FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV / VIDEO „Bă, te omor!” » Povestea conflictului neștiut dintre Șumudică și o legendă a fotbalului românesc

Articol de - Publicat marti, 10 august 2021 12:11 / Actualizat marti, 10 august 2021 15:57

Gabriel Răduță, fostul șef al centrului de copii și juniori de la Dinamo, a povestit în direct la GSP Live un episod necunoscut din trecutul amicului său Marius Șumudică. Cei doi au fost colegi la Sportul Studențesc, unde Răduță a devenit protectorul mai tânărului atacant. 

Împăcarea dintre Marius Șumudică și Alex Chipciu nu l-a surprins pe Gabriel Răduță (53 de ani), un apropiat al celor doi. Pe Șumudică, Răduță l-a luat sub aripa sa în vestiarul Sportului, la începutul anilor 90, iar pe juniorul Chipciu l-a recomandat la Rapid, însă George Copos nu a fost de acord să pună la dispoziția puștiului din Brăila o cameră în cantonamentul de la ProRapid. 

Sunt bun prieten cu Șumudică și cu secundul lui de la CFR, Cristi Petre, am fost colegi la Sportul. Șumudică era capodoperă, așa ne-am și împrietenit. Mureai de râs cu el. De Șumudică, de Vergil Andronache și de Antonio Popa am avut mare grijă, erau copiii mei în vestiarul Sportului. Mi-au făcut multe prostii, se certau, se înjurau cu ăia mai bătrâni 
- Gabriel Răduță

Filmul arestării lui Dragoș Săvulescu » Ce făcea fostul acționar al lui Dinamo în momentul în care a fost săltat de polițiștii greci
ARESTARE
Filmul arestării lui Dragoș Săvulescu » Ce făcea fostul acționar al lui Dinamo în momentul în care a fost săltat de polițiștii greci

Gabriel Răduță despre conflictul dintre Marius Șumudică și Alex Chipciu

După ce Șumudică a anunțat că renunță la Chipciu după ce a sărit să-l bată pe portarul Otto Hindrich, ieșind apoi din antrenament, Răduță - fostul șef al centrului de copii și juniori de la Rapid și Dinamo - a discutat cu internaționalul român și cu antrenorul său. În direct, la GSP Live, a vorbit despre conflictul dintre cei doi: 

„A fost o chestie de orgoliu de fost fotbalist din partea lui Șumudică. A greșit, a sărit repede să vorbească și a dat o declarație nefericită. Dar el știe să țină grupul, a creat o familie peste tot. Cred că interesul clubului a fost să-l țină pe Chipciu. Nu era un junior pe care să-l ții în spatele porții, Chipciu e un jucător valoros. Șumi nu e un tip ranchios și a trecut peste. Să știți că Alex mi-a vorbit foarte frumos de Șumi. L-am sunat după incident și mi-a zis: “Nea Gabi, nu a fost chiar așa cum s-a scris. E adevărat, am avut o reacție la adresa unui coleg, dar nu ceva grav”.

„Bă, te omor!” » Povestea conflictului neștiut dintre Șumudică și o legendă a fotbalului românesc
Marius Șumudică, pe vremea când evolua la Sportul Studențesc, în duel cu Bolohan

 Răduță, fost fotbalist cu peste 200 de meciuri pentru Sportul, Dinamo, FC Brașov și FC Național, spune că în anii ’90 bătăile între colegii de echipă erau mai dure și mai frecvente decât astăzi: 

„Pe vremea mea erau niște bătăi în antrenamente… Am asistat la unele de pomină. Unii erau impulsivi, se înjurau în timpul meciului sau la antrenament din fel și fel de motive. Că nu ai dat pasă, că ai băgat o alunecare mai tare, că nu ai făcut nu știu ce. Din cauza lipsei de oxigenare a creierului se produce o stare de tensiune și când ajungi la vestiar se produc conflicte. 

Am asistat la bătăi grave între colegii mei. Cam cum se bătea Tolea în cușcă. Au sărit colegii să-i despartă și apoi s-au luat toți la bătaie. Unii erau cu unul, alții cu celălalt. După 5 minute toate lumea era calmă. Se întâmplă. Florin Halagian avea tactul de a calma spiritele încinse. Intervenea și băga mâna în gât câte unuia. Ne înjura, semnalul era că el e bossul. 

Apoi ne spunea să ne calmăm și îi chema pe cei doi bătăuși la el în birou. Vorbea cu ei, întreba ce au de împărțit, le spunea că toți tragem la aceeași căruță. Deși părea dur, știa să le vorbească. Hizo era la fel. Hizo era și mai puternic, impunea respect”.

Cum l-a provocat Șumudică pe Negrilă la Petroșani 

Invitat la emisiunea GSP Live, Răduță a povestit și câteva episoade din vestiarul Sportului Studențesc, după apariția în lot a tânărului atacant Marius Șumudică:

“Nu s-a schimbat deloc de atunci, doar că acum se abține mai bine. Le dădea mingea printre picioare la antrenament ăstora mai bătrâni și făcea: “Hâț!”. Ăia săreau să-l omoare…Erau Coraș, Mihai Marian, Mircea Popa, Manu, Cristian. Lui Cristian îi dădea scăriță și făcea: “Hâț, e poarta mare!”. După antrenament, cum intrau în vestiar, bătrânii săreau pe el. Nu doar cu gura mare, îi mai dădeau și câte un genunchi. Șumudică ieșea cam șifonat”. 

„Bă, te omor!” » Povestea conflictului neștiut dintre Șumudică și o legendă a fotbalului românesc
Nicolae Negrilă, fundașul dreapta al Craiovei Maxima

Fostul coleg al lui Șumudică a povestit cum prietenul său mai tânăr a încercat să se impună în bătălia psihologică de pe gazon cu un titan al fotbalului românesc, Nicolae Negrilă. De trei ori campion al României cu Craiova Maxima și semifinalist de Cupa UEFA, Negrilă a ajuns în 1988 la Jiul Petroșani. Un an mai târziu, la 35 de ani, îl întâlnea pe teren pe Șumudică, un tânăr de 18 ani. Povestește Răduță: 

“Jucam în deplasare la Petroșani, cu Sportul. La Jiul, juca fundaș dreapta Negrilă, de la Craiova, un supermare fotbalist aflat pe final de carieră. Șumudică era în bandă stângă și intra în interior pe piciorul drept. Ajungea unu la unu cu Negrilă care îi băga alunecări, îi dădea cu cotul în gură și îl luase tare cu “bă, te omor!”. Încerca să-l intimideze. 

Și Șumi începe: “Bă, tu nu vezi că nu mai poți?! Ești slab! Cine ești, bă, tu că nu am auzit de tine?!”. Eu îi ziceam: “Băi, tâmpitule, lasă-l în pace! Nu mai ieșim de aici!”. În tribune, minerii aveau bâte în loc de bețe la steaguri. La final, l-am încadrat noi pe Șumudică să-l apărăm, dar Negrilă tot l-a luat de păr. Am stat 10 ore la stadion din cauza asta și a unui penalty controversat. Am stat sub o tribună, cu pază, până a plecat toată lumea acasă”.

Vezi și: 

EXCLUSIV VIDEO Caz șocant la școala de fotbal lansată de fiul lui Iordănescu și doi prieteni: un aranjor de meciuri, antrenor la copii. Mamă: „Am fost iubiți. Are conturi la pariuri pe numele meu”

VIDEO Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
risc_mix
risc_mix  •  11 August 2021, 17:33
Postat de opinca_de_aur pe 11 August 2021, 16:50

Tonca era un killer, gen Arezanov. Jucatori de trista amintire pentru orice echipa.

Pai arezanov l-a ,,teminat'' pe Iliuta Balaci la Baia Mare

opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  11 August 2021, 16:50
Postat de risc_mix pe 11 August 2021, 16:22

Norocu' lu sumi ca n-a jucat cu Petrosani-ul pe vremea lu' Gogu Tonca. Il luau cu spaclul de pe gazon.

Tonca era un killer, gen Arezanov. Jucatori de trista amintire pentru orice echipa.

risc_mix
risc_mix  •  11 August 2021, 16:22

Norocu' lu sumi ca n-a jucat cu Petrosani-ul pe vremea lu' Gogu Tonca. Il luau cu spaclul de pe gazon.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează