FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Afacerea Spionul » Președinte de Liga 1, metodă „diabolică” de a afla secretele adversarelor: „I-am luat o cameră și a filmat tot”. Urmarea: antrenorul spionat a fost dat afară

Aurelian Băbuțan, indicat de săgeată, se bucură cu Selymes și jucătorii de la Săgeata la finalul victoriei cu Oțelul din octombrie 2013
Aurelian Băbuțan, indicat de săgeată, se bucură cu Selymes și jucătorii de la Săgeata la finalul victoriei cu Oțelul din octombrie 2013

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2022 16:26 / Actualizat marti, 01 noiembrie 2022 16:39

Fost conducător la mai multe cluburi de Liga 1, Aurelian Băbuțan (50 de ani) a dezvăluit că a furat secretele echipelor adverse prin metode „diabolice”. Înainte unui meci, a plătit un angajat la clubul advers pentru a filma pe ascuns antrenamentele. Echipa lui a bătut, iar antrenorul advers a fost demis

În vara lui 2012, Laurențiu Reghecampf semna cu Steaua după un retur incredibil cu Concordia Chiajna și, la instalare, îi cerea lui Gigi Becali să-l angajeze pe Aurelian Băbuțan, un fost impresar și conducător de club la FCM Târgu Mureș, FC Brașov și Concordia. 

Băbuțan a rezistat în club doar 20 de zile, apoi a renunțat. În anii care au urmat a fost conducător la U Cluj, Săgeata Năvodari, Poli Timișoara sau Oțelul: „A fost greșeala carierei mele că am mers la Steaua. Regret decizia luată atunci. Apoi am simțit că e o pălărie prea mare pentru mine. Pur și simplu mă simțeam inutil, stăteam și așteptam ziua de salariu. Am decis să plec”. 

A rezistat la FCSB doar 20 de zile: „A fost greșeala carierei să merg acolo”
GSP LIVE
A rezistat la FCSB doar 20 de zile: „A fost greșeala carierei să merg acolo”

Ce ar fi putut oferi, însă, Băbuțan echipei lui Becali? În direct la GSP Live, actualul conducător de la Gloria Bistrița (Liga 3) și-a schițat o parte din fișa postului: 

„Nu am făcut blaturi în fotbal. Tot timpul încerc să-mi ajut echipa care mă plătește. Îmi iau informații despre adversari, am asta trecută în fișa postului. Îmi plac lucrurile astea. Să știu ce fac adversarii, cum pregătesc jocul, câți vin la faze fixe, cum bat, ce înseamnă dacă ridică o mână în sus. Eu sunt mai diabolic puțin așa”.

Afacerea Spionul » Președinte de Liga 1, metodă „diabolică” de a afla secretele adversarelor: „I-am luat o cameră și a filmat tot”. Urmarea: antrenorul spionat a fost dat afară
Băbuțan, în spatele lui Reghecampf, pe vremea când lucrau la Chiajna

„Băiatul tundea iarba și punea camera undeva”

Aurelian Băbuțan a acceptat să dezvăluie un episod de spionaj din perioada în care a lucrat în Liga 1: „Eram la Săgeata Năvodari, jucam contra Oțelului. 

Cunoșteam la Galați un băiat care tundea gazonul, i-am luat o cameră video. Mi-a filmat vreo patru-cinci antrenamente, cum pregătea Oțelul jocul. Băiatul tundea iarba și punea camera undeva unde să nu se vadă. Poate să vă confirme și Narcis Răducan, era președinte la Oțelul. L-a găsit, l-a prins și m-a sunat. Am bătut cu 2-1 și l-a dat pe Ionuț Badea afară direct după meci. Ce era rău în asta?! Chiar îmi plac lucrurile astea”. 

VIDEO. DEZVĂLUIREA LUI BĂBUȚAN LA GSP LIVE

Meciul Săgeata - Oțelul s-a jucat în octombrie 2013, în etapa a 12 din sezonul de Liga 1. Gazdele, cu Tibor Selymes antrenor și cu N’Doye căpitan, au câștigat cu 2-1 în fața unei echipe în care se aflau Filip (autorul golul 2 din victoria lui U Cluj în fața FCSB de luni seară), Giurgiu, Armando Cooper, Astafei sau Sergiu Costin.

Narcis Răducan: „A depășit o limită”

Conducător în acea zi la Oțelul, Narcis Răducanu confirmă spusele lui Băbuțan. „E adevărat, da. Nu mai știu exact cum am aflat. L-am sunat și i-am zis că pot înțelege anumite lucruri, dar totul are o limită. El a depășit-o făcând asta. Nu ne-am certat, dar am avut o discuție lămuritoare”. 

Dat afară din cauza acelei înfrângeri, facilitată de un act de spionaj din interior, Ionuț Badea susține că nu își amintește de acest moment: 

„Nu îmi aduc aminte și cred că mi-aș fi amintit așa ceva dacă aș fi fost informat. Probabil nu mi-a spus Narcis, cu care sunt prieten, pentru a nu pune sare pe rană și mai tare. Eu aveam oricum ultimatum să câștig următoarele patru meciuri, nu s-ar fi putut nici dacă jucam patru meciuri cu ultima clasată. 

Nu e în regulă ca un club să apeleze la astfel de metode. Dacă aș fi știut, probabil că aș fi cerut concedierea sau suspendarea angajatului care a spionat”.

Bielsa, amendat cu 200.000 de lire în scandalul „Spygate”

Spionajul este o faptă pe care regulamentele sportive o încadrează cu greu. În ianuarie 2019, un scandal uriaș s-a declanșat în fotbalul englez după ce un bărbat deghizat, având la el un binoclu și un patent de tăiat sârma, a fost arestat de poliție în timp ce avea un comportament ciudat în apropierea bazei sportive a clubului Derby County. 

Eliberat ulterior, bărbatul era angajat la Leeds United și fusese însărcinat de managerul argentinian Marcelo Bielsa cu spionarea adversarelor din Championship (liga a doua engleză). 

Afacerea Spionul » Președinte de Liga 1, metodă „diabolică” de a afla secretele adversarelor: „I-am luat o cameră și a filmat tot”. Urmarea: antrenorul spionat a fost dat afară
Marcelo Bielsa arătându-le ziariștilor englezi volumul de informații folosit în pregătirea unui meci

Imediat după acest incident, Bielsa a organizat o conferință de presă în care a dezvăluit că a “urmărit” antrenamentele tuturor adversarelor din campionat, dar că fapta sa nu este ilegală sau neregulamentară: 

„Toate informațiile de care am nevoie pentru a-mi limpezi tactica le obțin fără să urmăresc antrenamentele adversarelor. Dar ne-am simți vinovați dacă nu am muncit suficient înainte unui meci, iar urmărirea antrenamentelor adversarelor ne permite să avem mai puține griji. În cazul meu, sunt suficient de fraier încât să permit acest gen de comportament”. 

Frank Lampard, managerul lui Derby la acel moment, a reacționat furios:„Mai bine renunț la antrenorat decât să trimit oameni deghizați care să se ascundă în patru labe prin tufișuri”. 

În lipsa unui articol care să interzică spionajul, Liga engleză (EFL) a decis să amendeze clubul Leeds United cu 200.000 de lire sterline pentru încălcarea noțiunii de “bună credință”, menționată în mai multe pasaje de regulament. Bielsa a decis să plătească amenda clubul din propriul buzunar. 

Ulterior, oficialii EFL au introdus un articol nou care prevede că urmărirea antrenamentelor adversarelor cu 72 de ore înaintea unui meci este strict interzisă.

C.V. Aurelian Băbuțan:

  • ianuarie 2007: impresar FIFA
  • ianuarie 2009-august 2011: președinte la FCM Târgu-Mureș
  • august 2011-octombrie 2011: președinte la Inter Viișoara
  • octombrie 2011-ianuarie 2012: președinte la FCM Târgu-Mureș
  • ianuarie 2012-februarie 2012: director general la FC Brașov
  • februarie 2012-mai 2012:  manager sportiv la Concordia Chiajna
  • mai 2012: team-manager la FCSB
  • iunie 2012-decembrie 2012: conducător Universitatea Cluj
  • ianuarie 2013: manager FCM Târgu-Mureș
  • decembrie 2013-octombrie 2014: manager Săgeata Năvodari
  • martie 2015: director sportiv la Gloria Progresul
  • aprilie 2016: manager general la CSM Sighetu Marmației
  • iunie 2017- martie 2018: team-manager ACS Poli Timișoara
  • martie 2018- iunie 2019: revine la Universitatea Cluj
  • martie 2022- octombrie 2022: manager sportiv la Oțelul Galați

Citește și: 

Gigi Becali a anunțat cine e pe lista înlocuitorilor lui Dică: „El sau Poenaru. Exclus antrenor străin!”

Poenaru și Prepeliță, puși față în față » Cine are un avantaj decisiv în viziunea despre fotbal a lui Gigi Becali

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
realsteaua
realsteaua  •  01 Noiembrie 2022, 16:49

Bine că nu ați scris despre acest personaj când a hotărât să iasă la pensie și să depene amintiri din "frumoasa" lui meserie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează