FOTBAL  »  LIGA 1  »  CFR CLUJ

GSP are bilanțul financiar al lui CFR Cluj: cifre fantastice și încasări record prin care o umilește pe FCSB!

Articol de , , - Publicat sambata, 02 mai 2020 01:00

CFR a cucerit campionatul în 2018, a vândut bine, dar s-a făcut de râs pe continent şi a încheiat anul cu un deficit imens, însă anul trecut, cu un parcurs remarcabil european şi fără să vândă pe nimeni, a trecut pe excedent

Un club de fotbal din România poate produce bani şi poate termina un an pe profit dacă atinge măcar două targeturi esenţiale: vinde masiv jucători sau face rezultate bune şi foarte bune în cupele europene. În prima categorie au intrat în 2019 Craiova şi Viitorul, în vreme ce în a doua s-a tot înscris în precedenţii ani FCSB, mai ales în perioada 2011-2017.

9 milioane de euroau fost veniturile FCSB în 2019, mai puțin de jumătate din încasările CFR-ului, care au depășit 20 milioane de euro

Profit, după un an ratat financiar

În acest sezon, o singură formaţie din România a spart tiparele pe continent. Campioana CFR a ajuns până în primăvara Europa League, iar parcursul, început vara trecută în chiar primul tur preliminar de Champions League, i-a adus venituri impresionante. Şi chiar şi profit, după ce anul 2018 fusese un an ratat financiar.

7,6 milioane de euroa fost pierderea pe care CFR a înregistrat-o în 2018

1,1 milioane de euroa fost profitul înregistrat de clubul din Gruia pe parcursul lui 2019

Care e diferenţa dintre cei doi ani, mai ales că în ambii CFR a reuşit să devină campioana României? Răspunsul e parcursul european. În vara lui 2018, CFR avea să bifeze una dintre cele mai mari umilinţe suportate vreodată de o grupare de la noi din ţară: a fost eliminată de luxemburghezii de la Dudelange. Iar veniturile de la Nyon n-au fost cine ştie ce, în jur de 1,3 milioane de euro.

În schimb, în 2019, CFR a avut un parcurs realmente fantastic, cu câteva victorii asupra unor formaţii de calibru: Celtic, Lazio, Rennes.

Ce a reuşit CFR în Europa în 2019

  • a trecut primele 3 tururi preliminare din Champions League, unde le-a eliminat pe Astana, Maccabi Tel Aviv şi Celtic
  • a disputat play-off-ul de Champions League, unde fiecare echipă care e eliminată primeşte un bonus de 5 milioane de euro
  • a ajuns în grupele Europa League, unde s-a clasat pe locul 2 şi a obţinut calificarea în primăvară

16 meciuria disputat CFR în Europa în actualul sezon, cu doar două mai puţin decât a susţinut FCSB în 2005-2006, când a atins semifinalele Cupei UEFA

În urma acestui parcurs excelent, clubul a înregistrat venituri de la UEFA, bonusuri de performanţă și market pool, care au depăşit 13,5 milioane de euro. Adică de peste 10 ori mai mari decât cele din 2018. Şi de aici până la profit a fost un pas scurt. 

În ciuda faptului că, anul trecut, clujenii n-au vândut pe nimeni şi s-au ales cu o sumă derizorie de pe urma unor jucători pe care i-au cedat sub formă de împrumut. În schimb, pe parcursul lui 2018, clubul a vândut de peste 2 milioane de euro, dar chiar şi aşa, în lipsa cupelor europene, cheltuielile au depăşit cu mult nivelul veniturilor.

6,5 milioane de euroa fost profitul cumulat realizat de FCSB în 2016 şi 2017, ani în care s-a calificat de fiecare dată în grupele Europa League

6,4 milioane de euroe pierderea adunată înregistrată de FCSB în 2018 şi 2019, ani în care a ratat de fiecare dată accesarea grupelor UEL

60.000 de euroe suma pe care celelalte cluburi, care n-au participat în cupele europene în 2019, au primit-o de la UEFA, din fondul de solidaritate creat de forul de la Nyon

11 milioane au mers la angajaţi

Mai bine de jumătate din banii încasați de CFR anul trecut au ajuns în conturile jucătorilor, ale antrenorilor şi ale celorlalţi angajaţi, sub formă de salarii şi prime de obiectiv. Cele 11 milioane de euro plătite de campioană angajaţilor reprezintă 60% din totalul cheltuielilor pe anul trecut. Comparativ, la FCSB, remuneraţia tuturor celor din personal a însemnat 50%.

Datoriile au depăşit 23 de milioane de euro!

Raportul CFR-ului conţine şi datoriile pe care campioana le-a raportat la finalul anului trecut şi care au crescut faţă de 31 decembrie 2018. Au ajuns să treacă de 23 de milioane de euro. Mare parte din ele sunt, de fapt, banii cheltuiţi în club de patronul Nelu Varga, care conform actelor are de recuperat peste 17 milioane de euro. La începutul acestui an, CFR avea datorii la angajaţi de 1,7 milioane de euro, iar către stat, pentru taxe şi impozite, de aproape 1,5 milioane.

Scenariul incendiar care ar face ca FCSB să se califice în Liga Campionilor, iar CFR Cluj să cadă în Europa League

CITEȘTE ȘI:

FCSB, cel mai mare impas financiar din ultimul deceniu: pierdere record și datorie imensă către Gigi Becali

DINAMO. Cifre șocante în bilanțul financiar pe 2019 publicat astăzi: „câinii” au pierdut două milioane de euro ca să fie în play-out!

Playtech: BOMBĂ! Ianis Hagi, transferul vieții. Rangers, oferte incredibile primite astăzi: scoțienii sunt siguri


Comentarii (21)
2652625834866580
Fernea Mihai  •  03 Mai 2020, 09:48

Deci CFR a facut profit 1,1 mil euro pe 2019,dar patronul are de recuperat 17 mil de euro,iar datoriile catre jucatori si STAT sunt de peste 3 mil. Intrebare:unde vedeti voi profit?

skins_berceni
skins_berceni  •  02 Mai 2020, 16:06

Si asta va incalzeste pe voi? Nu va intereseaza ca jucatorii nu sunt platiti de 4 luni si la fel primele de joc si de calificare din 2019? CFR sta pe un butoi cu pulbere, Minteauan si Copil sunt out de la club iar voi aveti orgasme din nou cu Steaua...bravo ma baieti.

189254898748309
Claude SH  •  02 Mai 2020, 15:52
Postat de remarque pe 02 Mai 2020, 13:17

de doua ori a intrat direct in CL, a treia oara a eliminat-o pe Bassel in play off. Cat de tare mi-s de urati mie, dar in Europa mercenarii franarilor au jucat mereu bine si nu s-au facut de ras. Episodul Dudelange i-a prins cu garda jos, i-au subestimat pe luxembrughezi care nu erau deloc slabi si ca atare au incasat-o.

Toată lumea spune de Dudelange în sus și în jos, dar chiar e echipa bună. Sa joci de doua ori consecutiv în grupele Europa League nu e chiar la îndemâna oricui. Când a jucat de exemplu Dudelange, Fcsb a lipsit din grupe. Deși e din Luxemburg, au mulți jucători francezi atrași de salarii. Chiar joaca bine. Mi-aș dori sa pice cu o echipa românească pentru a vedea și alții de ce e în stare aceasta echipa. Ma rog, CFR i-a subestimat, asa cum de altfel ar face și celelalte echipe romanesti

Vezi toate comentariile (21)
Comentează