorul special al Oțelului pînă în august 2014, cînd și-a dat demisia.

"Valori de cel puțin cinci ori mai mari"

Două exemple de contracte, ambele valabile pe cîte un an de zile, indică mecanismul utilizat în operațiuni. Bunăoară, suma de 850.000 de euro vizează "Asigurarea colectivă de accidente de persoane" (suma asigurată pentru deces din accident - 250.000 euro/persoană), iar cea de 150.000 de euro se referă la "Asigurarea de răspundere civilă a managerilor". Adică a lui Ciofoaia (suma asigurată pe eveniment - 500.000 euro).

"Dacă nu există clauze superspeciale, de genul acoperirii oricăror tipuri de risc vreme de 365 de zile, primele de asigurare par foarte ridicate. De cel puțin 5-6 ori față de un cuantum normal", estimează un specialist din domeniu, consultat de GSP.

"Au devalizat clubul"

"În 2013, au mai făcut încă o poliță de 1,5 milioane de euro. Banii au fost mutați în firma patronului, asta înseamnă devalizarea clubului și ducerea lui spre faliment. Normal ar fi să se reia procedura de insolvență, iar aceste sume să revină la Oțelul", a explicat Marius Stan.

El a motivat și de ce a decis să prezinte acum public actele: "În ultimele zile, cei din conducerea clubului m-au acuzat că am furat banii Oțelului. Pînă acum, decența m-a determinat să tac, dar după denigrarea mea de către acești no name care au dus clubul în pragul desființării, am hotărît să vorbesc pe documente".

E în arest la domiciliu

Patronul Oțelului și al companiei Astra Asigurări, Dan Adamescu, se află în prezent în arest la domiciliu, aidoma judecătorilor Elena Rovența și Sorin Viziru. În iunie 2014, Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar privind intervenții în cauze de insolvență.

Omul de afaceri e acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă, altele decît cel referitor la Oțelul.

"Patronul să cedeze echipa fără datorii și, dacă își va lua laba de pe club, Primăria e dispusă să îl preia. Dacă vor cere bani pe siglă și palmares e o nerușinare, nu au făcut decît să le murdărească"
Marius Stan

"Nu eram implicat, ştiu că s-au făcut asigurări, dar sînt poliţe răscumpărate. O mare parte din bani s-au întors către clubul Oţelul"
Vlad Răpişcă, administrator special Oţelul, pentru Digi24

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  15 Mai 2015, 19:54
Postat de ertyuiop pe 15 Mai 2015, 19:33

Oricum 15 mai ramane sarbatoarea fotbalului galatean, pt. noi inseamna cam ce inseamna 7 mai pt. Steaua......ar renunta cineva la aceasta data pt. 20 de ani de mediocritate! Bucuria traita in 15 mai 2011 dupa "finala" cu FC Timisoara ramane incomensurabila asa ca vom canta, "Ce a fost, ce a fost/ ce va fi, va fi/ noi te vom iubi, Otelul!" Vom renaste mai devreme sau mai tarziu! P.S. ferice de ASA pt sarbatoarea ce urmeaza, noi am obtinut printr-o lupta crunta cu 2 adversare, ei au avut sansa sa beneficieze de haosul intern de la Steaua....Domnul i-a ales pe ei, altii tot cu jind privesc in continuare, probabil nimic nu e intamplator!

Felicitari pentru acel titlu! M-am bucurat pentru voi, asa cum sper sa ma bucur si pentru titlul ASA-ului! Las' ca-i bine sa mai castige si unii in premiera cate un titlu, ca asta da farmec fotbalului.

ertyuiop
ertyuiop  •  15 Mai 2015, 19:33

Oricum 15 mai ramane sarbatoarea fotbalului galatean, pt. noi inseamna cam ce inseamna 7 mai pt. Steaua......ar renunta cineva la aceasta data pt. 20 de ani de mediocritate! Bucuria traita in 15 mai 2011 dupa "finala" cu FC Timisoara ramane incomensurabila asa ca vom canta, "Ce a fost, ce a fost/ ce va fi, va fi/ noi te vom iubi, Otelul!" Vom renaste mai devreme sau mai tarziu! P.S. ferice de ASA pt sarbatoarea ce urmeaza, noi am obtinut printr-o lupta crunta cu 2 adversare, ei au avut sansa sa beneficieze de haosul intern de la Steaua....Domnul i-a ales pe ei, altii tot cu jind privesc in continuare, probabil nimic nu e intamplator!

ertyuiop
ertyuiop  •  15 Mai 2015, 19:22
Postat de rapid_forever_1923 pe 15 Mai 2015, 15:31

Stan o arunca pe buna dreptate pe Adamescu insa in iulie 2014 in conturi erau doar 7 milioane de euro din cele 18,ce s-a intamplat cu restul de 11?...

Otelul din ian 2012 a trait din resurse proprii deoarece sponsorul Arcelor Mittal Galati si-a retras sprijinul oferit, in val. de 2 mil. dolari pe an calendaristic......in concluzie din cei 18.2 mil euro au ramas in iun. 7.3 mil, restul s-au folosit la: plata pt nocturna, plata sistemului de incalzire si a noului gazon instalat pt. sez. 2011/2012, plata premierilor campionilor (100.000 euro/jucator), plata pt. participarea in UCL pt. care s-a facut credit in toamna lui 2011, cheltuieli curente ale clubului pe 1/2 sezon mai precis retur sezon 2011/2012. Toate astea s-au facut cu aproape 11 mil. euro cheltuieli efectuate pana la venirea devalizatorului Adamescu care doar a scos bani din club, banii cash prin polita de asigurare, restul prin vanzarea jucatorilor si insusirea obtinute din drepturile tv. A tratat totul ca o afacere in care conditia a fost sa-i intre bani in buzunar nu l-a interesat performanta ca nu a venit vreun mare jucator, doar a vandut tot ce a acvut oferte inclusiv "jucator cedat liber de contract" cazul lui Gavrila la Dinamo, evaziune pe fata! Controlul banilor a fost extrem de strict monitorizat de Arcelor Mittal pana la preluarea echipei de catre adamescu asa ca tunuri financiare erau greu de dat, singurii bani datorati in cuantum important a fost la un impresar, valoare de peste 1 mil. euro insa cand iti aduce un Giurgiu cu 50.000 pe care tu il vinzi cu 500.000 euro si revine gratis dupa alt an chiar nu pare o suma nejustificata.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează